Ervaringen van het inkuil toevoegmiddel Bio-sil van cowshopping

We kregen een mooie reclame in de bus van het inkuil toevoegmiddel Bio-sil van cowshopping. Misschien zijn er ook wel andere leveranciers van dit spul. Ben benieuwd of er ervaringen zijn van dit middel, met name voor gras. De prijs is met 7,- ha erg laag vergeleken met concurrerende producten, die zitten al snel 20-25,- per ha. Is dit een geval van te mooi om waar te zijn of hebben de anderen een hoge winstmarge...

Deel dit topic

Reacties

+1
Ruben-Wind
Wij gebruiken bon silage dit jaar voor het eerst. Kost ongeveer 16-17€ per ha. Heb met Mais de werking van toevoeg middel positief ervaren dus er wel vertouwen in.
Ruben-Wind
@Ruben-Wind bon silage fit g
arjanvw
@Ruben-Wind wij hebben ook 2 verschillende middelen gebruikt in gras en dit jaar ook voor het eerst in maïs. Ben daar beide ook positief over. Een paar euro verschil wordt ik niet heel zenuwachtig van, maar op 55 ha gras is Bio-sil 1000,- goedkoper. Dat scheelt veel, alleen als het niet veel doet is het nog duur...
+1
2850Johndeere6R
@arjanvw Daar ben ik sowieso al huiverig voor 😅
arjanvw
@2850Johndeere6R huiverig voor alle toevoegmiddelen?
+1
2850Johndeere6R
@arjanvw Heb hier de laatste 5 jaar nooit geen problemen meer in en met de kuil. Dus meer huiverig op de manier van wat het me zal toevoegen als een alleen een lichtere knip😬
+1
Terwisscha
@arjanvw Wat was de reden destijds eigenlijk om te beginnen met inkuil middel? Doen het hier nooit. Terwijl iedereen in de buurt die het gebruikt er bij zweert.
Een voordeel is dat de kuil sneller conserveert. Maar waarom is dit zo belangrijk en zijn er nog meer voordelen?
Ruben-Wind
@Terwisscha bon silage fit maakt ook propyleeën glycol aan.
Achso
@Ruben-Wind doen alle kuilen, standaard
arjanvw
@Terwisscha snellere conservering. Je eiwit blijft behouden en verkleint de kans op boterzuur en broei.
Terwisscha
@arjanvw Broei is hier gelukkig nooit een issue. Eiwit wordt dan ook bestendiger of onbestendiger?
@Ruben-Wind energie aanmaak zou super zijn. Maar waar moet ik dan aan denken? 5 % of zelfs 10% meer energie in de kuil??
arjanvw
@Terwisscha Bonsilage maakt 27 gram propyleenglycol per kg ds aan.
+1
boer03
@arjanvw is dat niet het proces van suikers omzetten in de kuil..? Hoe wenselijk is dat…?
Als je er nog een beetje suiker in hebt zitten, ben je het ook kwijt
+2
Jawis
@arjanvw mag ik daar een officieel onderzoek van zien? 27 gram per??? Dus iedereen die bonsilage gebruikt heeft nooit meer slepende melkziekte....en werkt het ook in droge kuilen? +50%ds??? Ben zeer benieuwd naar onafhankelijke onderzoeksresultaten
mdoornekamp
Bio-Sil is een wat eenvoudiger middel. Ik dacht dat het alleen een conserveringsmiddel is. En verder niks doet. Maar ik weet het niet exact. Je zou het in de beschrijving kunnen vinden
+1
arjanvw
@mdoornekamp klopt idd, andere hebben vaak ook boeiremmer en of aanmaak van propyleen
Achso
@arjanvw broeiremmer is een bacterie stam. Hebben alle.
Propyleen wordt door alle bacterien gemaakt
+1
EA_MF
@Achso er zijn bepaalde bacteriestammen die dat veel meer doen dan andere. Basis van alle toevoegmiddelen zijn melkzuurbacteriën, hoe effectief het middel is hangt vooral af van welke stammen er gebruikt worden en in welke verhouding.

@arjanvw Volgens ForFarmers is de silosolve FC het beste breedwerkende middel, maar dat zal ook deels een ‘wij van WC-eend’ verhaal zijn (zelf wel positieve ervaring mee trouwens) .

Als je gaat zoeken naar alternatieven zou ik dus goed kijken of de gebruikte bacteriestammen (die staan vaak wel vermeld) overeen komen met de silosolve. Met een beetje zoekwerk op het internet kun je ook wel wetenschappelijke onderzoeken vinden mbt de specifieke eigenschappen van bacteriestammen in inkuilmiddelen.
Achso
@EA_MF bacterie stammen die in Europa gebruikt zijn allemaal goedgekeurd door EFSA
+1
claasfendt
@EA_MF ik gebruik silosolve al 5 jaar bij al het voer, goed geconserveerd en broei kennen we niet meer maar nu is het suikergehalte in de kuil zo laag dat de koeien te weinig krijgen
arjanvw

(klik om te vergroten)

Toch geven ze zelf aan van Bio-sil dat er geen broeiremmer inzit, omdat dit ten koste gaat van voederwaarde
+2
casejxu
Geen ervaring mee maar ben wel benieuwd! Wij gaan dit jaar met ecosyl rijden ipv met advance van visscher holland. Dat deed niks in de kuil naar ons idee
+1
@casejxu
Quote:
advance van visscher

Toevallig gisteravond een vertegenwoordiger van hun als spreker, spul was helemaal geweldig, mooie tabellen, voorproef bij schothorst 😅
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
voorproef bij schothorst

Wie betaald bepaald daar😅
@zettelmeyer overal toch? 5 proeven doen waarvan 1 met gunstige uitkomst, en dan die presenteren 🙈
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr was bij ons ook zo. T verhaal klopte helemaal... maar werking viel tegen naar ons idee. Dus dit jaar wat anders proberen. Loonwerker rijd ook met advance maar die leveren we zelf ecosyl om alles t zelfde te houden
+1
Terwisscha
@casejxu ecosyl is dus een combinatie van broei remmer, betere conservering en aanmaak propyleen?
Achso
@casejxu vreemd. Dus als het verhaal klopt, dan zal het wel niet waar zijn. Bijzondere instelling
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
advance van visscher holland. Dat deed niks in de kuil naar ons idee

Ik kocht het zelf niet, mijn vader liet zich altijd van alles aansmeren als ik buiten de deur aan het werk was, maar die advance werkte wel goed naar mijn idee.
Een paar jaar gebruikt en toen 1 jaartje een ander merk gehad, omdat die verkoper mooier verhaal had bij mn vader, maar dat was duidelijk minder.
Dus volgende jaren weer terug naar advance gegaan.

We konden dat ene jaar de scheidingen van de verschillende kuildatums heel goed terug zien, zat een heel dun donker lijntje.
Of het aan het inkuilmiddel heeft gelegen kan ik natuurlijk niet bewijzen....
Misschien paste dat andere merk niet bij lasagnakuilen???

@arjanvw Als je op de kosten wilt letten, waarom de volle dosering gebruiken?
Zelf heb ik een hekel aan halve/aangebroken verpakkingen die blijven staan, dus ik ronde het altijd al naar beneden af op hele potjes en daar kun je best ver mee gaan heb ik het idee.
Ik was wel heel secuur op de verdeling, dus kritisch kijken naar de plaatsing van de spuitdopjes in de invoer en ik gebruikte veel water, altijd het tankje maximaal vullen en dan rekende ik uit hoeveel liter/min het pomje moest verpompen aan de hand van hoeveel kilometer wiers er lag en de laadsnelheid.

Ik ben wel nieuwsgierig hoe dat gaat als de loonwerker het middel levert en de dosering bepaald.
Noorderling
@hobbyboer
Nieuwste hakselaars hebben een doseercomputer. Kun je invullen liters per hectare of liter per ton.
Dat schijnt wel goed te werken. Hebben een potje voor geconcentreerd middel en een grote watertank, zodat je niet de hele tank erdoor moet helpen om je toevoegmiddel te verdelen. Kan nog wel eens lastig zijn met suikerrijk gras als je extra water wilt gebruiken.

Die computer van het doseerapparaat van visscher zelf kon ik niet aan wennen. Doe dan maar een potmetertje, zelf een tabel maken en kun je altijd nog spelen met de concentratie.

Of het uberhaubt altijd nodig is, geen idee. Gebruik het bij twijfelachtige omstandigheden. Hoe het zonder zou gaan weet je nooit. Maar kuilen zonder middel mislukken ook niet zomaar als je al veel dingen probeert goed te doen.

Wel vraag ik me af in hoeverre de concentratie noodzakelijk is, onder gunstige omstandigheden vermeningvuldigen bacterien zich ook wel. Overal zit een veiligheidsmarge in, beetje massa verkopen is ook altijd wel interessant.
Met gras zaaien is dat hetzelfde, gaat men met 45kilo/hectare ook uit van matige omstandigheden om zo toch voldoende planten te krijgen, heeft men daarover later in ieder geval geen gedoe.
arjanvw
@hobbyboer de keren dat we het gebruikt hebben zorg ik er ook voor dat we alleen hele verpakkingen gebruiken. Vorig jaar Magniva 2 gebruikt en die heeft ook kleinere zakjes. Ik gebruik ook veel water. 2 volle vaten op 55 ha. (400 l)
Achso
@casejxu ecosyl en Advance komen van dezelfde producent: Volac
casejxu
@Achso en toch is er verschil. Maatje met ecosyl had betere conservering als wij met advance. En we zeggen allebei dat onze kuil beter is aangereden. En ik zit nergens aan vast. Gaan nu dit proberen en zien hoe dat uitpakt.
RaHeados
Wij gebruiken al jaren eco seal in korrel op de opraapwagen. Ik kan er zelf alleen weinig zinnigs over zeggen, omdat ik niet beter weet dan dat het gebruikt wordt.
RaHeados
@RaHeados dit is dan wel bij gras, maïs doen wij dacht ik nooit een toe voeg middel.
+4
zettelmeyer
Hier het grootste verschil in conservering toen we van loonwerker zijn overgestapt en zijn gaan hakselen ipv opraapwagen. Toevoeg middelen wel gebruikt maar zag er de meerwaarde niet van in. Ook in de mais maar sinds ik zelf mee aanrijd is de bult koeler als met toevoeg middel. Ook minder schimmel.
In gras met opraapwagen kan het nog wel van pas kome omdat het niet homogeen en in elkaar geperst is.
Als je opt land goed doet en met kuilen ook is het naar mijn mening onzin en geldklopperij
@zettelmeyer
Quote:
ls je opt land goed doet en met kuilen ook is het naar mijn mening onzin

Indd
Symptoombestrijding met die dure meuk 🙈
+2
arjanvw
@zettelmeyer bij goede omstandigheden en goed aanrijden ben ik met je eens dat een toevoegmiddel niet nodig is. Er zijn echter uitzonderingen dat het weer niet mee zit. Laatst hadden we het jaarlijkse keukentafel gesprek met de buitendienstmedewerker van de melkfabriek. Die zei dat er dit jaar enorm veel problemen zijn met boterzuur. Ik ben van mening dat een toevoegmiddel dan zeker verschil maakt.
zettelmeyer
@arjanvw en wat voor kuilen zijn dat? Opraapwagen of hakselaar. Hier aantal jaar terug ook op de buurt allemaal boterzuur problemen. Gelijk als hun gemaaid en opgepakt land ligt tege elkaar aan. Hier hakselen niks geen last hun opraapwagen wel last.
Hier ook 1 kuil op papier met boterzuur. Ligt in het land. Onderste laagje krijge de pinken met koeien niks geen last.
Dat rfc buitendienst bij je langs komt. Hier al paar jaar niks van gehoord.... denk wat te kritisch 😂
ford8630power
@zettelmeyer Hier ook een kuil gehad met enorm hoog boterzuur, wel gehakseld en met EM silage erdoor en uiteindelijk geen last mee gehad. Soms kun je er ook niks van na vertellen waar het aan ligt. Schone boxen en schoon melken is ook belangrijk, en sinds we met de robots melken nog geen boterzuur attentie gehad.
+2
arjanvw
@zettelmeyer natte kuilen met veel eiwit, laag suiker of juist erg grof die slecht aan te rijden zijn. Ik zeg niet dat hakselen geen voordelen heeft, maar geloof er niet in dat er alleen met de opraapwagen slechte kuilen gemaakt worden. Wij hebben ook geen (meter) grond op de kuil. Denk dat dat meer doet dan wel of niet hakselen. Verder ben ik geen specialist in toevoegmiddelen. Heb het met de 1e snede gebruikt omdat naar mijn idee de omstandigheden niet ideaal waren. Zijn prima kuilen geworden maar je weet pas verschil als je het gras verdeelt over 2 silo's en appart bemonsterd. Hebben ook een keer een herfstkuil gehad die zo slecht was, dat het eigenlijk geschikt was voor de mesthoop. Gemaaid zonder zon erin en te nat bij elkaar gereden. Met zulk gras doen we er nu pioneer 1188 doorheen, tot op heden geschikt voor de melkkoeien. Dus zeg het maar... ik ben geen verkoper van dat spul, maar zie wel toegevoegde waarde.

Haha, te kritisch? Dat waren wij in het verleden ook. Ben nu zover dat het mij wat minder doet. Heb de illusie laten varen dat het invloed heeft op wat je zegt..
+2
Noorderling
@zettelmeyer
Kort maaien en overaanbod aan arbeid.
Schudden wanneer het niks helpt, grond erdoor kloppen en vervolgens moet elk sprietje mee geharkt worden.

Najaarssnedes schud ik ook niet, wordt er niks droger van. Hoog maaien sochtends en smiddags als het winddroog is harken. Gras ligt dan nog op de stoppel in plaats van er tussen na een nacht dauw. Hakselen en heb je prima kwaliteit gras. Vaak een mooie zware laag op zomersnedes.
Cowboy3
Quote Reactie van @arjanvw:
Ik ben van mening dat een toevoegmiddel dan zeker verschil maakt

Gebruiken hier al meer dan 10 jaar biosil als het gras < 40-45% ds is, conserveert sneller en je krijgt meer melkzuur in de kuil en ruikt frisser(er zitten 2 melkzuur stammen in) het is bij cowshopping een €20 per zakje(2 per ha) goedkoper geworden als voorheen bij de vorige importeur.
Hier over grens(DE) word het al jaren veel gebruikt, als het gras(veel) droger is en tegen de broei werkt kaliumsorbaat het beste en goedkoopste.
Noorderling
Quote Reactie van @Cowboy3:
als het gras(veel) droger is en tegen de broei werkt kaliumsorbaat het beste en goedkoopste.

schudder aan de ketting en strakker plannen zou ik overwegen.
+1
Cowboy3
@Noorderling Ik bedoelde dat melkzuurbacteriën toevoegen boven de 40% ds weinig zin heeft en tegen de broei in de kuil beter kaliumsorbaat kunt gebruiken en als het in Groningen boven de 30 graden is en een stevige wind staat word het gras ook heel snel te droog als er niet veel op zit.
Noorderling
Quote Reactie van @Cowboy3:
en als het in Groningen boven de 30 graden is en een stevige wind staat word het gras ook heel snel te droog als er niet veel op zit.

Plannen.
Zijn genoeg boeren die op zwad laten maaien, en later 2 zwaden weer op 1 wiers leggen.
Zelf ook wel eens gehad dat ik nog 2uur moest maaien terwijl de hakselaar er al stond. Kun je van verdroogd en/of uitgegroeid gras toch nog enigszins smakelijk en verteerbaar voer maken.
arjanvw
@Cowboy3 je gebruikt het dus vooral als het wat natter is. Bedoel je 2 zakjes per ha van 20,- per stuk? Dan kom je aardig duurder uit. Volgens de documentatie komen ze uit op 7,- per ha.
+1
Cowboy3
@arjanvw Het is een zakje op 10 ha en dat meer dan voldoende (bij 3500kg/ds)en ik bedoel €2 per ha goedkoper.
Koop altijd met 10 tegelijk is voor 100ha ,dacht de laatste voor €69 per stuk, blijven 3 jaar goed in de diepvries.
Terwisscha
@zettelmeyer
Quote:
Als je opt land goed doet en met kuilen ook is het naar mijn mening onzin en geldklopperij

Reageer @zettelmeyer

 

ronald-deutz-fahr 12u

 


En wanneer doe je het op je land goed?
Binnen 24 uur aan de bult?
Wanneer doe je het op de kuil goed? Geen broei? Laag boterzuur, veel melkzuur en laag suiker?
+4
rommert14
@Terwisscha Niet te droog laten worden in het land en de bult goed vastrijden en optijd goed afdekken, zo ingewikkeld is het niet
richard-de-wolff
@zettelmeyer klopt helemaal wat je zegt, de beste manier is gewoon hakselen voor de beste conservering
Cowboy3
@richard-de-wolff Hier in oost brabant vindt je al 30 jaar bijna geen loonwerker met een opraapwagen.
+1
richard-de-wolff
@Cowboy3 slim zijn jullie 😂
+4
cb6520
Je moet er in geloven anders werkt het niet😉
Ik gebruik het niet dan hoef je het ook niet terug te verdienen
+1
Ruben-Wind
@cb6520 vond ik ook, maar hadden aardig wat blauw schimmel in de Mais laatste 2 jaar waardoor we toch wel aardig wat weg gooiden (300-400kg per week) Nu met inkuilmiddel gooien we eigenlijk niks meer weg dus daardoor ben ik wel overtuigd. Maar hebben ook geen sleufsilos en zand op de kuil, is hier nogal duur.

In de ideale situatie zal ik het ook niet gebruiken denk ik, maar als het niet ideaal is is het een goed hulp middel denk ik.
+1
BuvaM
@Ruben-Wind Je noemt waar ik over nadacht. Conservering/bewaring. Na goed vastrijden een goede afdeklaag. Zand is meen ik nog steeds verreweg het beste, al is dat op de kleigrond moeilijk. Er is verband tussen bewaring en noodzaak eventuele conserveringsmiddelen.
werkman69
@Ruben-Wind ga maar eens rekenen om zand tekopen. En dan zonder schimmel, broei en inkuilmiddel te werken. Meestal kan zand kopen wel uit
+1
RaHeados
@werkman69 en dan, waar laat je het? En met lasagne kuilen is het ook al niks. Moet je er een kraan bij kopen of loonwerker of zo elke keer laten komen. Zand of grond dek is niet overal geschikt, ook al kan het uit. Dan moet je het erf rond om de kuilplaten op sommige plekken ook verbouwen zodat er met een kraan gewerkt kan worden en je het zand kwijt kan.
arjanvw
@werkman69 Dat is de vraag. Als je op jaarbasis 90,- per ha (5 snedes) kwijt bent aan toevoegmiddel, dan kan je nog niet zo heel veel zand voor laten komen en het erop brengen. 10 cm zand helpt nog niet... en het zand moet er ook weer af...
Ruben-Wind
@werkman69 2 kuilen kunnen we al niet om heen met een machine. Zakjes en banden leggen we van te voren al naast de kuil heen. De kuil waar het wel kan doen we 1 of 2 x volledig open halen, dan iedere keer de hele kuil vrij scheppen zie ik ook niet zitten.
Fendt612e
Wij hebben het gebruikt bij de late eerste snede,
Fendt612e

(klik om te vergroten)

Fendt612e
1
+1
arjanvw
@Fendt612e voor een 1 juni1e snede heb je wel hoge VEM. Geen rare uitslag voor dat maaitijdstip
Fendt612e
@arjanvw klopt viel ons niet tegen, spul zal toch wel iets hebben gedaan, ook veel melkzuur.
Was nog wel prima voer alleen veel eiwit bijvoeren, stond 6000 kgds/ha
+1
mlkvhoudr
@Fendt612e wij hadden hoger eiwit maar alleen op papier hoop dat1e snede in juni inkuilen a once in a live timer word voor ons
arjanvw
@Fendt612e klopt eiwit is wel laag, maar dat is ook logisch met zo'n snede. Wij hadden met het 2e deel van de 1e snede ook eind mei gemaaid en hadden hetzelfde eiwit. Hebben er toen grain pro + bijgevoerd en molk prima, maar kostprijs lag daardoor wel hoger...
+1
boer03
Heb me ook wel eens verbaasd over de extreem lage prijs van biosil. Aan de andere kant is silosolve van zon brokkenmaker uit Lochem ,in Duitsland ook fors goedkoper.
Voor de gein zou je biosil gewoon eens moeten proberen. Maar durf je dat bij een 1e snede?
+3
Frans1
@boer03 waarom niet, zelfs zonder lukt het😎
jan w
@boer03
En die silosolve is in Tsjechie nog goedkoper, maar is hier ook wel aan te komen voor een 130 euro voor 100 ton product.
jan w
Over het algemeen zit er weinig verschil in prijs van de inkuilmiddelen. De bio-sil is dan een van de goedkopere. Zo rond de € 80 per 100 ton product. De rest van de middelen zitten allemaal zo rond de 125 a 135 Euro / 100 ton. Alleen de silo-solve via Forfarmers is zo wat duurder die zit rond de 99 euro / 50 ton. Maar die s ook te koop voor zo rond de 130 euri in de standaardverpakking voor 100 ton.
MulderDeutz1
Iemand ervaring met Magniva Platinum 1/2/3?
+1
arjanvw
@MulderDeutz1 wij hebben Magniva 2 gebruikt voor de gehele 1e snede vorig jaar. Denk dat het zijn werk goed gedaan heeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's reclame , ervaringen en Inkuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN