Eerste snee gras prijs

Hoeveel kun je vragen voor gras eerste snee nog op het land. Per kilogram droge stof en gemiddelde kwaliteit ??
Bedankt!

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Er zijn altijd wel loonwerkers die er balen voor de paarden van willen maken, die zou je kunnen benaderen,maar één euro of 300 zou ik denken.
+1
DutchDairyFarmer
@mlkvhoudr daarvoor wil ik al mijn gras ook verkopen 😜 300 x 3000 kg ds is een mooie omzet per ha voor eerste snede 🤩
+2
DutchDairyFarmer
@DutchDairyFarmer maar met deze bemestingskosten en eiwitprijzen/bijproducten is €300,- per ha natuurlijk een lachtertje.
mlkvhoudr
@DutchDairyFarmer is ook wel weer zo wat voor prijzen vind jij logisch?
+2
DutchDairyFarmer
@mlkvhoudr zoals @weurding zegt hieronder zet eens onder elkaar wat het telen kost. Zal per bedrijf verschillend zijn maar als ik in een normaal jaar als minimaal €500,- op stam moet hebben is het met deze kunstmest loonwerk prijzen, krachtvoer prijzen een stuk hoger. Als er dan geen koper is heel simpel het jaar erop of grond verhuren aan akkerbouwer of meer mais telen ik een constructie. Een stal bouwen mag het alles kosten bij melkveehouders maar met voer een dubbeltje op de eerste rang zitten zo werkt dat niet want dan ben je als verkoper jezelf te domme af.
mlkvhoudr
@DutchDairyFarmer zo werkt het nou eenmaal niet altijd in de landbouw, ik zou graag een kostberekening maken, de marge er bij op zetten en facturen maar afnemer sturen, maar die hebben geen boodschap aan onze kostprijs, die gaat het er puur en alleen om wat ze zelf bereid zijn te betalen
DutchDairyFarmer
@mlkvhoudr zo werkt het bij mij wel ook in de landbouw. Ga toch geen gras verkopen onder kostprijs. Dan gaat er hier gewoon meer naar de akkerbouwers het jaar erop.
mlkvhoudr
@DutchDairyFarmer ja logisch toch dat is marktwerking
Todi
@DutchDairyFarmer Wat is daar de kosten/baten berekening van dan? s
cjw73
@Todi das meestal vrij simpel he. Alleen opbrengsten en geen kosten. 2000 euro beuren met niks doen is gemakkelijk hoor.
Todi
@cjw73 2000 voor bloembollen misschien maar voor piepers red je het niet op zand. Maar als je grasland zwart maakt moet het weer ingezaaid worden en dat zijn bij mij toch kosten.
DutchDairyFarmer
@Todi als verhuur per ha gras op 1000 ligt met 5 snedes is al 200 per snede hou je geen rekening met kwaliteit van voorjaar en najaar. 20m3 mest a 3,5 is 70 kunstmest 250 gem prijs dit jaar 70 met erop brengen 200. Heb je al 470 euro nodig. Plus je hebt zelf het risico tov verhuur. Als je kwaliteit wil en er is zelfs beregend gaat sommetje verder natuurlijk.
Todi
@DutchDairyFarmer Verhuur is bemesting kosten voor huurder.
Noorderling
Quote Reactie van @Todi:
Maar als je grasland zwart maakt moet het weer ingezaaid worden en dat zijn bij mij toch kosten.

daar kun je je percelen op uitzoeken. Of juist geld maken als je toch wilt vernieuwen. Kunt er nog een jaar mais vooraan doen. Ben de afgelopen jaren meer gaan ruilen, inmiddels een kwart minder gras in hectares, maar dezelfde totale opbrengst met betere kwaliteit. Op die vrijgekomen grond kan dan wat anders groeien wat je niet aan hoeft te kopen. Dus of inzaaien geld kost vraag ik me af. Als dat 500euro kost, heb je dat met 2500kilo drogestof extra het eerste jaar al weer terug verdient, in 2 jaar lukt dat sowieso.
Todi
@Noorderling Het blijven kosten. Nog gekker. Als de piepers er laat uit komen en je kunt pas in het voorjaar inzaaien heb je ook nog verliezen. Want je hebt de 1 ste snede niet. s
cjw73
@Todi voor bloembollen. Ga weg man, krijg hier 2000 voor pootaardappelen, bollen is veel meer. Zou eerst dit jaar gladiolen hebben, kon 2900 krijgen, en lelies gaan daar nog over heen. Is hier ook zand.
+1
Todi
@cjw73 Veel akkerbouwers die land huren hier in de buurt zullen nu wel denken [cjw man hou je mond dicht] smily
cjw73
@Todi ze verdienen zat en daar mogen wij ook wel van mee profiteren.
Erco
@cjw73 tulpen is hier ook 5000
DutchDairyFarmer
@Todi ik zou zeggen zet alles maar onder elkaar wat je aan kosten hebt om 1 snede te telen ex oogsten en dan de huur prijs in de omgeving / het aantal snedes erbij op tellen dat heb je minimaal nodig wil je uit alleen maar uit de kosten komen
Todi
@DutchDairyFarmer Gras prijs van 5 a 600 is dit jaar soft maar mijn reactie was meer op verhuur naar akkerbouw. Net zo als grond huur [gras] Er komen wel 8 a 900 loonwerk kosten over heen. als je dat niet omzet in meer melk leveren gaat het goed fout.
DutchDairyFarmer
@Todi zijn we het daar inderdaad over eens daarom zou ik altijd op stam verkopen of gewoon grasland verhuren voor een jaar als het niet akkerbouw waardig is.
Noorderling
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
500,- op stam moet hebben is het met deze kunstmest loonwerk prijzen, krachtvoer prijzen een stuk hoger. Als er dan geen koper is heel simpel het jaar erop of grond verhuren aan akkerbouwer of meer mais telen ik een constructie

Als krachtvoer nu 40cent per kilo drogestof kost, ben je gek als je gras voor 15cent weggeeft, stop het dan inderdaad maar onder plastic en het jaar later puzzelen. Als je een 40hectare gras verkoopt, en je dus 25cent toelegt, kun je voor dat geld ook een sleufsilo bouwen en oppotten.

Jaar er op maar meer mais telen, kunt ook dit najaar bij een voeroverschot alsnog mks of ccm maken en zo meer gras voeren. Dit najaar tarwe zaaien, mais op gescheurd grasland scheelt ook weer bemestingkosten.
+1
DutchDairyFarmer
@Noorderling klopt helemaal. Geen betere raad dan een ruime voorraad en als die er is kun je verder kijken hoe en wat.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling dan kost het ook geld, ik ben niet op de markt voor gras kopen of verkopen maar er moet wel een koper zijn die het kan en wil betalen
+1
weurding
@mlkvhoudr jaar is nog niet om menno, beregenen doen ze overal al en is ook niet goedkoop
+1
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dan kost het ook geld,

Klopt, soms moet je je verlies beperken, maar er komt inderdaad weer een investering achterweg die betaald moet worden. Maar er zijn ook zinloze kosten gemaakt, vooruit plannen is lastig maar kan wel kapitaalvernietiging beperken. Als je investeert krijgt je er wel wat voor terug. En dat komt altijd weer naar je toe, ook zou je in een jaar met overschotten dan doordat je ruimte genoeg hebt, goedkoop voer kunnen kopen.
Je kunt meer verdienen met strategisch kopen dan met harder werken.
Als je geen buffers hebt, financieel, voerpositie of bouwplan betaal je een keer de rekening terwijl het je niet uit komt.

Boer vlakbij ook, opslagen gras afgelopen zomer vol, de rest van het gras maar nagenoeg weggegeven en dit voorjaar het voer op en duur terug kunnen kopen. Dan gaat het hard van je af. Nu een droog voorjaar, koeien vreten buiten alles schoon op, maar veel gras komt er niet aan de bult. Wordt het in februari weer billen knijpen of te dure perspulp vastleggen.

Gelukkig zijn dat de knoppen waar we zelf nog aan mogen sturen, hoe gekker de markt hoe meer er te verdienen is.
Eigen tarwe is in een jaar ook 20k meer waard geworden 😀
bio boer
@Noorderling 2017 120 ton gras brok laten maken om ik om kwam in het gras 2018 120 ton mais gekocht 😅 maar wel al mijn gras omgezet in melk dus er was wel wat geld weinig loonwerk kosten in 2018
Noorderling
@bio boer
had je er nog iets voor terug. Weggeven had ook gekund.
Nieuwe sleufsilo is met huidige voerprijzen ongeveer even duur als het voer dat er in zit. Dat verhouding was voorheen heel anders. Dan moet het maar even pijn doen, maar maakt je bedrijf op termijn wel veel sterker.
labella
@bio boer zulke waren er hier ook. Reden begin 2018 kuilen uit over het maisland en een jaar later van heinde en verre voer aan slepen.
+1
bio boer
@labella dan was je nog minder als mij bezig heb er teminste nog melkgeld van gemaakt 😅 2017 was wel jaar met top resultaat in boekhouding die heb ik nog niet evenaart tot nu toe
weurding
@bio boer als je maïs koopt per vrachtwagen zitten de loonwerkkosten daar al bij in😉
bio boer
@Noorderling heb nu al genoeg ruwvoer voor komende winter hoef nu alleen genoeg gras voor de zomer dan moet het wel heel raar lopen als dat niet lukt kan bij nood mijn gerst ook nog laten hakselen in juni
+1
labella
@mlkvhoudr ik heb begin dit jaar een droge hete zomer voorspeld dus die vraag zal er wel zijn!(als mijn voorspelling uit komt)
bio boer
@mlkvhoudr eerste snede voor paarden ? Als gewoon goed grasland is wil melkveehouder het er ook wel bij pakken met zijn eigen eerste snede
mlkvhoudr
@bio boer het schijnt dat paarden boeren graag lange eerste snede willen hebben tegenwoordig maar is van horen zeggen niet mijn handel
+1
bio boer
@mlkvhoudr ja lange hier is het nog niet lang dan moet je 1 juni maaien dan kan je beter de eerste snede van 2021 verkopen 😂
+1
labella
@mlkvhoudr ik verkoop meestal 2e snede aan paarden, daar zit meer stengel in dan de eerste snede.
+1
Erco
Is t licht bemest zou ik t laten staan en maaien voor paardenhooi. Kan je wel 60 krijgen voor een ronde baal. Op uitgestelde maaidatum haalde ik wel tussen de 15-20 balen per ha. (Nu 85 kleintjes van ca 100 kilo) als het goed bemest is zal je toch aan minimaal 5-600 euro per ha moeten denken.
Kars
@Erco incl maaien, schudden en harken?
+1
Erco
@Kars nee op stam
labella
@Erco ik heb wat eerste snede in ronde balen geperst, verkocht voor 70 euro/baal ex btw.
Weidezicht
@labella dat is een dikke prijs. Wat weegt zo n baal?
labella
@Weidezicht ik heb geen idee, weeg ze niet. Ik pers ze op 1,30 m diameter.
+2
Erco
@labella Als ik 60 zeg gelooft men je al niet. Ik geloof je meteen @weurding
weurding
@Erco zijn nu andere tijden wa☝️😇
+2
Erco
@weurding dus die 60 is te goedkoop nu. Zal m'n prijs aanpassen. 😉 Goed.hooi is nooit te duur. Sowieso komt er n toeslag wat de baal persen en mijn transport meer kost.
+2
Dirk van Zetten
@Erco vind ik een knappe prijs. Balen vorig jaar zijn 3 weken weg. Voor goede balen krijgen wij 45 euro ex btw.
Weidezicht
@Dirk van Zetten wij geen grote verkocht dit jaar, maar45 a 50 euro voor paardenhooi in een new holland pak (70x70?). Is wel het hoogste. Maar dat weegt dan misschien een 350 kilo max. Zo n Labella baal rond van 1,30 met echt voorjaarskuil haalt misschien wel 1000 kilo. En dan heb je wel een baaltje prima voor voor de koeien. De hogere hooiprijzen zijn mooi, maar het worxt voor de gewone burger met een paardje, wel erg duur en de eerste paarden worden sl noodgedwongen te koop gezet.
+4
weurding
Al weer een topic.. zet je kosten eens op een rij plus huurwaarde land en deel dat door 4 a 5 snedes..dan kun je met 300 voor een 1e snede het armenhuis boeken
+1
spotmelker
Quote Reactie van @weurding:
armenhuis

Het "aormenhoes" 😁 Jij hebt vroeger ook naar Bartje gekeken.
weurding
@spotmelker erger nog.....zat onder het zelfde dak met 1 van de hoofdrolspelers 😄
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
zat onder het zelfde dak met 1 van de hoofdrolspelers

In dat armenhoes? 😀
+1
weurding
@George jaren 70 wa😂
komelker 2
Ik had hier deze week 8 balen per ha. De omgerekende kosten per baal is :25 euro kunstmest, 17euro persen.10 euro loonwerkkosten sleepslang. zit ik al op 52 euro de baal. dat is dan nog excl, pacht ,waterschapslasten en eigen werk.
bio boer
@komelker 2 baal 25 euro ? Vierkante dan denk heb de factuur nog maar vorig jaar was baal 13 euro ik verwacht nu 15 of 16 euro dit jaar
+1
Boerma
@bio boer zou het zo weinig omhoog gaan? Hier in de buurt vorig jaar ook 13. Maar folie is 2keer zo duur dus dat is al 4 euro. Dan nog brandstof en reparaties die veel duurder zijn.
labella
@Boerma ik pers in ieder geval niet voor 16 euro....Dan mag een ander het wel doen!
bio boer
@Boerma gaan het zien factuur komt nog heb niet gevraagt wat gaat kosten dit jaar
+1
komelker 2
@bio boer kunstmest 25 euro per baal . persen 17euro vierkante balen.
+1
cjw73
@komelker 2 8 balen??? Dan stond er niet veel op. Had maandag bijna dubbel zoveel per hectare.
komelker 2
@cjw73 Ronde zeker, dan heb je altijd veel meer.
+1
bio boer
@komelker 2 vergeet dat maar vind juist dat vierkante pakken niks zit heb ze wel eens gekocht kon zo 2 tegerlijk pakken bij ronde kipt mijn trekker wel eens om hoog met 1 baal met kwa droge stof gelijk waardig heb ronde wel grote maat dat waren de vierkante ook niet van die smalle die zijn er ook
cjw73
@komelker 2 dit was toevallig wel rond, maar de rest wat je meld is onzin. Ik heb beide en het verschilt niks qua gewicht. Ik heb krone ronde balen.
diekman
@komelker 2 plus 30 euro per baal beregening
kosten en je zit op 82 euro. Rest huur grond. En de baal kost 100 euro.😂
bio boer
@diekman waarom koop je gras niet en verbouw je anders dan gras 😁
+4
George
Als je iets wilt verdienen op je grond doe je dat in ieder geval niet met gras als je het zelf niet kunt gebruiken.
+1
bio boer
@George 1000 euro per jaar veel verder kom je vaak niet dan moet je voor je eerste snede eigelijk wel goede 300 vragen anders red je het niet eens
+2
labella
@bio boer eerste snede minimaal 500 euro!!!
+1
labella
@George ik je iets wilt verdienen moet je geen boer worden.😅
+4
George
@labella

Jawel als je in het verleden goed hebt opgepast en niet te gek hebt gedaan dan ben je nu schatrijk als je de prul verkoopt. Alleen door het bezit ervan maar inderdaad niet door het boeren. Maar goed als je er goed van hebt kunnen leven is het ook prima. Het wordt alleen voor degene die opvolgers hebben en aan de gang willen blijven wel heel moeilijk om de zaak renderend te houden.
+3
Melkboer16
@George de prul verkopen kan altijd nog maar wat moet je met geld??
Het is geen drol meer waard en het wordt nog minder.
Maar eerste snede, als het in de buurt ligt kan je een beetje meer geven. Ik zou voor continuïteit gaan want anders blijft je met de laatste snedes zitten.
En een verkoper moet ook z’n kosten betaald hebben anders is de lol snel over.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
de prul verkopen kan altijd nog maar wat moet je met geld??Het is geen drol meer waard en het wordt nog minder.

Als je geen opvolger hebt heb je er ook niks aan om het gelijk te behouden. Ik heb dat nu al wel gedaan terwijl ik al 15 jaar niet meer melk. Maar ik kan me best wat voorstellen met wat ik zou doen met het geld als ik wat verkocht. Ik heb 2 goede doelen waar ik een boel aan kwijt kan , verder zou ik wat investeren in een paar woningen voor de verhuur en zeker ook nog wat grond behouden. Maar je neemt zelf niks mee en die goede doelen zijn er nu beter mee geholpen dan later. Ik geloof niet dat ik er zo aan gehecht ben als sommige andere hier.
+1
mlkvhoudr
@George een nieuwe linker en rechter voor de vrouw 😉

Mooi dat je het zo ruim hebt dat je al vast aan de kinderen kan denken 👍
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Mooi dat je het zo ruim hebt dat je al vast aan de kinderen kan denken

Ik heb al flink aan ze gedacht , denk ik zelf. 😀
Ik ben ervan overtuigd dat als ik normaal doe het zelf niet meer op krijg , dus gun ik het gewoon de kinderen.
Todi
@George 2 toekomstige miljonairs.
+3
George
Quote Reactie van @Todi:
2 toekomstige miljonairs.

Dat is ook wel weer wat overdreven , maar een goed woonhuis zonder schulden op hun 35 ste zou toch wel een mooi streven kunnen zijn. 😀
Kijk zo hebben we allemaal een doel in het leven waar we naar kunnen streven , de een in een groter bedrijf of een ander bedrijf of zelfs emigratie. Maar dit is dan mijn doel.
Melkboer16
@George m’n goede doelen weten nog niet wat ze willen. En m’n eigen hobby wordt nu ook meer rendabel.
Denk zelfs weer aan uitbreiding areaal met al die grondhonger van de overheid.
Hooibaaltje
@Melkboer16 is er nog areaal verkrijgbaar dan?
+2
huub
Voor de koper zijn alle alternatieven ook duur. Perspulp is duur, krachtvoer is duur. Mais wordt duur.
Erco
@labella Als ik 60 zeg gelooft men je al niet. Ik geloof je meteen @weurding

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stof , grasgewas en eerste snee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!