Illustratie van: Jan Rispens

Diervoedersector ondersteunt streven naar 160 gram eiwit

De stikstofplannen die de melkveesector vorig jaar presenteerde gaan uit van maximaal 160 gram eiwit gemiddeld in de melkveerantsoenen in 2025. De Nederlandse diervoederbedrijven gaan meewerken aan die doelstelling, meldt de Nederlandse Diervoederindustrie (Nevedi). De voerleveranciers richten de rantsoenoptimalisatie en het advies op deze doelstelling.

Deel dit topic

Reacties

+1
bio boer
Dat lijkt mij ook ruim voldoende toch 160 re per kg ds of gaat bij hoger productie de eiwit benutting om laag ?
Hoe kijken anderen daar tegen aan hier ?
sorry
@bio boer marije ea zien er wel brood in...

bio boer
@sorry heb eigelijk geen idee hoe veel er wordt gevoerd gemideld met 30 kg melk rantsoen de agrifirm rekend hier met 150 re dat is dan voor 22 kg melk rantsoen groter aandeel levens onderhoud meschien verschuift dat naar mate groter deel voor melkproductie is vraagt dat meer eiwit behoefte 🤷‍♂️
+2
Ynze Oenema
@bio boer ik zat vorig jaar op ruw eiwit in het rantsoen van 170, ureum gemiddeld 15 en productie rond de 13.000 liter (met 3,80v en 3,5 ei. Bij mij is alles al op het randje qua voorzieningen voor wat de koe nodig heeft. Als je een perfecte kuil hebt qua eiwit verhouding kan ik nog wat lager.

En als ik dus lager wil in dit rantsoen moet ik nog meer zetmeel gaan voeren, en dat voer ik ook al redelijk overvloedig. Als ik dat ga doen kan ik niet genoeg kuil meer in de koe krijgen. Ik vind het weer onzinnige regels. Soms moet je zeggen; zo is het genoeg.

*zit op zand, heb zo'n 130 koeien, en 75 ha land
Noorderling
@Ynze Oenema als een koe vol zit kun je alleen nog wat met concentratie of verteringssnelheid.
Alleen een factor %eiwit zegt inderdaad niks over efficiëntie, helemaal niet als je de opname niet weet.

Mooi zo door gaan als het loopt 👍
bio boer
@Ynze Oenema denk dat mijn ureum dan 30 is met 170 re uit gras 😅 heb nu 150 re en ureum van 18 al mijn eiwit komt hoofdzakelijk alleen uit gras de rest is maismeel en tarwe de vraag was ook uit interesse hoe dat gaat met hogere productie rantsoen
Galebreaker
Onder 170 gram wordt aminozuursamenstelling de uitdaging. Niet iedereen heeft die competentie zo te voeren. Moeten dan lapmiddelen aan te pas komen.
Penny wise - pound foolish.
+1
jan w
Blijkbaar vinden voerleveranciers het moeilijk om een lager RE advies aan te prijzen. Er zal dan met het eiwit verkopen toch wel een redelijk verdienmodel in zitten. Maar er zijn veel veehouders die het niet in de gaten hebben dat ze nu 2 x betalen voor dat hoge Re in de brok. Eerst dure brok kopen en dan de mest nog weer duur af moeten zetten omdat ze een probleem hebben met de hoeveelheid N die ze mogen gebruiken.
+1
Noorderling
@jan w
Maar diegene die weten hoe je met 155gram koeien op lange termijn ook gezond houdt zijn niet zo dik bezaaid.
Eiwit is het gaspedaal, als je oudmelkte koeien wel energie voert en geen eiwit, worden dat vette koeien en op termijn dus een slechte lactatiestart door te hoge conditiescore en lagere voeropname.

Nu een paar gram eiwit zakken is niet zo spannend, wie durft er voor te staan dat het over 2 jaar ook nog als een trein draait?
newholland6640
@Noorderling

Was laatst nog een mooi artikel over wat teveel eiwit doet.
Noorderling
@newholland6640
156 is teveel?
Het zegt me allemaal weinig, koe heeft gelijk. Kijken kijken, daarna komt rekenen.
newholland6640
@Noorderling

Nee zeg nergens dat 156 teveel is. Klopt dat een koe altijd gelijk heeft. Alleen zijn wij dan geneigd om naar korte termijn te kijken.
Tiepmachien
@Noorderling Nevedi om garanties vragen
Noorderling
@Tiepmachien
Laat nevedi maar andere boertjes plagen.
Tiepmachien
@Noorderling Op mijn boot stuur ik
Komt er iemand met deze onzin dan is het doei en succes bij de collega’s
Mh12
Op veen met 85% gras als ruwvoer en serieus weidegang is dat een vrij grote uitdaging. Maar we zullen gaan zien of het gaat lukken
Tiepmachien
Het rantsoen van een koe bestaat ongeveer voor driekwart uit ruwvoer en een kwart uit mengvoer.

Bovenstaande zegt al genoeg
Twee opties zijn mogelijk de basis van deze misleidende informatie
De tweede is nog beroerder dan de eerste
De boertjes hebben het fijn getroffen met de plucheplakkers van het CTM
JohnDeere7serie
@Tiepmachien het is makkelijk praten als je niet gehinderd wordt door kennis. Iemand die roept 75% ruwvoer heeft het nog nooit nagerekend met een rekenmachine. Daarnaast eiwit kwaliteit verbeteren in ruwvoer zou ik alleen kunnen uitleggen door je snijmaisaandeel tov gras te verhogen. Een kilo graseiwit is namelijk altijd hetzelfde, anders is het geen graseiwit. Een voersamenstelling is nogal wat simpeler dan een melkveebedrijf maargoed. NZO en Rabo financieren de CTM. LTO doet ook mee dus daarvandaan zit er ook wat overheidsgeld in.
Tiepmachien
@JohnDeere7serie Ze tellen graag met kilo’s product ipv kilo’s ds
Dat lijkt leuker en is leuker praten met ngo’s
En je plaatst jezelf op een voetstuk tov andere sectoren. Zo probeerde de melkveehouderij de krimp op het bord van andere sectoren te schuiven
Laten we maar voorzichtig formuleren dat het gewenste effect niet gerealiseerd is
Tiepmachien
@Tiepmachien De sector. Wie is dat?

(klik om te vergroten)

spotmelker
@Tiepmachien mass balance on area? 😂
boer03
Om voldoende melk te houden 33-35 kg melk en de gehalten er bij te houden > 3,75 eiwit merk ik gewoon dat je “eiwit” moet voeren. Het lukt ons niet met 155 gram ruw eiwit.
Kost wellicht wat meer maar levert ook een goede melkprijs op en is gunstig voor de fosfaatrechten.

Aan de andere kant is de totale eiwit opname leidend. Zit je op 19 kg ds of 22? Bij 22 mag het ook iets lager zijn?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , eiwit en nevedi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN