22

Wat komt er bij kijken om graan te produceren voor bier of zo?

Laatst zag ik een krantenartikel waarin Heineken meldde dat de prijs van een biertje duurder ging worden.

dat zou duurder worden doordat het graan uit de Oekraine kwam.

Nu vraag ik mij af, wat zou er voor nodig zijn graan in NL te laten groeien?
kunnen we nog eens een nationaal biertje brouwen!???

Deel dit topic

Reacties

+2
Dat hebben we toch al?

Hertog Jan
Dommelsch
Grolsch
Amstel

Keuze zat!

Ja en dan nog dat grachtenwater uit Amsterdam...🤭
@Jotke nou goed dan, vergeet dat bier dan.
blijft dat ik benieuwd ben wat er voor nodig is om graan te gaan verbouwen?
zijn er ook economische redenen, of administratieve?
@Bert353

Wat ik zoal gelezen heb is Nederland niet zo geschikt voor bepaalde graansoorten voor menselijke consumptie.

Spelt doet het hier goed maar Tarwe heeft te weinig zonuren voor menselijke consumptie wat ik zo las. Wel voor diervoeder. Ga je int noorden kijken dan zie je door de graanvelden het gras niet meer om het zo maar te zeggen dus er wordt zeker wel graan verbouwd in NL.
+1
@Jotke Jilles Boer (van youtube) verbouwt volgensmij baktarwe. Dat is dus wel voor menselijke consumptie en komt uit Flevoland. Ik weet alleen niet of er verschil zit in tarwe voor brood of voor bier.
+1
@Pieter Buren
Baktarwe is behoorlijk lastiger, dan brouwgerst. Brouwgerst zit vast op eiwit, maximaal 12%, vertelde mijn kameraad. Baktarwe moet aan veel meer eisen voldoen, waar het Nederlandse klimaat en de bodem lastiger is. Zaaizaad voor graangewassen is net zo, komt veelal uit Frankrijk. Er zijn inderdaad wel plekken in Nederland, waar het wel kan, zoals in Zeeland.
@SJB533 dan zou gerst voor bier verbouwen in Nederland ook wel moeten lukken. Maarja het zijn allemaal wereldprijzen en in nederland gaat de prijs dus net zo hard omhoog als in de rest van de wereld.
+1
@Pieter Buren
Gerst met brouwkwaliteit is stukken makkelijker. Kun je gewoon op zand verbouwen...
+1
@Jotke de granen in nederland zouden minder smaak hebben dan uit andere landen ..dat las ik laatst in een artikel over granen verbouwen in nederland of daar buiten ..dus het kan evengoed in nederland als er buiten ..nederlanders zijn gewoon een verwent volkje stond in dat artikel
@jehan Voor de smaak van bier is voor de hoeveelheid en kwaliteit hop van belang, graan, gerst heeft veel minder invloed op de smaak.
Volgens mij laat gulpener al het brouwgerst in Nederland verbouwen.
@GerbertXL

Klopt. Hier in zuid Limburg wordt de brouwgerst voor Gulpener verbouwd
Kijk dat is interessant, van dat soort dingen wist ik niets van.
wel een vermoeden dat zoiets zou bestaan.
nou begin ik ook een beetje te snappen waarom ze in Engeland b.v rond Ipswitch ze dat de graanmand van Engeland noemen, en de Oekraine de graanmand van europa.
maar dat van wereldprijzen vind ik nog wel raar? waarom zouden ze dat zo doen?
@Bert353 graan is graan. Of het nou uit Nederland komt, Oekraïne of de VS komt. Net als met melk en suiker.
@Pieter Buren Ik weet niet of je het al gemerkt hebt?
Maar spullen van ver halen word toch al lichtelijk moeilijker en vooral duurder?
@Bert353 als je nu graan uit een ver land haalt voor 20 cent, dan gaat een handelaar uit Nederland zijn graan verkopen voor 19.9 cent inclusief transport. Dan maakt het uiteindelijk voor het biertje niks meer uit.
@Bert353 Er zijn nu eenmaal voedselproducten die van levens- en wereldbelang zijn: voor ieder mens belangrijk, op veel plaatsen te telen en tegelijk uitstekend te transporteren.
Graan en met name tarwe is zo'n product. (brouwgerst amper)
Voor rijst en soja geldt dat ook wel.
Voor zuivelproducten al minder en daarvan is melkpoeder het belangrijkste product.
Voor dergelijke producten is de wereldmarktprijs zodoende uiterst belangrijk.

Uiteraard zijn er veel andere factoren die ook een rol spelen, bewerkingswijze tot humaan voedsel, belang van product voor humane en dierlijke voedselketen, opslagmogelijkheden enzv.
+1
Als ze tarwe uit NL gebruiken voor brood moet het natuurlijk weer aan 100 regels voldoen, in andere landen regelen ze dat zelf wel even.
@JohanvS Je kan baktarwe beoordelen adhv de regelgeving zoals jij wilt doen. Maar productie van baktarwe heeft ook of vooral te maken met de voedingswaarde van de korrel. Op de vruchtbare Nederlandse grond is de bak(tarwe) vaak van mindere kwaliteit. Op de schralere gronden met meer zonuren lukt het beter om de goede baktarwe te telen.
Haal je met baktarwe ook 10 ton/ha, ik denk het nie.
+1
Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen haalt de brouwgerst en hop ook dichtbij de brouwerij .
Bier ? ik heb liever wat sterkers bv Jager Meister kruiden likeur 35 %

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden heineken en oekraine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN