LTO-bestuurder: 'Een uur trekkerwerk is in België 17 euro goedkoper'

Bert Merx, LTO-bestuurder en akkerbouwer in het Limburgse Bocholtz, ergert zich aan de grote verschillen in dieselprijzen voor Nederlandse boeren in vergelijking met collega's vlak over de grens in België of in Duitsland.

Deel dit topic

Reacties

roscho
Ok, Belgen kunnen nog steeds rode diesel tanken en hebben daarmee prijsvoordeel.
Maar: het artikel is geschreven op 7 april 2022 en er wordt gemeld in het artikel dat "vorige week", dus eind maart, het prijsverschil voor 1 liter diesel wel € 0,50 was. Kennelijk is de accijnsverlaging van 1 april niet meegenomen. Er wordt gesteld dat een uur trekkerwerk in Belgie 17 euro minder kost dan in Nederland. Als het prijsverschil € 0,50 (verschil van eind maart) is, zou een trekker in een uur dus 34 liter diesel moeten opslurpen. Dat is best mogelijk voor een trekker > 150 pk die op z'n tenen loopt, maar het lijkt mij geen gemiddelde. Verder is per 1 april de accijns op diesel in Nederland verlaagd met € 0,111. Daarmee is het prijsverschil dus al een stukje kleiner.
Vanwege de plaatsingsdatum en het beschreven peilmoment ("een week geleden") vind ik het artikel achterhaald en bovendien wordt geen enkele berekening gegeven, daarmee is het onvolledig.
Wie kan mij nu eens in een betrouwbare berekening van de diesel/uur-prijs laten zien hoeveel het verschil werkelijk bedraagt? Ik wil graag het naadje van de kous weten.
+1
bio boer
@roscho ook al zal het 10 euro zijn wij rijden al 1500 uur zelf weg op de trekker perjaar en de loonwerker ook wel 800 uur
Is het al 23.000 euro dat vind ik een leuk bedrag
+2
Nevergiveup
Denk dat er in België wel meer goedkoper is ....
+1
labella
@Nevergiveup niet alleen goedkoper maar ook nog mooier....
jvt
@Nevergiveup en ook veel duurder...
Maar bijvoorbeeld waarbij je in nederland geen zorgen hoeft te maken over kwaliteit loonwerk, is dat hier toch wel dingetje. Wel goedkoper, maar of je uiteindelijk dan net zo goed af bent..
Dagelijkse boodschappen in elk geval stuk duurder, heb je niet zo maar 23000 euro te pakken net als bioboer, maar elke week 50-100 euro in boodschappenkar extra telt ook door. En genoeg boeren die deze uren niet maken, gemiddelde koeienboer is het met 800 uur wel op. Elk land zijn voordelen en nadelen, in vlaanderen gaan ze nu met botte bijl aan de stikstofmaatregelen beginnen, in nederland zelfde ellendige onnodige verhaal maar wel met redelijke vergoedingen...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jvt:
maar wel met redelijke vergoedingen...

Zeggen ze.....blijven opletten! Het is en blijft onbetrouwbaar tuig!!
JappieJo
@Nevergiveup de melk ook dacht ik ergens te lezen
+1
sjoerd de melker
Gevalletje neringziek?

Niets nws onder de zon. Gras bij de buren is altijd groener.
Maar mochten we met zijn allen in staat zijn om het gras bij ons toch net wat groener te krijgen dan elders, dan gaan we dus heel veel centjes verdienen. Om daarna dit weer uit te gaan geven aan grond en fosfaatrechten. En omdat we met een ruime portemonnee zin hebben om te boeren ipv stoppen, gaat vraag en aanbod zijn werk doen en gaat de prijs stijgen.

Per saldo maakt het dus geen ene fluit uit.
+1
PieterA
@sjoerd de melker Tot de Belgen alhet land in Zeeuws Vlaanderen, het Zuiden van Brabant en Limburg op gaan kopen. (Wat al volop gebeurd)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland en akkerbouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN