Grote leegloop dreigt bij Leerdammer

Grote leegloop dreigt bij Leerdammer

Een jaar geleden is Leerdammer overgenomen door Lactalis. De grootste grootste zuivelonderneming ter wereld is voor 100% eigendom is van de familie Besnier. Deze familie, met een geschat vermogen van 12 miljard euro (zie bijlage 1) behoort tot de rijkste in Frankrijk.

Zoveel geld verdienen aan zuivel, en een goede melkprijs betalen: kan dat samen gaan? Uit een overzicht uit LTO Internationale melkprijsvergelijking blijkt van niet. Want uit een vergelijking van de melkprijzen van vier grote Franse zuivelondernemingen over de periode 2010 tot en met 2019 blijkt dat de melkprijs van Lactalis jaar na jaar onderaan stond (zie bijlage 2).

Hoe is de kennismaking met Lactalis de Nederlandse boeren bevallen?

Om maar met de deur in huis te vallen: slecht. Na 12 maanden hebben tientallen boeren de overeenkomst met Leerdammer opgezegd, en een veelvoud daarvan overweegt om hetzelfde te doen voor 1 juli. De belangrijkste reden: de melkprijs van Leerdammer is de afgelopen 12 maanden sterk achtergebleven ten opzichte van de andere afnemers.

Uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness blijkt dat de kale melkprijs van Leerdammer in de jaren 2018, 2019 en 2020 tot de hoogste van Nederland behoorde (zie bijlage 3-5). Maar in de afgelopen 12 maanden, waarin Lactalis het voor het zeggen had, bungelde de kale melkprijs onderaan (zie bijlage 6).

Zoals gezegd: een grote groep boeren heeft geen vertrouwen meer in Leerdammer en overweegt om de overeenkomst met Leerdammer voor 1 juli op te zeggen. Leerdammer is daar van op de hoogte. De vraag is nu wat Leerdammer (en Lactalis) hen te bieden heeft. Veel boeren eisen duidelijke afspraken over de melkprijs. Zij willen af van het melkprijsbeleid dat Leerdammer de vrije hand geeft bij het bepalen van de melkprijs. Dat melkprijsbeleid werkt alleen als er vertrouwen is, en dat vertrouwen is de afgelopen 12 maanden zwaar beschadigd door Leerdammer en Lactalis.

Concreet betekent dit dat Leerdammer weer een referentieprijs zal moeten invoeren, die aantrekkelijk genoeg is om boeren aan zich te binden. Als Leerdammer dat niet wil, dan zal een grote groep boeren zijn heil ergens anders gaan zoeken, zo is de verwachting.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bijlage 3

(klik om te vergroten)

bijlage 4

(klik om te vergroten)

bijlage 5

(klik om te vergroten)

bijlage 6

Reacties

bio boer
Goede zaak laat melkfabrieken ook maar eens voelen dat zij hun best moeten doen voor goede prijs het wissel van melkfabriek zou wat normaler mogen worden
Cowboy3
Quote Reactie van @bio boer:
het wissel van melkfabriek zou wat normaler mogen worden

Bij geitenboeren is dit veel normaler, bij welke afnemer levert @bio boer zijn melk nu en hoeveel heb je al versleten? (hier 3)
+1
bio boer
@Cowboy3 2 melkfabrieken totaal
Nestlé bastiaansen kaas nu hanri willïg
Maar in het algemeen zijn wij wel vaste klant boer zo lang het nog naar ons wens gaat
boer03
@bio boer ben jij bewust bij nestle weggegaan?
Frans1
@Cowboy3 en wat heeft het je gebracht?
labella
Het verbaast mij dat er uberhaupt nog leveranciers zijn bij zo'n arrogant cluppie als Leerdammer.
+1
robotmelker
Iedereen verdient aan melk behalve de producent zelf..
mlkvhoudr
Wat is er zo belangrijk met de datum van 1 juli?
Realisme
@mlkvhoudr enigste wat ik kan bedenken is dat je dan 1-1-23 aan een ander levert
mlkvhoudr
@Realisme dat moet het dan zijn inderdaad, de opzegtermijn is een half jaar nog, ik meen iets opgevangen te hebben dat dat met de nieuwe contracten langer wordt maar ik houd me er niet meer zo mee bezig op het moment
robbies
@mlkvhoudr jij bent tevreden?
+1
mlkvhoudr
@robbies wij horen bij die tientallen
Realisme
@mlkvhoudr verstandig! Al een nieuwe leverancier?
+2
mlkvhoudr
@Realisme ja we hebben een nieuwe afnemer, maar daar laat ik verder niks over los.

We gaan wel zien wat de toekomst brengt
+1
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
, maar daar laat ik verder niks over los.

dat zal alleen awere zijn , bij de rest moet je inkopen
+1
david2
@de hoef Vreugdenhill is er ook nog
boer03
@de hoef DOC ook?
david2
@boer03 bij DOC moet er ook geld naar een ledenrekening
labella
@de hoef ik gok farmel
+3
mlkvhoudr
@labella het enigste wat ik er over kan zeggen is dat de nieuwe moeder gewoon helder aangegeven heeft dat ze niet meer nastreven de best betalende particulier te zijn zoals bel dat communiceerde, terecht of onterecht, maar dat lactalis duidelijk gecommuniceerd heeft een zo n laag mogelijke inkoopprijs na te streven.

Liefst beneden gemiddeld, alleen als er veel vertrekken dat dat zou wijzigen, op zich kun je natuurlijk de eerlijkheid van die boodschap waarderen, maar daar kunnen geen rekeningen van betaald worden, lactalis heeft ook kraakhelder aangegeven dat dat niet hun probleem was de kostprijs, dat was het probleem van de melkveehouder, op zich vind ik dat niet zo n heel vreemde gedachte maar het geeft ook geen vertrouwen in een verdere samenwerking waar ook elkaar wat gegund word.
En het neemt ook voor een deel het risico weg om elders ons geluk te gaan beproeven.
Wat ik heel erg eens ben met topic opener is dat ook hier lactalis graag het gesprek aan wou, maar ik kon daar met de beste wil van de wereld niet het nut van inzien op het moment dat ze komen praten zonder ook maar iets te bieden te hebben, ik vind dat verspillingen van tijd om dan lucht te gaan verplaatsen met elkaar.

Ik wens alle blijvers en de mensen bij lactalis Leerdammer al het beste toe en ik hoop ook voor die arme buitendienst medewerkers dat lactalis de ruimte geeft om wel afspraken te mogen maken want ook voor hun is al die negativiteit die er extra bij is gekomen het laaste jaar geen feestje. Het verloop de laatste jaren van die mensen is ook enorm hoog

Kortom het is voor iedereen het beste als er meer financiële waardering van uit Leerdammer naar haar leveranciers komt en ook garanties over een iets langere periode.

Hier wou ik het maar bij laten, het ga u allen goed
+1
Frans1
@de hoef hoef die vist direkt😬🤣
Erco
@mlkvhoudr heeft mijn positief woordje bij de cono je toch geholpen? 🤪😉
+1
mlkvhoudr
@Erco wel verdorie nog aan toe ik vertel jou ook niks meer in vertrouwen als het op deze manier moet
+2
de hoef
@mlkvhoudr deze grap gaat niet werken cono komt niet zo ver van huis
mlkvhoudr
+4
Mooiproater
@de hoef Ommen en omgeving veel conoboeren hoor.
+1
Erco
@de hoef alleen bij het zinnetje dat ik bij de Cono een positief woordje ging houden toen haakte je al af? 😉😆
+2
sjuu
@Erco Geef toch eens een beetje gas, cono zoekt nog 15 miljoen liter.
Porky
@mlkvhoudr wat een gelul , zeg dan ook niet dat je weggaat.
+2
Frans1
@Porky hij verteld hier meer dan jij met je grote praatjes
Porky
@Frans1 oja? Wat vertelt ie dan ? Dat ie naar een andere fabriek gaat , welke? Dat mogen we niet weten , wat een gelul, hij praat veel ,maar zegt niks.
+4
Frans1
@Porky we weten van hem veel meer dan van jou. Jij hebt grote praatjes hier maar nog nooit ook maar iets over jezelf verteld. Dus zeg maar niks jij. Dat hij niet alles hier aan de grote klok is zijn goed recht
mlkvhoudr
robbies
@mlkvhoudr nog lang volgehouden met jouw semi-biologische bedrijfsvoering
mlkvhoudr
@robbies voorlopig nog niet biologisch nog bult te leren
+1
robbies
@mlkvhoudr semi-biologisch zeg ik ook. Veel weidegang, extensief, niet de hoogste productie nastrevend en kruidenrijk grasland is toch een bedrijfsvoering waar binnen veel melkstromen een plus te krijgen is. Je afnemer is geen coöperatie waar emotie in zit of waar je een bulkt in geïnvesteerd hebt. Daarom verbaasde me het altijd dat jij zo lang bij Leerdammer bleef.
mlkvhoudr
@robbies ach ja we proberen wel eens wat vorig jaar perceel wat bol ligt gefreesd, gespit en opnieuw ingezaaid met 7kg rode en 5 kg wit (of 3) en gras leek hardstikke mooi vorig jaar maar nam man man wat een muur van het voorjaar dat is met rollen en wiedeggen wel redelijk vertrokken weer maar er staan nu al veel zaailingen ridderzuring in dus het zal wel een uitdaging worden om er wat van te maken

(klik om te vergroten)

+1
newholland6640
@mlkvhoudr

Cichorei zaaien tegen ridderzuring
Frans1
@mlkvhoudr kort houden, dat helpt. Dan zaait het niet, en op den duur gaat het kapot
bio boer
@mlkvhoudr je bent half bio zo veel veranderd er niet voor jou toch of onderschat ik dat nou ?
+1
mlkvhoudr
@bio boer ik spuit nog heel wat af 😎
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik spuit nog heel wat af

Stop je toch met afspuiten. Gaan vanzelf waarschijnlijk ook wel dood. 😁
mlkvhoudr
@pieta ik vind het vooral lastig in de mais om dat los te laten, ook adviseur zegt dat daar al zoveel minder mag dan paar jaar geleden dus dat dat eigenlijk automatisch gaat, en dan durf ik het nog niet aan met de mais. met gras hebben we het wel grotendeels weggelaten op zuring spuiten na, eerder spoten we ook als er veel paardenbloemen stond bijvoorbeeld.

Zag vandaag toch ook nog dat groenbemester doodgespoten was toen ik rondje deed, dat zie je gelukkig veel minder dan paar jaar terug.
weurding
@mlkvhoudr doet iedereen hier bijna wel, zeggen dat het goedkoop is, net of je daarna niet hoeft te bewerken
+1
mlkvhoudr
@weurding met een klepelmaaier aan de voorkant en een frees achter krijg je het in 1 werkgang prima er onder. Zie daar prima resultaat. Van. Wij schijveneggen het in het vroege voorjaar omdat een te massaal geworden groenbemester vocht kost die de mais tekort kan komen
+2
weurding
@mlkvhoudr zo doe ik het ook, maar niet frezen, Schijveneg, gebruik al jaren geen glyfosaat meer
+1
mlkvhoudr
@weurding afdeling stof happen op het bouwland vandaag, voor t eerst met deze combi op pad, even wennen maar werkt goed en leuk om verbeteringen proberen door te voeren

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@weurding met een klepelmaaier aan de voorkant en een frees achter krijg je het in 1 werkgang prima er onder. Zie daar prima resultaat. Van. Wij schijveneggen het in het vroege voorjaar omdat een te massaal geworden groenbemester vocht kost die de mais tekort kan komen
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik kwam toevallig nog een filmpje tegen van de week waar wij op stonden op een voormalig paardenperceel, die trekker hebben we ondertussen niet meer maar wat een gehobbel op dat perceel en nog niet netjes krijgen dat perceel zijn we later gaan frezen.

mlkvhoudr
@mlkvhoudr zelf geen ervaring mee maar loonbedrijf lindeboom heeft deze machine nu in haar assortiment

(klik om te vergroten)

+3
Noorderling
@mlkvhoudr
Kweek verpulveren?
Ik ben bang voor stekken en exponentieel vermeerderen 😅
mlkvhoudr
@Noorderling ik weet wel dat dat met gewoon frezen gebeurd maar ik heb deze machine wel voorbij zien komen hier op de weg maar zelf geen ervaring mee. Een overtopfrees schijnt ook tegen kweek te helpen maar ook geen ervaring mee
+1
pieta
@mlkvhoudr Hele mooie reactie van je. Maar mijn reactie snap je dus pas als je hem door hebt. 😁
+2
Frans1
@pieta zijn eerste ging wss sws niet over koeien of onkruid, maar dat ter zijde😬
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik spuit nog heel wat af

jij spuit de mol , das wa anders war
+1
mlkvhoudr
@de hoef 😆 helemaal gemist dit 😄
+2
klompen
@mlkvhoudr gaat om de duurzaamheids premie als je nu hebt opgezegd krijg je die niet omdat je geen jaarrond melk levert bij leerdammer
Koeien boertje
@klompen ik dacht mede bij alle particulieren dat er een jaar contract kwam wat verplicht word dit jaar.

Voor de wet oneerlijke handels praktijken.

Daar moet iedereen die bij een particulier zit voor tekenen dacht ik.
Maar bijkomstig fijt is dat je elk jaar moet tekenen en dan een jaar vast zit.
+1
weurding
Goede waarschuwing voor leveren aan de particulier
Melkboer16
@weurding RFC zoekt melk!
Van Leerdammer naar andere particulier is van regen in de drup.
Vreugdenhil zou op dit moment de allerhoogste melkprijs kunnen betalen maar doen dat ook niet!
Realisme
@Melkboer16 hoe lang duurt het wel niet voordat die inleg terugverdiend is als je nu instapt?
+1
jan 10
Quote Reactie van @Melkboer16:
Van Leerdammer naar andere particulier is van regen in de drup.Vreugdenhil zou op dit moment de allerhoogste melkprijs kunnen betalen maar doen dat ook niet!

Gaat vreugdenhil ook niet doen,zeggen ze zelfs bij de top.
Maar komende 10 jaar stoppen er zo veel boeren in nl ,,,50 %,,dat ze wel x bij gaan draaien.
vrees dan dat het te laat is...
+1
jan 10
Quote Reactie van @david2:
gaat nu redelijk boerenbusiness.nl/melk/artikel/…

Gaan nu ook veel boeren naar vreugdenhil,normaal kopen ze op vrije markt bij,maar dat is nu wel erg duur voor hun. We beuren nu redelijke prijs,maar kosten gaan elke maand nog omhoog.
Het moet maar
Wat heeft Leerdammer te bieden nu? Mischien zijn er die meer weten aan de hand van de voorjaars vergaderingen. Behoor zelf ook tot de opzeggers.
mlkvhoudr
@Het moet maar ik begreep dat er gisteren een vergadering is geweest waarin lactalis heeft aangegeven zelf de vrijheid te willen behouden dus daar moeten mensen dan een keuze in maken of ze daar vertrouwen in hebben. Er lijken geen afspraken te komen over betere afspraken zo heb ik het begrepen
+1
Het moet maar
@mlkvhoudr jammer ga dan wel weg maar zijn allemaal gebaad bij een hoge melkprijs, alle fabrieken kijken toch naar elkaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's leerdammer , zuivelonderneming en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!