Boeren moeten meer dan een tien halen

Wordt er te veel gevraagd van boeren?

Door EDWIN TIMMER (Telegraaf)

Is het nog leuk om boer te zijn? De vraag dringt zich op met de aanhoudende stroom verboden en verplichtingen die over het boerenerf worden uitgestort. Nu staat weidegang weer ter discussie. Terwijl koeien in het gras zo karakteristiek Nederlands zijn dat zelfs oude meesters ons erop trakteerden. Toch moet het nu, mogelijk, ineens anders.

Het is niet de eerste keer dat veehouders zich onder de pet krabben over uitwassen in het natuurbeleid. Waar ondernemers vele tienduizenden euro’s extra hebben geïnvesteerd voor emissiearme stallen, zetten rechters daar recent toch weer vraagtekens bij. Elke logica wijst op een lagere uitstoot dankzij dit staltype, maar ons stikstofbeleid is zo streng dat rechters nergens meer op durven te vertrouwen. En dus staan ook die stalvergunningen op de tocht.

Een andere opmerkelijke situatie volgt uit de Nitraatrichtlijn. Die moet de verontreiniging van grondwater beperken. Omdat het risico op uitspoeling bij natuurlijke mest, op enkele gewassen, groter is dan bij kunstmest, zijn veehouders gedwongen eigen mest af te voeren en peperdure kunstmest terug te kopen. Terwijl er niks mis is met echte koeienmest, uitspoeling op gras geen issue is, en die kunstmestkorrels zijn gefabriceerd met Russisch gas.

Meest demotiverend, geven betrokkenen aan, is dat de stikstofnormen van een groot aantal natuurgebieden feitelijk onhaalbaar zijn, ook voor omliggende boerderijen. De maximale hoeveelheid stikstof die bepaalde kwetsbare flora, zoals hoogveen, jaarlijks op de kop mag krijgen is zo laag vastgesteld dat zelfs als iedere Nederlander zou emigreren, die norm nog niet wordt gehaald.

Zoals een boer laatst zei: „Ik wil graag iets doen voor natuurherstel. Ik wil er geld voor investeren. Maar wat me wordt gevraagd, is om een 12 te halen, terwijl ik niet hoger kan dan een 10.”

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investeren , natuurbeleid , veehouders , boerderijen , telegraaf , emigreren , natuurgebieden , stikstofbeleid , grondwater en nitraatrichtlijn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!