Melkprijs voor komende tien jaar met plus van 1,50 naar 38,50 euro

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Nou goed dat we niet doorgaan...
Hier verdien je de komende 10 jaar niets aan
50+ cent dat biedt perspectief
+3
mlkvhoudr
@hans1980 ik zoek ook vast het nummer van. De schuldhulplijn op voor deze prijzen met deze kosten ๐Ÿ™‚

Maar ik ben een oude man die kan stoppen wanneer die wil maar naar mijn idee is de tijd van dit soort afbraakprijzen nog wel even verleden tijd
+1
matt
@mlkvhoudr ik zoek ook vast het nummer van. De schuldhulplijn op voor deze prijzen met deze kosten ๐Ÿ™‚

Maar ik ben een jonge goddie kan stoppen wanneer die wil maar naar mijn idee is de tijd van dit soort afbraakprijzen nog wel even verleden tijd.

Zo klopt die beter ๐Ÿ™‚))
mlkvhoudr
@matt ben al 26 jaar boer maar vooruit echt oud ben ik nog niet ๐Ÿ˜€
+3
matt
@mlkvhoudr net begonnen dus
mlkvhoudr
@matt nou fysiek voelt dat niet zo als of ik nog een jonge god ben hoor ๐Ÿ˜€
Pijntje hier, pijntje daar tot op heden gelukkig nog nooit iets gehad wat bleef het duurt alleen wel steeds langer voor het lijf zichzelf hersteld.
Maar voorlopig nog niet versleten ๐Ÿ˜†
Melkboer16
@hans1980 daar moet je toch alleen maar blij mee zijn?!
Zij rekenen met 38,5 en wij beuren 50+.
Hoe ga je straks je tijd invullen als je geen koeien meer melkt, als je die al ooit gemolken hebt?
weurding
@Melkboer16 visueel boeren, pc programma's te over
Melkboer16
@weurding nou dat doet mโ€™n zoon ook maar hij wil nu toch steeds vaker op het normale spul.
+2
weurding
@Melkboer16 zo lang pa de sores en de kosten draagt niet verwonderlijk ๐Ÿ˜‡
mlkvhoudr
@Melkboer16 als die er voorzichtig mee is waarom niet mooie ervaring voor die gasten
Frans1
@Melkboer16 wat ga jij dan doen? Want ook jij bent al wat ouder, en geen opvolger schreef je.
+1
Melkboer16
@Frans1 mag nog 10 jaar door. Zoonlief krijgt steeds meer aardigheid aan werk op de boerderij waar ik de schurft aan heb.
Ik wist het op zijn leeftijd al wel en stoof er dom in maar de jeugd van nu is gewoon slimmer ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
George
@Melkboer16
Ben je al zo oud dat je nog maar 10 jaar mag?
Frans1
@Melkboer16 mooi om te horen! Maar denk niet dat de jeugd slimmer is, maar hun blikveld is veel groter dan een generatie terug
+3
George
@Melkboer16 Denk je echt dat je de tijd niet meer om kunt krijgen als je geen koeien meer melkt? Ik vermaak me prima als boer zonder te melken.
Melkboer16
@George ik heb nu het gevoel dat ik goed bezig ben?
Als je iets doet wat gelijk je hobby is en je verdiend er ook nog een paar cent aan waarom zou je dan niet blijven melken.
De generatie voor ons die ging met 57 of eerder met de vut en wat die werden er doodongelukkig van en weer anderen zagen thuis de muren op zich afkomen.
Bij mijn ouders hing vroeger een tegeltjeswijsheid aan de muur!
Van het concert des levens krijgt niemand een program.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
De generatie voor ons die ging met 57 of eerder met de vut en wat die werden er doodongelukkig van en weer anderen zagen thuis de muren op zich afkomen.

De meeste die ik ken waren blij dat ze mochten stoppen met werken of minder mochten gaan werken. Toevallig zijn er in mijn kameradengroep al verschillende die nog maar 4 dagen in de week gaan werken. Ze zijn even oud als ik en die vinden het goed zo en blijven voortaan op vrijdag thuis.
Vdejong
@George geen wonder dat er een personeelstekort is
Quote:
voortaan op vrijdag thuis.
+1
George
Quote Reactie van @Vdejong:
geen wonder dat er een personeelstekort is

Ach ja die mensen hebben goed opgepast en kunnen het zich makkelijk financieel veroorloven. Geef ze geen ongelijk.
+1
Vdejong
@George ik ook niet. Geniet van het leven, meenemen kun je het toch niet
Melkboer16
@George ๐Ÿ˜ฎ jullie praten het elkaar een beetje aan dus?
Zou juist blijven werken en iets vaker op vakantie. Dat gezever thuis achter de geraniums en theeleuten met elkaar. Zitten ze ook al op prikkebord ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
+2
George
@Melkboer16
Nee het zijn geen boeren en die hebben niks hier op prikbord te zoeken. Tja als je denkt dat je leven als je een dag minder gaat werken bestaat uit achter geraniums zitten en theeleuten dan begrijp ik wel dat je door wil melken. Je wereldje is nu eenmaal niet groter.
+2
Frans1
@George idd, wat weer een kortzichtig geleuter. Kom eens van je erf zou ik zeggen. De wereld is mooi, en je leeft maar 1 keer
+1
Melkboer16
@George ik zie denk meer van de wereld als jij. Maar ondernemen blijft ook leuk en met รฉรฉn stijgende omzet en hopelijk ook een stijgende winst wordt het melken van koeien ook weer leuker.
+4
de Tank
Voor 38.5 ga ik nog maar even door๐Ÿ˜œVolgens mij net zo zinvol om 10 jaar vooruit het weer voorspellen.
+1
mlkvhoudr
@de Tank oude trol๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
+1
de Tank
@mlkvhoudr vertel eens iets nieuws ๐Ÿ˜œ
altijdbeter
Probleem van die 38,5 cent is dat hier de banken mee tellen bij overnames en investeringen. Tel daarbij de waarschijnlijk hard oplopende rekenrente op. en het aantal mogelijke overnames in de melkveehouderij loopt nog verder terug.

Kortom, eigenlijk is het afgelopen met de melkveehouderij in Nederland. Zeker de melkveehouderij in de akkerbouwgebieden of waar akkerbouw etc. mogelijk is
Noorderling
@altijdbeter
Dat ligt er aan, 1:2 of 1:3 ruilen en je grond is een koopje. Mestafzet 0 euro, hoge gewas opbrengsten met minder teeltrisico.

Heb wel eens aan goedkopere grond op een paar kilometer gerekend. Bewerkingskosten en vooral transport maakt dat het saldoverschil zomaar 1000euro per jaar is. Kun je ook uitrekenen wat het goedkoper moet zijn.
weurding
@Noorderling net als mestafzet, wordt ook over afstanden gereden terwijl het dikwijls ook in de buurt kan
Noorderling
@weurding
Als dat zoveel goedkoper was, werd het wel gedaan.
Daar zitten meer op te aarzen, of je moet wisselgeld hebben en de afnemer wat kunnen bieden. Zo krijg ik nu voorrang voor einde derogatie scenario op mestaanvoer van elders. Wat is dan duur en mag iets kosten, ben in ieder geval flexibel en brengt rust. Kan ook wat waard zijn.
weurding
@Noorderling je moet het wel van elkaar weten 😉
+1
spotmelker
@Noorderling ruilgrond is niet per definitie een koopje. Hier willen akkerbouwers alleen maar รฉรฉnjarig gras. Plus de schrale grond kost je minimaal 100 kg extra N/ha. Als je 1 op 2 ruilt kom je hier minimaal aan โ‚ฌ1750/ ha voor je gras. Daarbij het zaad en alle bewerkingskosten ga al richting de 20 cent/kg ds.
+1
Noorderling
@spotmelker
1 jarig is inderdaad wel duur. Ik mag 2 jaar tussen aardappelen door.
Hou op mn eigen grond 4-5 jaar gras aan, daarnaast wil ik er ook wel tarwe of maisland voor terug. Die zaaikosten pak je sowieso al.

Net maaironde gehad, waar volle bak mest op gekomen is, staat 500-1000kg ds minder gras als het nieuw ingezaaide met 50kg zuiver en de rest klaver. Pak je op jaarbasis ook zomaar 2000kg extra, zeker nu het droog wordt.
Geen kunstmestkosten ten opzichte van oud blijvend grasland, kost je vandaag de dag ook 800euro. grasklaverzaad kost 400 plus 100liter diesel? Mijn ervaring is juist dat op armere grond het nog veel harder groeit, als de structuur maar goed is. Als er geen ruimte is voor de wortels is het zo over, dat kun je langer verbloemen met KAS.
spotmelker
@Noorderling ik meng zelf, 15 kg BG3 diploide exact a 3,30 5 kg Italiaans a 2,- 10 kg enkelvoudige tetra a 2,70 , 20 kg rogge a 0,50 en 4 kg witte klaver a 10,- dan kom ik op ca โ‚ฌ150/ ha uit. Bij ruilgrond voor 1 jarig gras komt geen klaver maar 5 kg extra BG3.
+1
Frans1
@spotmelker idd. Noorderling schrijft het allemaal zo mooi op, die moet al lang miljonair zijn op die manier, anders klopt zijn verhaal toch ergens niet helemaal.
+2
Noorderling
@Frans1
Zullen dan wel ergens anders gaten zijn waar het in verdwijnt, leer graag hoe ik die dicht 😉
5 jaar geleden was het ook allemaal onzin en kunstmest was toch veilig, simpel en goedkoop.
Gaat me dit jaar wel 30 ton kas schelen wat ik wel aan ruimte heb maar niet nodig ben. Afgelopen jaar nog 14ton ruimte over en grasvoorraad 3 maanden toegenomen, kan ik dit jaar 10hectare extra krachtvoer voor telen.
Dat was ook maar hobby en onzin, afgelopen jaar wel tarwe kunnen telen voor 15cent.

Verkopers, we noemen ze adviseurs, verkopen liever 800euro kas per hectare per jaar dan 50euro klaver voor 4 jaar, maar liever nog eiwitrijk krachtvoer. Zolang "we" dat model als sector blijkbaar blijven accepteren zijn we vooral voor anderen aan het werk. Dat is in ieder geval mijn bedoeling niet. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Probeer gewoon eens wat en vaak valt het mee.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling ik heb sinds kort de helft van de brok ongeperst in de silo laten blazen, in plaats van het dure meelmengsel, 2 euro goedkoper dan geperst laten komen, nu nog even de recensie van de dames afwachten, ongeperst gaat dan aan het voerhek
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Dat gaat vast prima 👍
Grondstoffen qverhitten en persen is energie en eiwit kwaliteit verspilling.
Frans1
@Noorderling ik heb het niet over vlinderbloemigen meezaaien, dat is niet spannend, gewoon proberen en je ziet dat het werkt. Perceel op deze foto is eind oktober ingezaaid, Zwitsers mengsel met klavers, geen mest gehad, nu ff glad gemaaid zodat er wat drijfmest op kan. Kunst mest gebruik ik niet veel meer, heb voor de 1e snede 5 ton gestrooid op de maaipercelen, was nexxen 42% n , verder moet de klaver het doen.
Nee, ik doelde op jouw ruilen, 1 op 2 of 1 op 3, en daarop Herman zijn opmerking dat gras daarna eerst tegenvalt. Je doet alsof je allemaal zessen gooit, maar die 2 op 3 teelten woorden niet voor niets zo goed betaald. Dat gat bedoel ik ๐Ÿ˜‰
+1
Frans1

(klik om te vergroten)

Noorderling
@Frans1
Discussie begon met wat dure en goedkope grond is. Ik denk er meer rendement van duurdere grond te maken is en zaaikosten zijn zeker noemenswaardig, maar wat ik nu met eerste snede zie opbrengstverschillen ook niet moeten onderschatten.

En ik heb ook wel 5ha gras verknoeid door verkeerde klaver. Die adviseurs denken ook dat alles hetzelfde is, alsof je mais besteld en fao 280 meegeeft ipv 200 en nergens naar kijkt.

Probeer nu soms eerst een hectare in een blok en kun je verschillen zien en meten.
En als het niks is 1x kas strooien en alles is weg. Kan je ook weinig gebeuren.
Commersie stopt toch geen geld in onderzoek wat hun verdienmodel ondermijnt.
+1
Frans1
@Noorderling ik heb het hier wel gezien, witte klavers is mooi mals gewas, stond hier ook een perceel met rode klavers en 1 of ander grof turbogras, niet mijn gewas, veel te grof en lang, is nu maisland๐Ÿ˜„ beetje experimenteren loopt nooit veel bloed uit, gewoon proberen. Maar die rendementen op dure grond.. maak eens een berekening voor me, want ik ben benieuwd. Rendement kam alleen gemaakt worden door verdunning van de dure grond door al aanwezige grond op het bedrijf, niet meer en niet minder
+1
spotmelker
@Frans1 een mooie 2e jaars grasklaver op dure grond

(klik om te vergroten)

3e beweiding
+3
Frans1
@spotmelker grasklaver op goedkope grond๐Ÿ˜ฌ moest hier op het oudere grasland de radiateur ook wel een paar keer schoonmaken, maar dat is toch niet zo'n punt? Ik hoef niet zo'n steriele grasmat te hebben hoor, een paardebloempje is geen ramp

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

duitser
@Frans1 dat ziet er bijna uit als pure klaver. Hoe heb je die bemest en welk zaaiverhouding is dat? Of stond dat er al?
+1
Frans1
@duitser is gezaaid na de maรฏs, eind oktober 2020, dus nog door de vorige eigenaar. Vorig voorjaar was koud en nat, dus het startte heel langzaam op, het stond in het begin maar heel matig. Toen werd het droger en hebben we er 25 m3 drijfmest op gereden, dat deed het kunstje, toen stond er na een maand deze 1e snede op, super spul. Nu is het een mooie weide, heb een beetje kas en 25 m3 mest gereden voor het maaien, rest van het jaar moet de klaver het doen
+1
spotmelker
@Frans1 goedkope grond betekent hier dat er geen belangstelling van akkerbouwers is door kwel, aaltjes, kleine/oncourante percelen. De 12 ha tussen de windmolens zijn 17 percelen waar door de eigenaren niks aan gedaan wordt. Paardebloem is niet zo erg maar รฉรฉn perceel staat er vol mee en dan heb je in een mum de radiateur dicht. Thuis ben ik gestopt met onkruid spuiten.
+1
spotmelker
@Frans1 maaien op goedkope grond

(klik om te vergroten)

Paardebloem

(klik om te vergroten)

Kwel
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
heb voor de 1e snede 5 ton gestrooid op de maaipercelen, was nexxen 42% n ,

Dat is dan toch flink wat per hectare. 😁
spotmelker
@Frans1 toch is het wel herkenbaar wat @Noorderling hier neerzet. Ik ben dit jaar op de huiskavel zonder KAS gestart, wel met iets meer mest tot 45 kuub in 2 giften. Maar een testbaantje met 200 kg KAS/ha drukte de neus op de feiten. 1e snede nieuwe grasklaver krijgt voortaan een snuifje KAS.
Spantenknooier
@spotmelker @Noorderling
Je zou ook kunnen stellen dat je op de beste grond van Nederland (wereld) misschien makkelijker kunt boeren. Grond prijs is daar nu wel hoog maar dat is nog geen halve generatie zo.
Op genoeg andere gronden groeit gewoon 1/3 minder zonder kas, en is de klaver verdwenen na een droge periode.
+1
spotmelker
@Spantenknooier dat de klaver het hier goed doet komt door hoge kalkgehalte en goede CEC. En wat is de beste grond? Wij proberen met drainage en kilveren het kwel probleem hier langs de dijk te ondervangen. I.c.m. 50% grasland lukt het om ook overal intensieve gewassen te verbouwen. Wel zie ik bij degene die dat niet doen meer verzopen plekken en uiteindelijk geen bloembollen meer. Maar koeien weiden/ veevoer verbouwen op grond met een jaarlast van > 1,5 Kโ‚ฌ leid nu ook niet direct tot winst.
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
goed doet komt door hoge kalkgehalte en goede CEC. En wat is de beste grond? Wij proberen met drainage en kilveren het kwel probleem hier langs de dijk te ondervangen. I.c.m. 50% grasland lukt het om ook overal intensieve gewassen te verbouwen. Wel zie ik bij degene die dat niet doen meer verzopen plekken en uiteindelijk geen bloembollen meer. Maar koeien weiden/ veevoer verbouwen op grond met een jaarlast van > 1,5 Kโ‚ฌ leid nu ook niet direct tot winst.

Wat is winst, melken is denk ik nog steeds het best renderende rustgewas.
De een zoekt de grens op, de ander gaat er over en anderen gaan weer wat veiliger zitten met wat de grond aan kan. Maar ook al zit je veilig qua bouwplan en doet de verkeerde dingen, kan het ook hard van je af gaan. Die waterplekken worden nooit vanzelf kleiner.
Met in het najaar goed woelen en jong gras en klaver met penwortel die diep gaan wortelen kun je ook wel weer zien dat sommige percelen droger lijken te worden.

1:3 tarwe is hier nog redelijk gangbaar, 1:3 pootgoed en dan een keer uien of bieten tussendoor. Daarin is wel ruimte te maken voor gras, mais of wat anders.
Op zwaardere gronden is er nog wel eens last van duist. Kun je met gras of luzerne ook mooi uitputten en kapot maaien.
spotmelker
@Noorderling woelen moet je hier net niet doen, dan wordt de grond onder de bouwvoor te slap en wordt het bij een beste regenbui drijfzand. Laat de wormen en (pen)wortels de ondergrond maar onderhouden. Wel moet je dan zuinig zijn op de bovengrond. En dan groeit het wel.
+1
weurding
@spotmelker en dan zijn er nu nog die zeggen dat de 1e snede max 400 euro mag kosten... de rekenwonders
spotmelker
@weurding tja, langs welke lat leg je dat bedrag? Eigen ruwvoer van goede "melkkwaliteit" kost vaak meer dan aankoop.
+2
weurding
@spotmelker juist, de gemiddelde boer wil ook niet zijn gewassen verkopen voor wat hij anderen biedt๐Ÿ˜‰
+4
de Tank
@altijdbeter Dat banken daarmee rekenen is juist geen probleem, het voorkomt dat jongens een zinkend schip overnemen. Het probleem zit em in dat de kloof tussen vrije waarde en agrarische waarde steeds groter wordt. Bij reken mp van 45 cnt mag zoonlief een veel hoger bedrag aftikken wat later een molensteen om de nek kan zijn.
+2
jan 10
Als 38.50 echt te weinig is komt er vanzelf minder melk,gaat de prijs weer omhoog...zo was het vroeger en zo zal het blijven.😬 De goedkoopste zal blijven leveren.
+1
Noorderling
@jan 10
Gemiddeld 38 en nu 50, zal ook een maandje 26 tegenover moeten staan. Dan stopt het gauw.
duitser
@Noorderling en die krijgen we ook weer.
hans1980
@Noorderling Dat is dus wat ze verwachten
Fasten your Sea
hans1980
@hans1980 seatbelts
Frans1
@hans1980 and enjoy the ride, en dat doen we nu dus๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜‚
oubi
Als erveen paar jaar 10 % inflatie is per jaar dat komt 45 ct eerst
+4
arie.j
Als ik zie wat er de afgelopen 10 jaar allemaal is gebeurt, en wat niemand in zijn prognoses had opgenomen.
Wat moet je dan met zoiets voor de komende 10 jaar?
Tinus
Quote:
Het panel bestaat uit financieel deskundigen uit de zuivel, waaronder vertegenwoordigers van banken, Land- en Tuinbouw Organisatie, accountantsbureaus, ZuivelNL, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), DLV Advies en Wageningen University & Research.

Geen beleidsmakers. Wensdenken dus.
folkert-visser
Broodetende profeten zijn t voor 38.50 kunnen we t hier wel schudden kosten gaan de eerst komende 10 jr niet zakken maar de animo om te melken wel.... zie teveel grijze kopjes op e trekker..
folkert-visser
T enige doel van zulke onderzoeken is om t sentiment om te buigen en de melkprijs naar beneden te masseren.. hand in hand met t erfongedierte...
jjthefrenchman
Als de melk de komende 10jr maar 38.50 is met minimaal de huidige kosten, dan ga ik sjorsen en er wat leuks bij doen.
+1
weurding
@jjthefrenchman denk velen met je, houdt niemand vol
+1
George
@jjthefrenchman
Dat kunnen Sjorsen gaat eigenlijk alleen maar goed als er zoveel mogelijk boer blijven. Dat Sjorsen wordt dus elk jaar moeilijker. Ik ben erop tijd mee begonnen en inmiddels 15 jaar verder zonder te melken . Maar dat is niet voor iedereen nu nog weg gelegd.
Tiepmachien
Is deze aanpassingen inclusief of exclusief 10% inflatie?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN