Boeren in Brabant vraag geen nieuwe vergunning aan

Met het aanvragen van een nieuwe vergunning vervalt u oude vergunning en komt u in de problemen zo als boer in Luyksgestel

Deel dit topic

Reacties

hans1980
П??👍
+1
brom
@hans1980 ZLTO onder steunen nog steeds het idioot plan van de provincie om de stallen aan te passen.
+2
George
@brom
ZLTO is wel vaker de weg kwijt .
brom
Veehouders die een vergunning aanvragen voor een emissie-arme stal en vervolgens te maken krijgen met een rechtszaak daartegen, lopen groot risico om vergunningloos achter te blijven. Dit concludeert Johan Vollenbroek van stichting MOB.

Veel bestuurders in de agrarische sector die op de hoogte zijn van deze kwestie, zijn dezelfde mening toegedaan. Al spreken zij zich hier liever niet hardop over uit. Het is een nieuwe tegenvaller voor veel boeren en maakt dat investeringen voor niets zijn gedaan. Ook is het een extra hobbel om PAS-melders gelegaliseerd te krijgen. "Hiermee ligt de volledige Brabantse stikstofaanpak op z'n gat," constateert Vollenbroek. MOB heeft eerder zaken aangespannen tegen emissie-arme stallen die met overheidssubsidie tot stand zijn gekomen. Deze stallen moeten voldoen aan een reeks eisen van de zogenoemde RAV-lijst.

Het bijzondere van een recente uitspraak in de zaak van een veehouder in Luyksgestel is dat Stichting MOB voor de rechter hard heeft gemaakt dat er een soort handjeklap heeft plaatsvonden tussen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de fabrikant van de betonvloeren in de erkenning van het onderhavige staltype. Met name als het gaat om de emissiefactor. In de uitspraak staat: "De rechtbank vindt het niet juist dat een leverancier inspraak heeft op de totstandkoming van een RAV-factor, zoals is gebeurd in dit geval."

Daarnaast is hard gemaakt dat de voorwaarden waaronder de emissies zijn gemeten, geen praktijksituaties zijn. Dit terwijl het management op het bedrijf er wel degelijk toe doet. Denk aan: het rantsoen, het ureumgehalte in de melk, het aantal keren mest schuiven en het aantal dieren per vierkante meter vloer.

Geen nieuwe vergunning, en oude weg
Vollenbroek vertelt dat hij bepaalde boeren niet dwars wil zitten, maar dat de bezwaren van Stichting MOB zich keren tegen het systeem van emissie-arme stallen, dat in de praktijk niet deugt. Voor de betreffende boer is de uitkomst ondertussen wel zuur. Hij heeft tonnen geïnvesteerd in de stal en kan niet alleen naar zijn nieuwe vergunning fluiten. Ook de oude is vervallen.

Stichting MOB heeft zich in de aanloop naar de rechtszaak goed voorbereid. Onder meer met behulp van opgevraagde WOB-stukken. Ook de rechtbank Oost-Brabant heeft zich verdiept in de zaak en heeft voor technische vragen onderzoek laten doen door Stichting Advisering Bestuursrechtspraak.

Naar echte oplossing
De overheid beraadt zich momenteel op de ontstane situatie. Vollenbroek ziet het vervolg met vertrouwen tegemoet, maar zet ook kanttekeningen bij een eventueel juridisch vervolg. "Het gaat om de oplossing, niet om verdere juridisering van een probleem dat concrete aanpak behoeft."
matt
@brom wat is het tijdspad,van een eventueel hoger beroep?
Jan-T
Quote Reactie van @brom:
Geen nieuwe vergunning, en oude wegVollenbroek vertelt dat hij bepaalde boeren niet dwars wil zitten, maar dat de bezwaren van Stichting MOB zich keren tegen het systeem van emissie-arme stallen

Wat bied de MOB dan voor alternatieven om het vergunningsstelsel wel werkbaar en realistisch te krijgen.
Heb het idee dat ze niks bieden en dat het verdien model de advocaat versus de boer in stand willen houden.
Ben ook van mening dat de Vergunning verlening in Nederland kapot word gemaakt door de MOB.

En oude vergunnings- rechten innemen en door middel van een fake argument een nieuwe vergunning aan moeten vragen klopt niet.
De basis is de oude vergunning daar op moet je verder kunnen borduren, kan dat niet dan is de Overheid aansprakelijke en verantwoordelijk voor het probleem.??

Of is de overheid niet verantwoordelijke voor de vergunning verlening.
+4
George
Mooi ze laten verekken en niks aanpassen.
+1
matt
@George er zit niks anders op,niet normaal hoe ze met de boeren omgaan.
Deadline en beleid is volstrekt onhoudbaar.
Toch houden ze er aan vast,want dat hebben ze zo afgesproken.
Op het laatste moment,zullen ze gaan bewegen.
Intussen laten ze de boeren in onzekerheid,bovendien iedere boer die stopt is
Er 1.
diekman
@matt ze houden schijnbaar een scorebord bij in Den Haag van stoppende boeren. Daar drinken ze vrijdag er eentje op.😡
casev
@George hoe zit dat bij jouw george? Jij hebt ook nog wat jongvee op stal staan toch? Zou jij dan ook moeten gaan verbouwen?
+1
George
@casev Ja eigenlijk wel , maar was het niet van plan. We zien wel hoe het afloopt.
hans1980
Dat die brabandse boeren zo lief zijn
+1
de jonge
Wat zijn we als ik het zo naga eigenlijk ook dom bezig, als we met een zeg maar 14000 melkveehouders zijn en we storten 300 euro per jaar, 100 naar fdf,100 naar agrifacts en 100 naar de ssc dan hebben ze per club 1.400.000!!! te besteden om rechtszaken aan te spannen en alles te vertragen en misschien zelfs van tafel te vegen, en nee ze zullen niet alles direct winnen,maar de mob heeft ook vast zijn eerste rechtszaak niet gewonnen. Dit is in mijn ogen de manier om de staat tegen te houden met hun idioterie. Geef ze een kans en verspreid die kansen op deze manier,zo kunnen ze ook nog met elkaar samen werken en kunnen ze allemaal apart van elkaar zaken aanspannen. Kunnen ze zelfs bv een spotje op radio of op tv bekostigen om nog meer vrijwillige donaties binnen te krijgen,want er zijn ook zat burgers die wel mee willen betalen,die zien dat nederland in de uitverkoop staat ook ten koste van de burger..
+1
sorry

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brabant en aanvragen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN