MKZ in 2001 was helemaal geen MKZ -Er had nooit geruimd mogen worden!

Is ondertussen een hele oude koe maar wat gebeurt er als er morgen weer een nieuw verdacht MKZ geval is??

Ruiming van 60.000 dieren op 240 bedrijven, honderden miljoenen schade en grote maatschappelijke onrust waren het gevolg van de vaststelling van MKZ door het ministerie van LNV op één bedrijf in Kootwijkerbroek. De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek deed negen jaar onderzoek naar de vraag of er nu wel of geen sprake was van MKZ. Gisteren werd bekend dat de besmetverklaring slechts gebaseerd was op één test, zodat volgens dit onderzoek de diagnose MKZ sneuvelt. Oud-dierenarts Jim Bakker uit Kootwijkerbroek heeft altijd bestreden, dat er sprake was van MKZ in Kootwijkerbroek.

Luisteren: [www.radio1.nl]

‘Bepalende viruskweek MKZ Kootwijkerbroek blijkt gemengd’

Door: Hans-Lukas Zuurman

KOOTWIJKERBROEK - De diagnose 'mond- en klauwzeer' in Kootwijkerbroek in 2001 blijkt gebaseerd te zijn op ondeugdelijk onderzoek. De bepalende viruskweek van het verdachte Kootwijkerbroekse bedrijf van boer Teunissen, waar de diagnose op gebaseerd is, blijkt in het laboratorium van toenmalig ID Lelystad namelijk te zijn gemengd met een ander monster - 'nummer 29' - dat het MKZ-virus bevatte. ,,Er had nooit geruimd mogen worden’’, stelt bestuurslid Lau Jansen van Stichting Onderzoek MKZ vast.

Meer: [www.barneveldsekrant.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Maar ik geloof ook niet alles wat in Kootwijkerbroek bij elkaar wordt gefantaseerd....
anonymous_8
Die groep boeren was in ieder geval in staat om in no time een collega-veehouder (Teunissen van de Kerweg) weg te pesten uit het dorp. Petje af.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/06/2010 10:13 door marcster.
anonymous_8
Ik hou me liever bij de feiten Jan.
anonymous_8
In vakblad Boerderij schrijft adjunct-hoofdredacteur Johan Oppewal deze week naar aanleiding van het onderzoek door de onderzoeksstichting:

.....Toch is er ook een maar. Inzet van de stichting is namelijk niet de voor de hand liggende vraag of er in 2001 wel echt MKZ is geweest in Kootwijkerbroek, maar of de ruimingen rechtmatig waren. Het verschil tussen die beide vragen is subtiel maar belangrijk. De onderzoekers vinden het een omkering van de bewijslast als zij zich gaan storten op de vraag of er uberhaupt MKZ is geweest in het dorp. Dat moet LNV aantonen, zeggen ze. ,,Wij toetsen de rechtmatigheid van een overheidsbesluit, meer niet."
Juridisch is dat handig, maar het roept ook vraagtekens op. Een positieve laboratoriumuitslag van 1 april 2001, een paar dagen na de besmetverklaring, telt in deze redenering bijvoorbeeld niet mee. Wellicht is die uitslag bewijs dat er werkelijk MKZ is geweest, maar dat maakt niet uit. Het kon immers onmogelijk als onderbouwing dienen voor het ruimingsbesluit van 28 maart, zo is de redenering, die overigens de instemming heeft van de rechter.
Dit voelt niet goed. Het publiek wil weten of er MKZ was of niet. Door alleen de rechtmatigheid van het besluit aan te vechten, ontstaat de indruk dat het doel niet is: waarheidsvinding, maar: claims voorbereiden.
anonymous_8
Tja ik vind het zelf soms ook heel aantrekkelijk om mijn eigen werkeiljkheid te creëren...
anonymous_8
Wat bedoel je precies Gerrie?
anonymous_8
Duidelijk is in ieder geval dat het onderzoek niet klip en klaar aantoont dat er in Kootwijkerbroek GEEN MKZ was..
anonymous_8
Dat bedoel ik met 'fantasie' die kennelijk nog ruimschoots aanwezig is
anonymous_8
Het verjagen van boer Teunissen uit Kootwijkerbroek doet me een beetje denken aan radicale moslims die het op bepaalde cartoonisten voorzien hebben..
cs-agrar
heb jij de overheid wel eens vertrouwd dan?
Grasbaal
Uit het onderzoek blijkt dat de kalveren van Teunissen wel ziekteverschijnselen vertoonden. Ik ben eigenlijk zeer benieuwd als het geen MKZ was wat voor ziekte het dan wel was?
ejb
ik zou willen dat dit een onafhankelijk onderzoek was.

ik zit nog steeds met vraagtekens het liefst zag ik dat dit onderzoek door een rechter bevestigd werd en pas dan kun je zeggen dat het onderzoek zoals gedaan de juiste is en tot die tijd weet ik niet exact wat er waar is en jij ook niet en blijf ik met vraagtekens zitten.

wat ik wel weet is dat men nog steeds niet is voorbereid als er weer een veeziekte uitbreekt en heeft men van de fouten van MKZ niets geleerd

fouten in mijn ogen: te laat een ringenting en te laat begonnen met ruimen van dieren van besmette bedrijven en te laat de bron gevonden zodat het veel te veel uit de klauwen is gelopenis en 1 geval(kootwijkerbroek) meer of minder veranderd niets aan de fouten zoals ik die net geschreven heb
ejb
ik ken het draaiboek aardig goed

en ik kan mij niet voorstellen dat jij het er niet mee eens bent dat als je een vliegende start maakt de meeste kans hebt om de ziekte een slag voor te zijn en dus de schade kunt beperken nu liepen ze alleen maar achter de uitbraken aan en deze wijze les willen de politici niet aan met als pijnlijk voorbeeld de Qkoorts waar de sector al heel lang vroeg om te mogen enten en dit mocht nooit zie nu de feiten zoals ze er liggen
ejb
het onlangs verschenen rapport geeft ook duidelijk aan dat er ook absoluut onvoldoende was om tot massale ruiming over te gaan en als er naar de regels gekeken werd had er niet geruimd mogen worden in Kootwijkerbroek
casev
Tja...VolgensBrinkhorstwaren het allemaal Krokodillentranen
Grasbaal
Conclusies Kootwijkerbroekse MKZ-stichting incorrect, dat stelt minister van landbouw Gerda Verburg in een brief aan de vaste kamercommissie LNV.

De minister stelt dat de RT-PCR-test die is gebruikt in de procedure inderdaad, zoals de stichting beweert, niet geaccrediteerd was, maar een experimentele test. De uitslagen van de test zijn echter niet de formele aanleiding geweest om bedrijven MKZ-besmet te verklaren. De test diende om een eerste indicatie over eventuele besmetting te verschaffen.

Meer: [www.boerderij.nl]
Wimsumar
Beste EJB: U noemt nogal wat met ''de fouten in uw ogen''. Ik kan me er niet in vinden.
Een ziekte als m.k.z. kan (iedere dag) ongemerkt het land binnensluipen. Vervolgens duurt het een bepaalde tijd alvorens een geïnfecteerd dier ziekteverschijnselen vertoont. Vervolgens is de vraag wanneer de ziekteverschijnselen door iemand als m.k.z.-verdacht worden herkend. Het hieropvolgend traject van monsters nemen en wachten op onderzoeksresultaten neemt ook ''dagen''(?). Omdat m.k.z. tientallen varianten kent is ook niet zomaar even een vaccin(cocktail) bij de farmaceutische industrie uit het pakhuis weg te halen. Bovendien, een bepaald type vaccin nog aanmaken kost ook weer X- dagen. Ook is het nog maar van ''de laatste jaren''dat er markervaccins kunnen worden gemaakt zodat aan de door de dieren aangemaakte antistoffen is te zien dat deze inderdaad aangemaakt zijn na de enting hetgeen cruciaal is bij het inzetten van een ring-enting.
M.b.t. het (sneller) ruimen is het eenvoudig weg af te vragen waar nog sneller mensen weg te halen die dit kunnen, mogen en willen doen en waar o snel de benodigde apparatuur vandaan te halen.
Dan is er mogelijk nog de (vertragende) weerstand in de sector zelf die moet worden overwonnen.
Ik ken dedraaiboekenniet, maar denk dat ze redelijk "snel" in elkaar zitten.
Wimsumar
Beste Borg e.a.: Ook hier bij mij in de ''buitenstaandersomgeving'', zelfs onder de ''rook''van Rendac-Bergum,zag ik mensen waarvan je het totaal niet verwachtte compleet veranderen in ware chemo-terroristen: van de pot gepleurde hygiëneprotocolen moesten nageleefd worden en de ''arsenicum''was niet aan te slepen.
M.A.W., Ook in Kootwijkerbroek moest kortdaad ingegrepen worden, er was geen tijd langer na te denken. Bovendien, de schade van de geruimde dieren is (goed) betaald.
Wimsumar
Beste Izak: Laat daar géén twijfel over bestaan.
Wimsumar
Beste Borg: Pardon!Gigantische schade bij de intensieve (vee)bedrijven buiten de ruimingscirkel?
Dát zijn de '''spelregels'' waar we in dergelijke situaties mee van doen hebben.
Maar wat denkt u van de schade bij alle andere (vooral ook niet! ) agrarische bedrijfsleven binnen/buiten de ruimingscirkel?
Ik woon +/_ 25 kilometer vanaf het gebied ''Ee/Anjum'', ik twijfel niet aan de aanwezigheid van M.K.Z. daar destijds. UIteraard zal daar ter plekke ook het nodige ongeloof geheerst hebben en er nog zal zijn aangezien de bron nooit opgehelderd is .
Wimsumar
Beste Borg: Of er fouten zijn gemaakt bij de vaststelling van M.K.Z. wil ik volledig in het midden laten. "We''hebben toen 'met z'n allen' laten zien en ervaren dat er slagvaardig opgetreden dient te worden, uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid maar daar is helaas geentijd bij lang na te denken.
U heeft gelijk, de 3-daagse stand-still is in geen verhouding met een maandenlang vervoersverbod. Het is echter wel voor iedereen iets om in achterhoofd te houden hoe hier mee om te gaan. Gelukkig was het toen voorjaar/begin zomer zodat er eenvoudige buitenverblijven konden worden ingericht.
M.K.Z., dat kun je beter niet zien. Niet bij jezelf, zeker niet bij anderen: Een (bekende) niet-veehouder ging indertijd naar Nedeland: Hij was terstond niet meer welkom bij 1 van z'n melkveehouderskennissen aldaar want: "hij zou de M.K.Z. wel eens mee kunnen nemen"(!)
valtradriver
@Marcster,wat een walgelijke uitspraak van je,diep triest dat je zo iets kunt schrijven over een groep collega boeren die9 jaar geleden terrecht keihard hebben gevochten tegen deze "beerput"
Je bent vast nog jong en nog weinig levenservaring!
Misschien moet je dit "sprookjesboek" maar eens lezen om er een beeld van te vormen: [media.bduuitgevers.nl]

Wat ik er nog van weet is dat er daar in kootwijkerbroek toen nooit door geen veearts noch rvv 'er ooit een ziek dier gesignaleerd is,dit in tegenstelling tot de andere regio's!

Het is algemeen bekent dat overheden in dit soort zaken heeeel lang tijd gaan rekken in de hoop dat de strijd opgegeven wordt door de wederpartij en alles in de doofpot gaat,maar helaas deze mensen op de veluwe waren toch slimmer en strijdbaarder als brinkhorst toen dacht, geloof ik
valtradriver
@Marcster,weer een reactie van je met het niveau van iemand die 12 hoog uit Amsterdam zuid,met als enig verschil dat ik het jouw als agrarier kwalijk neemt en die persoon van 12 hoog niet omdat hij niet beter weet!

Ik heb m'n geheugen weer even 'laten' updaten wat betreft die boer theunissen,maar ga dat hier niet neer te schrijven.
Maar de geruchten kwamen natuurlijk niet maar zo uit de lucht vallen,het was gedurende die weken een opeenstapeling van dubieuze feiten,steeds ten nadele van deze veehouder.
De hele bevolking daar verkeerde in "staat van oorlog" en dan verdwijnen normen en waarden als sneeuw voor de zon,zelfs in de 'correctste' buurt van Nederland zou dat gebeuren!
Mijn 'bron' benadrukte nogmaals dat als er een 2e geval bijgekomen was(van deze uiterst besmettelijke ziekte) het nooit zo uit de hand gelopen was,maar dat gebeurde niet in de (meerdere) weken na deze 1e "besmetting" , niet bij theunissen (ook al had hij meerdere vestigingen en veel contacten als handelaar) maar ook niet in de regio!
Ook dat Brinkhorst meer als schuldige wordt gezien dan deze boer theunissen.

Kijk ik kan het me goed voorstellen dat de druk zeer hoog opliep als het lot van 60000 dieren afhangt van een besmetting die vanaf het begin zeer dubieus was en de overheid niet wil wachten tot een 2e besmetting in een toch al afgesloten regio!

Kootwijkerbroek heeft destijds keihard tegen dit "kwaad" gevochten,de strijd dan wel verloren,maar desondanks of juist daardoor schijnt het dorp weer te floreren als ooit tevoren en ze vertrouwen er op dat de waarheid ooit boven tafel komt !
Ik heb veel respect voor deze eensgezinde mensen!
valtradriver
Ohhhh wat zul je blij zijn,er is -na verschijning van het onderzoek- gelukkig toch een "maar" gevonden door deze redacteur!
Ja... zij het na een heel verhaal...waar waarschijnlijk andere dingen staan!!! (heb geen Boerderij) want je begint met copieren/plakken daarna: .....Toch is er ook een maar.......etc.

Overigens denk ik dat deze hoofdredacteur het ook niet geheel begrepen heeft,hij zegt: "Het publiek wil weten of er MKZ was of niet'"of je 9 jaar speurwerk voor "het publiek" doe!!!! tjong jonge hoe simpel kun je denken als journalist!
Het gaat er volgens mij om of de overheid destijds door zeer onzorgvuldig handelen 60000 dieren de nek heeft omgedraaid en de getroffen eigenaren voor levenslang een groot litteken heeft meegegeven!
Het publiek.....die zal het een rotzorg zijn,net als de meerderheid van de boeren die doorgaans het verhaal van kootwijkerbroek gemakshalve maar niet gelooft.
Beter was geweest: 'De getroffenen willen weten of er MKZ was of niet'
Ook om nu al over claims te schrijven vind ik niet fair.
valtradriver
Inderdaat Jan en dan viel het nog niet mee om het te vinden.....normaal duurde een test 2 dagen,maar dit bloed was zo taai ( ) dat ze er na 8 dagen en 3 testen verder nog geen mkz hadden,toen maar ff aangelengt met 'ander' bloed wat daar toch zat lag en ja...waarempel.....MKZ !
valtradriver
Ja @Marcster had geen andere opmerking van jouw type mens verwacht,heel voorspelbaar!
Maar ooit als je uit je droomwereld ontwaakt en volwassen wordt,zul je er achter komen dat de "wereld" niet zo vredelievend is als dat je altijd had gedacht,maar een keiharde en verrotte (politieke) wereld!

P.s. er zijn genoeg "politieke fouten" bekent waar een vergelijkbare weg werd bewandeld door de politiek en dus na lang procederen en vieze spelletjes de overheid na 20 jaar toch moet erkenen,maar dan is het lang geleden en doet het niet zo zeer meer!
valtradriver
Ik heb genoeg uitleg gegeven,maar hoop dat je nog veel mag leren in je leven.
valtradriver
Co,ten tijde van de MKZ kregen de instanties dagelijks tientallen (loze) meldingen van boeren die hun bij hun vee MKZ achtige ziekteverschinselen zagen,dit omdat iedereen e
10 x zo elert was en wist waar ze op moesten letten!
Mestkalverenhouders die voor bijna 100 % wisten dat het 'mis'was omdat vele kalveren blaren in de bek hadden en ziekerig waren of koeien met een zere bek (zere kies) blaartjes op spenen (wratjes) maar het was geen mkz!
Zo ook de kalveren bij theunissen zouden na een kuurtje o.t.c vast weer kerngezond zijn geweest Co!
valtradriver
Dhr Jansen,mooi dat u dit forum gevonden heeft en wilt reageren!
Het blijft een moeilijke materie voor buitenstaanders,zelfs voor de meeste boeren en gezien dit het meest belezen/actieve boerenforum is zou het mooi zijn als u dat af en toe blijft doen.
valtradriver
@Wim,kun je me vertellen hoe daar toen de situatie was,waren daar toen ook niet echt duidelijke 'gevallen' van mkz?

In kootwijkerbroek is het ruimen door rechtzaken en acties uiteindelijk volgens mij wel met een paar weken vertraagt,zonder dat er besmettingen bij kwamen,wat de bevolking daar natuurlijk ook erg sterkten in hun vooroordeel!
De geruimde dieren zijn betaald uiteindelijk,maar kijk niet hoeveel daar voor kwam kijken door idioten strafkortingen enz.
Maar je ga ook wel heel gemakkelijk voorbij aan de schade die bedrijven buiten de ruimingscirkel hebben opgelopen,gigantisch! (veel intensieve bedrijven daar)
Dit alles is niet erg als er echt stront an de knikker is natuurlijk!
valtradriver
@Wim,natuurlijk die spelregels zijn zo afgesproken.maar waar het hier om gaat is dat de vaststelling er van,zeer discutabel is/was en dus deze regio voor deze ellende bespaart had kunnen blijven!

"gigantisch" tja in verhouding tot 3 á 4 dagen melk lozen (wat jaren later ook wel vrijwillig gebeurde ) en oude nuka's in't hok mag je wel het woord noemen als je 1000 witvlees kalveren heb staan die 2 mnd "over de datum" zijn en niemand meer hoeft of duizend(en) zware biggen overal op je erf hebt ondergebracht hebt en dan nog minder opbrengen als toen ze 22 kg wogen,ja ik kan me voorstellen dat dat er financieel inhakt!
Nogmaals ik denk dat als de mensen in kootwijkerbroek ook maar 1 beest hadden gezien die duidelijk mkz had je ze nooit had gehoord.
valtradriver
Toen werden we -ondanks de engelse toestanden daar ver weg over zee....- er toch nog onverwachts mee overrompeld,en net als bij mexicaanse griep enz. er gaat bij de mens een soort knop om en raarste dingen doet men!
Desalnietemin zag je daar in oene e.o. dat de boerencontacten (ki,etc.) de besmetting in veel gevallen rondbracht!
Er is idd veel van geleerd,maar ben toch altijd nog erg verbaast dat er intussen nog nooit geen enge ziekte is opgedoken als ik hoor hoeveel nuka's er elke week uit alle uithoeken van (oost) europa worden ingevoerd!
Quattro-shooter
Misselijkmakende uitspraak van je! Heel laag niveau!

Als je het zelf meemaakt, kijken of je dan.... laat maar ook bah


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/06/2010 22:11 door double-shooter.
Jan S
😀
Jan S
😀
Jannus
Het probleem toen zat hem in het feit dat er verschijnselen werden aangetroffen en op basis daarvan de veeartsen met de monsters niet goed wisten wat ze er mee aan moesten,mede omdat MKZ niet/moeilijk ter plekke aantoonbaar was.

Uit de kennis die ik van toen nog weet ging in het prille begin,voordat het in de media bekend werd,een gerucht dat die Teunissen aan het rommelen is geweest (details laat ik maar weg)en zo verschijnselen (blaren) heeft gesimuleerd
waardoor veeartsen op het verkeerde been zijn gezet met alle gevolgen van dien waarop de overheid besloot in te grijpen en tot op de dag van vandaag het altijd omstreden is geweest omdat de bewijsvoering niet klip en klaar door een gerenomeerd lab naar buiten gebracht kon (of mocht) worden geeft zo te denken,zoals nu blijkt.
anonymous_107
Beste Wim, u bedoelt kordaat?
frank b
'Duizenden dieren zinloos afgemaakt'

Het besluit om in 2001 tienduizenden dieren te doden vanwege een MKZ-besmetting in Kootwijkerbroek was gebaseerd op ondeugdelijke en afgekeurde testresultaten.

Dat stelt de Stichting Onderzoek MKZ-crisis na onderzoek, meldt Omroep Gelderland. In het dorp werden 60.000 dieren geruimd en de schade was groot. De stichting stelt dat het ministerie afgekeurde tests destijds positief heeft verklaard. Het genomen monster zou zijn vervuild met materiaal van een ander bedrijf, buiten het dorp

BRON: Spitsnieuws

En nu? Zouden ze er over 10 jaar achter komen dat hetzelfde lot met de geiten ook bullshit was?

Gaat de kop van Gerda nog rollen of gaat ook dit in de doofpot?
frank b
Doornebos was gewoon, zoals we van deze organisatie gewend zijn onderhand, aan het proberen een politieke weg te banen. Hoe ze dat doen heb ik vaak genoeg uitgelegd.
gerrie-hul
Als het klopt is wat er is uitgekomen en daar ga ik vanuitalle dames en heren die hier aan mee hebben gewerkt op non actief zonder uitkeringen dat ze zich nooit weer met landbouw mogen bemoeiemn op wat voor een manier dan ook Geld ook voor de kamerleden die het goedkeurden wel of niet meer in de kamer
gerrie-hul
Ja Jan S en vanzelf lto want die reden ook een scheve shaats denk maar even aan het omstreden optreden van Doornbos Het divies van lto was toen ruimen ruimen en nogeens ruimen
gerrie-hul
Leg jij dit maar eens uit marcster Volgens mij weet jij er totaal niets vanaf wat er toen gebeurde Dit is een gedegen onderzoek
gerrie-hul
Ejb over een onafhankelijk onderzoek gesproken Wat te denken van het onderzoek door de b&a groep Dit ligt toch ook onder in de la omdat het de heren niet beviel Deze Heren waar ik op doel hadden het alleen slechts over een succes volle bestijding niet achter om kijkend wat ze hadden aangericht En uh wat je opmerkingen van te laat en nog eens te laat Dat komt bij elke dierziekte bestrijding Kon je zien bij de vogelpest En hier ter aanvulling op lees het draaiboek maar eens overbesmettellijke dierziekte bestrijding waaronder mkz Lees dat maar eerst eens goed
gerrie-hul
Marcster je kunt merken dat je niets met de mkz te maken hebt gehad laat staan dat je er wat vanaf weet Dit gezien je opmerkingen hier op prikbord
gerrie-hul
Met name de omerking van dat er in kootwijkerbroek maar iets gefantaseert word Dit slaat nergens op De werkelijk is en was anders Dat behoor je wel te weten Ik vind het een dgelijk onderzoek waar een puntje aan gezogen kan worden maar tja gezien je opmerkingen past het niet in je straatje Vandaar mijn opmerking dat je er niets van afweet
gerrie-hul
Marcster slechte uitvlug van je De vraag aan jouw was er wel mkz in kootwijkerbroek en onderbouw dat dan ook effe En uh ga je niet verschuilen na deze vraag Ik noem deze zaak zeer ernstig na dit corecte onderzoek
gerrie-hul
Wat het punt is co laat lnv toegeven dat ze gefaald hebben maar dat doen ze niet Ook hoe het mogelijk was om een mengmonster te gebruiken


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/07/2010 11:23 door gerrie-hul.
gerrie-hul
Wat een draaikont die Gerda zeg
gerrie-hul
Verburg zegt nu dat er geen monsters zijn gemengd [ bron rtv gelderland] Laat ze het tegen overgestelde maar eerst eens bewijzen voor dergelijke uitspraken te doen
marco1
varkenspest?vogelgriep?
Kan me goed herinneren dat er fiks bedrag van het melkgeld werdt ingehouden om de kosten te dekken.(en receratieprojekten te bekostigen)
Aluhoedje op) comlot theoriën komen toch uit, niet voor niks hield lnv onderzoeken onder tafel.
Ik zeg een parlemetair onderzoek. En rehabilitatie van de boeren.
Wie vertrouwd de overheid nu nog?
anonymous_873
dus herinvoeren veemarkenen gebenadeeldenvergoeden in euro
anonymous_972
In afwijking van mijn gewoonte wil ik nu reageren op deze discussie.

Een paar posts gaan over de status van onze Stichting en over de deugdelijkheid van het door ons uitgevoerde onderzoek. Ik hebeen heel eenvoudige suggestie: ga naar www.waserwelmkz.nl. Klik op onderzoeksresultaten, raadpleeg de bronnen en raapleeg het rapport van januari 2010 en de sheets (deel I en deel II) van de presentatie van jl. maandag. Overtuig uzelf van de juistheid of onjuistheid van de statements die ik jl. maandag namens de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek heb neergelegd.
Wij staat open voor vragen en suggesties die ons onderzoek verder kunnen helpen.
Lau Jansen
Bestuurslid Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek
anonymous_972
Marcster: De instantie die beweert en beweerde dat er MKZ was in Kootwijkerbroek, is LNV in combinatie met ID Lelystad. Een grondregel in het maatschappelijk debat en voor de rechtbank is: wie iets beweert, moet dat bewijzen of kunnen bewijzen. LNV heeft na 8 jaar procederen onder dwang van de uitspraak van het College van Beroep de vermeende bewijzen op tafel moeten leggen. Nu na zoveel jaar de bewijzen op tafel liggen, blijken ze te sneuvelen bij nauwkeurige toetsing.
Wij hoeven als Stichting Onderzoek niet aan te tonen dat er GEEN MKZ was. Kentheoretisch gesproken is dat onzinnig. De fenomenologie leert je dat de afwezigheid van iets niet bewijsbaar is, maar alleen de aanwezigheid. En dan nog moeten je bewijzen kloppen. En die bewijsvoering van LNV ligt nu onder vuur. Als de bewijzen bezwijken, dan is ook de bewering niet valide. Je mag de bewijslast niet omkeren: die ligt bij LNV en niet bij de Stichting Onderzoek. Omkeren van de bewijslast is schending van een fundamentele regel in het maatschappelijk debat en voor de rechtbank. Dat is inferieur.

drs. L. Jansen
Bestuurslid Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek

marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Duidelijk is in ieder geval dat het onderzoek niet
> klip en klaar aantoont dat er in Kootwijkerbroek
> GEEN MKZ was..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , virus , dieren , boer , kas en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN