’Zonnepanelen vallen bij 75.000 huizen uit als de zon fel schijnt’



Quote:
Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

Deel dit topic

Reacties

Jannus
Moeten de netbeheerders de faseverdeling beter over de wijken verdelen want niet elke fase is evenredig belast
Nevergiveup
@Jannus In veel gevallen kan het gewoon niet weg door het huidige infra stroom net. Hier soms ook al spanningen per fase van 246V in de straat ....
Noorderling
Quote Reactie van @Nevergiveup:
het gewoon niet weg door het huidige infra stroom net. Hier soms ook al spanningen per fase van 246V in de straat ....

Ga maar eens meten als de zon net onder gaat, dat is nog veel gevaarlijker. Voltage omlaag, ampères omhoog en alles draait je kapot.
Nevergiveup
@Noorderling zou maar zo kunnen , dan moeten de kolen centrales weer alle hens aan dek draaien met alle te laden accu's ingeplugd , de overgang zou best een flinke dip kunnen geven.
Noorderling
@Nevergiveup Rond 6uur, als iedereen thuis komt, koelkast open, tv aan, wasmachine aan, staat ook hier de melkstal en koeling aan.
Krijgt maximaal 2000euro schadevergoeding als kleinverbruiker van de netbeheerder, maar het veelvoudige daarvan in frequentieregelaars gestopt, inmiddels ben ik rond en zwaardere kabel gekregen.

Prijsverloop op de APX kun je het opwekken van wind en vooral zon ook zo naastleggen: nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/…
Van-Epscheuten
@Noorderling hr Ohm zegt: u=i*r… als het voltage daalt, zullen de amperes niet stijgen, want de weerstand blijft gelijk. Hoe jij dit meet is me een groot raadsel
Nevergiveup
@Van-Epscheuten Dat is niet waar voor een electro motor (inductieve last).

Als een electromotor 4KW moet leveren aan de vacuüm pomp , en de 400V zakt naar 370V , gaat de stroom evenredig omhoog , of zelf iets meer omdat de ohmse verliezen toenemen in de motor , die word uiteindelijk ook heter. De motor kan niets anders verzinnen dan de stroom omhoog bij een lagere spanning om de 4KW aan de as te kunnen leveren.

Bij een gloei-lampje heb je gelijk , die gaat ook wat minder licht geven bij lagere spanning.
Noorderling
@Van-Epscheuten
Watt= volt x ampere.
Bij frequentieregelaar houdt je toerental en dus vermogen nagenoeg gelijk, als voltage daalt moet ampere stijgen.

Maar net zo erg is misschien nog wel de spanningsverschillen, daardoor gingen de hogedruklampen er een voor een aan. Maar die zie je niet zo op je meter, moet er nauwkeuriger gereedschap aan te pas komen, het liefst een schrijvende meter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zonnepanelen en dak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN