Wakker Dier eist verbod giftige koeienbaden

Minister Staghouwer (LNV) moet dieronvriendelijke voetbaden voor koeien per direct verbieden. Dit eist dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een brandbrief. De meerderheid van de Nederlandse melkveehouders laat zijn koeien regelmatig met hun klauwen door een bad giftige formaline lopen. Dit is bedoeld om te desinfecteren, maar wanneer koeien open wonden hebben brandt dit pijnlijk. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Afschaffen die handel.”

Klauwontstekingen zijn een groot welzijnsprobleem bij melkkoeien. Ze ontstaan door een combinatie van harde stalvloeren en een hoge infectiedruk door poep. Om de klauwen van koeien te desinfecteren laten boeren hun koeien regelmatig door een laag water lopen: een voetbad.

Dit desinfecteren kan met water en zeepsop, maar in de praktijk wordt er vooral formaline en andere giftige stoffen gebruikt. Formaline bijt in de wonden van koeien en werkt het genezingsproces zelfs tegen. Daarnaast kan het de ogen en luchtwegen van koeien en melkveehouders aantasten en is het kankerverwekkend.

Vroegtijdige slacht
Naar schatting heeft jaarlijks minstens de helft van de melkkoeien last van wonden of ontstekingen aan de klauwen. Aanhoudende infecties zorgen voor kreupelheid en pijn bij het staan en lopen. Veel koeien gaan om deze reden op jonge leeftijd naar de slacht. Hilhorst: “Dat ontstekingen alom voorkomen laat zien dat de melkveesector haar zaken niet op orde heeft.”

Weidegang in plaats van gif
Wakker Dier wil dat er meer wordt gedaan om ontstekingen preventief te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door koeien vaker in de wei te zetten en door stalvloeren poepvrij en van zachter materiaal te maken. Daarnaast roept Wakker Dier minister Staghouwer op om omstreden en dieronvriendelijke middelen als formaline per direct te verbieden in de veehouderij.

Bron: Wakker Dier

Deel dit topic

Reacties

+3
de jonge
Ze gaan maar door. kunnen wij ook een verbod op wakker dier eisen?
Noorderling
@de jonge
Verplichte zandstallen met een onoverdekte mestopslag buiten het bouwblok lijkt me een uitstekende deal.
Spantenknooier
@Noorderling helemaal mee eens , wat dat betreft loopt Nederland al heel erg achter door beperkte bouwblok en milieu eisen
jan w
@de jonge
In dan krijgen ze ook nog weer eens een flinke duit van de postcodeloterij.
pa
Quote Reactie van @de jonge:
kunnen wij ook een verbod op wakker dier eisen?

Eisen wel, maar verder??
+2
marcsterreborn
Op dit dossier hebben ze volledig gelijk. Stoppen met die rommel!
+1
j h p
@marcsterreborn Onzin, volledig weidegang is niet per definitie beter voor de klauwen. Denk nog maar eens terug aan de zeer natte periode van vorig jaar en wat het slappe herfst gras met klauwen kan doen.
Albert Altena
@marcsterreborn Riep ik ook altijd. Tot dat het er toch binnen kwam en alleen formaline effect had.
Koetje33
@marcsterreborn kan het met je eens zijn dat het rommel is. Zelf heb ik ook een gruwelijke hekel aan die troep. Ook al van allerlei alternatieven geprobeert. Maar uiteindelijk kom je toch weer bij de formaline uit helaas.
jan 10
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Op dit dossier hebben ze volledig gelijk. Stoppen met die rommel!

Prima,als er een goed alternatief is ,weet je welke welke goed werkt ?
+2
robotmelker
@marcsterreborn zwembad zit ook vol met chloor.... Weet jij waarom?? De bezoekers lopen daar nog niet eens door de kak
Koeien boertje
@robotmelker hahaha maar zeiken doen ze d'r wel in.
+1
schoppenboer
Iedere week voetbad met formaline, met bekappen koppel na 10 maand 3 klosjes. Dus goed spul voor de klauwen. Beter alternatief is er gewoon niet!
+2
Noorderling
Quote Reactie van @schoppenboer:
met bekappen koppel na 10 maand 3 klosjes.

klosjes heeft alleen niets van doen met infectieuze klauwaandoeningen.
ntd79
@Noorderling gaat hand in hand. Infectieuze klauwaandoeningen werkt overmatig hoorngroei in de hand, met drukplekken en kneuzingen tot gevolg, met als gevolg.....klosjes plakken
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Infectieuze klauwaandoeningen werkt overmatig hoorngroei in de hand, met drukplekken en kneuzingen tot gevolg, met als gevolg.....klosjes plakken

Ligt er aan hoe laat je in wilt grijpen.
Als je eerder mortellaro herkent werkt alleen verband voor 100% genezing.
Stinkpoot is vooral hygiene en droge vloeren.
Ga je bekappen als een koe kreupel is, en wat is dan kreupel of heb je het zo voor elkaar dat je bij een licht signaal al even de achterpoten optilt? Dan zou je nooit aan klosjes toe moeten komen.
+1
cjw73
@schoppenboer is maar net hoe je het bekijkt, iedere week door het voetbad, dan is er volgens mij ook een groot probleem. Doe ze er hooguit een x of 5 per jaar door, en die van mij komen nooit buiten.
+2
aldert
@schoppenboer Wij doen niet aan voetbad en ook niet aan klosjes.Potstal en de koeien lopen dagelijks, gem. wel een kilometer bergpaden met veel stenen uit
.Lopen moeten ze.
+2
bio boer
@aldert ben hier altijd bang dat steentje klauw kneuzingen geven durf ze hier niet over grint pad tejagen
aldert
@bio boer Die paden uit gaat best hoor , je moet alleen rustig aan doen en de koeien hun eigen weg laten kiezen.Koeien hebben poten om mee te lopen , als ze de hele dag bij een voerhek staan te hangen daar krijg je problemen mee.
BoerBart
@aldert Inderdaad, een niet gestresste/opgejaagde koe kan met de kop omlaag heel goed zien waar ze tussen de steentjes kan lopen.
Ga je een koe opjagen met een quad of een stok dan gaat de kop omhoog en zien ze niet meer waar ze de poten neerzetten.
Jawis
@aldert nounou wat zullen jullie topboeren zijn.
aldert
@Jawis He snotneus , ik melk toevallig al 50 jaar koeien , jij ook ????
Bekkink
@aldert dan word het tied daj heniger an goat doon😜
+1
spotmelker
@Jawis deze topboer gebruikt het voetbad bij het zwembad, dan houden de Kids schone voeten. Zonder formaline overigens 😁 Verder moet WD niet zeuren, een beetje betadine op schaafwonden prikt toch ook? Of heb je de boel dan ook niet op orde?
+5
de Tank
@Jawis Je kan er ook wat van proberen te leren.
+1
ted9
@Jawis Vervanging van 40% vertellen ze er niet bij.
Erco
@schoppenboer ieder week voetbad is niet best. Hier.heb ik die dingen 10 jaar terug weg gedaan
schoppenboer
@Erco
Waarom niet best? Ik gebruik het preventief. Doel is 2x per jaar koppel bekappen en verder niks. Afgelopen jaar 9 maand tussen koppel bekappen. Tussendoor 1x paar probleemgevallen laten bekappen. Dus wat is dan beter/ slechter?
Noorderling
@schoppenboer wat je niet ziet, dat is er niet. Koeien kunnen veel verhullen, dan zegt mijn een tussenperiode weinig over het niveau.
bio boer
@Noorderling als je daar niet zo scherp op bent is 2x perjaar kopelbekapen mooie méthode
Noorderling
@bio boer
Als ik dat zelf zou doen was ik voor veel koeien te laat, of je accepteert een kreupele koe of extra afvoer.
Sommige koeien pak ik wel 4x per jaar en dat gaat ook al 4 jaar goed zo, anders waren ze vertrokken.

Vooral probleemgevallen, verbandjes, wittelijn moet je eigenlijk na 1a 2 week nogmaals controleren, verband er af of eventueel opnieuw verbinden. Na een maand nog een keer bij zoolzweer of wittelijn. Dan heb ik het idee dat je er wel weer koeien bij krijgt. Dat moet je zelf ook wel op kunnen brengen en doen, anders ben je bij 6 maand weer terug bij af.
bio boer
@Noorderling ik gebruik dat systeem niet heb hier gewoon vaste dag in de maamd klauwbekapper als er een acuut geval is dan moet die tussen door ook komen 🤷‍♂️ of dat beste systeem is weet ik niet doe koeien eigelijk nooit weg vanwege slechte klauwen ik blijf ze gewoon oplappen enkels bij Teenpuntnecrose dat ik uiteidelijk zeg is gebeurd vind toch altijd weer zonde dat er koe weg moet daar ben ik niet zo goed in
Noorderling
@bio boer
Hier ook, brengt een hoop rust, en zelf alles tussendoor.
Probleemgevallen altijd weerzien, als alles goed is kost dat ook geen tijd.
Wat is weg doen, als het twijfelachtig is en droogstand en opstart moeizaam verliep laat ik sommigen liever gust en melk ze krap 2 jaar.
Al kan elke 3 weken tocht een net zo groot risico zijn, dat helpt ook niet mee voor beter klauwen.
Vervanging kost met deze vleesprijzen de wereld ook niet, alles in de benen houden is me slecht bevallen. Dan ontglipt je af en toe wat waar je nergens meer mee heen kan.
bio boer
@Noorderling dat is wel de pest ja als ze dan weer wat mankeren niet weg kunnen ben ook voorzichtig met koe naar de slacht doen wat twijfel achtig is of dat nog kan heb geen zin in gezeik achter af van de nvwa
Twentsch Land
Formaline hoeft niet naar voor een koe te zijn mits frequent wordt toegepast, indien er toch een behoorlijk klauw probleem zich voordoet zijn er ook andere effectieve middelen die niet of minder pijnlijk zijn die dan ook de voorkeur moeten krijgen.
Galebreaker
Formaline is rotspul, maar valt in het niet bij de zware metalen zoals koper en zinksulfaat. Volgens mij zit hem meer in de frequentie vh voetenbad.
+1
Nevergiveup
Als ze dan zo "koosjer" zijn kunnen ze het dan niet wat breder aanpakken ....

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

weurding
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden
+1
Nevergiveup
@weurding Of zou Ester stieken toch een tekeningtje op de flamoes hebben ....🙈
marcsterreborn
@Nevergiveup welke Esther?
Nevergiveup
@marcsterreborn haha , ken er meer maar wat dacht je van ouwehand ....
+1
marcsterreborn
@Nevergiveup nee die heeft geen tekening 😉
+1
Twentsch Land
Hoe weet jij dat 😬

@marcsterreborn
Kars
Ongekend wat een droeftoeters leven er in onze maatschappij.
+1
Grasbaal
Op het nieuwe Jersey bedrijf van Kuhpon waar we in maart waren hadden ze de autohoofclean van Schippers in gebruik schippers.nl/ms-autohoofclean-pompunit-duo-0605049… , daar waren ze zeer tevreden over. Na elke melkbeurt de hoeven ontsmet met een lage dosis.

(klik om te vergroten)

Autohoefclean Schippers
+1
richard-de-wolff
@Grasbaal
Mn buurman heeft 'm na maand eruit gegooid
Koeien boertje
@richard-de-wolff voor 6000 per jaar per robot komt ie er hier niet in
+1
lkool
@Koeien boertje MS-auto-LR-clean (LR = lopende rekening)
hans1980
@Grasbaal moeten er in Duitsland ook emissie arme vloeren liggen?
sjuu
Een schippers mat erin, en deze zonder formaline laten draaien.
Elvis
@sjuu laat de kassa lekker rinkelen bij schippers. hier ook een offerte liggen, wat een geld
sjuu
@Elvis gaat om het gemak en het effect, zou niet meer anders willen. 🤷‍♂️
Grasbaal
Quote Reactie van @sjuu:
Een schippers mat erin, en deze zonder formaline laten draaien.

Wat voor middel gebruik je er dan in?, alleen water doet weinig lijkt mij?
sjuu
@Grasbaal Een soort dreft, het effect zit hem in de intensiteit. Dus 14 keer per week erover laten lopen.
jan 10
Quote Reactie van @sjuu:
Een soort dreft, het effect zit hem in de intensiteit. Dus 14 keer per week erover laten lopen.

Hoelang gebruik je het nu.
sjuu
@jan 10 1.5 jaar
+1
Spantenknooier
Hier boven allemaal (dure) hulp middeltjes, die minder goed management helpen te verdwijnen.
Als je zorgt dat alles vanaf de basis perfect mogelijk gaat, verdwijnen heel veel problemen, klauw aandoeningen uier gezondheid vruchtbaarheid enz enz.

Biest—>kwaliteitvoerjongvee—>drogekoeien rantsoen!!!—>melkveerantsoen 🔁
Protocollen📌
Noorderling
@Spantenknooier
En dan vergeet je bijna het belangrijkste, diepstrooisel.
Klauwen ontlasten, droog en herkauwen.
newholland6640
@Noorderling

Klauwen ontlasten door diepstrooisel?
Noorderling
@newholland6640
Meer liggen is minder staan.
newholland6640
@Noorderling

Daar is diepstrooisel niet perse de oplossing voor.
newholland6640
@Noorderling

Klauwen ontlasten door diepstrooisel?
Tiepmachien
@newholland6640 twee smaken
1 diepstrooisel
2 hangmatten
dieks2
@newholland6640 ja zeker, tegen een goed uitgevoerde en vooral gevulde diepstrooiselbox kan geen enkele koematras tegen aan.
+1
newholland6640
@dieks2

De beperking zit hem eerder in de boxafscheiding.
+1
cjw73
@newholland6640 mee eens. Zie veel stallen met diepstrooisel en veel te kleine boxen. Gewoon het echte probleem weg stoppen.
+1
bio boer
@Spantenknooier oeps protocollen ik bedenk ze wel alleen mij zelf er aanhouden blijft lastig 🙈
Herbert
Gebruik geen voetbad. Heb wel wat mortellaro, maar die pak ik individueel. Het is voor mijn idee wel erger geworden sinds ik de roosters heb laten opruwen, deze blijven nu altijd nat in die gleufjes
spotmelker
@Herbert mijn stal is 30 jaar oud, 3 meter roosterpaden, simpele zachte mat met gemalen stro in box, simpele 40 cm ventilatieklepjes. Roosters 3x daags volledig schoon. Nog nooit mortellaro gezien. Voetbad na 2 dagen eruit gegooid. Controleer alle klauwen bij droogzetten. Verder incidentele gevallen behandelen die ik meestal een half dik klosje plak. Blijft beter zitten, makkelijker lopen. Neemt pijn weg, betere voeropname = herstel. Koeien zo weinig mogelijk individualiseren met insemineren, afkalven e.d. Heb een multiculturele veestapel, ruim 8000 kg dikke melk. 5 jaar antibiotica vrij. Ellende genoeg maar boert wel relaxed.
aldert
@spotmelker Er zijn meerdere manieren hoor , hier lopen ze veel en ook nog nooit mortelaro gezien.Zelfs meerdere ouwe koeien waar nog nooit een poot van is opgetild.
spotmelker
@aldert blijft de vraag waarom de één er nooit vanaf komt en de ander er geen omkijken naar heeft.
+2
bio boer
@spotmelker hie wel koeien met problemen met mortolaro ook veel koeien die het nooit krijgen ook de hele familie lijn dus ook genetica maakt uit het blijft lastig koeien die gevoelig zijn meschien keihard op selecteren ook al is het zo mooie koe
+1
pieta
@spotmelker Als het niet in je stal zit zit het niet in je stal. Mijn pa vertelt altijd dat jongvee wat we samen met iemand in de wei deden vroeger het meebracht. Heb je het er eenmaal in dan is het houden volgens mij. Zit wel per koe ook nog flink verschil in.
Galebreaker
@Herbert nat is niet het probleem, droge oudere mest (resten) dat is het probleem bij DD
ROORDAJ
Wij gebruiken al geruime tijd onverdunde Watter water in het voedbad voor koeien. Heb ze ook al meermalen gevraagd om onderzoek te doen naar de effectiviteit van gebruik in voedbaden. Ze lijken altijd wat terughoudend met nieuwe ideen uit de praktijk en zijn bang voor claims uit de periferie.
+1
Grasbaal
@ROORDAJ zal een dunne zoutoplossing ook niet kunnen werken?
+1
bio boer
@Grasbaal even met de mest tank bakje uit zee halen 😁
ROORDAJ
@Grasbaal Watter water is niet zout ? Er wordt een chloor verbinding geproduceert zgn Nontox.
+1
Tiepmachien
@bio boer toevallig hè😎
ROORDAJ
@bio boer Had ik ook al gelezen en een zelfde reactie geplaatst 😩
+2
dieks2
Ik denk dat de melkveehouderij ook van troep zoals formaline af moet en kopersulfaat, dat streven zou vanuit de sector moeten komen en niet wachten tot Wakker Dier ermee komt. Hier jaren geleden al mee gestopt, die rommel verkort je leven. Klauwgezondheid is kwestie van goede weerstand en voeding in combinatie met diepstrooiselboxen. Dus vooral zorgen dat je dat voor elkaar hebt
Tiepmachien
Lesje ondernemerschap anno 1970:
Er is een probleem, of je maakt er 1
Verzin een oplossing, voorkeur voor werkende oplossing
Start reclame en verkoop

Anno 2022:
Zie 1970 maar met toevoeging
Zoek een ambtenaar die behulpzaam is
Maak duidelijk wat de bedoeling is
Graag eerst subsidie, dan happen ze eerder
Probeer het zo in de markt te zetten
Verbied dan een paar jaar later formaline
Subsidie er af
Win win situatie
bio boer
@Tiepmachien wat watter doet is dat niet gewoon van zout chloor maken ?
bio boer
ROORDAJ
@bio boer Als het maar werkt maar kan volgens mij nog niet tippen aan de werkzaamheid van Formaldehyde
bio boer
@ROORDAJ er zijn veel alternatieven zou je dat niet juist wat moeten wisselen met middelen zo dat je verschillende bacteriën pakt zou het keer kunnen proberen met chloor in de rugspuit 3 pillen oplossen in heet water dan verdunnen met 5 liter koud water
aldert
@bio boer En als je nou juist eens bacterien toevoegd in plaats van uitroeien ? Wij gebruiken al een paar jaar kefir in de potstal.Zeer tevreden over.
bio boer
@aldert kan ook hoor wel eens dat boeren agrimest in voet bad doen
+2
Noorderling
@bio boer
Als het maar duur is, dan werkt het vast? 😁
aldert
@bio boer Agri.mest zijn alleen mineralen.Kefir is een aantal goede bacterien o.a: lactococcus lactis, leuconostoc mesenteroides, lactobacilles acidophilus, streptococcus thermophilus, bifidobacterium en kluyveromyces marxianus.
ronald73
@aldert Hoe moet ik dat zien? Dat Kefir giet je gewoon tussen de koeien door over de mest?
aldert
@ronald73 Ja , met een gieter , als het wat te dik uitgevallen is dan doe je er wat water bij.
+1
aldert

(klik om te vergroten)

tok achterhoek
Al jaren geleden met het voetbad gestopt. Heeft achteraf ook nx geen zin gehad
bio boer
@tok achterhoek hier ook geen voet bad toch wel 10 op de 70 koeien die gevoelig is voor mortolaro het blijft toch lastig om dat onder controle tekrijgen of je moet beslissen om koeien die gevoelig zijn afscheid tenemen 🤷‍♂️ het zijn wel altijd de zelfden die er last van hebben

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's formaline geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN