25

Wat is de beste (voor)snijkast voor op de mesttank?

Hallo allemaal,

Wat is jullie ervaring met snijkasten/filters?
Welk merk is het beste en welke juist niet?
Mijn oude is op, ik kan niet zonder omdat mijn pomp anders stuk gaat.
De huidige is van Peecon, maar die raakt best gemakkelijk verstopt.
Bijv. Slootsmid en Vredo hebben van die hakselpompen, maar die zijn weer stukken duur en zwaarder dat bijv. Kemp e.d.

Maar om even terug te komen op mijn eerste twee vragen: hoe denken jullie hierover?
Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

Ik heb duport kast gehad, was ik best tevreden over. Om de tijd de motor van draairichting wisselen, hielp ook tegen verstopping. Heb nu alleen een stenenvanger ervoor.
+2
Als ik het goed begrijp zoek je een Mercedes voor de prijs van een Lada.
+4
@flip1150 nee, hij vraagt of de dure merken hun meerprijs waard zijn, of dat de goedkopere hun werk net zo goed doen.
+1
Quote Reactie van @flip1150:
goed begrijp zoek je een Mercedes voor de prijs van een Lada

Ik ben gewoon benieuwd wat jullie ervaringen zijn met de verschillende snijkasten, daar heb ik meer dan verkooppraat van de dealer.
+1
Als je niet zonder je snijkant kunt omdat anders de pomp kapot gaat, misschien het probleem bij de bron aanpakken?
+2
Quote Reactie van @NH-Ford:
Als je niet zonder je snijkant kunt omdat anders de pomp kapot gaat, misschien het probleem bij de bron aanpakken?

Je weet zelf denk ik wel hoe het gaat, er valt een keer iets in de mestkelder, jaren geleden waren de roosters versleten (zijn inmiddels vervangen), maar daardoor zijn er stukjes steen/beton in de put gevallen omdat de (oude) roosters als het ware afbrokkelden.
+1
@Eddie1
Ik boer hier al 10 jaar maar in een stal van 45 jaar oud zitten er nog regelmatig zaken in de snijkast die ik nog nooit eerder gezien heb.
Voor mij is er maar 1 Zeefkast en dat is een vredo ft3100 voor de iets kleinere pomp of de ft4100 die iknu op mijn bsa tank heb.
Weinig onderhoud en hoe vaker die vol zit.
Hoe beter die zeeft.
En dan vooral de klauw tape klosjes en oormerken die je ook niet versnippert in je grasmat wilt hebben
@Fendt926Driver wat doe je met het spul wat uit die zeefkast komt dan? Schoonspoelen en bij het restafval?
+1
@EA_MF op een apparte plek altijd schoon maken en dan afvoeren naar een plek die ik goed ken.
@Fendt926Driver volgens mij heb je met de snijkast die onder een kaweco zit meer resultaat
@1066 onbekend maakt onbemind.
Dus als jij de vredo ft serie kent en de kaweco.
En jij zegt dat de kaweco beter is geloof ik jou.
Ik ken de twentrac hakselkast en de kramp.
En nu dus al op 2 tanken de vredo ft serie
Wij hebben een Vredo snijkast. Bevalt prima, hebben er weinig onderhoud aan gehad in 22 jaar (130.000m3). Bij de put van de grupstal wil hij nog wel eens vastlopen in het gras en andere rommel. Bij de andere mestkelders misschien 2x per jaar ofz, hangt er natuurlijk sterk vanaf hoeveel rommel je in de put hebt.
Quote Reactie van @Hobby boertje:
Vredo snijkast

Vangt hij de steentjes en dat soort dingen wat af, zodat ze niet in de hakselmolen komen?
@Eddie1 Deze heb ik er onder zitten, om de 4 a 500 kuub even leeg halen en je hebt eigenlijk niks aan rommel in de verdeelmolen 🤝✅
@Eddie1 Nee heel soms een klosje in de verdeler gehad maar dat is echt 1x in de 2 a 3 jaar schat ik. Echt een zeldzaamheid dat de verdeler vast gaat. Weet niet of wij veel stenen in de mest hebben maar ik denk dat je er wel vanuit kunt gaan dat hij steentjes enz ook wel goed opvangt.
+3
Ga straks na de eerste snede proef draaien met twee parallel gemonteerde 8 duims snij kasten van Joskin. Kasten zijn uit begin jaren 90 maar nu net gereviseerd. Type : duocut. Met stenenvangers er voor. Waarom twee kasten? Mijn theorie is, 1,minder weerstand qua diameter doorlaat. Aanzuig is twee keer 6 of 1 keer 8 duims. 2, mijn gedachte is dat een snijkast juist vastloopt door de stroomsnelheid en de waterslag die achter een prop gras aan komt. Met twee snij ramen, dus stroom circuit’s heb je die stroom snelheid minder en de druk van de waterslag kan weg via de andere poort. De kant die snijden moet heb dus meer tijd om het te verwerken terwijl de onderdruk gehandhaafd blijft, en niet oploopt. Als mijn theorie werkt dan las ik komende winter een nieuw huis waarin twee snijramen parallel komen te functioneren. We gaan het zien.
Wij hebben ook de Vredo snijkast op de tank zitten. Werkt super, doe elke winter even de messen slijpen, hoef hem bijna nooit los te halen, en verdeler van de bemester helemaal nooit. Alleen zit hij bij ons beetje ongelukkig gemonteerd, met de scharnieren aan onderzijde, dat wil ik nog een keer anders maken. Maar haalt alles eruit, plastic, houtjes, en andere dingen die niet in de mest horen

(klik om te vergroten)

Vredo snijkast
@henrikdw dit is exact hetzelfde princiepe als onze slootsmit voorsnijder. Die slaat weleens vast, zou slijpen daar tegen helpen? Slijp je dan het tegenmes als het ware?
+1
@ronald-deutz-fahr Nee tegenmes (of harkje) doe ik niets aan, die tanden hiervan moeten liefst zo dik mogelijk blijven. Ik doe de stermessen slijpen met een afbraamschijf, zodat ze weer lekker scherp zijn. Daarna even op een vlakke tafel, en dan met een bankhamer recht tikken. De vingers willen wel eens naar buiten gaan staan, deze sla ik dan iets bij, zodat ook de uiteinden van de vingers het harkje of tegenmes weer raken

(klik om te vergroten)

Messen weer lekker scherp
Vredo heeft trouwens ook nog een paar nieuwe overjarige snijfilters op Marktplaats staan, misschien is dat wat
+1
Heb hier een Slootsmid SF6, het is wel zaak om de uitvoering met fijne kam (6 paar, dus 12 messen op dezelfde breedte) te hebben, de grove kam (5 paar messen) laat wat mij betreft teveel door.

Voordeel van de Vredo is volgens mij dat ze standaard al meer messen hebben (dus fijner zeven/snijden) en een hoger rotortoerental (andere hydromotor).

Verhalen van eens per 500 m3 mest leeghalen, dat is heel mooi, maar heb hier loonwerker huurtank gehad met Vredo snijfilter, moest elke 3 tanks (8 m3 tank) het filter reinigen. Hangt er dus echt van af hoeveel gras, hooi, stro, enz. er in de mest zit.
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Verhalen van eens per 500 m3 mest leeghalen, dat is heel mooi, maar heb hier loonwerkertank gehad met Vredo snijfilter, moest elke 3 tanks (8 m3 tank) het filter reinigen. Hangt er dus echt van af hoeveel gras, hooi, stro, enz. er in de mest zit.

Ik zoek ook een zeefkast en geen hakselmolen.
Dus is het altijd toch wel een beetje fijn dat die vol zit.
Dan werkt die mog prima.
Hier ook al wel een dag gereden zonder open te hoeven maken.
Maar dat zijn de putten die onder de boxen en ertussen lopen.
Bij die put achter het voerhek moet je wel vaker leeg maken
Ik heb hier ook de grote(ere) loonwerkers vredo snijkast op de tank gebouwd. Deze wordt door een as stomp van de versnellingsbak van de giertank aangedreven. Dit werkt bijzonder goed. Voorheen huurde ik een tank met een kleine vredo zeefkast, maar die had ik nog wel geregeld een keer vol zitten. Echter met de eigen tank en grotere zeefkast van vredo heb ik de kast amper vol zitten. En kwa rommel zeeft die het er vrij goed uit en heb zelden de verdeelmolen vast zitten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden peecon , slootsmid en ervaring geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN