Stikstof uitspoeling

Kan mij iemand uitleggen waarom stikstof uitspoelt op landbouwgrond en op natuurgrond neerslaat
Als hier uitspoelt spoelt het bij natuur toch ook uit
Hebben ze dus een gecreeerd probleem

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Op klei ervaar ik nauwelijks uitspoeling.
+1
spotmelker
In de natuur gebeuren alle processen met een reden. Dat vergeten de "wetenschappers" hier die alles in een rekenmodel stoppen en denken zo te weten waar stikstof terecht komt. We hebben echter te maken met stikstof-verbindingen die hele andere eigenschappen hebben dan stikstof zelf. Dus nitraat kan uitspoelen met als functie (toxische) stoffen af te voeren naar dieper grondwater omdat anders de vegetatie afsterft. Aan de andere kant heb je de scheepsladingen stikstof die door het onbenullenlegioen berekend worden omdat er wat nitraat in grondwater gevonden wordt. Dus, wat is het werkelijke probleem?
+1
Jean-PierreK
Ophoping van stikstof in de bodem begreep ik eerst ook niet. Maar zoals ik het nu begrijp bedoelen ze organisch gebonden stikstof. Ik stel het me voor zoals een wei die je niet bemest in het voorjaar die laat zien dat er een tekort aan stikstof is. Scheur je die wei en zaai je er bv mais dan komt er veel stikstof beschikbaar. Dus de stikstof is er wel maar zij was gebonden en daardoor niet beschikbaar.
kanniewaarzijn
@Jean-PierreK Duzzzz.....het gras groeit niet van die stikstof, maar de mais wel?
Van-Epscheuten
@kanniewaarzijn inderdaad.
+1
Realisme
@Jean-PierreK is dat niet vaak dat mensen denken dat het dan aan de stikstofgift ligt maar het in wezen te koud is? Als je geen stikstofgift geeft ben je afhankelijk van warmte. Eer dat de mais er in gaat is de bodem zoiezo al warmer
anonymous_292
@Jean-PierreK Oke maar als die stikstof dan gebonden is heeft de planten groei er in de natuur toch ook geen last van
Van-Epscheuten
@anonymous_292 de stikstof zal toch op een gegeven moment vrijkomen en de grond minder schraal maken dan beoogd
Frans1
@Van-Epscheuten je zegt het goed. Heide is geen natuur, dat is door invloed van mensen verschraald, en dat is de wensnatuur waar alles voor moet gaan wijken
Jean-PierreK

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond , stikstof en natuurgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0