Conventionele melkprijs gaat biologische melkprijs inhalen.

Als we de ontwikkeling van de grondstofwaarde van melk doortrekken naar de uitbetalingsprijzen, dan zou de conventionele melkprijs de prijs voor biologische melk weldra gelijk kunnen zijn en zelfs inhalen. Dan zou op de zuivelmarkt een soortgelijke situatie ontstaan als bij granen, waar de conventionele prijzen gedeeltelijk even hoog of hoger zijn dan de biologische prijzen.

De biologische markt is een hoofdzakelijk lokale en, in vergelijking met de zuivelmarkt, zeer kleine markt. Slechts ongeveer 4% van de totale in Duitsland geproduceerde melk is biologische melk. In tegenstelling tot de conventionele markt is het volume biologische melk het afgelopen jaar in totaal met 2,6% gestegen. De markt voor biologische melk moet dit extra volume eerst absorberen. Conventionele melkveehouders daarentegen produceerden 2,3% minder melk.

Deel dit topic

Reacties

Jaap40
Interessante tijden.
Kostprijs boeren aan zet.
Jaap40
@Jaap40 klaarblijkelijk kan bio zich in deze markt niet langer onderscheiden, de 'zogenaamde meerwaarde' wordt iig niet beloond.
+1
JappieJo
@Jaap40 het verschil wordt gemaakt als gangbaar weer voor een kwartje staat te melken
bio boer
@Jaap40 prijs is 10 cent gestegen gaat dat best goed als bar en boos was zou die wel dalen is gewoon hele stabiele markt dat is ook wat waard we gaan het zien hoe de flag er bij hangt volgend jaar dan kan het wel weer heel anders zijn zing je meschien wel andere toon tel je zegeningen is de reguliere melkvee houder gegund maar pas op het kan zomaar dalen
Jaap40
@bio boer normale marktomstandigheden zijn er voorlopig niet meer. Grondstoffen duur, kosten sky high en animo om voedsel te produceren wereldwijd momenteel laag.
Vraaguitval door tekort geld bij consumenten is probleem. Dure segment aan product krijgt het lastig.
bio boer
@Jaap40 we gaan het zie deze prijsen lokken wel productie uit in het verleden waren hoge pieken gevolgd met diepe dalen is geen gerantie voor de toekomst

(klik om te vergroten)

+2
dewittemotor
Als de melkprijs nu gaat zakken naar weer een kwartje, gaat de hele melkveehouderij eraan. Dan is het over en uit.

Kan helemaal niemand meer een gezinsinkomen mee bijeen verdienen.
bio boer
@dewittemotor 2 maanden redden we wel maar dan moet die weer snel herstellen 😅
als koeien melken lucratief is gaat de productie weer omhoog zo gaat dat toch meschien niet veel tuimte in west europa voor grooi elders is daar nog wel wat in mogelijk dat gaat onze exsport verdrukken
robbies
@bio boer
Quote:
als koeien melken lucratief is gaat de productie weer omhoog zo gaat

Hoe dan?
bio boer
@robbies daar meer temelken wilde je zeggen dat melken zo niet weer lucratief word vergeleken met afgelopen jaren
Tiepmachien
@bio boer jongvee is er niet genoeg
+1
robbies
@bio boer Ik denk dat er hele gebieden in de wereld zijn die zonder goedkope kunstmest en goedkope grondstoffen niet lucratief kunnen melken bij de huidige prijzen. Daarnaast zijn er ook hele gebieden waar ze met hogere grondstofprijzen rendabeler andere gewassen kunnen oogsten. Ooit ontmoet dat elkaar wel weer, ontstaat er weer een overschot aan grondstoffen en dalen de prijzen weer zodat het weer interessanter is om te gaan melken, maar niet in de komende 2/3 jaar is mijn inschatting. Of zolang er geopolitieke onrust is
bio boer
@robbies dure grondstof om zetten in melk is nog steets lucratief 2 kg melk 1 euro 1 kg grondstof 40 cent
bio boer
@bio boer of ik ben meer kv gaan voeren koeien zijn al 4 kg gestegen
+3
dewittemotor
Dus dat gaat niet meer gebeuren. Er is gewoon een reset van de prijzen aan de gang. En waar de nieuwe bodem en top komen te liggen is nu nog compleet onzeker.
Ik persoonlijk denk dat we nog lang niet aan de top zitten.
matt
@dewittemotor de nederlandse consument,is gewend om voor een relatief
Klein gedeelte van zijn inkomen.
De kar vol te gooien,en wil dit blijven doen.
Nu al worder uitgeweken naar aldi,en huismerken.

De politiek wil bio opdringen,zorg eerst maar eensvoor afzet.
Dan volgd produktie vanzelf.
dewittemotor
@matt Dat loon gaat de komende jaren gewoon mee omhoog, geleidelijk

En de allerarmsten drinken toch al geen melk en kaas bij het ontbijt, maar cola en frikandel
Melkboer16
@dewittemotor en die blijven arm en dom! Dat gaat van generatie op generatie en des te meer bewerkte voeding er geconsumeerd wordt hoe verder de hersencapaciteit achteruit gaat
robbies
@dewittemotor ik zie momenteel geen plafond aan de melkprijzen. Goedkoop kunstmest en goedkope grondstoffen zijn er voorlopig niet meer, dus in gebieden waar het klimaat minder geschikt is om goed ruwvoer te telen wordt opnieuw gerekend. Daarnaast ook veel stoppers in NL. Gebruiksvee duur verkopen, fosfaatrechten aan de prijs. Maïs duur verkopen. Nu met zekerheden eruit stappen is interessanter dan twee of drie jaar door melken met het risico dat je je gebruiksvee naar de slacht kan brengen en je fosfaatrechten voor de helft kan weggeven.
Jaap40
@robbies waarom denk je over 2 a 3 jaar risico van goedkope koeien en fosfaatrechten gehalveerd?
robbies
Quote Reactie van @Jaap40:
waarom denk je over 2 a 3 jaar risico van goedkope koeien en fosfaatrechten gehalveerd?

Nu weet je wat je hebt, wil ik maar aangeven. Dat kan bedrijven die over twee of drie jaar de keuze hadden willen maken, die keuze nu al maken.
Jaap40
@robbies het begrip voor de stopper neemt toe
weurding
@robbies jij bent nog geen 40, gooi je de handdoek ook in de ring of neem je de gok verder te gaan
robbies
@weurding Maak je geen zorgen. Wij rommelen lekker door.
+1
weurding
@robbies wij ook, ut kump as ut kump
Salland1
Bio heeft ook minder kostprijsverhoging.
Geen kunstmest, en als ik het altijd moet geloven weinig krachtvoer en veearts

biologisch eigenlijk heel logisch 😉
+1
Jaap40
@Salland1 ik weet bio bedrijven waar zelfs nu in het voorjaar het gras eerder bruin lijkt dan groen door geen bemesting.
Melk produceren begint bij grasland beheer.
Bio is logisch?
Voor mij niet iig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , zuivelmarkt en grondstofwaarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0