Melkprijs DOC boven FrieslandCampina

Deel dit topic

Reacties

diekman
Dat kan al gauw met spotmarkt prijzen van 60 en meer.😀
+9
Van-Epscheuten
Het is de doc boeren gegund!
+2
Jaap40
@Van-Epscheuten het zegt meer over de prestaties van Friesland Campina
+1
bio boer
@Jaap40 fc moet zich aan melkprijs systeem houden als er meer in het vat zit komt dat met de nabetaling
+1
cjw73
@Van-Epscheuten we hebben het eerder mee gemaakt bij doc, en toen kwam er een dal achteraan wat ook veel dieper en langer was dan bij rfc.
Putjeschepper
Paar jaar geleden blij met vertrek leden plus langjarig contract afgesloten met aware voor het leveren van melk voor de mozzarella. Nu elke dag melk halen uit Frankrijk ongelooflijk.
+7
hookwood
Prijs die DOC publiceert is incl. alle mogelijke toeslagen die je kunt ontvangen. En die wordt vergeleken met de garantieprijs van RFC waar alle mogelijke toeslagen nog overheen komen.....

Hier de info van DOC mbt de melkprijs: dockaas.nl/nl/melkprijs/
+3
Melkboer16
@hookwood vooropgesteld ik gun iedereen een goede melkprijs!!
Zoals jij stelt wordt de melkprijs van DOC neergezet met alle toeslagen erbij in en dan zetten ze de kale garantieprijs van RFC ernaast.
Gebeurd niet alleen bij DOC maar ook met de A-ware en anderen.
Zo’n kop boven een artikeltje prikkelt tot lezen en daar gaat het de journalist om.
Afm2011
@Melkboer16 bij rfc komt daar de weidegang en de focus planet dan nog bij, en de eventuele nabetaling, aan t eind van het jaar weet je het pas. Dat duurt voor journalisten ( en veel melkveehouders) te lang
Melkboer16
@Afm2011 noem het geen nabetaling. Garantieprijs is de gemiddelde gewogen prijs van melk in het mandje incl nabetalingen in noordwest Europa.
RFC heeft een prestatietoeslag en daarvoor moet winst gemaakt worden.
Bij Doc zie ik ook Vlog-toeslag staan maar met de huidige mengvoerprijs is dat één lachertje.
De kale melkprijs die kun je vergelijken en de rest is gewoon ballast!
Noorderling
@Afm2011
Herverdeling melkgeld, rijk rekenen en arm tellen.
+1
Afm2011
Zonder al die kortingen en toeslagen betaald doc 48,31 uit, (zie de link naar hun website in het commentaar van hookwood) dat is vrijwel hetzelfde als de garantieprijs. Jaren terug zaten hier vele centen tussen. Dus doen wij als rfc zo slecht of....
Melkboer16
@Afm2011 op basis van het pakket van DOC en dat geld ook voor Vreugdenhil zou men veel meer moeten betalen. Kijk naar Milcobel, die betalen nu ook een betere prijs uit .Dat is dan het voordeel van een coöperatie boven een particulier die het zoals Vreugdenhil in eigen zak steelt
Afm2011
@Melkboer16 welk pakket heeft doc/dmk dan ? Is toch ook niet alleen foliekaas en andere bulk. Volgens mij onderschatten wij als rfc dat andere fabrieken ( zoals doc/dmk) ons voorbij lopen
cjw73
@Afm2011 dat is ook mijn idee. Ze hebben daar jarenlang achterover geleund en dan konden ze nog met gemak de hoogste prijs uitbetalen, maar die tijd is geweest. 1
Cowboy3
Quote Reactie van @Afm2011:
en de eventuele nabetaling, aan t eind van het jaar weet je het pas.

Reken je en @hookwood maar rijk met de nabetaling van RFC deze was de laatste jaren zeer minimaal en als het wat is ontvang je deze niet 100% maar een gedeelte pas als je stopt of vertrekt naar een ander.
+1
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
als het wat is ontvang je deze niet 100% maar een gedeelte pas als je stopt of vertrekt naar een ander

Hoe bedoel je dat? De eventuele nabetaling van RFC wordt gewoon contant bij mij op de ledenrekening gestort. Die is vrij opneembaar.
Cowboy3
@pieta Sinds wanneer is dat ? Ik meende dat een 36.5% van de nabetaling ledenobligaties vast werd.
Een jaar of 6 terug het laatste contract gehad met de rfc prijs incl nabetaling en toen was dat 63.5% prestatietoeslag en 36.5% reservering op naam.
pieta
@Cowboy3 De getallen die jij noemt kan ik niet direct plaatsen. Maar in het verleden kregen een deel nabetaling in de vorm van LO-vast. Nu is ons deel van de nabetaling geheel contant, ook afgelopen jaar al. Sinds welk jaar weet ik zo niet.
Elvis
@hookwood dus 46,50 want er gaat eerst nog 2 cent af. Vet betalen ze beter
+3
Bennie Stevelink
@hookwood als DOC ook zonder toeslagen op dit moment hoger zou uitbetalen als RFC zou ik daar geen moeite mee hebben. Een bulkproducent kent diepere dalen en hogere pieken als een merkproducent. Omdat DOC bij overschot op de markt altijd lager zit als RFC mogen ze bij schaarste op de markt ook hoger zitten als RFC.
Op dit moment een hogere melkprijs dan RFC is de DOC-boeren gegund.
+2
Afm2011
@Bennie Stevelink hoeveel procent bulk heeft rfc ? En hoeveel bulk heeft doc/dmk ? Wat ik gisteren ook al aangaf in deze topic, we worden als rfc ingehaald ook met het omschakelen van bulk naar andere segmenten. Een opmerking als " doc is bulk" is te makkelijk. We kunnen nu 2 jaar op rij nog net de garantieprijs uitbetalen, verkopen vele merken, verliezen leden , geven deze vertrekkers hun vermogen en een vertrekbonus mee. En hebben een onderbezetting terwijl we kaas laten maken bij doc en hier waarschijnlijk dik voor betalen.
Ik denk dat we genoeg te doen hebben
Noorderling
@Afm2011
Niet teveel kritische vragen stellen 😉
We moeten onze plek kennen als a merk leverancier...
Het is een gebrek aan ambitie en lef dat we staan waar we staan, zesjes cultuur in een coöperatie die geen schuilplaats zou zijn.
+1
kearl
Tja, als je bij de dalen bij de extreme hoort, mag dat bij de pieken natuurlijk ook wel.

RFC stond bekend om de stabiliteit en degelijk. Maar ik heb het idee dat ze daar steeds meer moeite mee hebben.
+2
Eddie1
Ik gun die boeren bij DOC ook een keer een goede melkprijs, is jaren drama geweest. Hopelijk dat ze structureel het niveau van andere afnemers vanaf nu kunnen handhaven.
grös
April
DOC 50,71 -1 vlog -1,75 weidegang -,5 dzh -1,15kwantum = 46,31
FRC=48,50
Met 1,25 tot 1,75 miljoen komt er bij doc 2 ct. kwantumtoeslag bij dus dan zit je bijna gelijk.
mlkvhoudr
@grös toch lees ik ook dat er overstappers van de FC naar doc zijn, van Leerdammer naar doc, Vreugdenhil, arla, farmel, aware recent wat minder en cono en de FC kon je tot voor kort niet heen

Wat mij op het moment wel bezig houd is hoe lang kunnen we de melkstromen in de benen houden die nu nog extra melkgeld opleveren nu de basis prijzen zo hard lijken te gaan stijgen
grös
@mlkvhoudr
Bij schaarste gaan de duurdere niet zo veel extra opleveren, ja.
Van FC gaan er ook een paar naar Vreugdenhil, er stond nog een verplichte 'oprotpremie' en de eigen obligaties enz. cashen. Als je flink moest investeren dan was het overstappen wel interessant.
mlkvhoudr
@grös ik heb geen glazen bol maar ik zou me voor de genen die het met een gemiddeld inkomen rond moeten komen dat die nu even andere keuzes maken dan voor duurzame melkstromen, dus dan blijft de happy few over en die gaan dan voor biologisch zou ik denken
+2
Jaap40
@mlkvhoudr de melkstromen kosten simpelweg veel geld, voor een fysiek gelijk product. Melk is wit. De consument zal bij verder stijgende algemene prijspeil noodgedwongen prijs keuzes gaan maken.
De groei van de melkstromen zal er voorlopig iig wel uit zijn.
+2
KOC1981
@Jaap40 vraag is of de consument hier altijd een keuze heeft die niet in een Label zit? Huismerk Jumbo,Aldi,... is ook PP melk, AH huismerk is BeterVoor van A-ware. Volgens mij kan je geen vlees/beleg/ei vinden zonder beter leven keurmerk,... Als er goedkoper/labelloos niet te kiezen is, dan kan die consument het ook niet in zijn kar leggen. En wil een retailer te boek staan als diegene die duurzaamheid overboord kiept? Dat de introductie van nieuwe producten onder een label, (volgens mij was kaas onder PP merk bij de Aldi de laatste), niet meer zo'n sterke vlucht zal nemen, wil ik wel geloven.
Noorderling
@KOC1981
De veronderstelling, dat iets zonder label niet duurzaam is hebben we zelf in de hand gewerkt.
Dat hadden we ook wel anders kunnen verkopen als sector.
Nu kun je discussiëren wat duurzaam is, maar als je niet buiten de PP ophaalgebieden zit maar wel voldoet aan de voorwaarden, wat ben je dan, waar gaat die melk heen?

Die boomerang is nu al aan het keren. Er wordt geteerd op de laatste restjes vlog voer en straks na het weideseizoen wordt het pas echt spannend. Wie kan vlog soya en raap krijgen zonder het überhaupt nog over prijs te hebben? Loont die cent dan?
+1
Jaap40
@Noorderling op moment dat bio geen bio meer is doordat krachtvoer uit ukraine of elders er niet is, opgevuld met gangbaar, dat vlog er niet meer is, kostprijzen de pan uit rijzen zal er drastisch gezaagd worden aan de voorwaarden van de melkstromen, tja en wat rest er dan nog. Gewoon kwalitatief goede melk tegen prima basis voorwaarden.
+1
Elvis
@KOC1981 pp word gewoon standaard, dat is met weidemelk ook al jaren zo. Naast concureren op prijs ook op labeltjes
+2
cjw73
@Elvis dat geldt uitsluitend voor wat kaas en dag verse zuivel. Internationaal heeft men er weinig interesse voor hoor.
weurding
Kan artikel niet terug vinden maar rfc is naarstig op zoek naar melk en vraagt zelfs vertrekkers terug
Jaap40
@weurding precies dat, gewoon op zoek naar witte melk.
sorry
@Cowboy3 hoe hoog is die entreepremie nu ,weet iemand dit?
+1
hookwood
@sorry 15 ct en feitelijk zit de deur op slot in het huidige ledenaannamebeleid. Als je nu elders melk levert kun je geen lid worden bij RFC.
sorry
@hookwood klaas vd horst zuigt het uit zijn duim?
hookwood
@sorry Wat zuigt hij uit zijn duim?
Noorderling
@hookwood
Misschien zou het bestaande lid het vertrekpunt moeten zijn, in plaats van een nieuw lid of ten koste van alles? 10miljard kg melk.
hookwood
@Noorderling Dat is het vertrekpunt ook.
Noorderling
@hookwood
wat zien we tot dusver daarvan terug? volgend jaar 8cent inhouden op melkgeld over extra kilo's melk waar gigantische vraag naar zou zijn, waar nieuwe leden gepamperd worden met renteloze lening en 13cent van nabetaling in mogen leggen? Het jaar is half op weg, de discussie speelt al langer, maar iets concreets waar we naar toe kunnen werken is er nog niet.

Wat is de waarde van jarenlang geld in de dode hand reserveren wat vandaag de dag ca 15cent gemiddeld is per kilogram melk? 15 plus 8 is 23, nieuw voorstel is 13: nieuwe leden gaan dus het eigen vermogen verdunnen wat oud leden later weer aan mogen vullen met het verhogen van 8 naar 10cent en we straks kennis gaan maken met de coöperatieve regeling?
Daarnaast is de 5cent inleg ambitieloos, even hoog als de DMF oprotpremie, wat levert zon doorgangshuis op als je telkens kunt vertrekken als het elders beter is behalve veel werk? Of is dat het doel om van het DMF zsm af te komen? Wat als de garantieprijs niet opgebracht kan worden, gaan we dan cooperatief onze garantieprijs kapot melken of zit er dan wel weer een slot op de deur en is die handelingssnelheid er? Er had bij elke wisseling minimaal 2cent in RFC moeten blijven zitten, de kosten van een keuze.

Ik ben benieuwd wanneer het bestuur het volgende Eureka momentje gaat beleven.
In de webcast gaat het alleen maar over motivatie. Laat ik bij deze de boodschap meegeven, resultaat dat motiveert mij, de rest is tot op bepaalde hoogte bijzaak. Als ik met de helft van de koeien het dubbele kan verdienen teken ik bij het kruisje.
cjw73
@Cowboy3 dat lijkt ook nergens op. Eerst een stel wegsturen omdat ze het geld niet hadden voor de inleg en nu nieuwe aannemen die voor een prikje kunnen toetreden.
+1
sorry
Quote Reactie van @cjw73:
omdat ze het geld niet hadden voor de inleg

je kon het renteloos lenen
cjw73
@sorry dat zal. Maar toch zijn er hier in de omgeving veel vertrokken om die reden. Want je kan het wel renteloos lenen, maar komt gewoon bij de totale financiering. En weet meerdere die te horen kregen van de hoofdsponsor dat er dan niks meer mogelijk was.
hookwood
@cjw73 Naast de entreepremie moet er ook ledenkapitaal ingelegd worden. Dat is voor alle leden gelijk
cjw73
@hookwood hoeveel is het totaal per kilo melk, entreegeld en ledenkapitaal?
Cowboy3
Quote Reactie van @cjw73:
Eerst een stel wegsturen omdat ze het geld niet hadden voor de inleg

Deze hebben ook de oprotpremie van €5 de 100liter gehad en dan nu aantrekkelijker maken om oude en nieuwe leden te werven, ik wens ze daar veel succes, maar het zal er daar echt niet druk mee worden.
hookwood
@Cowboy3 Hoeveel nieuwe leden er daadwerkelijk naar RFC willen dat moet idd nog blijken. Feit is echter dat er nu (bijna) helemaal niemand lid kan worden buiten de reguliere bedrijfsopvolgers en samenwerkers. Als dat slot er op blijft weet je in ieder geval zeker dat je alleen maar terug kunt in ledenaantal.
Cowboy3
@hookwood De meeste die in het verleden zijn vertrokken deden dat zeker niet alleen om de melkprijs maar om de structuur en cultuur die daar heerst.(boven in top)
tok achterhoek
@Cowboy3 Klop, melkprijs was altijd beter. Maar het bestuur was is een drama
Melkboer16
@tok achterhoek bestuur is altijd drama, de beste stuurlui zitten op prikkebord
Cowboy3
@tok achterhoek De prijs is echt niet altijd beter dit jaar zit zelfs DOC nog hoger 🤭
Melkboer16
@Cowboy3 de meesten hier gingen voor het geld weg! Bij Coberco moest men toen inleggen en die dat niet wilden(konden) gingen naar Doc.
Velen hebben dat niet overleefd wegens falend beleid bij Doc later.
Ook de meeste vertrekkers dit jaar zijn vertrokken om de inleg en de vertrekpremie en uitkering obligaties vast.
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
3 Hoeveel nieuwe leden er daadwerkelijk naar RFC willen dat moet idd nog blijken.

kunnen we het hoofdbestuur niet gewoon op non actief zetten met dit wanbeleid , ik heb het al geopperd bij ons in het raion, het lijkt me nu wel mooi geweest

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkprijs en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!