Voorjaarspiek ver weg in Nederlandse melkaanvoer

Deel dit topic

Reacties

Kars
Vind niet gek. Weer 2 boeren gestopt in me dorp deze week.
de hoef
@Kars welk dorp //?
+1
Kars
@de hoef gemeente oisterwijk.
George
@Kars Een van de rijkste gemeentes uit der Nederlanden. Zondagsmiddag op het terras daar lijkt het wel of daar iedereen een Porsche rijdt.
+1
hans1980
@Kars geef ze geen ongelijk
+3
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
geef ze geen ongelijk

dit is een veel zeggende uitspraak
robbies
@de hoef Hans gaat ook stoppen
+5
Frans1
@robbies nog wel meer, die weten het alleen zelf nog niet
demelkboer
@Frans1 ik ga ook stoppen, een keer. Iedereen is een stopper, gaat er om of je opvolger hebt
+2
Frans1
@demelkboer jij snapt heel goed wat ik bedoel. Ook bij mij ging het heel vlot, ik had ook niet gedacht dat ik van onze stek in NL weg zou gaan, totdat je buiten je hokje gaat kijken, en nu boer ik heel ergens anders, en dat ging binnen een paar jaar
Vdejong
@Frans1 hier binnen een jaar. SWOT analyse er op los gelaten en gaan. Februari 2021 boerderij verkocht en oktober 2021 op de nieuwe plek
+1
Frans1
@Vdejong wat is een swot analyse? Hier was het 14 maanden in totaal, dus vanaf 1e studiereis tot datum installatie. door corona lag alles een paar maand stil in 2020
Vdejong
@Frans1 Strenght, Weakness, Oppertunities, and Threats dus het gewone boerenverstand gebruiken 😀
+1
Vdejong
@Vdejong en de boerderij alleen op.video gezien, want vanwege corona mochten we Canada niet in.
+1
de Tank
@hans1980 Persoonlijk begrijp ik niet waarom je iemand ongelijk zou geven vanwege eigen keuzes. Gelijk of ongelijk geven is daarbij in mijn beleving niet aan de orde.
Kars
@hans1980 geen opvolger. Mja dat ligt voornamelijk aan het beleid in NL. Anders waarschijnlijk wel bij beide. En ken nog eentje meer die koei aan het op ruimen is hier vlakbij. Met zen 3 toch weer 300 plus koeien weg.
overstekend wild
@Kars en voor veel blijvers is de rek er ook wel uit en loopt het vast op arbeid grond stal/vergunningen
Noorderling
Quote Reactie van @overstekend wild:
arbeid grond stal/vergunningen

Dat is allemaal met geld op te lossen. Het draait altijd om geld.
De kaders zijn zo uitgezet dat iedereen tot eenheidsworst wordt gedirigeerd in je bedrijfsvoering. Straks koop je een keer een stal bij, jongvee er in en op de huislocatie meer melken, of meerdere robotlocaties. Maar dat moet je ook weer rond kunnen zetten, of je rent jezelf een ongeluk of je kunt/wilt voldoende betalen voor goede medewerkers.
Als je de kantjes er af loopt heb je geen geld om goed personeel te betalen, als het goed is leveren ze je het geld op.
Wat heb je er dan voor over, of je doet niks en gaat zo verder, is ook goed natuurlijk.
+1
overstekend wild
@Noorderling klopt opzich in theorie wel. Maar in de praktijk ga je merken dat bij locaties midden in het dorp (veel) weerstand begint te ontstaan bij veranderingen, zoals uitbreiding silo's of stallen meer transportbewegingen. Je komt er ineens achter hoeveel onbetaalde uren er in een bedrijf zitten. Je moet het wel willen en kunnen met personeel werken, regelmatig weer een nieuwe inwerken. En vaak in het weekend mag je zelf een dubbele taak doen.
Plus nog de groep die vaak de laatste jaren al flinke stappen gezet heeft en de financierbaarheid een probleem word. Word moeilijker om de vrijkomende fosfaatruimte van de stoppers vol te melken
+1
Noorderling
Quote Reactie van @overstekend wild:
Je moet het wel willen en kunnen met personeel werken, regelmatig weer een nieuwe inwerken. En vaak in het weekend mag je zelf een dubbele taak doen.

Waarom willen mensen wel in 3 of 5 ploegen diensten werken in de industrie, onregelmatig in de zorg maar niet in de landbouw? Offshore en scheepvaart met 2weken tot 6maanden op/af.
Waarom moeten we dan zelf 2x zo hard lopen? Ergens doen we blijkbaar wat verkeerd of we zijn niet bereid het fatsoenlijk te betalen.

Daarnaast zit er nog wel wat onnodig werk in bedrijven, dat is zo gelopen omdat het kon, achteraf zou iedereen het anders doen. Er is een categorie die laat zien wat er kan, ook daarvoor moet je eerst investeren, hoe langer je dat uitstelt wordt bouwen duurder en arbeid duurder. Dat is wel een lastig iets waar we het mee moeten doen.
+2
Jaap40
@Noorderling deels eens maar je kunt ook simpel redeneren en tot de conclusie komen dat er veel te weinig marge wordt gemaakt, zeker tov andere sectoren waar minder geïnvesteerd vermogen noodzakelijk is voor overeenkomende inkomsten.
+2
Spuit11
@Noorderling Ik weet waarom ze graag in ploegendienst werken. Maat van me is onderhoudsmonteur bij Philips. €3200 in de maand met een 31 urige werkweek
+1
overstekend wild
@Noorderling ja is helemaal waar. En er zijn ook nog wel enkele jonge gasten te vinden die wel een tijdje 60 a 70 uur in de week willen buffelen, maar dat is goed zoeken. En bij de meeste uit die categorie, als ze bij een loonwerker een vario onder hun kont met een 27mc zwetsbak krijgen gaan ze niet in een melkstal staan en klauw bekappen en kuilafdekken. Maar idd betaal ze wat meer dan is er vast iemand te vinden. Moet het rendement er wel zijn!
Noorderling
@overstekend wild
Vroeg of laat draait het dus allemaal wel om geld, maar dat zou voor mij ook meewegen als ik niet voor mezelf zou werken.

Als er genoeg gebeurt per uur en nuttig werk verzet wordt kan het wellicht wel uit.
Alleen zijn onze bedrijven vaak niet zo ingericht, niet op de groei, voortschrijdend inzicht of simpelweg te klein.
Zijn her en der wel bedrijven die volledig op vreemde arbeid draaien en die zijn ook nog boer. Het kan dus wel.

@Jaap40
dat bedoelde ik met dat we allemaal hetzelfde moeten, grondgebonden, dit en dat.
Terwijl er in een akkerbouwgebied prima iemand zonder grond vee kan houden en zo een bedrijf op starten. Dat is alleen allemaal veel te spannend volgens de wetgever. Terwijl de vraag er groot is naar mest en rustgewassen maar amper kostendekkend geteeld worden. Kun je er meer geld mee maken door het door een kip, varken, koe of geit te halen.
Jaap40
@Noorderling daaraan kun je dus concluderen dat grondgebondenheid een kreet is waar je alle kanten mee op kan.
Je komt steeds eigenlijk ook weer op waarom eigenaar te moeten zijn, of waarom kan grond gebruik met akkerbouwer niet meetellen etc. Als daar geen antwoorden op komen blijft grondgebondenheid een kreet zonder inhoud waar onmogelijk wetgeving aan vast gemaakt kan worden.
ted9
@Jaap40 Daarom hoeveel bedrijven buiten de landbouw hebben niet gehuurde panden en gehuurd materieel
George
@ted9
Dat zijn vaak de zwakste bedrijfjes die het eerste weer omvallen.
robbies
@Noorderling wetgever is niet het probleem om een grondloos bedrijf te starten. Je krijgt echt geen sluitende businesscase om te financieren
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
leem om een grondloos bedrijf te starten. Je krijgt echt geen sluitende businesscase om te financieren

De vraag is wat moet je financieren?
Denk dat je van de gebaande paden af moet.

Sharemilken zou prima kunnen in nederland.
Staan genoeg stallen leeg in akkerbouwgebieden, melk maken is het beste renderende rustgewas.
Betaal meer rente en aflossing dan losse huur kost. Als sommigen op 40ha 200 koeien kunnen melken, lukt 80 op 1 hectare ook wel.

Zonder spaargeld kun je nergens beginnen.
Dus wat niet kan, kennis en tijd staat veel grondeigenaren in de weg.
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…

In het buitenland is het niet ongebruikelijk. Wordt zelfs geld geleend op koeien en is een koe onderpand. Dat is het enige dat immers geld oplevert.
Jaap40
@Noorderling voor bestaande bedrijven is het dan ook lang niet noodzakelijk grond te verwerven om te groeien.
Zoals het er nu voor staat, mestafzet kosten dalen, stallen vol(ler) zetten, en mooi door melken.
Pas als je wat hebt verdiend beleg dan maar eens in een stuk grond maar niet andersom.
achterhoeker2
@Noorderling Mestafvoer, voer/maïs aankoop.?
Reken maar eens uit, voor je al die adhd onzin van jou hier neerzet.
En waarom doee al die wilde ondoordachte plannen niet zelf? Juist omdat het te riskant is.
Noorderling
@achterhoeker2
Wat kun je verliezen als je weinig hebt?
Wat heeft een verhuurder/akkerbouwer te verliezen als alles leeg staat?

Zet zelf voorlopig de verdubbelaar ook in in plaats van meer grond kopen. Daardoor nog nooit een euro voor mestafvoer betaald en aandeel eigen krachtvoer wordt telkens een beetje hoger.
+2
Frans1
@Noorderling mooie verhalen, maar als iemand je vraagt waar je zit blijft het stil, dus het is niet te staven wat je hier allemaal verkondigd.
achterhoeker2
@Noorderling Nog meer verliezen, wat zijn de investeringen voor er ook maar één liter melk in de tank zit?
Je kunt goed googlen, maar eerst logisch nadenken is soms ook verstandig voor je begint te typen.
Noorderling
@achterhoeker2
Zeg niet dat het vandaag kan.
Het ging er om dat iedereen in Nederland 0,5ha eigendom per koe moet hebben om koeien te melken door wetgeving. Terwijl dat ook anders zou moeten kunnen en er genoeg mogelijkheden zijn.

Nu schuif je het in m'n schoenen dat het ook financieel haalbaar is. Iedereen met eigendomsgrond verdient nu bij 48cent ook bakken met geld? Daarin is de spreiding ook enorm. Niet alleen nadenken, ook blijven rekenen.

Niets is wat het lijkt aan de buitenkant. Maar of 6euro per kilo melk investeren in Nederland gezond is kun je je ook afvragen.
January
@overstekend wild gebroken dag wil ook niet iedereen smorgens melken en dan smiddags weer tussen door niks ze hebben liever 8 uur en klaar
overstekend wild
@January Koeien melken met personeel in Nederland het is niet onmogelijk maar wel moeilijk. Mede daarom word het gewoon moeilijk de komende jaren voor de blijvers om volume van de stoppers over te nemen
January
@overstekend wild denk ik ook
overstekend wild
@January komt gewoon nog bij dat er genoeg lokaties zijn waar als willen uitbreiden ze 10 jaar aan het lijntje gehouden worden
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Daarnaast zit er nog wel wat onnodig werk in bedrijven,

wat is onnodig werk, zijn ook nog wel een zooitje die werk niet zien
+2
Frans1
@cs-agrar ook die denken dat boer zijn alleen altijd werken betekent.
Niet iedereen werkt hetzelfde, gelukkig niet
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Waarom willen mensen wel in 3 of 5 ploegen diensten werken in de industrie, onregelmatig in de zorg maar niet in de landbouw?

Dat willen ze in de landbouw ook wel. Punt is alleen dat er zowat geen landbouwers zijn die dat in de aanbieding hebben.
January
@Noorderling Waarom omdat boeren niet willen of kunnen betalen , overal zie je buitenlandse medewerkers , die zijn vaak goedkoper en willen nog werken , gebroken diensten is ook vaak een probleem, smorgens en savonds melken en overdag vrij werkt voor veel mensen niet , die werken liever 8 uur en dan naar huis
+1
Klussera
Ben zelf 1 maand geleden gestopt omdat overname niet lukte maar vind dit nog steeds jammer en had totaal geen hekel aan lange werkweken kan mn eigen in negatief scenario's hierboven niet vinden
+2
Vdejong
@Klussera
Quote:
. overname niet lukte
jammer en dat meen ik oprecht
+5
de hoef
Quote Reactie van @Klussera:
Ben zelf 1 maand geleden gestopt omdat overname niet lukte maar vind dit nog steeds jammer en had totaal geen hekel aan lange werkweken kan mn eigen in negatief scenario's hierboven niet vinden

als je zin hebt kun je je bij ons wel uit komen leven , hier past een echte strijder altijd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkaanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN