Toch vergunningsplicht weidegang: ’Zo kan er eigenlijk niets meer’

Veehouders hebben mogelijk toch een natuurvergunning nodig voor de weidegang van hun koeien. De rechtbank in Zwolle oordeelde woensdag dat de provincie Overijssel niet zomaar mag besluiten dat er geen vergunning nodig is. Eerst moet de provincie aantonen dat koeien in de wei geen extra stikstofuitstoot veroorzaakt die nabije natuur schaadt.

Deel dit topic

Reacties

+29
casev2
De Tukker zou zeggen: ze bint knettergek!
+4
aapheuvel
Hoe zit het dan met de runderen in de oostvaardersplassen deze dieren weiden nota bene in een natuurgebied
+2
weurding
@aapheuvel filmpje gezien van nijlgans die een kompleet nest eendekuikens naar binnen werkte, en daar komen ook steeds meer van
Jannus
Quote Reactie van @aapheuvel:
een natuurgebied

met bijvoeren??hoe krom wil je de nederlandse bananenrepubliek nu uitbaten
komelker 2
Wat een soap.
+2
Dwers.
En bemesten dan ook ? se dogge net
j h p
Ze zien door de bomen het bos niet meer, opstallen geeft meen ik 13 kg NH3/koe, zou je de helft van de tijd weiden heb je op stal dus een emissie van 6,5 kg, NB met weiden is meen ik 11 kg NH3, dus voor dat weiden is in de vergunning dan al 4,5 kg NH3 ingerekend.
Noorderling
@j h p
50%?
120x6 is nog maar 8% van het jaar.
j h p
@Noorderling Je hebt mijn punt dus niet begrepen, ik zeg toch ook niet premiejagen maar de helft van de tijd weiden 200 dgn 20 uur, is ook maar een voorbeeld.
Jean-PierreK
@j h p, die denkrichting is volgens mij correct.

Echter het schijnt niet zo te zijn dat de uren dat er geen koeien in de stal zijn dat dan de emissie 0 is. De mest op de roosters en in de put schijnen nog even (welliswaar verminderd) door te gaan met emiteren.

Daar tegenover staat dat als de koeien het halve jaar in de wei zijn ook de mest die zij dan produceren in de wei achter laten. Indien ze op stal stonden zou deze mest nog uitgereden moeten worden, hierbij vindt ook emissie plaats.
j h p
@Jean-PierreK Punt is , ze hebben normen gesteld/strepen getrokken voor zowel opstallen, weiden, uitrijden, waarover ze gaan muggenziften door die normen/strepen, die ook nog wel eens te hoog kunnen zijn, niet goed interpreten.
bio boer
@Jean-PierreK bij bemesten komt 50% emissie vrij wordt beweerd volgens mij heb je nog flinke verguning nodig voor bemesten
Koeien boertje
Allemaal de nb vergunning open trekken en dan naaien ze je een oor aan.
Dag ut nie
+1
Tiepmachien
@Koeien boertje Een keer moet iedereen updaten
Dan is het bijltjesdag
de Tank
@Tiepmachien Op zoek naar halve smart?
Tiepmachien
@de Tank half werk heb je niets aan
Melkboer16
Hoe groter het probleem des te eerder het opgelost is. Ik doe ze wel zonder vergunning naar buiten en zal de straf dankbaar aanvaarden
Jannus
@Melkboer16 Heb ze buiten en mocht ik een boete krijgen dan zet ik dat publiek te kijk dat ik beboet wordt voor iets waar ik niet om gevraagd heb
+2
Weidezicht
@Jannus laat het masr groot in de krant komen. KOEIEN VERBODEN IN DE WEI TE LOPEN. Beter reclame tegen de stikstofwaanzin kunnen we niet krijgen. Als er ergens straks boeren zijn die niet meer mogen weiden, dan heel nederland massaal een koeienopstaldag organiseren.
Tiepmachien
@Weidezicht geen dag
Een jaar minimaal
Een dag wordt niemand warm of koud van
+2
Jannus
@Weidezicht gewoon een bordje erbij dat hier illegaal beweid wordt volgens onze regering
Weidezicht
@Jannus dat zou ook een hele goede zijn.
marcsterreborn
@Weidezicht Van Weperen heeft het Heerenveen stadion al gereserveerd...
Voor een potje voetballen ???@marcsterreborn De koeien gewoon in de wei , zij moeten maar eerst bewijzen hoeveel kilotjes de lucht in gaan . Maar goed dat in India de koeien heilig zijn .
+1
spotmelker
@Jannus als je een boete krijgt zou ik een crowdfunding opstarten. Ik denk dat het dan wel lukt.
boer.
@spotmelker gewoon afkopen. Doet volkswagen ook
+4
Marco69
Groot banner in de wei zetten. "Hier hadden Koeien kunnen grazen, door overheid en MOB verboden".
+1
slagakker
+2
Stormwind
Ik snap niet dat er nog nieuwe auto's worden verkocht, zonder milieu vergunning!
+1
j h p
@Stormwind idd met opgave van hoeveelheid brandstof, de gereden km, waar en wanneer.
Jean-PierreK
@j h p , vooral dat laatste. 🙈
j h p
@j h p En ook nog % tegenwind, meewind en zijwind
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @j h p:
idd met opgave van hoeveelheid brandstof, de gereden km, waar en wanneer

Je wordt op je wenken bediend; vanaf 1 juli moeten nieuwe auto's verplicht worden afgeleverd met een zwarte doos. Dit om "meer inzicht te krijgen in ongevallen".
j h p
@Stormwind Auto's van hoofdzakelijk gerecycled materiaal van niet auto's, zijn natuurlijk NB plichtig vanwege verandering bestaand gebruik. 😁
Grasbaal
Quote:
De rechterlijke uitspraak trekt een van de laatste zekerheden op het boerenerf in het ongewisse. Trienke Elshof (LTO): „De Commissie Remkes adviseerde al om beweiden en bemesten vrij te stellen van vergunningen. Anders wordt het te ingewikkeld. Het ene jaar ligt het grasland immers hier, het andere daar. Ook het ministerie is het daarmee eens. Maar omdat enkele milieuclubs blijven prikken, is er alsnog een rechter die de vrijstelling ter discussie stelt. Wie begrijpt dit nog?” Bron Telegraaf
+1
brom
@Grasbaal deze is duidelijk

(klik om te vergroten)

BertK
@brom Snuggere vent. Bestaand gebruik is legaal, vergunning of melding komt pas in beeld bij verandering....
HansBa
@BertK laat die snuggere vent dan ook maar is aantonen dat het slechter met de natuur gaat door deze uitbreidngen. PAS melders zitten er zo ver van af dat het daar totaal niet om is te doen maar alleen om het verkleinen van de veestapel.
+2
Tiepmachien
@HansBa dat zou eerlijker zijn, maar zo is de wet niet gemaakt
j h p
@brom Geruchten en mogelijk, als Vollenbroek het zegt zullen de rechters van tegenwoordig het wel direct als waarheid aannemen.
brom
@j h p dat zijn geen geruchten. Maar waarheid. Snuffel maar eens in de WOB Gegevens.
+2
brom
Even terug naar de basis. Wie was er dolgelukkig met de PAS .Denk daar maar eens over na. LTO TREKT iedereen mee in het graf of zien jullie dat nog niet .De zaligmakend PAS is kompleet een fiasco.
+2
bio boer
@brom was lto niet gewoon naïef waren de intenties goed ruimte om tekunnen ontwikkelingen met je bedrijf ?

Wie had dit fiasco verwacht 8 jaar geleden dat waren er niet veel

Zeggen we straks tegen de boeren die nu bemesten als of ze derogatie hebben ook en het komt er toch niet als ze boetes krijgen had je kunnen weten ?

Volgens mij licht de fout toch echt bij de overheid die heeft dit gefaciliteerd
brom
@bio boer diverse juristen en kritisch boeren
Noorderling
@bio boer
Wat als je tot 2015 roostersgebouwd hebt omdat dat voldeed als je ging weiden. Maar nu officieel niet meer mag weiden zonder vergunning, en de RAV lijst op losse schroeven staat?
Blijft er maar een scenario over...

Pas is jaren over gedaan om het geregeld te krijgen, continue is er twijfel geweest. Als ondernemer pak je de ruimte die je gegund wordt, daarin zou de overheid een betrouwbare partij moeten zijn. Zou moeten zijn, dat verzaken ze op steeds meerdere fronten, denk dat het de meest instabiele factor is waar we momenteel mee te dealen hebben.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
nu officieel niet meer mag weiden zonder vergunning,

Kun je toch een vergunning aanvragen op basis van bestaand gebruik,wat volgens de nb wetgeving mag worden voortgezet (overgangsbepalingen). Je komt wel in de moeilijkheden als je een aantal jaren niet hebt geweid en men kan dat aantonen of je kunt het zelf niet aantonen dat je wel hebt geweid.
bio boer
@cornelissen hoe wil je aantonen dat er wel geweid is vroeger toevallig hebben we lucht foto van de boerderij van 1985 waar de koeien buitenlopen en in de huidige verguning staat al dat we weiden we hebben ook skal certificaat van af 1998
Twentsch Land
Bij de gecombineerde opgave ( in het verleden meitelling ) waren er ook soms vragen over, die data zal vast nog wel in het archief van rvo zitten.

@bio boer
+1
Noorderling
@cornelissen
En wat als er nu meer koeien lopen, grond van een akkerbouwer gekocht?
Wat als hij op de aanwijsdatum helemaal niet met dierlijke mest heeft bemest?
Is ieder perceel een project of je hele bedrijf?

Wordt drijfzand, je ene been til je op en de ander zakt dieper weg.
Twentsch Land
Daarom verwacht ik dat het ook niet zo moeilijk wordt gemaakt....de druk op koe in de wei is groot, die midden of heel dicht op een natura 2000 zitten zullen wel weg gekocht worden ..... vraag me wel af hoe het met uit gezette dieren moeten op natura 2000 gebieden, want die veroorzaken enorm veel uitstoot in zo’n gebied, althans op papier dan .... feitelijk moeten deze dieren allemaal weg.

@Noorderling
Noorderling
@Twentsch Land
Het gaat er om hoe ver de mob gaat, die dwingen wetgeving af met re rvs.
Wat jouw en mijn logica daarvan vinden is helaas niet van belang, ook al worden we het gauw eens dat het waanzin is.
+1
Farma_boerke
@Twentsch Land daar vind men ook wel weer wat op, bv gebruik malen van de kringloop, koe recycled stikstof in gebied dus voegt niet toe itt landbouw koeien die gevoed worden door “amazone voer”
Twentsch Land
Ja dat denk ik ook .... er wordt wel iets bedacht dat dat gewoon door kan gaan maar feitelijk wel bizar.

@Farma_boerke
bio boer
@Noorderling de bescherming van de natuur wordt veelste strikt genomen / opgesteld daar moet toch wel iets van mogelijk zijn hoe ver gaan we op de Veluwe zijn veel paarde weides met paar paarden die hebben ook ongetwijfeld uit stoot de uitstoot is gewoon niet tot de laaste gram nauwkeurig tebepalen ook niet van een weg of woon wijk
BertK
@Noorderling Als er jaren over gedaan werd, was er tijd genoeg om het goed te regelen. Juist daarom leek het ok.
+1
marcel r
Quote Reactie van @brom:
De zaligmakend PAS is kompleet een fiasco

Als de overheid zich aan de afspraak gehouden had van de herstelmaatregelen voor de N-2000, dan had de PAS prima kunnen werken.
Dit is niet aan LTO te wijten.
+1
aldert
Een gebed zonder eind hoor .Er zijn hier koeien zat die lopen het hele jaar buiten , die hebben niet eens een stal.
Vdejong
@aldert kijk, daarom is er geen stikstof probleem in Frankrijk 😁
Elvis
@aldert Ook melkkoeien?
aldert
@Elvis Wij hebben wel een stal maar toch gaan de melkkoeien in de winter een paar uur naar buiten.Droge koeien en pinken zijn altijd buiten.
+1
Jean-PierreK
@Noorderling, hetzelfde probleem is er ook binnen akkerbouwbedrijven. De emissie op grasland dat in het voorjaar met zodebemester bemest wordt is hoger dan andere teelten die met een bouwlandinjecteur bemest worden.

De overheid wil juist meer rustgewassen zoals graan...
Jean-PierreK
@Jean-PierreK grasland = graanland
Gisteravond een lege melkemmer tussen de koeien gezet , wou kijken hoeveel stikstof er in zat , vanmorgen en ja hoor hij was met ongeveer 80 % gevuld met stikstof . Nu heb ik hem gewogen op de digitale weegschaal en die is zeer nauwkeurig volgens mijn vrouw , deze was zo zwaar dat ik er geen gram op de weegschaal kreeg genoteerd . Het kan zijn dat stikstof niets weegt of de weegschaal is kapot , het probleem is wel als ik iets anders op de weegschaal leg het wel aan geeft de grammen .
+1
Jean-PierreK
@Hans is Hobby boer, dan had je de melkemmer waarschijnlijk niet leeg gewogen en zat er al een 40 gram in. 🙄🤔😉
@Jean-PierreK Kon er geen gram eruit wringen .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , natuur , weidegang , veehouders , wei , overijssel , zwolle , ammoniakrechten en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
6.875