Vanavond in Nova - Nederlandse boeren in VS failliet

boeren in de USA(klik )

Wat een droom moest worden, is voor een aantal Nederlandse boeren dat naar de Verenigde Staten wilde emigreren, geëindigd in een nachtmerrie.

Opstart
De boeren die hun droom in duigen zagen vallen beschuldigen het emigratiebureau Vreba-Hoff Dairy Development. Dat is een samenwerking van drie Nederlandse broers Van Bakel met zes neven en nichten van de Van der Hoff-familie uit Amerika. Het bedrijf helpt Europese boeren al jaren bij hun emigratie naar Amerika en bij de opstart van een melkveebedrijf.

Uitgekleed
Zoals eerder in het Agrarisch Dagblad verwijten nu ook in The Wall Street Journal melkveehouders de firma dat die hen veel te hoge kosten in rekening heeft gebracht en ze financieel heeft uitgekleed. Vreba-Hoff ontkent dat boeren door hun toedoen in problemen zijn gekomen en wijt de tegenslag aan de economische recessie, de scherpe daling van de melkprijs en slecht financieel management van de desbetreffende boeren. Het bedrijf noemt het eerder in het Agrarisch Dagblad ongelooflijk dat juist deze boeren het bedrijf beschuldigen. Ze zoeken gewoon een zondebok, aldus Van Bakel, topman bij het bureau.

Nederlandse boerenbedrijven in de VS

NOVA spreekt vanavond met een aantal gedupeerden in Nederland en in de Verenigde Staten.

[www.novatv.nl]


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/04/2010 15:04 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Geen kwaad woord over de oplichters van DSB
Farmer_
Het rommelt nog steeds daar.


Article published September 09, 2010

Continental megadairy files for bankruptcy
Another Vreba-Hoff subsidiary seeks Chapter 11 protection
BLADE STAFF

CONTINENTAL, Ohio - A rural megadairy associated with a Wauseon firm that recruited Dutch dairy farmers to the Midwest has filed for bankruptcy protection, this time in U.S. Bankruptcy Court in Toledo.

Van Ham Dairy Leasing LLC, a company that owns the real estate on which Van Ham Dairy LLC has operated outside Continental for 7 years, has filed for Chapter 11 bankruptcy protection.

The filing last week lists the real-estate holding company as having assets of less than $10 million and liabilities of between $10 million and $50 million. Van Ham Dairy, which has about 2,200 cows, according to state inspectors, filed for bankruptcy protection in May.

The leasing company shares its main business address with Vreba-Hoff Dairy Development LLC, a Wauseon firm that has battled lawsuits from farmers and lenders alike as dairy prices have foundered in recent years.

Cecilia Conway, a Vreba-Hoff Dairy Development spokesman who last month had told The Blade that the company had no plans for further bankruptcy filings among its subsidiaries and investors, called the most recent case "very disappointing."

"We really hadn't foreseen that there were other filings that would need to happen," Ms. Conway said. "This client is doing something similar to what GM did, to keep operating his farm. He's got very aggressive lenders that aren't being cooperative with him, and this will allow him to get reorganized and continue to operate."
She continued to blame poor milk prices and high grain prices for the economic squeeze Vreba-Hoff's clients are experiencing. "It's not just here; it's nationwide," she said.

This year, two other Vreba-Hoff real-estate subsidiaries filed bankruptcy reorganizations in U.S. Bankruptcy Court in Indianapolis. Midwest AG Investments LLC filed for reorganization in June to protect its assets, including agricultural land in Sandusky County, Ohio, and Lenawee County, Michigan.

In July, two northwest Ohio dairy farms were sold as part of a $5 million foreclosure lawsuit against Vreba-Hoff filed by AgStarFinancial Services, a lending cooperative based in Mankato, Minn., that has named the Wauseon firm in other suits.

Wild Cat Dairy in Paulding County was sold for $1.81 million at a public sale, and Blue Stream Dairy in Van Wert County was sold for $1.4 million, according to the lawsuit in U.S. District Court in Toledo.

AgStarFinancial is listed as the main creditor in the Van Ham Dairy case as well, holding a $7.6 million mortgage.

- Larry P. Vellequette
Farmer_
De Amerikaanse landbouwbank Agstar Financial Services heeft opnieuw beslaggelegd op een melkveebedrijf van een Nederlandse veehouder.

Het betreft een lease-bedrijf van Vreba-Hoff: Van Ham Dairy, een bedrijf met circa 2.000 koeien in Ohio.

De melkveehouder is in 2001 via Vreba-Hoff Dairy Development, de emigratiefirma van de ondernemers Van Bakel en Van der Hoff, naar de VS geëmigreerd. De rechtbank acht bewezen dat het melkveebedrijf een miljoenenlening niet op tijd heeft terugbetaald en ingestemd met de beslaglegging. Dezelfde bank heeft al eerder beslag laten leggen op andere bedrijven van Nederlandse boeren die via Vreba-Hoff naar de VS zijn gegaan, of procedures daarvoor gestart.

Bovendien heeft de rechter in januari twee melkveebedrijven van Vreba-Hoff onder curatele gesteld: Wild Cat Dairy en Blue Stream Dairy, eveneens op verzoek van Agstar. Die wil ook beslagleggen op deze bedrijven omdat Vreba-Hoff niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. Bij deze zaak is ook de Rabobank in de VS betrokken. De Rabo in de VS heeft voor minstens 54,4 miljoen dollar aan leningen verstrekt aan Vreba-Hoff.

Behalve Agstar hebben leveranciers Vreba-Hoff voor de rechter gedaagd. Daarnaast eist een melkveehouder zijn geld terug. Vreba-Hoff was emigratiebemiddelaar voor tientallen Nederlandse melkveehouders. Zeker zes gezinnen zijn helemaal of deels terug in Nederland. Diverse boeren beschuldigen de firma van oplichting en zelfverrijking. Vreba-Hoff ontkent dat boeren door hun toedoen in problemen zijn gekomen.


Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Marianne Vogelaar

[www.boerderij.nl]
Farmer_
, nee die zit in de kippen nu en zet daar alles op zijn kop.
Farmer_
Je bent goed op de hoogte, over hoe die boeren zijn opgestart met vb.
Farmer_
Niets nieuws in deze reportage, jammer dat ze er niet dieper op in gingen.
Je kunt deze boeren een ding (misschien) kwalijk nemen, dat ze zo naief waren, de makelaar had onwetende en verblinde (makkelijke) slachtoffers, de (lease) contracten waren voor hem altijd + hoe het ook afliep met de klant, het (veel te hoge) risico lag bij de klant die op zijn tenen moest lopen, een paar tegenslagen en je hangt, je gaat ten onder in een neerwaartse spiraal door een tekort aan cash-flow.
arie.j
Het is ietsepietsie anders gelopen dan de voorspelling........
Zie de van Bakelskrant van 2½ jaar geleden
[www.dynapaper.nl]
cs-agrar
haha. Vond het maar slappe uitzending, zo kan je elke emigratiemakelaar wel voor het gerecht slepen.
Beetje slap verhaal, had van NOVA meer verwacht. Wel sneu voor vadertje die zijn zuurverdiende centen in rook op ziet gaan, maar goed, da's ook weer het risico dat je neemt.
In elke branche heb je miljonairs en verliezers, zal altijd wel zo blijven.
casev
maar ik denk dat veel vbakel boeren juist zekerheid zochten, en daarom voor vbakel kozen!
Anders hadden ze zelf wel n bestaand bedryf gekocht daar.
Coen
hebzucht en afgunst onder Landbouwers is nu al gaande en zal de komende jaren nog verder doorzetten, we gunnen elkaar niets


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/04/2010 18:57 door Coen.
Wimsumar
Beste Gary e.a.: Jammer hierbij is dat er slechts 10 minuten aandacht aanbesteedt kan worden in een programma als NOVA en daardoor alleen een tipje van de sluier opgelicht wordt. Ook het ontbreken van de ''tegenpartij''doet afbreuk.
paul1
ja, die 3 miljoen kwijt was ,en nog met 3 miljoen schuld zit, is best een beetje sneu.
paul1
reden te meer, om mensen niet te vertrouwen.....
kaas
net zo als het onafhankelijk weekblad boerderij
brutus 2
Ik hoor toch niet bij dat pyramide spelletje qwert?
brutus 2
Gebeurde datzelfde ook niet bij de DSB?, ik denk aan die weg gestuurde VVD er
duitser
Onderschat niet de financien op zo'n groot bedrijf. Wanneer de tijden slecht zijn gaat het op zulke bedrijven dubbel zo hard. Personeel ben je afhankelijk van, en zal je iedere maand moeten betalen, terwijl andere rekeningen best een weekje verschoven kunnen worden. Verder zijn het grote bedrijven met toch minder onderpand. Ben ook wel eens benieuwd hoe de situatie hier gaat worden mocht het quotum eraf gaan.
Ik denk dat voor velen de stap te groot is geworden, omdat je toch een "dikke spekrug" moet hebben om mindere tijden te overleven. Ken d'r een die vanuit Denemarken, met daar al een enorm groot bedrijf, ook via v Bakel naar de USA is gegaan en daar ruim 3000 koeien melkt die het wel goed vergaat.
Het is en blijft sneu voor die jongens maar "bezint voor je begin".
anonymous_74
Wat een ontzettende gezapige uitzending. Moet zo'n reporter daarvoor helemaal naar de USA?Zou zo'n reportage in Nederland ook niet te maken zijn?
Zou er ergens in de agrarische wereld een groter Sponzi-spel gespeeld worden dan uitgerekend in melkveehoudend Nederland?
Quattro-shooter
Zo is dat..... in 2008 kwamen ze nog met patspraatjes even terug naar nederland om te vertellen dat ze in 20 jaar nog niet zoveel verdiend hadden dan daar in 3/4 jaar.

Nu op de blaren tja
Quattro-shooter
Zeker, dat je het kwijt bent oke... maar dat je 3mln te kort hebt.... pffffffff
sjouwer
Is natuurllijk best klote als je in die situatie zit. Maar ja je hebt zelf getekend en de v bakels de opdracht gegeven soms ook voor de verkoop uit handen te geven van je boerderij in NL en het gaan runnen van een zgn LEASE boerderij in de USA. Transactie zal wel net binnen de wettelijke regelgeving vallen zodat rechtzaken of niks uithalen of zo langdurig zijn dat er bijna niet aan te beginnen valt.
Vindt het behoorlijk naief om voledig de touwtjein handen te geven aan maakt niet uit wat voor een makelaar. Heren zijn allemaal het zelfde, zijn enkel uit op maken van grote winst op jou beslissing.
Heb vroeger met economie op school meegekregen dat lease altijd te duur is , is nu nog zo. Zowel lease van auto s landbouwwerktuigen en misschien ook melkkwotum is altijd te duur geweest. Maar om een contract te tekenen voor je complete kostwinning met zoiets is mij toch iets te ver.
sjouwer
Weet niet in welke vorm van zekerheid je dan moet denken. Bij een transactie via de bank weet je zeker dat je rente en aflos kwijt bent op je geleende bedrag. Bij transacties van het soort van van Bakel weet je zeker dat je meer betaald dan via de bank. Is zo met autos leasen hetzelfde. Boeren die getroffen weten zeker dat ze in USA zelf bijna niks hoeven te regelen van bouw, aankoop vee etc. Moet allemaal betaald worden wat ze voor jou doen. Zowel v Bakel als alle andere makelaars en dit soort mensen zijn zeker geen sociale instelling die alles voor een klein beetje of bijna voor niks regelen voor jou. Dat is de enkele zekerheid die ik in dit soort transacties kan vinden.
jvt
de jack van ham die eerst in ontario altijd zat te klagen???
jvt
past hem ook goed, als een kip zonder kop...
jvt
probleem is wel met kleinere bedrijven dat je weinig personeel aanneemt; dit kan wel een van de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een investeringsvisum.
hookwood
Is het rendement nu wel hoger dan 1,5% geweest?
anonymous_107
Ach ja, tzijn net mensen.
anonymous_107
Zelfkennis, bezit de mens niet zoveel van, vB maakte boeren trouwens wel wijs dat iedereen dat wel kon.
Zijn wel medewerkers geweest die geinteresseerden wel minder agressief benaderden , maar die zijn al gauw op een zijspoor gezet.
frank b
Nova, daar is de onafhankelijkheid ook al tijden af.
frank b
Dat doen ze toch ook met de aandelen? Gaat het mis, gaan ze huilie doen en moet de bank gaan uitkeren
frank b
Willy in het paars
anonymous_153
Ik vind het moedig van die mensen dat ze hun verhaal willen doen voor de camera.
anonymous_164
Arie 2 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Allemaal patsers en vrouw en kinderen ook nog weg.
> Kunnen een hoop boeren nog wat van leren.

Hallo,

De konklusie dat alle emigranten naar Amerika pasters zijn, zegt het meeste over jezelf. Leedvermaak het beste vermaak? En inderdaad, de meeste boeren kunnen nog wat leren. Het bestaat niet, succes zonder falen.

Jammerlijke situatie voor de betrokkenen. Zou zeggen, probeer weer wat op te pakken, het leven is te kort om te lang stil te blijven staan bij negatieve gebeurtenissen. En laat de mensen maar praten, doen ze toch wel. Jullie hebben iets ondernomen, is dit keer niet gelukt, geef niet op.
`A quitter never wins... A winner never quits...!`
Succes! Trouwens succes toegewenst aan alle ondernemers, zonder ondernemers een 'arme' maatschappij!

Zonnige groeten aan iedereen
anonymous_196
Ik vond het wel een ''eye opener'' dat een van die slachtoffers, zei dat de agrarische lokale bevolking het ook de omvang buiten proporties vond.
Dus de sky is de limiet is daar ook geïmporteerd van buiten af.
Voormij toch weer een geruststelling, niet iedereen is onnadenkend
anonymous_196
Goed verwoord.....laat hem nu ook eens uitleggen waarom WIJ 50000 euro voor de grond geven in de melkveehouderij, en/of banken het belenen..
Geen Rund en (bulk) gewas kan dat verantwoorden..
Hoe zeggen ze dat.... Ook Gij Brutus zijt onderdeel van het pyramide spel.
(Hebzucht of onverstand
Meelmuisje
Uitzending NOVA

[www.landbouwfilmpjes.nl]
gtotep
gaat natuurlijk over vrebahoff gedoe

[www.novatv.nl]

[online.wsj.com]

[online.wsj.com]

was ook topic zie ik net
sorry


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/04/2010 21:30 door gtotep.
gtotep
slecht onderbouwde reportage
je gaat of met de billen bloot en toont de feiten of je houd je mond
maar emotioneel wijzen naar een ander en alle eigen schuld vergeten is mij te kort door de bocht


5 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/04/2010 11:04 door gtotep.
boerontour
ik begrijp die droom daaro, maar waarom 500+ koeien, machtig mooi kan ik niks van zeggen, maar ik zie bedrijven te koop staan van 180- 220 koeien voor een miljoen dollar of wat, waarom daar niet begonnen, kun je af zonder personeel, veel lagere kosten en financiering en kun je inburgeren en de markt daar leren begrijpen, groeien is daaar altijd mogelijk, hier is dat erg moeilijk dat is het verschil.
Ok ik geeft toe met met een melk prijs van 12 dollarcent/hunderdweight is het moeilijk, voor iedereen, maar je geld aan iemand anders toevertrouwen blijft ook link.
Idd behoorlijk naief om alles door de makelaar te laten regelen en dan maar denken dat alles goedkomt en dat ze het beste met je voor heben.
Zeker met een emigratie waar de meesten geen ervaring mee hebben dan laat je toch door zoveel mogelijk mensen informeren? dan geloof je toch niet alles wat een makelaar je voorkauwt ? de makelaar wil verkopen en spiegelt je alles zo gunstig mogelijk voor.
Daarnaast is het managen van 700-800 koeien natuurlijk wel iets anders dan een bedrijf met 70-80 koeien m.a.w er zullen ook boeren bij zijn die simpelweg de capaciteiten niet hebben om dergelijk bedrijf te runnen .
Je kunt vB niet overal de schuld van geven.
moeders
Ik denk dat de emigranten een mooi plaatje kregen voorgeschoteld. In ieder geval je bedrijf kwijt in Holland (geregeld door van Bakel) dan een mooie plek zoeken in de USA, ondertussen bij een collegaboer in je nieuwe vaderland een beetje wegwijs worden gemaakt vanwege de nieuwe bedrijfsgrootte. En als je dan zo een half jaartje meeloopt bij zo'n groot bedrijf (met personeel) en een zgn."manager"bent geworden, ja dan zijn er mensen die denken dat ze dat zelf ook aankunnen.
Ondertussen heeft van Bakel gezorgd voor "jouw centen"en een bedrijf met vergunningen etc.opgezet, dus beginnen maar.............
Wie is er hier nu gek????? Zeg het maar.
moeders
gewoon op verjaardagen e.d. goed je oren open houden farmer, moeders doet dat zo af en toe.
jan zonderland
Als je met een vinger naar een ander wijst, wijzen er drie naar jezelf!
anonymous_373
Waar staat het wanneer het verkocht is? Kan het niet vinden.
frankluyben
Het is tegenwoordig altijd de schuld van een ander als het mis gaat, die boeren hebben gegokt en verloren!
Maar als het goed gaat , willen ze dat ook altijd aan iedereen laten merken.
anonymous_657
Catharinus Wierda vat het hier goed samen in colum: goedgelovige boeren moeten de hand in eigen boezem steken.
kan me hier helemaal in vinden.
anonymous_707
Allemaal patsers en vrouw en kinderen ook nog weg. Kunnen een hoop boeren nog wat van leren.
anonymous_822
Vorige week viel het doek voor Frank van Genugten en Bernadette vd Tillaart.Het bedrijf is vorige week verkocht na 7 jaren VS.

[www.agrarisch-og.nl]
anonymous_938
De emigratieclub in Amerika leek meer op een sekte met Willy als de goeroe.
Nu is er sprake dat hij in India verder zal gaan, dat zal dan wel een soortement Bhagwan worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's van bakel , amerika , melkprijs , melkveehouders , emigratie , emigreren en dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
58