Melkveeblik op aardappeltermijnmarkt

Door Krijn J. Poppe,

Melkveehouders zouden dezer dagen eens even de aardappeltermijnmarkt moeten bestuderen. Niet omdat ze moeten gaan speculeren, maar omdat ze dan weten wat ze te wachten staat als de melkmarkt verder wordt geliberaliseerd: forse prijsbewegingen.


Onder invloed van het late voorjaar en de droogte in Noordwest Europa is de aardappeltermijnmarkt afgelopen week geëxplodeerd. Waar aan het begin van het seizoen een prijs van zo’n 11 euro gebruikelijk is, is nu de 20 euro in zicht. Als we dat weten vast te houden, koersen we in de reële markt misschien wel op het niveau van 2005. En o wee als de zomerse hittegolven nog wat aanhouden, dan gaan we dromen van het gouden jaar 2006. Oudere boeren beginnen nostalgisch over de gouden jaren 1975 en 1976.

Althans voor wie in zulke jaren aardappelen te leveren had, maar daarvoor slepen akkerbouwers nu dan ook met beregeningshaspels. Zo wordt de schade voor de consument ook nog een beetje beperkt.

Veel melkveehouders vrezen in de toekomst ook met dit soort taferelen te worden geconfronteerd. Hoor jij bij die groep, kijk dan eens even goed wat hier gebeurt. Ik hoor veel akkerbouwers zorgen uiten over de stand van hun gewas, maar niet over die prijzen op de termijnmarkt. Integendeel. Zeker Nederlandse telers moeten het hebben van droge jaren, die zorgen voor enig beleg op het brood.

Ze helpen ook onze concurrentiepositie, want het is hier aan zee altijd net wat minder warm en droog dan in Frankrijk of Duitsland, we zitten dichter bij het grondwater en vaak is er ook oppervlaktewater in de buurt voor de beregeningsinstallatie. Opbrengsten dalen in droge jaren hier dus minder dan in het buitenland.

Voor de melkveehouderij is de situatie niet veel anders. Dat geldt zeker voor veengronden waar grasland bij droogte in de regel minder opbrengstderving geeft dan bijvoorbeeld de Duitse bodems op hun grasland of snijmaïs. Bovendien hebben veehouders een mogelijkheid die aardappeltelers niet hebben: ze kunnen krachtvoer of ruwvoer bijkopen en daarmee zijn ze ook minder van het weer afhankelijk.

Kortom, ik zie weinig bezwaren in meer beweging in de opbrengstprijzen, ook niet in de melkveehouderij. Varkenshouders en aardappeltelers kunnen er al decennia lang mee uit de voeten. Zij zorgen voor eigen vermogen als buffer en voor het gebruik van allerlei risico-instrumenten als contracten, pools en termijnmarkten. En de belastingdienst zorgt voor een middelingsregeling.

De internationale organisaties FAO en OECD hebben net vastgesteld dat die termijnmarkten een nuttige rol spelen en dat ze zelfs in 2008 bij de extreme voedselprijzen vooralsnog geen aanwijzingen voor speculatief misbruik hebben weten te vinden. De OECD heeft uitgezocht dat het idee dat prijzen steeds meer bewegen (volatieler worden) ook een fabeltje is. Misschien wel in sommige markten in de EU omdat die liberaliseren, maar daarmee neemt tegelijk de volatiliteit in de wereldmarkt af.

Al met al lijkt het me helemaal niet zo’n probleem dat de melkprijs wat meer op die van de Bintjes gaat lijken. Het zal wel even wennen zijn, maar akkerbouwers en varkenshouders kijken er elke drie of vier jaar weer naar uit: eindelijk weer eens een mooie zomer en een leuke prijs.

Krijn J. Poppe
Econoom met een analyserende kijk op de landbouw

Bron:[www.ziezo.biz]

Deel dit topic

Reacties

kaas
droge jaren zijn over het algemeenzeer goed voor de akkerbouw lage opbrengst kwaliteit zeer goed en de op brengstprijzen zeer goed.beregenen kost wel wat maar levert vaak zeer veel op.
in tegenstelling met een zeer nat jaar heb je zeer hoge opbrengst kwaliteit zlecht en lage prijzen en zeer veel kosten om het van het land te krijgen.
en zo kan het in de melkveehouderij ook wel eens gaan als alles los word gelaten [kwotum]
casev
kaas Schreef:
-------------------------------------------------------
> droge jaren zijn over het algemeenzeer goed voor
> de akkerbouw lage opbrengst kwaliteit zeer goed en
> de op brengstprijzen zeer goed.beregenen kost wel
> wat maar levert vaak zeer veel op.

behalve als jealles onder contract hebt staan, en je MOET leveren!
spotmelker
Casev Schreef:
> behalve als jealles onder contract hebt staan,
> en je MOET leveren!
Moet zijn: Als je financier jou dwingt dat te doen waarbij de kostprijs niet gehaald wordt. 2 zekerheden, de financier beurt jouw geld en jij..........?
anonymous_196
het risco en de lasten
Wimsumar
Beste discussieleden: Ik vraag me af hoe vrij is dan bijvoorbeeld de akkerbouw dan tegenwoordig? Dat wil zeggen, ook daar is eigenlijk veel gequoteerd: Als ik met pootaardappelen wil beginnen krijg ik waarschijnlijk geen licentie. Suikerbieten kan ik voor de poort van de fabriek dumpen maar verder kom ik niet. Om groentegewassen te verkopen krijg ik hooguit de ''groeten van H@K'' en kan desnoods een bordje aan de weg plaatsen.
Wat een termijnmarkt voor Nederlandse zuivel betreft, uiteraard zal daar een mogelijkheid in zitten om speculatief veel geld te maken maar als grondstofproducent op een markt met een 60 - 70% overschot op nationaal niveau........nee, ik ben bang dat ik binnen de kortste keren '' een pakhuis vol melkpoeder heb''.
anonymous_537
ben bang dat ik binnen de kortste keren '' een pakhuis vol melkpoeder heb''.

zeker als wimsumar de DDB prijs biedt
dan is dat pakhuis snel vol
Wimsumar
Beste Unox: Ohhh ironie: nu blijkt dat het grootste gedeelte van de Nederlandse melkveehouders de D.D.B.-prijs niet eens wil hebben!
anonymous_74
Moet schijnbaar wel een groot belang achter zitten als ze " het termijnmarkt-speeltje" zo blijven "promoten" bij boeren!!)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , melkveehouderij , duitsland , frankrijk , grasland , melkprijs , krachtvoer , voer , termijnmarkt , europa , melkveehouders , ruwvoer , lei , melkmarkt en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0