Illustratie van: GijsInterman

Afmetingen 2x8 visgraat

Hoi
ik overweeg van een 2x6 naar een 2x8 te gaan. nu was ik benieuwd naar de minimale lengte die nodig is voor de standen excl. aanloop en uitloopgang (dwars op de put, ze komen aan de zijkant binnen) de breedte tussen de muren is 4,8m. hoe schuin kunnen de standen zijn waarbij je nog goed van opzij kunt onderhangen?

Deel dit topic

Reacties

Tiepmachien
2x 2x4
Tiepmachien
Sorry
Ik heb geen verstand van melkput
Dealer bellen?
zomaar
@Tiepmachien ik was eigenlijkvan plan om de bestaande stal extra stellen bij te hangen icm ander hekwerk en de putrand aan passen om extra breedte te winnen.
er is voor de dealer weinig aan te winnen waarschijnlijk.
JappieJo
Bij 50 graden ga je al door de achterpoten melken
huub
Je kan in de bestaande melkput wat maten opmeten? Maak het niet te krap. Ik heb in heel veel melkstallen gemolken en heel vaak gezien dat koeien niet achteraan willen staan omdat die stand net iets krapper is dan rest.
zomaar
@huub standlengte per koe is nu 1.20 standbreedte is 1.30
put is 1.90m breed
totale lengte put is 8.00m(6x1.20+80cm voor de eerste zijn kop).
ik kan evt een meter van het tanklokaal erbij pakken.
50 graden is langs achter onderhangen begrijp ik, tot hoeveel graden kun je van opzij onderhangen?
als een standlengte van 90 a 95 kan, dan zou het in de huidige put passen zonder te hoeven breken.
+1
bio boer
@zomaar door de achter poten is toch stuk beter dan van zij
Noorderling
@bio boer
moet het wel 90 graden zijn, anders staat er een poot midden voor, telkens om een poot heen grijpen, moet je vooruit rijken en gaat je rug er aan. Dan kun je nog beter een koe minder hebben per rondje en dat je vlot door kunt werken, hoeft het amper tijd te kosten.
achterhoeker2
@Noorderling Dat klopt ,er zijn in bestaande putten zoveel melkstelstanden in geprutst dat het melken/wisselen amper sneller gaat.
+1
zomaar
@bio boer voor 90graden zij aan zij past zowiezo niet tussen de bestaande muren. breder maken gaat ook niet op dezelfde plek.
visgraat zoals nu bevalt me 100% alleen het aantal standen mocht meer. voordeel voor mij lijkt me de koeherkenning op het oog, ik stoot nog wel eens een kalf en ik wil een koe vanuit de melkstal een touw aan kunnen doen om vervolgens meteen vast te zetten. ik doe nu alle koedingen tijdens het melken. na het melken en voeren wil ik niet te veel in de stal moeten doen met de koeien. deels vanuit gemak en deels vanwege gebrek aan discipline om er later achteraan te moeten.
Frans1
@zomaar visgraat zoals nu bevalt me 100% alleen het aantal standen mocht meer

Als je de stand gaat veranderen ga je merken in arbeidsgemak
zomaar
@Frans1 ik had gehoopt dat een iets schuinere stand zou kunnen, evt in combinatie met een gekartelde putrand. als daar 25-30 cm per stand mee te winnen valt dan was ik er.
Frans1
@zomaar het kan, maar het achterpoot gaat in de weg staan. Bij ons staan ze op 42 graden. Vorige eigenaar heeft van 2x6 een 2x9 gemaakt op dezelfde put. Het werkt niet zo comfortabel als een klassieke visgraat, maar dat is mijn mening
+1
zomaar
@Frans1 ok. duidelijk.
ik kreeg via de mail ook al van iemand te horen dat hij er niet blij mee was.
dan wordt het waarschijnlijk een stuk van het tanklokaal erbij en kijken of er dan een 2x8 inkan of 2x7.
bedankt voor de reacties👍
Van-Epscheuten
Zou je niet graag door de achterpoten willen melken?
Frans1
@Van-Epscheuten op 4,80 mtr past niet
spotmelker
@Frans1 je kunt eventueel eerst 1 kant doen. Op 8 meter 90 graden passen 12 koeien. Mocht dat goed bevallen kun je later de andere kant ook doen. Weliswaar met meer verbouwkosten maar dan heb je wel een beste melkstal.
JappieJo
Van 2 maal 6 naar 2 maal 8 zonder de uitloop te vergroten ga je praktisch geen tijdwinst halen
Elvis
@JappieJo echt wel, scheelt hier een half uur per keer. 2x6 omgebouwd naar 2x9 50 graden in zelfde ruimte
+1
Jeroen745
Als je de koestanden wilt aanpassen ga je van 30 graden naar 50 graden (door achterbenen) alles wat er tussen zit is net niks.
Maar door deze aanpassing moet je aan beide kanten bijna 50cm inleveren in de put dus 1 meter intotaal, je huidige put is 1,90 dus dat gaat hem niet worden denk ik
Herbert
@Jeroen745 de apparatuur kun je voor een deel dan wel onder de putrand wegwerken. Een meter is niet ideaal nee, maar moet toch wel te doen zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's breedte , schuin en afmetingen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2.528
TREFWOORDEN