Illustratie van: Claas Holland

VIDEO: Dit boerenstel emigreert noodgedwongen door stikstofregels (fostaat) | RTV Oost

Quote:
De steeds veranderende wet- en regelgeving in ons land deed het bedrijf van boeren Alex en Gerrianne uit Wierden de das om. Ze zagen geen andere keuze dan te...

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Nounou, politieke vluchtelingen?!?
Vind het knap dat ie het al 7 jaar vol heeft gehouden, dan zijn niet de fosfaatrechten de nekslag maar iets anders.
Maar ja groot gezin en 65 koeien en verborgen werkloosheid en
Todi
@Melkboer16 Met alle inns en outs van alex win je geen oorlog met zulke opmerkingen.
sorry
Quote Reactie van @Melkboer16:
Maar ja groot gezin

de oudste is 10 ?
+1
boer03
30 koeien meer in de stal op 2 juli had wel een hoop gedaan.
Echter zitten ze ook in een droogte gevoelig waterwin gebied. Lage grondwaterstand en hebben in 2018-2020 zware jaren gehad. Vraag me dan wel af: Als er 110 melkkoeien liepen in deze jaren: hoeveel voer moest er dan aangekocht worden? Was het verdunningseffect in vaste kosten voldoende geweest om voeraankopen te kunnen betalen?
bio boer
@boer03 zat maar 30 ha bij volgens mij bij 30 ha is de schade kleiner dan met 60 ha 😉
Melkboer16
@bio boer beetje cynisch. Met of zonder fosfaatrechten had niets uitgemaakt. De intensieviteit in combinatie met 3 droge jaren en verborgen werkloosheid is het probleem.
Te weinig fosfaatrechten zijn op te lossen.
+4
slagakker
@Melkboer16 In 2015 te weinig koeien gehad op de telling (rond de 60) maar wel een hypotheek voor 120 koeien en dan redelijk intensief. Nou dan kan ik je wel vertellen dat de bodem in zicht raakt gevolg is dat het niet meer rendeert en dat de financier geen geld meer beschikbaar stelt voor fosfaatrechten. Afgelopen jaar genoeg voer binnen gehaald hebben 3 droge jaren niks mee te maken en verborgen werkeloosheid al helemaal niet.Dus weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt. Heb het zelf helaas ook mogen ervaren en ben op tijd uitgestapt. En dat brengt ook weer nieuwe kansen. Wens ze veel succes.
Melkboer16
@slagakker succes wens ik ze ook, laat daar geen misverstand over bestaan.
Maar heb mijn bedenkingen bij al die vlogverhalen, overigens is die van vorige week de eerste die ik gedeeltelijk bekeken heb.
Gelukkig legt hij de schuld niet de ander maar denk nou niet dat het in Denemarken het paradijs is.
Als ie wil blijven boeren daar zal hij toch keihard aan de bak moeten en een geheel andere bedrijfsvoering moeten voeren.
En ik heb er zoveel naartoe zien gaan die later met alleen een lege portemonnee terugkwamen
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
ien gaan die later met alleen een lege portemonn

Als je niks hebt, kun je ook niks verliezen. Als je het niet probeert weet je zeker dat het niet lukt, mooi toch dat er een land is waar je kunt starten als buitenstaander?
Hooibaaltje
@Noorderling zo is het. In ieder geval geen fosfaatrechten, das al weer een voordeel.
Ik wens hem veel succes !
achterhoeker2
@Noorderling Beetje simpel, ook in Denemarken zal je eigen vermogen moeten inbrengen.
January
@Melkboer16 ik ook maar vaak ligt het ook aan de boer zelf , je moet veel zelf kennis hebben , geen 300 mk willen als je dat die in je hard niet wilt , eigen koers varen
slagakker
@Melkboer16 Ben met je eens dat het in Denemarken ook nog maar de vraag is of ze het gaan redden. Hoop dat ze het wel puur zakelijk hebben bekeken en dat emotie niet de overhand gespeeld heeft. Maar waar een wil is is een weg.
+1
boer03
@bio boer dat jij graag praat over het totaal aantal hectares wat er onder een bedrijf zit, voegt niks toe aan de toetsing : hoeveel “pijn” doen drie droge jaren. Kg melk per hectare doet dat wel.
Als hij 30 hectare grond in gebruik zat hij op ruim 20.000 kg melk per hectare. Dan doen 3 extreem droge jaren veel pijn.
Als hij 60 hectare grond had zat hij op ruim 10.000 kg melk per hectare. Met deze intensiteit doet de droogte niet veel pijn, dus ik snap je standpunt niet.
Verder boert hij in een regio waar meer veehouders zijn te vinden met 20.000 kg melk per hectare dan 10.000 kg melk per hectare, dat geeft wat regionale druk op de voermarkt in droge jaren.
+1
bio boer
@boer03 maakt niks uit ga er van uit dat bij elke ha even veel voer kan worden gewonnen bij 10.000 kg melk kan je al je voer verbouwen bij 20.000 kg de helft van je voer moest je de helft altijd al aankopen door droogte heb je nog maar 50% op brengst beide keren 50% opbrengst verlies per ha bij veel ha heb je meer velies dan bij minder ha
Het kan wel zijn dat de exstensieve een enorme spaarpot aan voer in opslag heeft
Noorderling
@bio boer @boer03
Wat je zag is dat er bij een voeroverschot weinig aan de grasmat is geïnvesteerd, met droogte kost je dat massa en kwaliteit, maar durven een overschot bij droogte ook niet te cashen

Diegene die altijd scherp zaten, hebben vaak jonger gras wat dieper wortelt, kopen vroegtijdig wat bij of halen alle najaarssnedes op die bijna weggegeven worden. Zit hem denk ik meer in de persoon dan intensiteit.
+1
klant
@Noorderling op die droge grond kun je wel tot de kerstdagen stalvoeren, moet je kijken wat dat je aan voer scheelt
marcsterreborn
@klant dat is beperkt. Want in november en december groeit er niet veel gras meer
pieta
@bio boer Ik denk dat de schade niet zoveel uitmaakt. Door droogte wordt ook de (ruw)voermarkt verstoord. Dit brengt ook extra kosten mee voor iemand die ruwvoer kopen moet.
bio boer
@pieta hier zit intensieve die had altijd erf vol gekocht ruwvoer van goedkope jaren dan werd er wel eens opmerking over gemaakt maar in de droge jaren had hij daar mooi profijt van
pieta
@bio boer Het 1e droge jaar hadden dat er veel. Voorraad vh jaar ervoor. Aan het einde van het 1e droge jaar was er niets goedkoops ergens op te halen. Dus vanaf het 2e jaar gaat het gewoon geld kosten. 3e jaar ook. En het vierde jaar (2021) was een goed groeiseizoen waar de 1e snede ook nog heel duur verkocht is. Op een gegeven moment deelt iedereen toch wat daarin.
bio boer
@pieta ik had is 2016/17 2x 120 ton grasbrok gemaakt om ik die oude troep eens op wilde hebben 🙈 dus in 2018 met lege kuilplaat begonnen heb toen 200 ton mais gekocht en 100 balen kuilgras de jaren er op waren ietsje minder droog en nog 20 ha bij kunnen werven is mege oogst kan er nu nog heel jaar vooruit vorig jaar ook nog 60 ton grasbrok laten maken dan merk je wel dat je 20 ha exstra hebt kon nu kuilgras voor 2 jaar oogsten 🤣
deJong
@bio boer maar door het late/natte voorjaar heb je als bio wel weer een prima kuil kunnen neerzetten omdat je gemiddeld toch wat later bent en die speling wel wat had😁
Melkboer16
@boer03 niet helemaal waar! In die streek wordt in groeizame jaren het laatste gras ook weggegeven. Veel stoppers weten niet waar ze er dan mee naar toe moeten. En aankopen van fouragehandelaar is voor iedereen even duur.
Maar veel van dit soort groeispurten zijn gebaseerd op gras gratis en mais voor 1000€ en melk voor 40 cent.
En met 120 koeien wilde hij dus naar 40000 kg per/ha
Had hij het dan gered met mestafzet voor 20€ en die drie droge jaren?
Todi
@Melkboer16 Maar wordt weer recht getrokken door loonwerkkosten a 7 a 8oo eurie per ha Mooi voorbeeld . Aardappel land verhuur. 1250 eurie maar de inzaaikosten[500 eurie komen later.
extra.
+1
marcsterreborn
Veel scherpzinnige analisten hier op het Prikkebord...
+2
robbies
@marcsterreborn voor de nuance ben jij hier?
slagakker
@marcsterreborn Een ieder mag toch een mening hebben of idee daarover. Daarom heet het ook forum disccusie......
Willem123
@marcsterreborn U hebt gelijk, in het zuiden wisten ze van dat er een een convenant is afgesloten in oktober 2014.het is toch oneerlijk de een kreeg meer fosfaatrechten dan een ander.
+3
kanniewaarzijn
Stel: deze boer had zijn 65 koeien en 30 ha gewoon gelaten zoals het was......
j h p
@kanniewaarzijn Zoals ik het begrijp was de oude stal aan vervanging toe en kon dat alleen door te groeien naar 110/120.
Melkboer16
@kanniewaarzijn dan hoorde je er niet meer bij! Je moest minstens 100 koeien hebben en zelf melken dat is helemaal niet sexy.
Volgens mij zat hij liever op de tractor en dan is een melkrobot niet handig
Frans1
@Melkboer16 een boel aannames weer van jou. Ken je hem zo goed?
Melkboer16
@Frans1 ken hem niet, hoor wel eens wat en heeft al een paar keer in de media geweest.
Over Beulink had toch ook iedereen een mening.
Bedrijf stond te koop op internet net als vele andere intensieve melkveehouderijen met net een nieuwe stal.
Allemaal voor de buren erbij gebouwd want het voer was gratis en de mest kon ook voor weinig weg.
Hoeveel open dagen zijn er bijna 10 jaar geleden wel geweest en reportages over spiegelen van de stal.
Het had allemaal zo mooi kunnen zijn maar het liep anders helaas.
Vdejong
@Melkboer16
Quote:
Beulink had toch ook iedereen een mening.
jij dus ook, wat een kift
Melkboer16
@Vdejong jazeker is dat verboden hier dan?
Alexander kiest er bewust voor de publiciteit te zoeken dan mag ook iedereen er wat van vinden
+2
bio boer
@Melkboer16 alex heeft geen wilde sprongen gemaakt niet super lux zijn oude stal was op heeft er een serre stal overheen gebouwt met paar rijen er naast dat moet kunnen toch in 1 generatie als dat niet meer mogelijk is de sector er slechter aan toe dan ik dacht toch anders dan een totaal nieuwe stal voor 200 koeien met luxe bovenbouw separatie ruimtes en strobox groot kantoor weet ik het allemaal meer
+3
achterhoeker2
@kanniewaarzijn Dan was ie nog gewoon boer geweest, er zijn hele kathedralen neergezet van 14 meter hoog voor 15 koeien meer ,robots mestrobot, windbreekgaas ,plastic in de voergoot en een vergaderruimte boven de melkstal voor groepen die er nooit komen.
Veel ondernemers waren beter afgeweest, als ze de oude stal voor een 25 k hadden opgeknapt.
jan 10
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Dan was ie nog gewoon boer geweest, er zijn hele kathedralen neergezet van 14 meter hoog voor 15 koeien meer ,robots mestrobot, windbreekgaas ,plastic in de voergoot en een vergaderruimte boven de melkstal voor groepen die er nooit komen.Veel ondernemers waren beter afgeweest, als ze de oude stal voor een 25 k hadden opgeknapt.

Weet je dat zeker,op enig moment moet er weer een stal vervangen worden,degenen die 10 jaar geleden een dikke stal neer hebben gepoot hebben het allemaal goed gedaan,bouwkosten zijn nu 50 %hoger,dat verdien je niet snel terug...
+2
bio boer
@jan 10 dat roepen we meschien over 10 jaar nog 🤷‍♂️
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
dat roepen we meschien over 10 jaar nog 🤷‍♂️

Dat denk ik ook,als je er aan toe bent,en je kan het betalen gewoon doen.
pieta
@jan 10 Kunt natuurlijk ook je eigen oude zakie verkopen en koop zo'n stal van 10 jaar oud voor relatief weinig. Heb je met de bouwkosten weinig van doen.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Kunt natuurlijk ook je eigen oude zakie verkopen en koop zo'n stal van 10 jaar oud voor relatief weinig. Heb je met de bouwkosten weinig van doen.

Dat kan ook,tenmiste als je in dit land nog toekomst ziet.
Want over een paar jaar moeten de stallen in heel nl allemaal emissie arm zijn,anders gaat er een slot op...
bio boer
@jan 10 dat gaat voor aantal ook nog moeilijk genoeg worden om emissie arm teverbouwen
Noorderling
@pieta
Een nette stal op een postzegel tegen jouw bedrijf aan is wellicht een koopje.
Ligt een beetje aan je vertrekpunt, als je niet in wilt leveren op grond en verkaveling kan de spoeling al gauw dun worden. Elk jaar 1-2 cent extra kosten/minder opbrengsten is na 20 jaar ook geld.

Een stal kun je bouwen, maar met grond moet je het grotendeels doen.
Heb ook wel eens gerekend aan goedkopere grond, maar dat viel me qua bewerkingskosten en lasten nog niet mee, voer zat niks goedkoper in de bult. Laat staan als je met voer en mest moet slepen omdat het verder van huis komt.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
nette stal op een postzegel tegen jouw bedrijf aan is wellicht een koopje

Bijna elke melkveestal is een koopje. Zeker door de gestegen bouwkosten.
T60401
@pieta Als je nu moet bouwen ben je vet de sjaak. Denk niet dat er nog veel offertes afgegeven worden zonder de opmerking prijsverhogingen worden doorberekend. Beton is al 20 euro bij dit jaar en een bouwstaalmatje lijkt wel van goud.
bio boer
@T60401 maak mij nou niet bang 🤣
T60401
@bio boer Miljoentje meer of minder aan hypotheek maak jij je eigen niet druk om. 😂
+1
achterhoeker2
@jan 10 Er is 10000kg gemolken in oude kippenhokken, veel huisvesting is gebouwd om dat de afschrijvingen van het melkquotum wegviel, dat is al een bedenkelijke reden, maar er is ook geïnvesteerd in stallen om dat iedereen dat deed.
Achteraf hadden we in melkkoeien moeten investeren desnoods half buiten, de stal komt wel een keer en zomers heb je hem niet nodig.
Erco
@jan 10 reken maar op 100 procent duurder
jan 10
Quote Reactie van @Erco:
reken maar op 100 procent duurder

Ik loop achter dus,vandaag weer dotje activiteiten meters gekocht van laval,oude begonnen er weer mee te stoppen,(na 12 jaar gebruik)waren va 1/4 ook ff 6 % duurder geworden.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn die gaan het ook niet vol houden de meesten komende generatie ook al is de financiering laag de omzet is telaag om inkomsten en vervaning inversteringen tedoen en dan kun je echt niks anders meer dan stoppen vroeg of laat is nieuwe stal toch echt nodig er komen ook nog wel kosten van wet en regelgeving van bijvoorbeeld emissiearm stalsystemen hoe hij heeft gebouw is niks tegek gedaan is vrij sober
+2
bio boer
@bio boer ik denk met de huidige bouwkosten zou nieuwe stal voor 60 koeien even duur zijn dan die stal die er nu staat voor 120 in 2012 konden we nog compleet nieuwe stal met kelders en emissiearm en stroboxen voor 6.5 ton die kosten nu echt een miljoen ben zo 8000/9000 euro per box kwijt in midels
ted9
@bio boer Ben jij al begonnen of komt het er eerst niet van.
bio boer
@ted9 plan is aantal keer totaal gewijzigd is nu flink versoberd de verguning aanvraag loopt nu offertes heb ik nog niet dus wat het gaat kosten is nog afwachten is jammer dat bouwen nu zo duur is het is niet anders we gaan kijken of het tebetalen is als nieuwbouw echt vastloopt dan maar bord in de tuin kopen we iets waar knappe gebouwen staan dat heeft nu eerst niet de voorkeur een gedeelte van de gebouwen zijn wel echt aan vervanging toe dat is ook niet gek na +- 40 jaar
ted9
@bio boer Ja zijn gekke tijden momenteel
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
als nieuwbouw echt vastloopt dan maar bord in de tuin kopen we iets waar knappe gebouwen staan

Is dat niet sowieso een overweging? Of geeft het problemen met bio blijven?
achterhoeker2
@bio boer Dat betekent: stippen.
achterhoeker2
@achterhoeker2 Dat betekent, plan skippen, kijk eens op internet hoe ze in het buitenland bouwen.
bio boer
@achterhoeker2 bij tom pemberton heeft niet veel gekost
bio boer
@bio boer het is wel heel lul verhaal maar is niet duur voor 120 koeien er zit geen melkstal stroboxen behandelstraat en zo bij
bio boer
@bio boer alleen zitten wij hier wel met emissiearm bouwen dan kom je al vaak op kelders uit en de mest moeten we hier emissie arm 6 maanden opslaan hij heeft mest opslag voor 3 maanden
achterhoeker2
@bio boer En 350 000 views voor zijn you tube kanaal dat levert ook geld op.
j h p
@achterhoeker2 Eens gehoord dat het 1 euro per 3000 was, weet niet of dat klopt.
achterhoeker2
@bio boer hahaha ja dat kijk ik ook altijd, maar dichte vloeren lijkt me ook niet wat .
Vind het altijd wel een vrolijke chaos, en elke jaar weer verbaasd dat hem het kuilvoer verrot met dat half dicht leggen van hem.
bio boer
@achterhoeker2 ja dan zie je wel verschil in gebruiken volgens mij legt hij niet eens zandslurfen langs de kant gewoon 1 kleedje er over paar banden en klaar 😁
Maar hij was er wel hard aan toe aan wat nieuws koeien hadden daar geen best plek in dat oude hok dan mag ik nog niet zeuren over vervanging 😂
j h p
@bio boer Dat oude hok was ook nog van eind jaren 60, gebouwd van gebruikt materiaal, iig minder dan 5000 pond.
bio boer
@j h p wat zouden ze geld verdiend hebben 🤑
Noorderling
@achterhoeker2
Wat zou het schelen per koe of je op veen, kleiprut of al harde fundering hebt?
Kelderloos bouwen is goedkoper, maar niet als je dan je stal en opslag moet heien.
Dat zijn wel de posten die er in hakken.
bio boer
@Noorderling hier zijn palen nodig van 8.5 meter 2/3 meter klei dan komt veen
bio boer
@bio boer maar de bestaande stallen zijn zijn niet geheid staan er ook nog recht bij bij tom is ook klei hebben ze nier geheid
komelker 2
Mooi voerhek

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's regelgeving en rtv oost geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN