22

Is huurgrond volgend jaar een schaars goed?

Met een tarweprijs die solide rond het €400 niveau beweegt – en daarmee ook andere granen meetrekt – wordt het gewas interessanter dan het de laatste 25 jaar is geweest. Dat geldt ook voor grondeigenaren die voorheen verhuurden. Betekent dit dat huurgrond schaars wordt in Europa? In deze analyse zetten we de trends uiteen per regio in Nederland en daarbuiten.

Deel dit topic

Reacties

+1
Zal wel meevallen kans is best aanwezig dat volgend jaar prijs inelkaar dondert door de exstra tarwe die verbouwd wordt voor dit jaar konden veel niet zo snel schakelen en was er maar beperkt zomer zaai zaad ben vast niet de enige die daar rekening mee houdt met verpacht ben je verzekerd van het geld zonder teelt risico's
@bio boer als van 1 gewas extreem meer verbouwd wordt gaat dat ten koste van een ander gewas.... en stijgt daar de prijs weer van
Ja
Wet grondgebondenheid vervalt
Alternatief is dieren per hectare
@Tiepmachien Waar maak je dat uit op dat wet grondgebondenheid vervalt ?
@J Andringa Is gemeld door de minister
@Tiepmachien per wanneer en waar staat het ?
@wally weet niet wat het staat
Afschaffing per 1-1-2023
@wally beetje bij de les blijven aub. Pagina 9:
google.com/url/…
Toch benieuwd hoe de pachtprijzen gaan verlopen in landen waar graan het hoofdgewas is
+1
@weurding Hier in de Creuse kun je zo land huren voor 120 euro per ha.
@aldert dat zijn nog eens aanvaardbare prijzen. Een 300 euro voor de rechten en je zit al in de plus.
@Hooibaaltje
vaak heeft zoiets een reden.
Als je teeltkosten 1000euro zijn, of nu 1400euro, en je haalt er 6 keer 180euro vanaf of 6x 400euro maakt nogal verschil. Ene keer is het werkverschaffing en je kunt er een keer wat aan verdienen.

1 ton meer of minder maakt of valt of staat je saldo mee. Als dat risico er door grondslag, neerslag of weer is, kan 100euro voor grond teveel zijn en 500euro een goede deal.
@Noorderling wat ik niet snap is dat ze in die graan regio's geen dieren houden dat levert veel meer op is niet voor niks dat we hier met duure grond veel dieren houden
Het saldo grasland en mais met melkoeien is hooger dan granen gemiddeld
@bio boer Ik denk arbeid en stalling en hoe kom je aan rechten? Zoals bekend heeft de succesvolle, weliswaar leugenachtige lobby van de gevestigde
belangenorganisaties er voor gezorgd ,dat grondgebonden "rechtenloos" produceren van melk niet mogelijk is ,dus moet je gewoon rechten kopen en dan kun je een rendabele bedrijfsvoering met deze rechtenprijs , naast de andere factoren , voorlopig, zo niet definitief , wel vergeten.
@cornelissen nederland is geen graan regio bedoelde buitenland dierrechten kennen we alleen in nederland voor heen had wel heel europa melkquotum je hebt ook nog andere dieren kippen geiten varkens nu is die laaste meschien kwa saldo niet zo aantrekkelijk
+2
@bio boer koeien 365 dagen per jaar werk, granen wat minder dagen per jaar werk.
@bio boer
Ik denk dat in zijn algemeenheid koeien of vee houden op arme grond ook niet meevalt.
Koeien van veen of zand naar klei halen valt altijd mee, andersom tegen. Als er ook nog maar heel weinig mest op die percelen is gekomen en redelijk arm is, ga je daarin nog wel 1 of 2 stappen terug verwacht ik.

Daarnaast heb je flink wat bewerkingskosten, die vallen bij lagere opbrengsten nooit mee.
Moet elke hectare over, als je veel hectares hebt met lage opbrengst moet je aan grote machines of veel manuren.
Als je genoeg water hebt voor mais zou je een eind kunnen komen met soya aankoop, als het met een beetje graan ophoudt wordt het wel lastig denk ik.
Daarnaast nog 24/7 klaar staan voor je vee. Dat is ook een hele stap.
@Noorderling op youtube is saks dutch kid in saskatchewan canada verbouwt hoofd zakelijk gerst deel als gps ander deel door de combine heeft nog yelo beans en luzerne geen mais
@Noorderling dat klopt, maar de eerste w”winst” die je al pakt zit in aanschafwaarde, 40-50.000 het ha minder tikt ook nog al aan, bewerkings kosten daar zijn sowieso al n stuk lager als in NL, maar de opbrengst ook natuurlijk. Op veel plekken is redelijk goed te boeren, en daar zijn de prijs en kwaliteit ook naar.
@Spantenknooier
Qua kosten per kilo drogestof zijn de bewerkingskosten en teeltkosten er niet lager verwacht ik. Maaien, harken, bemesten, zaaien, je moet er allemaal over en snelheid houdt ook een keer op.

Kosten van grond klopt, aankoopwaarde heeft hier niets meer van doen met landbouwkundige opbrengst potentieel.

Qua grondhuur zou ik het wel aandurven. Bent op dergelijk slechte grond minimaal de dubbele hectares nodig voor dezelfde opbrengst met een vraagteken voor de kwaliteit en zekerheid.

Duitsland zie je ook grote verschillen tussen de zandbak bij Berlijn of 100punten grond bij magdenburg.
@aldert pachtprijs bij jullie is toch gekoppeld aan de tarweprijs?
@sorry Is mij niks van bekend.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's granen , tarweprijzen , tarweprijs , landbouwgrond en gewas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0