EU-landbouwministers willen haast maken met zuivelplan

De Europese landbouwministers willen "snel" nieuwe regels voor de zuivelmarkt in de EU goedkeuren. Dat verklaarde Sabine Laruelle, die als Belgisch landbouwminister de bijeenkomst van de EU-landbouwministers had voorgezeten. EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos liet, in de marge van de betoging van melkveehouders, nog weten dat van aanbodbeheersing geen sprake kan zijn.

De landbouwministers bespraken maandagvoormiddag de aanbevelingen van de High Level Group on Milk (HLGM) voor de Europese zuivelmarkt. De HLGM heeft een aantal voorstellen op papier gezet om de inkomsten van melkveehouders te stabiliseren. De reacties van de landbouworganisaties op het rapport van de HLGM zijn verdeeld: tegenstanders betoogden maandag op het Schumanplein in Brussel, voorstanders lieten weten wel kansen te zien in de aanbevelingen van de zuivelexperten.

De overkoepelende Europese landbouworganisatie COPA-COGECA, één van de voorstanders, vraagt het Belgisch voorzitterschap om die belofte na te komen en spoedig werk te maken van voorstellen op basis van de HLGM-aanbevelingen. Pekka Pesonen, secretaris-generaal van COPA-COGECA, roept op tot langdurige maatregelen om de extreme prijsvolatiliteit in te perken. De landbouworganisatie ziet een cruciale rol weggelegd voor bestaande marktinstrumenten die als vangnet moeten dienen en ook de basis moeten zijn voor het nieuwe zuivelbeleid.

COPA-COGECA neemt de aanbeveling van de High Level Group voor contracten tussen melkveehouders en -verwerkers ernstig. De landbouworganisatie is van oordeel dat contracten melkprijzen meer transparant kunnen maken en daardoor passen in het pleidooi van de organisatie voor een grotere transparantie omtrent marges, winsten en prijsafspraken in de zuivelketen. Bovendien vindt zij het ook positief dat de HLGM de belangrijke rol van coöperaties erkent.

EU-commissaris voor Landbouw, Dacian Ciolos, beloofde de voorstellen van de High Level Group mee te nemen in het pakket formele maatregelen dat hij voor het einde van het jaar zal voorstellen. Het komt er volgens hem op aan om de melkproducenten vertrouwen te geven zodat ze kunnen investeren en groeien. Ciolos wou niet ingaan op de vraag voor aanbodbeheersing die op de betoging geformuleerd werd door de tegenstanders van het HLG-rapport. Hij toonde zich wel bereid om de onderhandelingen tussen zuivelverwerkers en beroepsorganisaties van melkveehouders te omkaderen.

Sabine Laruelle gaf aan dat het Belgisch voorzitterschap de aanbevelingen van de High Level Group unaniem of ten minste met "een zo ruim mogelijke gekwalificeerde meerderheid" laat goedkeuren.

Bron: [www.vilt.be]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , ciolos , melkveehouders , melkproducenten , zuivelketen , zuivelmarkt , coöperaties en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0