Stikstof huishoudboekje LNV is leeg

Uit antwoorden op kamervragen blijkt dat het stikstof registratie systeem, het SSRS, sinds haar bestaan in maart 2020 nauwelijks nog is gevuld met stikstof uit opkoop of reductie maatregelen.
Van hieruit dienen de PAS meldingen gelegaliseerd te worden.
En in tegenstelling tot wat bewindslieden roepen scheelt ze de natuur geen ene flikker. Dit getuige dat ze de 30 % stikstof korting voor natuur niet registreren.
Daarnaast zijn er in ons bezit diverse "geheime" contracten waaruit blijkt dat de overheid weldegelijk stikstof opkoopt en oppot, maar buiten het zicht van het SSRS.

Zie afbeelding

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Realisme
En de shitberg 💩 blijft maar groeien!
GJKlaassen
ONGELOOFLIJK! Elke kg telt met deze onrealistische normen. Maar dat brengen we niet in beeld.
Stelletje graaiers!!
+1
Vleesveehouder
Ook weer een transparant proces. Zoals van de Wal gisteren bij Op1 zei we hebben stikstofruimte nodig om te kunnen bouwen en wegen aan te leggen. Het gaat helemaal niet om de natuur,zoals ze ons trachten wijs te maken.
Jannus
Quote Reactie van @Vleesveehouder:
zoals ze ons trachten wijs te maken.

Men heeft in den haag iets gecreëerd waar men zich niet realiseerde wat de gevolgen er van zouden worden en dat er een verschil zit in grijze en groene stikstof intereseerd ze niets 0,0 nada

Kostprijzen gieren omhoog en het is een kwestie van tijd ..
John Spithoven
En dan is,er ook nog twijfels over wélke PAS melders wel al dan niet te legaliseren, valt op te maken uit de WOB stukken onlangs.

(klik om te vergroten)

+1
hans1980
@John Spithoven wat een bende
Om een verzonnen probleem
+1
Bekkink
Kunnen we niet gewoon al die ambtenaren op transport zetten naar Oekraïne? Kunnen ze daar helpen met de vluchtelingen..zijn ze tenminste nuttig
jan w
@Bekkink
Dan kun je ze toch beter naar rusland doen!
+3
John Spithoven
boerenbusiness.nl/artikel/10897607/…

2440 bedrijven hebben zich aangemeld voor legalisering PAS

maar....

wetten.overheid.nl/BWBR0038668/2019-04-25/… (helemaal onderaan bijlage 1)

Eerst moet de overheid ruimte hebben voor de prioritaire projecten (bijgewerkte lijst 2 april 22)

Dus LNV moet snel ruimte hebben , het gaat verschrikkelijk slecht met de natuur.....he...we moeten loyaal zijn en collegiaal om de PAS knelgevallen te helpen.. ....he....we moeten ruimte hebben voor de BV Nederland....he.. En snel een beetje 🤔
hans1980
@John Spithoven normen zijn veeeels te strak
Duitsland 140x hoger
John Spithoven
@John Spithoven Dus het grote belang van de veehouderij in de stikstof crisis, legalisering PAS knelgevallen, laat nog wel even op zich wachten.

Maar misschien is er wel een betere oplossing. Morgen meer.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Met de nu beschikbare informatie zien we mogelijkheden voor een haalbare en houdbare oplossing voor de PAS melders en misschien ook de interimmers.
Ze weten ons te vinden, dus we wachten wel af of men behoefte heeft aan een oplossing.
+1
j h p
@John Spithoven Als je naar het verleden kijk willen ze volgens mij alleen 'oplossingen' uit eigen koker.
Jean-PierreK
De reden dat die 30% niet gebruikt wordt is (in ieder geval volgens haar antwoord) dat een gedeelte van de opgekochte stikstof weer weg kan lekken.

@John Spithoven , als de overheid een bedrijf koopt worden de dier / fosfaat rechten dan doorgehaald? Kan de overheid de volledige vergunning gebruiken bij opkoop of alleen het gebouwde deel of alleen dat deel wat op een peildatum ook gevuld was met dieren?

Ik kan me herinneren dat daar ooit discussie over was. Maar weet niet meer wat de uitkomst was. Als rechten niet doorgestreept worden of als de volledige vergunning meegeteld kan worden door de overheid, dan lijkt me die afroming van 30% goed verdedigbaar.

(klik om te vergroten)

Volledige antwoord
John Spithoven
@Jean-PierreK Volgens de provinciale beleidsregels alleen het gerealiseerde deel van de vergunning. Met de overeenkomsten die wij inzien worden de vergunningen uitgeperst als een citroen....
Jean-PierreK
@John Spithoven , zo te lezen vervalt "slechts" 80% van de productierechten.

(klik om te vergroten)

Opkoop regeling: 80 %
wouter bos
@Jean-PierreK Zoveel hoeven ze toch niet uit te kopen , wie komt er nu aan 2 mol stikstof per ha per jaar . Volgens mij maar 1 of 2
jg
@Jean-PierreK melkveebedrijven met meer dan 2 mol uitstoot zijn er niet . In provinciale regelingen wordt alles aantrekkelijker gemaakt.
Jean-PierreK
@jg & @wouter bos , of er geen melkveebedrijven voldoen aan de regeling durf ik niet te zeggen. Dat ligt behalve aan het bedrijf ook aan de ligging tov de maatgevende hectares N2000 gebied. Overigens geldt dit ook voor varkens en pluimvee.

Volgens mij moeten de provincies binnen deze kaders hun opkoop regelen. Ze kunnen het misschien aantrekkelijker maken door heel veel geld te bieden voor de bedrijfswoning maar veel meer ruimte zie ik zo niet.
demelkboer
@jg jawel hoor
JohnDeere7serie
@jg zat. Als je wat dichterbij zit telt het snel op.
jg
@Jean-PierreK De rest van de melkveehouders moet extensieveren bij steeds minder grondaanbod.
Jean-PierreK
@jg , hoe de overheid dat voor zich ziet, is mij ook een raadsel. Het afdwingen lijkt via de graslandeis voor het houden van melkvee te gaan. Maar om dat ook haalbaar te maken...
+1
hans1980
Dat Zandvoort middenin natuur gebied kin doorgaan verbaasd me elke dag
+1
klant
@hans1980geld regeert
+1
kanniewaarzijn
@klant Leugens regeren.
+3
demelkboer
@hans1980 dan ben je nog steeds in de veronderstelling dat het om stikstof gaat
+1
weurding
Vandaag artikel van der wal in DVHN, als boer heb je bij de VVD niet veel meer te zoeken

(klik om te vergroten)

weurding

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
heb je bij de VVD niet veel meer te zoeken

Zij wil niet dat er verliezers zijn.......
Daar liggen ze vast wakker van ja!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overheid , kamervragen en registratie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!