Waarom moeten we in de mestwet appels en peren bij elkaar optellen?

Open brief: Aan iedereen die geïnteresseerd is in de fouten van de mestwet(ten)

Door Henk van der Pol,

Al bijna 13 jaar probeer ik de overheid (LNV) te overtuigen van het feit dat de mestwet(ten) gebaseerd zijn op rekenfouten en wat de schrijnende gevolgen daarvan zijn. In 2007 heb ik op verzoek van LNV meegedaan aan een mediation. De bedoeling van LNV was duidelijk dat men hoopte van mijn gezeur af te zijn. Dat pakte even anders uit. Ik heb de LNV-ers een onderzoeksvraag voorgelegd, die zodanig was opgesteld dat ze de eer aan zichzelf hadden kunnen houden. Eigenlijk had de vraag moeten zijn: "waarom moeten we in de mestwet appels en peren bij elkaar optellen?" Men wenste verder niet meer te reageren. Na ruim 3 !!! jaar en de nodige druk is het eindelijk gelukt om antwoord te krijgen op de vraag waarom men dit onderzoek niet wil uitvoeren. Dit antwoord staat kort samengevat in mijn antwoordbrief hieronder geplaatst:

Het antwoord dat ik op deze brief kreeg luidt als volgt: "Ik heb uw brief van 10 augustus jl. met daarin uw reactie op mijn brief van 5 augustus jl. ontvangen. Ik concludeer uit uw reactie dat wij onoverbrugbare meningsverschillen hebben over de noodzaak en inhoud van het door u gewenste onderzoek en beschouw de correspondentie daarmee als gesloten".


Ministerie van LNV
t.a.v. Dhr. ….
Postbus 20401
2500 EK Den Haag

Onderwerp: onderzoeksvraag

Tollebeek, 10 augustus 2010

Geachte heer …..,

Hartelijk dank voor uw brief van 5 augustus jongstleden. Wat fijn dat u na 3 jaar en 2 maanden de tijd hebt kunnen vinden om uw motieven toe te lichten betreffende het afwijzen van de door mij opgestelde onderzoeksvraag. Deze onderzoeksvraag vloeide voort uit de mediation van 30 mei 2007.

Ik heb mij er over verbaasd dat iemand, die toch geacht wordt redelijk ontwikkeld te zijn, een dergelijk verhaal op papier krijgt en het nog ondertekent ook.

De kern van uw betoog is dat u van mening bent dat organissche N en anorganische N weliswaar verschillende namen hebben en een verschillende werking (althans waar het landbouwkundig gebruik betreft), maar uit oogpunt van milieu wèl gelijkwaardig kunnen worden opgeteld. Meneer ….., gaat u er nu maar vanuit dat als twee dingen verschillend zijn, je ze dan ook niet gelijkwaardig op kunt tellen. Het feit dat ze verschillende namen en een verschillende werking hebben, geeft al meer dan voldoende aan dat er op z'n minst onderzoek gedaan moet worden of je ze überhaupt op kunt tellen en zo ja, hoe. Dit leren onze kinderen al op de basisschool.

We hebben te maken met een wetgeving die louter bestaat uit de meest eenvoudige rekenkundige bewerkingen (optellen en aftrekken). Als er dan zulke vreemde antwoorden uitkomen, dat niemand meer snapt waar hij/zij mee bezig is, dan MOET je er vanuit gaan dat je te maken hebt met een rekenfout; dan is de kans groot dat je appels en peren aan het optellen bent. Menig basisschoolkind zal ook dìt snappen, bij een simpele optelling horen immers simpele antwoorden. Omdat het niveau in dit land kennelijk in dit stadium is blijven steken, heb ik bewust de onderzoeksvraag eenvoudig gehouden, zodat we bij stap één kunnen beginnen.

U hebt het in uw brief over een stikstof- en fosfaatbalans op bedrijfsniveau. Echter, als je een balans wilt maken, zul je het wel goed moeten doen. Een balans moet links en rechts in evenwicht zijn. Je kunt bepaalde processen weglaten, bv. omdat ze niet te wegen of te meten zijn, of omdat je er gewoon niet aan gedacht hebt (!), maar dan zul je ook weer aan beide kanten evenveel gewicht moeten hebben, dus evenwicht moeten hebben, anders is de balans in strijd met de wet van behoud van massa. Doe je dit niet en is de balans dus niet in evenwicht, dan zul je in een bepaalde verhouding moeten tellen oftewel met een factor moeten rekenen.

Laten we het voorbeeld van het manifest van de meer dan honderd hoogleraren er eens bijnemen: 5 kilo voer = 1 kilo vlees + 6 kilo mest. Om uit dit gegeven een balans te maken, zul je beide kanten gelijk moeten maken òf in een verhouding moeten rekenen. De mestwet gaat uit van kilo's, het maakt niet uit of je van kilo's massa of kilo's N uitgaat, in beide gevallen zul je in een bepaalde verhouding moeten tellen, omdat nòch het aantal kilo's massa, nòch het aantal kilo's N aan beide kanten van de balans hetzelfde is. In dit geval moeten we dus rekenen met de factor 1,4. Alleen dàn is de weegschaal in balans, alleen dàn is 5 kilo te vergelijken met 7 kilo. De mestwet doet dit niet. Door het weglaten van het proces ademhaling vergelijkt de mestwet automatisch , 5 kilo links met 5 kilo rechts alsof ze gelijkwaardig zijn, zodat er 2 kilo overblijft. Dit bedrijf houdt per kilo voer dat het voert dus 2 kilo mest “over” (NA de mestwetberekening). Ik noem dat het guldens- en rijksdaalderseffect*.Als zo'n bedrijf deze mest vers afzet, heeft het dus een enorm saldo. Dit saldo zal, nadat het bedrijf zijn eigen grond voldoende (dus boven de 170 N) heeft bemest, afgezet worden als zwarte mest.

Je kunt je natuurlijk ook afvragen hoe het komt dat je uit 5 kilo voer 7 kilo ander materiaal kunt halen. Welnu, dit komt dus door de ademhaling. Zoals eerder aangegeven zijn de mineralen in verschillende leefwerelden niet hetzelfde; ze hebben verschillende waarden. Onder invloed van het toevoegen van zuurstof (ademhaling), zetten plantaardige mineralen bij het verteren (verbranden) om in dierlijke mineralen, met anorganische mineralen als bijproduct. Deze omzettingen hebbentot gevolg dat massa/volume toenemen; alweer een bewijs dat je de verschillende mineralen niet gelijkwaardig kunt optellen. Ik heb u in de onderzoeksvraag het voorbeeld gegeven van de zware luiers van baby's. Bij baby's kun je dit effect heel duidelijk zien. Ze drinken acht keer per dag een miniscuul beetje melk en produceren loodzware luiers, vele malen zwaarder dan het beetje dat ze drinken. En het kind groeit er dan ook nog van!

Als een saldobedrijf de mest langer in opslag laat zitten, om wat voor reden dan ook, “verdwijnt” door anaerobe werking (ook een proces dat ontstaat door omzettingen van mineralen en dus ontkent wordt door de mestwet) massa. We nemen weer het voorbeeld van het manifest van de hoogleraren: stel dat de helft van het volume “verdwenen” is, dan krijg je het gegeven: 5 kilo voer = 1 kilo vlees + 3 kilo mest. Het bedrijf moet nu nog steeds dezelfde hoeveelheid mest afzetten, maar heeft dit niet (meer). Dit is het beroemde minasgat. Hier moet dus de factor 0,8 gebruikt worden om de balans kloppend te krijgen.De ringmonsters die genomen werden naar aanleiding van de vele problemen die ontstonden door de mestwet(ten), zijn ook een mooi voorbeeld van de anaerobe werking in mest. Als de mineralen werkelijk gelijkwaardig zouden zijn, zouden de uitslagen van één en hetzelfde monster nooit zo verschillend kunnen zijn. U ziet dat de onderzoeksvraag wel degelijk van belang is. Als je mineralen uit verschillende leefwerelden gelijkwaardig op gaat tellen, dan worden de uitkomsten (door de verschillende waarden) een loterij.

In het rapport “publicatienummer 2003/198” van het expertisecentrum van LNVhebben uw eigen medewerkers op blz. 12 + 13 de minassaldi en de minasgaten keurig op een rijtje gezet. Men trok alles overziend de conclusie dat het gemiddeld wel aardig leek te kloppen en stuurde het rapport zelfs naar mij toe, om aan te tonen dat er geen “structurele problemen” zijn. Zeg nu zelf; zo'n rapport zou genoeg reden moeten zijn om onmiddellijk met deze tenenkrommende waanzin te stoppen. Immers, het moet u toch ook bekend zijn dat een bedrijf nooit een hoger saldo op kan bouwen dan de opbrengsten van de grond + de verliesnormen (+ nog wat afrondingsverschilletjes) en dat dit alleen bereikt kan worden door helemaal niet te bemesten. Het is wel duidelijk dat MINAS (evenals de thans vigerende mestwet) niets met evenwichtsbemesting te maken heeft.

Een andere fout in de mestwet is het optellen van verschillende processen, nl. het telen van gewassen en het houden van dieren. Dit zijn twee processen die volledig onafhankelijk van elkaar kunnen plaatsvinden. In de MINAS-wetgeving worden beide processen opgeteld. Om te laten zien waarom dit niet kan, hebben we een rekentruc nodig. Voor een bedrijf met dieren èn grond moet je even een proces stilzetten. Dit doen we door er vanuit te gaan dat het bedrijf al het voer in voorraad heeft. Rekenkundig mag dit, want als MINAS goed zou zijn zou hij in dit geval óók moeten kloppen. Het gaat hier niet om de grote getallen maar om het feit dat de evenwichtsbemesting constant zou moeten blijven, omdat het grondgebruik niet verandert. Een voorbeeld: een bedrijf heeft 3 ha. (akkerbouw) grond en een afzet van 2000 kg. N aan dierlijk product, ongeacht van welk diersoort of welk product. Vanuit deze situatie kun je schuiven met het aantal ha's en de netto dierlijke productie (meer of minder grond, meer of minder dierlijke afzet), steeds zal men zien dat er (los van de toegestane aanvoer voor het akkerbouwgewas), een bijpassende extra aanvoer van kunstmest mogelijk is, zonder dat er sprake is van een ander grondgebruik. Dus: dit voorbeeldbedrijf mag nu al 667 kg. N meer aanwenden per ha. Verkoopt het voorbeeldbedrijf nu één ha, dan mag het zelfs 1000 kg N extra aanwenden. Immers, dan mag het de extra aanvoer van kunstmest verdelen over twéé ha. Dit levert ook weer het bewijs dat MINAS niets met evenwichtsbemesting te maken kan hebben, omdat de opbrengst van de dierlijke productie meetelt als opbrengst van de grond, als deze twee processen opgeteld worden.

Beide rekenfouten hebben tot gevolg dat de intensieve bedrijven erg bevoordeeld worden (de meeste bouwen enorme saldi op), terwijl extensieve bedrijven en akkerbouwers hun land nooit voldoende kunnen bemesten. Akkerbouwers voeren alleen (kunst)mest aan, Als een bedrijf dieren gaat houden, zal naarmate de intensiteit van een bedrijf toeneemt, er steeds meer aanvoer vankunstmest vervangen worden door aanvoer van voer, tot het bedrijf zóveel vee heeft, dat het meer voer aanvoert dan de dierlijke productie + verliesnormen + gewasopbrengst samen. Vanaf dàt moment moet het bedrijf mest af gaan zetten. Het extra voer dat het bedrijf dan nog aanvoert, genereert extra dierlijke opbrengst, die het weer afvoert, dus mag het nòg meer voer aanvoeren enz. (guldens- en rijksdaalderseffect).

Ten aanzien van de laatste alinea van uw brief wil ik graag nog het volgende opmerken: inderdaad kende MINAS een wettelijke basis die geen ruimte liet voor verschillen in behandeling van verschillend gebonden stikstof. Helaas voor u kun je rekenregels niet veranderen, zelfs niet in een wet. Sterker nog: het is triest om een rekenfout tot wet te verheffen, zeker als dit gebeurt in een land dat zich graag als kennisland profileert en probeert het bèta-onderwijs te promoten.
Het MINAS-stelsel is inmiddels vervangen door een nieuwe mestwetgeving: daar kan ik ook kort over zijn. In de nieuwe mestwet is de stalbalans voor hokdieren gewoon blijven bestaan (en ook de BEX is er op gericht om de kilo's gelijkwaardig op te tellen), dus nog steeds met saldi en minasgaten. Deze hoeven nu echter niet meer op papier te worden gezet en dat is vast niet zonder reden zo geregeld. Zo worden ze nl.” netjes” weggemoffeld. Ook worden er nog steeds de nodige boetes (vervanger van de heffingen) van vele tienduizenden euro's uitgedeeld, aan de bedrijven met minasgaten (die uiteraard ook nog steeds bestaan). De akkerbouwers en extensieve bedrijven daarentengen, komen de helft van hun benodigde mineralen tekort, omdat zij te maken hebben met omzettingen in de plant van anorganische naar organische mineralen (een gevolg van de koolzuurassimilatie, óók een proces dat “vergeten” is), hetgeen derving van gewasopbrengst en op termijn het dalen van de bodemvruchtbaarheid tot gevolg heeft.

Ik zou, als ik u was, toch maar eens snel werk gaan maken van de onderzoeksvraag. Ik besef dat de uitkomsten een enorm gezichtsverlies zullen opleveren voor bepaalde “hoogopgeleiden” in dit land, maar de consequenties van het gewoon doorgaan met dit domme telwerk liegen er ook niet om.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd teken ik,

H.A.M. van der Pol
Westermeerweg 3
8309 PX Tollebeek

* Voor de vergelijking “guldens- en rijksdaalderseffect” verwijs ik u naar de vele beroep- en bezwaarschriften, die o.a. bij Dienst Regelingen te vinden zijn.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/08/2010 11:40 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Het lijkt er op dat kritische lezer net als boer Frans de weg kwijt is...
anonymous_8
Dat broertje heb ik alleen nog maar het bekende NMV-riedeltje horen opdreunen...
anonymous_8
Je hoeft echt niet bang te zijn dat we in de toekomst weer massaal bovengronds zullen moeten uitrijden...
Wimsumar
Beste discussieleden: "Ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo........."?
Het "Hooglerarenmanifest", te weten: "5 kilo voer = 1 kilo vlees + 6 kilo mest" is heel eenvoudig kloppend te maken door:

5 kilo voer + 2 kilo drinkwater = 1 kilo vlees + 6 kilo mest.

Tegelijkertijd:
De minerale samenstelling ( voor de mestwetgeving belangrijke N,P en K) is vóór en achter het "= "tekenook gelijk behoudens nog enkele niet/slecht meetbare verliesposten.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/08/2010 13:29 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: U is slimmer want uw produktie is véél efficienter als genoemde grondstoffen, 5 kilo??? na onttrekking van 1 kilo drinkwater, 1 kilo vlees en 3 kilo mest oplevert.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Nee, dat is onjuist.
De mestwet ''telt de kilo's mineralen'' (in grondstof en eindprodukt.)

Uw uitgangspunten van "5"en "7" kilo zeggen voor de mestwet niets.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Kunnen we het dan eens zijn dat de mestwet er vanuit gaat dat de kilo's mineralen ( bijvoorbeeld zuivere N en/of P) in "grondstoffen" en " eindprodukt" aanweerszijden van het "is-gelijk-teken"gelijk zijn zoals in beginsel altijd het geval is bij biologische/scheikundige processen?
Er kan niets uit het niets bijkomen of in het niets verdwijnen.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Dat is een volstrekt overbodige vraagstelling, immers de stoffen ( als stikstof en fosfor) worden in enkelvoudige, zuivere vorm uitgedrukt en kunnen zo opgeteld, afgetrokken worden. Niks verschillende waarden.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Ja, een N-atoom in een dier is identiek aan een N-atoom in een dode stof.
Wimsumar
kritische lezer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vandaar zeker dat we het hebben over ANORGANISCHE
> N en ORGANISCHE N. Dat is dan omdat ze precies
> hetzelfde zijn?

Beste Kritische Lezer: Nee we hebben het over ANORGANSCH GEBONDEN N, en ORGANISCH GEBONDEN N.En dat is dezelfde N

> Bekend is ook dat anorg. N sneller
> werkt dan org. N. Dat komt ook omdat ze precies
> hetzelfde zijn?

Anorganische N ''werkt sneller'' (als meststof) omdat het stikstof-ion oplosbaar is in bodemvocht, en daardoor opneembaar door plantenwortels.

> Bovendien: als ze werkelijk
> hetzelfde zouden zijn, dan zou de mestwet toch
> moeten kloppen? Vanwaar al die problemen dan?

De mestwet klopt ook wel alleen er ontstaan wat afwijkingen omdat er enkele nog onbekende aan- en afvoerposten zijn. Bovendien kan er op bedrijfsniveau 'wat' afwijking ontstaan als uitgegaan wordt van forfaitaire gehaltes in plaats van werkelijke. ( En dat is nog het probleem )
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Als op enig moment een mineralenbalans, bijvoorbeeld een stikstofbalans, wordt opgemaakt, maakt het niet uit in welke vorm deze stikstof ergens aanwezig is. Òf het nu organisch gebonden òf dat het anorganisch gebonden ergens aanwezig is doet dan niet ter zake. Het gaat er om dat er ergens stikstof (in kilogrammen zuivere vorm N uitgedrukt) aanwezig is en dat kan gerust bij elkaar opgeteld worden.
Laat duidelijk zijn dat de vorm van aanwezigheid, hetzij organisch hetzij anorganisch gebonden, aan continue verandering onderhevig is. Dit heeft echter geen invloed op het balanstotaal.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Zo u wilt, een voorbeeld op lagere schoolniveau.
Stel ik wil de balans opmaken hoeveel geld ik heb.
Ik haal alles uit m'n porteme--ehhhh, m'n broekzak. Ik kom daar tegen, let op: Organisch gebonden geld en anorganisch gebonden geld, oftewel: papiergeld en muntgeld.
De waarde ervan, centen stuivers dubbeltjes, tientjes etc kan allemaal omgerekend worden naar de "standaard-euro" en vervolgens opgeteld worden.
Welnu, dat schreef ik ook al over de organische- en anorganische gebonden stikstof: het stikstofgehalte is voor beidenin zuivere stikstof uit te drukken en zodoende op de balans bij elkaar op te tellen danwel van elkaar af te trekken.

N.B.: In Kalkamonsalpeter zit nitraatstikstof en ammoniumstikstof. Toch drukken we het gehalte uit in een bij elkaar opgetelde 27 % N.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Precies, '' De mestwet maakt een balans op gewicht'',kilogrammen stikstof, kilogrammen fosfor etc. en of dat nu afkomstig is uit de leefwereld van ''dode stof'' of niet, daar kan ik niks mee en maakt voor de betreffende balans ook niet uit.
Wimsumar
Beste Kritische Lezer: Ja, dat kan/mag eerst wegen en bemonsteren om daarnaaan de hand van de analyse de kilogrammen N of Pte bepalen. Uitgaan van normen en tabellen is ook mogelijk.
Waarom het hooglerarenvoorbeeld andere onevenredige uitslagen zouden geven is mij onbekend/een raadsel. Er kan niet zomaar twee kilo bijkomen.
beemster5
Als Minas dan toch niet klopt, is het maar mooi dat het afgeschaft is !
josl
wim, ik heb ook al eens met 'kritische lezer' zitten stoeien op de site van agd maar je komt er echt niet uit.
In ieder geval hebben dhr vd Pol en kritische lezer een eigen overtuiging die dan misschien wel of nietde ware is maar hun betoog is aan dovemansoren gericht dus verspil er geen energie aan.
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
frank b
Ambtenaren
spotmelker
Probleem is dat met de invoering van Minas tegelijkertijd het begrip "mineralenverliezen"is geïntroduceerd. Deze sectorbeschadigende term speelt nog steeds een hoofdrol in de totstandkoming van de huidige mestregeltjes. Het RIVM heeft er ook mooie dikke rapporten over gemaakt, de slotconclusie: de onzekerheidsmarges zijn echter groot en lopen op tot 74%.Ik heb het dus net als Henk al die jaren vertikt om die onzin in te vullen. En...Jawel daar was de AID. Deze hadden na een bakkie koffie en enige uitleg ook door dat we zulke regeltjes en hun gewichtige optreden niet serieus konden nemen. Vervolgens probeerden ze ons toch nog te naaien, dat was zonde van die goedbedoelde koffie. Tenslotte heeft Dienst Regelingen mij om aanvullende gegevens gevraagd(die ze m.i. al hadden) en boden mij aan dat zij de aangiftes verder zouden afwerken. Nu ben ik de beroerdste niet dus vooruit maar. Vervolgens elke dag uitermate nieuwsgierig naar de brievenbus om de "hoofdprijs" in ontvangst te nemen. En Ja hoor een keurig stikstofsaldo van krap 26 (!!) ton, ik moet hem nog inlijsten maar ik wacht de opname in het Guiness Book nog ff af
boerontour
nu ben ik wel niet zo in die mineralen boekhouding thuis, maar los van dit, we injecteren de mest (zodebemsten, sleepvoetbemesten hoe je het maar noemen wil)dit kost (aanzienlijk?) meer brandstof dan boven grondsuitrijden, ik schat zelf tot wel 3/4 liter meer per m3, om alleen al de amoniakemissie reductie te realiseren.
Nu komt het, vervolgens gaan wij die machines weer emissie vriendelijk maken zeg maar, door er ad-blue aan toe te voegen, en wat is ad-blue, dat is gewoon een ureum, dus een NH- verbinding, om de NOx en CO emissie te neutraliseren, wat onze ammoniak ook doet................
Nu begrijp ik wel dat hier ook wat goodwill kwekerij bij zit, het stinkt immers minder watmensen die niet zo betrokken zijn bij de landbouw weer beter stemt,
en je laat zien dat je iets wilt doen ( om van de politieke redenen van het niet meer af kunnen/willen afschaffen nog maar te zwijgen).
Maar dit lijkt me ook wel te ondervangen met nodige preparaten.
Mijn vraag is dus is het emissie arm aanwenden, zoals het nu gaat, in de toekomst nog wel te verdedigen.............
anonymous_953
Ja en voor de bedrijven met de minasgaten is het ook kloppend te krijgen: 5 kilo - 1liter drinkwater = 1 kilo vlees en 3 kilo mest.
Ben ik nu zo slim of ben jij nu zo ...?
anonymous_953
De mestwet telt kilo's MASSA Wimsumar. Water telt niet mee in de mestwet. Je zult dan dus echt die 5 kg. gelijk moeten stellen aan die 7 kg.
anonymous_953
Wimsumar: De mestwet gaat wel degelijk uit van kilo's massa. Er worden kilo's product gewogen (voer, vlees, mest, melk enz.). Pas daarna worden de mineralen bepaald. Als de kilo's N zouden worden gemeten, dan zou dat hoogleraren-voorbeeld zijn: 5 kg. N uit voer = 1 kg. N in vlees + 6 kg. N in mest. Dat zou toch een wonderbaarlijke vermenigvuldiging zijn, waar de "vijf broden en twee vissen" bij verbleekt.
anonymous_953
Ja, maar aan de ene kant zitten ze in 5 kilo en aan de andere kant in 7 kilo. Dus je kunt die kilo's MASSA niet wegen, wat de mestwet dus wel doet. Dan krijg je dus óf bergen óf gaten.
anonymous_953
Beste Wimsumar, Vóórdat je nu denkt dat je gelijk hebt: Die kilo's N en/ of P aan weerskanten van het = teken, hebben wel verschillende waarden. Tenslotte hebben we te maken met verschillende leefwerelden; anorganisch, en organisch (dierlijk, plantaardig). En die kun je niet zomaar op gaan tellen. Dáár gaat het om. De onderzoeksvraag van Henk luidt dan ook: IN WELKE VERHOUDING KUNNEN WE ORG. EN ANORG. STIKSTOF EN/OF FOSFAAT OPTELLEN. (Deze onderzoeksvraag is te vinden op Volkskrant betacanon onder nr. 34 "landbouw".
anonymous_953
Slaap dan maar lekker verder. Denk je nu echt dat je een N-atoom in een dier zomaar kunt vergelijken met een N-atoom in een dode stof?
anonymous_953
Vandaar zeker dat we het hebben over ANORGANISCHE N en ORGANISCHE N. Dat is dan omdat ze precies hetzelfde zijn? Bekend is ook dat anorg. N sneller werkt dan org. N. Dat komt ook omdat ze precies hetzelfde zijn? Bovendien: als ze werkelijk hetzelfde zouden zijn, dan zou de mestwet toch moeten kloppen? Vanwaar al die problemen dan?
anonymous_953
Dat is een kwestie van "hoe noem je het" Wimsumar. Maar het feit dat het één organisch gebonden is en het ander anorganisch gebonden maakt nu juist dat je ze niet gelijkwaardig op kunt tellen. Dit had niet alleen gecontroleerd MOETEN worden maar het had ook gecontroleerd KUNNEN worden. Wat betreft die mestwet die klopt: wat je daarover schrijft raakt natuurlijk kant noch wal. Wat je eigenlijk eens moet proberen is, het eerst eens te begrijpen met fosfaat. Fosfor komt nauwelijks tot niet in gasvorm voor, dus je hebt automatisch met veel minder processen te maken. Dit is veel eenvoudiger. Stikstof is sowieso voor dit land veel te hoog gegrepen. Als je het met fosfaat niet snapt, dan zul je het met stikstof zéker niet snappen. Lees de brief van Henk nog maar eens goed, wat er werkelijk gebeurt in de mestwet. Dit is ook al jaren duidelijk in de praktijk: bergen, gaten, willekeurige heffingen, tekorten, LNV-ers en Wageningers dieregelmatig roepen: "hoe dit kan snappen wij ook niet". De mestwet klopt? AMMEHOELA!!!! De intensieve bedrijven die jaar in jaar uit veel meer mest hebben dan ze uitrekenen weten wel beter.
anonymous_953
Beste Wimsumar, als je op de lagere school beter had opgelet dan had je moeten weten dat je niet zomaar alles kunt optellen. Als processen continu aan de gang zijn, dan is de vraag- of je ze gelijkwaardig op kunt tellen- nog veel prangender. Never en nooit mag je er vanuit gaan dat je zomaar wat op kunt tellen. De N komt in verschillende leefwerelden voor. Dus: eerst controleren, mogelijk dan pas tellen.
anonymous_953
Wimsumar, je hebt papiergeld en je hebt muntgeld. Dat kun je bij elkaar optellen als euro's. Wat je dus aan het doen bent is GELIJKMAKEN, je maakt er tenslotte allemaal euro's van.

Je kunt voor een duidelijker voorbeeld ook munten nemen van 10, 20 en 50 eurocent (zelfde materiaal). Stel, je hebt een hoop van deze munten, van alles wat. Je kunt hiervan op 2 manieren een balans maken: op gewicht en op waarde. Je maakt 2 stapeltjes, aan beide kanten evenveel 10, 20 en 50 cent stukken. De balans zal nu qua gewicht in evenwicht zijn. Je wisselt aan één kant alle 50- cent munten om voor 10-cent munten, waarbij de waarde dus hetzelfde blijft. Dan zijn de stapeltjes qua waarde nog steeds in balans, maar qua gewicht niet meer. De mestwet maakt een balans op gewicht, terwijl de werkelijkheid een balans maakt op waarde.

Wat betreft nitraatstikstof en ammoniumstikstof in KAS: deze zitten in dezelfde leefwereld (dode stof)> zelfde categorie dus.
anonymous_953
Wimsumar, je bepaalt die kilo's N en/of P toch NADAT je de kilo's massa hebt bepaald. Eerst het geheel wegen, dat kan toch niet anders; je kunt die stikstof of fosfor niet "los" wegen. Als dat wel zou kunnen, dan kreeg je inderdaad (hooglerarenvoorbeeld) de wonderbaarlijke vermenigvuldiging nl: 5 kg. N uit voer = 1 kg. N uit vlees + 6 kg. N uit mest. Je ontkent dan 'n proces, nl. het omzetten van plantaardige naar dierlijke mineralen.
anonymous_953
Dus je bent het met me eens dat eerst de kilo's massa worden gewogen. Die onevenredige N-uitslagen ZOUDEN ZO ZIJN ALS WE DE N EN/OF P 'LOS' ZOUDEN KUNNEN WEGEN. Maar dat kan dus niet, dus die wonderbaarlijke vermenigvuldiging is er ook niet. De toename van (in het hooglerarenvoorbeeld) de 2 kg. MASSA is er echter wel. Sterker nog: dit is wat er in de praktijk gebeurt. Vandaar al die zwarte mest. Lees die brief van Henk er maar op na. Dit is een rechtstreeks gevolg van omzettingen van plantaardige naar dierlijke mineralen. (Verbranding).>proces!
anonymous_953
Wie is dat broertje dan, Jan? Er zijn nl. maar 3 soorten mensen die de mestwet zullen blijven verdedigen. Te weten: LNV-ers, Wageningers (vanwege gezichtsverlies) en 85% van de intensieve veehouders (saldoboeren).
anonymous_953
Dank je Jan S. Dat maakt een hoop duidelijk. Kennelijk heeft Wimsumar inmiddels het hoofd in de schoot gelegd.
anonymous_953
Dat is nu precies één van de redenen dat er eens een juiste berekening gemaakt moet worden. Dit heeft er rechtstreeks mee te maken, Boerontour. Die "verliezen" naar het grondwater en naar de lucht zijn er helemaal niet. Spotmelker zei het ook al. Ondertussen worden we wel met z'n allen opgezadeld met een niet bestaande vervuiling en alle maatregelen en kosten die dat met zich meebrengt. Om nog maar te zwijgen over alle boetes, heffingen en andere onzin die een hoop mensen veel geld en een hoop ellende hebben gekost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , bemesten , melk , voer , dienst-regelingen , stikstof , kunstmest , bemesting , overheid , dieren , bex , minas en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2