Illustratie van: MASSEY-MOOI

Hackaanval legt Fendt fabriek al dagen plat

Een grootschalige hackaanval op het Amerikaanse Agco concern heeft de fabriek van Fendt in Zuid-Duitsland stilgelegd. Al sinds 5 mei kunnen er geen trekkers worden geproduceerd. Bijna alle 4.000 medewerkers zijn naar huis gestuurd.

Agco, het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, huist in het Amerikaanse Duluth, maar het is de fabriek van Fendt in Marktoberdorf in Beieren die plat werd gelegd door een grootschalige hackaanval. Volgens de laatste berichten ligt de machineproductie na zes dagen nog steeds stil.

Deel dit topic

Reacties

+9
weurding
Miele wil hun wasmachinechips terug...😏
redeagle14
Agco dealers kunnen ook niet in de onderdelen site komen. Onderdelen bestellen gaat ook niet.
+1
Fendttrisixfan
@redeagle14 onderdelen bestellen lukt wel maar de nummers opzoeken en tekeningen bekijken lukt niet, wat aardig vervelend is momenteel
Siete
@Fendttrisixfan
Klopt idd zoals jij t zegt. Begreep dat bekende onderdelen (qua nummer e.d.) nog wel te bestellen zijn, maar vooral het onderdelen zoeken nu stagneert?
emiel-robbertsen
@Fendttrisixfan dit kan wel op de books to go app op je telefoon of tablet!
Fendttrisixfan
@emiel-robbertsen ja daar word nu voor gekeken, maar invoerder van belgie wil geen accounts aanmaken voor niet dealers
emiel-robbertsen
@Fendttrisixfan ohh dan heb ik gewoon geluk dat ik al een account had haha
+3
diekman
Gaat goed met de digitalisering. 🤔
+2
JohnDeere5085
@diekman wordt gewoon enorm slordig omgegaan met beveiligingen en uptodate blijven met systemen.
contitour
Putin.............?
+1
sorry
@contitour great reset
+1
deJong
@sorry kun je mij uitleggen wat je bedoeld?
+2
Tinus
@deJong Daar krijg je dus nooit een serieus antwoord op.
+1
deJong
@Tinus t valt te proberen😅
sorry
@deJong creeer chaos en iedereen gaat doen wat er wordt gevraagd
Tinus
@sorry In een chaotisch bedrijf / kleurklas / voetbalteam / jeu de boule club doet over het algemeen juist niemand wat hem of haar gevraagd wordt. Kun je je oneliner nader verklaren?
+1
Fendt926Driver
@Tinus hoe zit het met onze geliefde tractorfan?
Is dat allemaal potdicht tegen hackers?
+1
roscho
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
onze geliefde tractorfan

Ach, er zijn andere bedrijven die heel wat belangrijker zijn. Als je ziet dat bij de overheid nog computers draaien op Windows 95, dan verbaast het me dat ons hele land nog niet gehackt is.
Zou TF gehackt worden, dan kan er in feite niet meer gebeuren dan dat al onze postings en de documenten weg zijn. En ik verwacht natuurlijk wel dat @Tinus ergens dubbele goede backup heeft, die niet de hele dag aan de server hangt, zodat die ook gehackt kan worden.
Ford revisiemotor
@roscho
Jij komt al in de buurt van het probleem, de software.
Als je consumenten software gaat gebruiken in het bedrijfsleven, vraag je om problemen.
roscho
Quote Reactie van @Ford revisiemotor:
consumenten software gaat gebruiken in het bedrijfsleven

Dat kan wel goed gaan, als het maar geen achterhaalde software is en als iedereen zijn verantwoording hierin maar goed kent. En verder: niet bezuinigen op beveiliging, op tijd alle beveiligingsupdates ophalen, degelijke, dubbele backups maken en strenge regels voor de gebruikers (dus niet maar raak klikken etc.).
jordi 1455
Quote Reactie van @roscho:
ch, er zijn andere bedrijven die heel wat belangrijker zijn. Als je ziet dat bij de overheid nog computers draaien op Windows 95, dan verbaast het me dat ons hele land nog niet gehackt is.Zou TF gehackt worden, dan kan er in feite niet meer gebeuren dan dat al onze postings en de documenten weg zijn. En ik verwacht natuurlijk wel dat @Tinus ergens dubbele goede backup heeft, die niet de hele dag aan de server hangt, zodat die ook gehackt kan worden.

Ik heb eens gelezen dat diverse overheden eisen dat bedrijven als Microsoft backdoors in hun computersystemen maken, zodat de veiligheidsdiensten die kunnen gebruiken.
+1
roscho
@jordi 1455 Klopt helemaal. Vooral in de VS zijn ze gek op achterdeurtjes.
Maar soms zijn achterdeurtjes helemaal niet nodig. Als je ziet hoeveel servers er nog beveiligd zijn met wachtwoorden als 123, hallo, 123456, qwerty, Welkom01 en daarbij nog de gebruikers die hun wachtwoord niet wijzigen nadat ze zo'n "handig" wachtwoord hebben gekregen. Vaak laat een netwerkbeheerder het netwerk achter met zo'n standaard wachtwoord voor alle gebruikers, die dan vaak niet de moeite nemen om het te wijzigen.
Nevergiveup
@jordi 1455 In sommige chips zitten zelfs Chinese deurtjes ..... , In GB zijn enkele techneuten op verdachte stukjes hardware in de chips gestuit , waarmee de chip met een code uitgezet kan worden of hergeprogrammeerd.

Huawai mag mede daarom hier geen 5G appartuur meer leveren. Maar waarschijnlijk zit het al op veel plaatsen wat we niet eens weten.

Als china op de knop drukt gebeuren er rare dingen zonder één enkele raket af te schieten ....

google.com/amp/s/…
jammermaarhelaas
@roscho

Quote:
Als je ziet dat bij de overheid nog computers draaien op Windows 95, dan verbaast het me dat ons hele land nog niet gehackt is.

Het viel me destijds bij het einde van Windows XP ook al op.
@Fendt926Driver waarom zou je tf nou hacken? 😂
bio boer
@Jelle Boerkamp6110 om paar miljoenen te eisen bij co en tinus 🤣
sorry
@Tinus blokkeer de bankrekening van die ouders maar eens
+3
Spantenknooier
@deJong ze proberen zich slim voor te doen door vaak raadseltjes en halve (on) waarheden te vertellen, zodat ze kunnen zeggen dat wij het niet snappen, en dat we als makke schapen achter de rest aan lopen, let maar eens op.
deJong
@Spantenknooier ik vindt het juist grappig want ze vertellen altijd een ander verhaal.
roscho
Quote Reactie van @Spantenknooier:
ze proberen zich slim voor te doen

Wie zijn "ze" in jouw reactie? Je reageert op @deJong , "ze" zijn normaal gesproken personen die genoemd zijn, maar De Jong heeft voor jouw posting geen personen genoemd (wel in een posting die 1,5 uur later geplaatst werd).
Zijn het nu die hackers, de Russen, de trekkerfabrikanten, de beheerders van de netwerken of (enkele) gebruikers van TF? Zonder die duidelijkheid begrijp ik je reactie niet.
+1
deJong
@roscho mijn excuus, hiermee bedoelde ik de complottheorie gekkies.
roscho
Quote Reactie van @deJong:
hiermee bedoelde ik de complottheorie gekkies

Dank voor je uitleg, eigenlijk bedoelde ik "ze" waar @Spantenknooier het over had. Dat was me nl. ook niet duidelijk. 😉
Nevergiveup
@contitour Er stonden wat (gestolen) gehackte machines still in Rusland , zal wel vergelding zijn ....
Fendttrisixfan
@Nevergiveup was dat niet vooral van JD machines?
Nevergiveup
@Fendttrisixfan Kan zijn , weet ik niet , je weet ook niet echt wat waar is.

Schreef het meer uit sarcasme 😇
contitour
@Nevergiveup Daar moest ik dus ook aan denken.
+2
pieta
Gunstig. Worden die exemplaren van mij wat vlugger waardevolle verzamelobjecten. 😁
hans1980
Balen net besteld full options
+4
Hans van Bergen
Dacht dat die troep nooit kapot gong
+2
Siete
@Hans van Bergen
Gaat natuurlijk alleen om onderhoud en slijtage delen.. 😉
+7
goeiedag eem
@Siete en er zitten dan wel veel slijtage delen in, 😄😄😄
+1
Siete
Ford revisiemotor
@Hans van Bergen
Kom je hier wat zinnigs bijdragen of wat trollen?
Ken jou van een vee teelt forum, waar je iemand met een serieuze vraag, wat af zit te zeiken, zonder te weten waarover het gaat, eikel dat je bent.
+1
Hans van Bergen
@Ford revisiemotor fatsoen hebben ze bij jouw iig vergeten te instaleren. En als jij nog net zo veel bijdrages op vtf moet schrijven, zoveel antwoorden moet geven en zoveel ideeen naar voren moet dragen als ik dan zou ik voorstellen om eens te beginnen.
+1
Valtra man
Das balen, ik heb het ooit zelf meegemaakt zo’n 5 jaar geleden toen ik nog op de luchthaven werkte. We lagen 2 nachten echt helemaal stil, nadien maanden vol workarounds en alternatieve methodes om pakjes in en uit de vlieger te krijgen. We hebben uiteindelijk 8 maand zonder mails gewerkt. Op den duur was dat best wel relax 🙂 maar als bedrijf zijn het financieel enorme klappen, en dat wens je niemand toe.
Sjon
Grote kans dat Rusland/Poetin hier achter zit, moet je ook maar geen gestolen trekkers gaan blokkeren.
Sjon
Dubbel.
+12
casev2
Tja, dat krijg je er van wanneer we alles maar aan dat internet hangen, en laten bedienen door allerlei mensen die de ballen verstand hebben, en je overal op kan laten klikken. Er komt nog eens een dag dat dat hele internet web vastloopt, en we er achterkomen dat er werkelijk niks meer fiunctioneert in onze "moderne" samenleving
+1
oubi
@casev2 gaan we weer telefaxen
bio boer
@oubi de telefoon lijn word zelfs nier meer gebruikt gaat via glasvezel
Van-Epscheuten
@casev2 tja, hoe technologisch geavanceerder een samenleving is, hoe meer onderlinge afhankelijkheden, dat geld al sinds de oertijd. Ik zou niet graag een stap terug doen..
Weidezicht
@casev2 daarom ook altijd paar honderd euro contant in huis hebben. Sommige huizen kunnen zonder internet niet eens het licht aandoen of de cv hoger zetten.
bio boer
@Weidezicht de cv doet het ook niet zonder stroom als het internet landelijk stil falt vraag ik mij af of we dan nog wel stroom krijgen
roscho
@casev2 Nog veel erger is het als men achter het loket de boel niet voor elkaar heeft en dan onmiddellijk zegt: "De computer werkt niet mee". Dit is de laatste jaren een geaccepteerd excuus geworden en je kunt het altijd gebruiken als je de boel niet voor elkaar hebt, zelfs als de trein niet rijdt, ligt het aan de computer en dat de backup niet heeft gewerkt. Walgelijk dit.
sorry
Lezen de jongens én meisjes van rfc ook mee?
pieter p
@sorry Hier in Bretagne was Eureden gehackt half maart dit jaar, een grote cooperatie. Alles lag eruit en de fabrieken stonden in 1 klap stil. Tot op de dag van vandaag is het nog niet helemaal in orde. Wijzelf moesten als we krachtvoer kochten bestellen via sms en de rekeningen zijn nog steeds niet gekomen vanaf half maart. Ze denken dat eind juni alles weer oke is.
JohnDeere7serie
@pieter p omzet 3,1 miljard volgens google. 2 maanden geen facturen is 500 miljoen omzet. Of ze zijn schatrijk, of niet iedereen krijgt geen rekening, of het is bijna klaar.
bieske98
@pieter p

Heb hier ondertussen een stapeltje roze facturen gekregen, maar wel met gemiddelde brokprijzen en niet de contractprijzen..
bas101
Was vanmiddag bij iemand die zijn Fendt doormidden had staan met een defecte koppeling , kom niet aan onderdelen komen vanwege de hack aanval, de Russen zouden achter deze hack zitten.
bieske98
.
jjthefrenchman
@pieter p Bij ons is Nutrea gehackt half maart. Of is dat hetzelfde?
josje
Ik kan nog steeds niet inloggen op de agcopartsbook, ik heb 2 accounts maar geen 1 die het doet.
hebben hier meer mensen last van? ik hoor van meerdere om me heen dat alles weer moet werken.
roscho
Quote Reactie van @josje:
inloggen op de agcopartsbook

Misschien eerst even de cache van je internetbrowser leeg maken? Ik geef er geen garantie op, maar het wil wel eens werken.
Of zijn misschien alle klantenbestanden gehackt, zodat ze alles moesten blokkeren, probeer in dat geval een nieuw account aan te maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's valtra , massey ferguson , fendt , ferguson , massey , agco en trekkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!