„Europese auto’s jagen er elke dag 10.000 ton tarwe doorheen”

Europa verwerkt elke dag 10.000 ton tarwe –het equivalent van 15 miljoen broden– in biobrandstoffen voor het autoverkeer. Dat heeft de in Brussel gevestigde milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) berekend.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Auto veel vaker laten staan en er is brood zat.

Aantal dagen per week thuis werken ( indien het beroepsmatig kan ) is zo verkeerd nog niet.
+1
Taurus
Daar heb ik nog nooit een de Groot , Klaver of Jetten over gehoord.
Alleen maar gezeik over hoeveel landbouwgrond wel niet gebruikt wordt voor diervoer.
Heb er zelf ook nooit zo bij stil gestaan maar tjonge jonge wat een hoeveelheid!
+1
hans1980
Verplicht bijmengen van biobrandstoffen 10 % zorgt voor .......... ha's die niet naar voeding gaat
Even uitrekenen T & E
pa
Quote Reactie van @hans1980:
Even uitrekenen

zullen we doen 8 ton/ha? 1250 ha per dag!
+2
Sunpowersystems
Paar opmerkingen:
Elke boer weet, niet alle tarwe is baktarwe.
Waarom moet deze tarwe zo nodig weg voor voeding? Om de prijs in elkaar te laten klappen? Wie van de heren (dames) melkveehouders zou bezwaren hebben als de heilige koe op melk zou kunnen rijden?
+1
Nevergiveup
@Sunpowersystems Tja , maar wat moeten die 1 miljard hongerenden op de wereld hier van denken , of die 11 mensen die overlijden per minuut van honger ....

Er kleeft ook veel bloed aan groen wens denken ....
+2
Noorderling
@Nevergiveup
Hoeveel procent van jouw melk stuur je op naar mensen die geen eten of geld hebben?
Maken we onze betalingsrechten over naar een goed doel omdat genoeg andere mensen het op deze wereld minder hebben dan ons?
Daarnaast kan er van de grote reststroom, TGC of DDG prima melk of vlees gemaakt worden.

Allemaal nobel streven als het ons past, maar geld kosten mag het niet.
Als iemand 3x de landbouwwaarde voor grond geeft om industrie of huizen te bouwen gaan principes ook al gauw overboord bij het individu.
Nevergiveup
@Noorderling Dat klopt helemaal wat je zegt , maar naast dat ik elke dag bezig ben om voedsel voor mensen te produceren waarbij de Haag mij aardig dwars ligt en elk jaar een aardig vermogen van mij wenst te ontvangen , ligt daar leen zeer punt als het om nobel gaat .....
Vdejong
@Sunpowersystems
Quote:
. de heilige koe op melk zou kunnen rijden?
moet ik nog meer koeien melken🤔
BertK
@Sunpowersystems De echte kunst is om hongerende aan een inkomen te helpen zodat ze voedsel kunnen kopen. Concureren op de markt waar voedsel in het groene energie circuit verdwijnt. Honger is niet nodig, maar het streven naar macht van diverse groepen maakt het wel dat het er gewoon is. Streven naar (politieke of economische) macht veroorzaakt honger.
bio boer
@Sunpowersystems hoe werkt dat met baktarwe wat gebeurt er als je mindere tarwe kwaliteit gebruikt voor brood ? Of zijn we gewoon beetje verwend met zo veel aanbod aan tarwe dat we selectief de beste tarwe konden kiezen?

Brood komt best precies met rijzen en zo maar in koek en pannenkoeken bijvoorbeeld merk je het daar wel in dat de tarwe lager eiwit heeft ?
Sunpowersystems
@bio boer Ben geen akkerbouwer, heeft volgens mij ook met het gluten(= specifiek eiwit) gehalte te doen.
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:
Sunpowersystems hoe werkt dat met baktarwe wat gebeurt er als je mindere tarwe kwaliteit gebruikt voor brood ? Of zijn we gewoon beetje verwend met zo veel aanbod aan tarwe dat we selectief de beste tarwe konden kiezen?

Ik ben allergisch voor gluten maar de goedkoopste witte bollen van de Aldi kan ik wel een paar per dag van eten. Ik heb een vermoeden dat die gemaakt zijn van de buitenkant van de korrel omdat je bijv. voor croissants alleen de binnenkant gebruikt. Maar het kan ook zijn dat die bolletjes van mindere kwaliteit tarwe zijn gemaakt. Het geeft ook wel te denken hoe men dat vroeger moet hebben gedaan toen het transport uit andere landen nog niet zo makkelijk was.
Die bolletjes zijn langer houdbaar dan gewoon brood maar ze beginnen wel eerder te kruimelen. Als ik naar de ingrediënten kijk dan zou ik die bolletjes eigenlijk niet kunnen eten.
Misschien is het wel zo dat de consument gewoon het lekkerste brood wil hebben en dat dat niet met NL graan lukt.
+1
bio boer
@Gerron vroeger konden ze nog wel brood bakken van graan om de hoek die in de regionale molen werd gemalen maar het kan best zijn dat het brood minder is als wij dat nu eten 🤷‍♂️ hebben ook wel zelf brood gebakken krijgen het nooit zo als uit de super het brood blijft compacter als je op de zak kijkt staan er ook vreemde ingrediënten zo als broodverbeteraar het brood van de lokale bakker is ook compacter en stugger
Gerron
@bio boer Misschien was het vroeger gebruikelijk om het brood in de soep te dopen. Suiker was toen ook duur dus het beleg is ook verandert.
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:
het brood van de lokale bakker is ook compacter en stugger

Met die lokale bakker heb je dan wel weer dat hij zich moet onderscheiden van de supermarkt en daarom iets anders bakt.
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@Gerron vroeger konden ze nog wel brood bakken van graan om de hoek die in de regionale molen werd gemalen maar het kan best zijn dat het brood minder is als wij dat nu eten 🤷‍♂️ hebben ook wel zelf brood gebakken krijgen het nooit zo als uit de super het brood blijft compacter als je op de zak kijkt staan er ook vreemde ingrediënten zo als broodverbeteraar het brood van de lokale bakker is ook compacter en stugger

Zelf eigen brood bakken, daar zijn ze op deze boerderij al minstens een paar honderd jaar jaar mee gestopt.
Lijkt me ook een vreselijke bende geven zoals dat vroeger met takkenbossen enz. ging.
En verder is het maar net wat je hebben wil.
Brood moet tegenwoordig zgn. dagenlang vers blijven, nou dan moet er wat door.
Maar wij kopen gewoon volkorenbrood met pompoen , sesam of lijnzaad(Gelderse knakker) of Waldkornbrood, vind het nog steeds uitstekend smaken
Op gluten letten moet alleen de 1 á 2 procent die er allergisch voor is, en anders zijn gluten gewoon heel gezond.
Net als met zuivel(lactose)intolerantie
En 1,50 voor een heel brood dat ik haal?, nou daar eet je je echt niet arm aan
Het graan voor brood gemalen op een windmolen? wat is daar beter aan?
Maar wil je dat hebben? Dat is er ook nog hoor , hier vandaan maar een paar kilometer verderop te krijgen.
graanenzo.nl/
bio boer
@arie.j nee wil niet perse terug wat ik bedoelde is toen was de lokale tarwe wel goed genoeg nu moet je geluk hebben dat je baktarwe kwaliteit haalt in nederland nu komt de baktarwe vaak uit Frankrijk ik heb er geen verstand van weet niet wat der gebeurt als je van veevoer tarwe brood bakt
weurding
@bio boer vroeger moest men ook brood bakken van het graan wat plaatselijk verbouwd werd, toen had je geen gesleep van over ver
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j nee wil niet perse terug wat ik bedoelde is toen was de lokale tarwe wel goed genoeg nu moet je geluk hebben dat je baktarwe kwaliteit haalt in nederland nu komt de baktarwe vaak uit Frankrijk ik heb er geen verstand van weet niet wat der gebeurt als je van veevoer tarwe brood bakt

Wat is lokaal? jij schrijf over graan dat vroeger om de hoek werd verbouwd.
Nou dat zullen dan hier vele hoeken zijn geweest, want hier tussen de rivieren in de Albllasserwaard is akkerbouw eigenlijk onbekend.
Geen idee waar 60 of 70 jaar geleden de lokale bakker zijn graan haalde, maar hier in ieder geval niet om de hoek
En zou dezelfde tarwe in Nederland verbouwd nu echt beter zijn dan ergens uit bv. Noord-Frankrijk?
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
En zou dezelfde tarwe in Nederland verbouwd nu echt beter zijn dan ergens uit bv. Noord-Frankrijk?

Natuurlijk niet. Het is andersom.
bio boer
@arie.j de nederlandse tarwe is slechter van kwaliteit in het algemeen wat ik weet maar ja 100 jaar geleden of nog langer geleden haalden wij ons graan niet van ver in ieder geval lijkt mij brood werd er wel gebakken wat ik mij moet voorstellen van brood van 100 jaar geleden weet ik niet hier werd wel tarwe verbouwd vroeger wat nog niet als veevoer werd gebruikt nu is alles grasland geworden is alleen de allerbeste zavelklei grond nog akkerbouw met pootgoed
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j de nederlandse tarwe is slechter van kwaliteit in het algemeen wat ik weet maar ja 100 jaar geleden of nog langer geleden haalden wij ons graan niet van ver in ieder geval lijkt mij brood werd er wel gebakken wat ik mij moet voorstellen van brood van 100 jaar geleden weet ik niet hier werd wel tarwe verbouwd vroeger wat nog niet als veevoer werd gebruikt nu is alles grasland geworden is alleen de allerbeste zavelklei grond nog akkerbouw met pootgoed

Nou dat blijkt toch niet juist, evenmin als de bewering van Gerron dat tarwe vroeger geen hoofdgrondstof voor brood was. Hoewel de armere bevolking roggebrood at heb ik van mijn voorouders nimmer gehoord dat ze zoiets wel eens aten
Hier een krantenbericht van 17-8-1917 ruim honderd jaar geleden toen de aanvoer overzee gevaar liep i.v.m. het uitbreken van WO 1.

(klik om te vergroten)

Gerron
@arie.j Toen werd dus het regeringsbrood en de eenheidsworst geïntroduceerd.
nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsbrood/
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
evenmin als de bewering van Gerron dat tarwe vroeger geen hoofdgrondstof voor brood was.

Dat schreef ik niet. Ik had het trouwens wel over een andere tijd.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Dat schreef ik niet. Ik had het trouwens wel over een andere tijd.

Het begrip "vroeger" is natuurlijk een zéér rekbaar begrip. Met zéer verschillende hoofstukken.
In onze Gouden 17e eeuw kwam er al veel import graan naar Nederland uit de zgn. Oostzeelanden
Je hebt ook nog de hele opkomst van de aardappel in 17e en vooral 18e eeuw gehad met rond 1840-1844 de internationale aardappelcrisis door de aardappelziekte .
Zelf hier in veenstreek trok het gemeentebestuur er toen 1000 gulden voor uit( een kapitaal in die tijd) om arme mensen die getroffen waren te helpen.
In de 19e eeuw kregen de bouwboeren na een tijd van welvaart in Nederland ( grote Groninger herenboerderijen) te maken met goedkoper import graan uit Amerika e.o.
Dat was toen juist weer een stimulans voor de veehouderij.
Gerron
@arie.j Maar als ik dat krantenknipsel van jou lees dan werd die wintertarwe als groenbemester gebruikt? Er wordt geschreven over omploegen.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
@arie.j Maar als ik dat krantenknipsel van jou lees dan werd die wintertarwe als groenbemester gebruikt? Er wordt geschreven over omploegen

Nee natuurlijk niet, maar in erg strenge winters wil wintertarwe wel eens flink voor de kiezen krijgen zodat er veel plantjes uitwinteren,.
En dan besluit een boer soms om restant dan maar om te ploegen en iets anders te zaaien.
Daarvoor wordt gewaarschuwd om dat niet te snel te doen.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Nee natuurlijk niet, maar in erg strenge winters wil wintertarwe wel eens flink voor de kiezen krijgen zodat er veel plantjes uitwinteren,.En dan besluit een boer soms om restant dan maar om te ploegen en iets anders te zaaien.Daarvoor wordt gewaarschuwd om dat niet te snel te doen.

Ok. Maar hoe zit dat dan met wintertarwe in landen met een landklimaat waar de winters strenger zijn dan hier?
+1
Vdejong
@Gerron In de Peace River Country in Alberta werden, toen ik daar 25 jaar geleden was, alleen zomergranen verbouwd. Hoe dat nu is weet ik niet. Klaver en gras voor de graszaadteelt overwinterden wel goed.
Gerron
@Vdejong Dat in Canada elke lente opnieuw moet worden gezaaid had ik al eens gehoord. Maar in bijv. Oekraine hebben ze wel wintertarwe en daar zijn de winters een stuk kouder dan in NL.
+2
Nevergiveup
@Gerron Als er standaard sneeuw valt maakt strenge vorst niets uit , droge strenge kou is gevaarlijk.
bio boer
@arie.j dat had ik niet verwacht dat we toen al zo veel grondstof versleepten alles moest nog per boot en paard en wagen
pieta
@bio boer Welvaart werd hierheen gehaald mede door de VOC volgens mij. Dat waren geen lieverdjes overigens maar ze hebben ons mede gebracht waar we nu staan.

nl.wikipedia.org/wiki/…

En dan zouden ze honderd jaar gelden geen tarwe uit een ander Europees land hier kunnen krijgen. 😁
+1
Gerron
Quote Reactie van @pieta:
Welvaart werd hierheen gehaald mede door de VOC

De welvaart begon juist met de handel (Ook graan)op de Oostzee.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@bio boer Welvaart werd hierheen gehaald mede door de VOC volgens mij. Dat waren geen lieverdjes overigens maar ze hebben ons mede gebracht waar we nu staan.

Wordt nogal eens wat overdreven, de Oostzeehandel (hout en graan hierheen) bracht toen belangrijk meer op
En dat was de basis van de Gouden eeuw
hetscheepvaartmuseum.nl/gouden-eeuw/
pieta
@arie.j Ik gebruik niet zomaar het woord "mede". Ik weet die historie niet exact maar vind het wel interessant overigens.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Het graan voor brood gemalen op een windmolen? wat is daar beter aan?

Voor de huidige toepassingen is het graan gemalen op een windmolen juist minder geschikt. Dat komt omdat nu de kern van de korrel (Met meer gluten) gescheiden wordt van de buitenkant. Bij een windmolen met stenen om te malen wordt de hele korrel in 1 keer gemalen.
Edit: Het was toen ook al mogelijk om tarwebloem te maken.
Gerron
@Gerron Na wat verder onderzoek vind ik dat brood gemaakt van tarwebloem vroeger meer iets voor de rijkere mensen was en dat die tarwe o.a. uit Polen kwam. De armere mensen aten brood van andere graansoorten.
nl.wikipedia.org/wiki/Moedernegotie/
Gerron
@Gerron De uitspraak "Let them eat cake" is eigenlijk zo raar nog niet omdat je van de NL tarwebloem dus wel cake kan maken maar brood zonder glutenvervanger zoals bijv. weipoeder niet zo best. 😄
weurding
@Gerron vooral de stuffcake vindt / vond gretig aftrek?
Gerron
Quote Reactie van @weurding:


@Gerron vooral de stuffcake vindt / vond gretig aftrek?

Het zal je nog verbazen hoeveel er vroeger door de mensen die het konden betalen gebruikt werd.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Maar wil je dat hebben? Dat is er ook nog hoor , hier vandaan maar een paar kilometer verderop te krijgen.graanenzo.nl/

Dat brood van graanenzo zal voor jou best wel goed smaken vanwege de christelijke insteek en dat ze zeggen dat de grondstoffen traceerbaar zijn maar waarom vertellen ze niet gewoon waar dat graan vandaan komt? Past dat niet in het verkooppraatje?
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Dat brood van graanenzo zal voor jou best wel goed smaken vanwege de christelijke insteek en dat ze zeggen dat de grondstoffen traceerbaar zijn maar waarom vertellen ze niet gewoon waar dat graan vandaan komt? Past dat niet in het verkooppraatje?

Komt er nooit, maar er werd over een windmolen geschreven.
De andere vragen stel je ze zelf maar, maar het is in ieder geval geen bakker.
En ja dat brood dat ik koop dat doe ik om de smaak, en volkoren omdat mijn vrouw tegen Diabetes 2 aan zit en ik veel vezels voor mijn spijsvertering nodig heb.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Maar wij kopen gewoon volkorenbrood met pompoen , sesam of lijnzaad(Gelderse knakker) of Waldkornbrood,

Maar koop je dat omdat je het verhaaltje zo leuk vind of omdat het brood daadwerkelijk beter smaakt? Daar kan je pas antwoord op geven als je dat brood zonder die extra ingrediënten proeft.
Gerron
@arie.j Weet jij of iemand anders op dit forum wat er met die hele korrels in sommige broden is gedaan? Een soort van sodagrain? Ik kan het me niet voorstellen dat er rauwe korrels in zitten en als die korrels eerst gekookt zijn dan zou je zoals bij rijst verwachten dat ze groter worden.
+1
aldert
@Gerron Die hele korrels moet je 10 uur wellen.
aldert
@arie.j Nou Arie , wij bakken zelf brood , in zo n modern broodbakmachientje.Bio graan kopen we in de buurt.Je moet ff de goeie samenstelling zien te vinden maar dan gaat t super .Niet veel werk ook, ik bak voor mezelf 1x per week een rogge/speltbrood,in de koelkast bewaren dan is het zelfs na een week nog best te eten.
Gerron
@Gerron Op 19.40 zie je de witte bolletjes van de Aldi.
npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/13-10-2016/…
bio boer
@Gerron heb het niet helemaal geken maar ben wel verbaast dat niet idereen of zo weinig mensen weet wat volkeren meel is dacht toch dat het algemeen bekend is net als de hippe bruine brooden gewoon wit brood is volkoren is stuk stugger brood en wit lekker zacht en mals dat wil idereen
Gerron
Quote Reactie van @Gerron:
Maar het kan ook zijn dat die bolletjes van mindere kwaliteit tarwe zijn gemaakt.

Na vergelijken met ander brood denk ik dat die witte bolletjes van NL graan zijn gemaakt met weipoeder als vervanging van de tarwegluten.
+2
George
Het is maar goed dat er graan en maïs gebruikt worden voor deze doeleinden , anders hadden we nog veel lagere prijzen! Maar nu zie je wel het potentieel wat er nog over is om voedsel te telen. Daarom maken die linkse koekenbakkers zich geen zorgen. Straks alles op elektra als er geen fossiele brandstoffen meer gebruikt mogen worden. Dat biedt dan kans om die grond waar granen en maïs voor vergisting en biobrandstoffen gebruikt worden in te zetten voor voedsel teelt.
Kars
@George daar staan dan toch huizen en liggen zonnepanelen op 😉
George
@Kars
Ja dat gaan ze gewoon doen en niemand houdt dat tegen.
Melkveehouder.
@George Dan zullen er wel voldoende (kunst)meststoffen moeten zijn. Daar zal het in de toekomst gaan knijpen denk ik. Fosfaat is niet maakbaar en eindig.
bio boer
@Melkveehouder. Fosfaat verdwijnt ook niet alleen raakt verdunt we hebben paar geconcentreerde mijnen dat fosfaat verspreidden we nu verdund over de aarde de vraag is kunnen we dat betaalbaar terug winnen ?
+2
George
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Dan zullen er wel voldoende (kunst)meststoffen moeten zijn

Grootste delen van de wereld zijn afhankelijk van kunstmest. Zonder kunstmest kun je de wereld nooit voeden. In Oost Europa worden op die grote akkers mais gezaaid met 24 rijige zaaimachines met daarvoor een grote kunstmestwagen.
Sunpowersystems
Even voor het juiste perspectief: Ik vind op het net dat de Europese tarwe productie zo'n 130 miljoen ton is. 10.000 ton per dag is meer dan je achter op de fiets kunt meenemen, maar is op jaarbasis 3,6 miljoen ton. Nog geen 3%.
Nevergiveup
@Sunpowersystems Ja dat is relatief heel weinig , al kun je daar aan de andere kant best heel veel mensen mee voeden.

Maar goed de politiek heeft de verantwoording in deze ....
George
@Nevergiveup
Wil jij gratis tarwe telen dan?
+1
bio boer
@George hebben we altijd al gedaan toch zelf geld er achteraan gegooid
+1
George
Die 3 % zou anders nog voor meer overschot zorgen dus moeten we blij zijn dat ze er biobrandstof van maken of vergisten. Anders waren de prijzen nog lager.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's akkerbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN