Leden MTC moeten kiezen na tonnen bijstorten - Nieuws Melk

Er zijn grote vraagtekens bij MTC, zij hebben melk te laag en te veel (speculatief) ingedekt en daarnaast voer te weinig ingedekt. Onlangs hebben zij weer gelden opgevraagd. Gaat dit in stand blijven? Nu is er opeens een bedrijfsrevisor aangesteld en spreekt het bestuur elkaar tegen in de pers, toch allemaal vreemd? Wat gaan de Nederlandse leden doen?

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Welkom op het prikkebord evelien, dit onderwerp is hier al besproken
evelienbrabant
Dank u voor het bericht, nu was er onlangs weer een call, ik wil eens polsen wat de melkveehouders daarmee gaan doen? Vandaar dit erop gezet. Ook vreemd dat het bestuur onderling naar elkaar spuwt in de media, volgens mij geen goed teken
mlkvhoudr
@evelienbrabant dat was een oud bestuurder als ik goed geïnformeerd ben
Greetje
@evelienbrabant Maar misschien kun je even uitleggen wat er precies speelt, ik heb namelijk geen bb acount. Om uberhaupt lid te worden van MTC moet je al inleggen hè? Gaat het erom dat jullie die inleg terug willen? Of ook de geleden verliezen op de termijnmarkt?
+2
david2
Behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, ja soms loopt het net ff anders..
Jaap40
@david2 iedereen wil graag vast en veel geld. Het is niet zelden dat dat op vaste armoe uitdraaid
evelienbrabant
Het gehele artikel
Leden MTC moeten kiezen na tonnen bijstorten - Nieuws Melk | Boerenbusiness.nlLeden MTC moeten kiezen na tonnen bijstorten
- Klaas van der Horst
De oplopende liquiditeitsproblemen bij de leden van termijnmarktcoöperatie MTC (Milk Trading Company) zorgen voor dito spanningen binnen de organisatie. Diverse leden-melkveehouders hebben voor tonnen moeten bijstorten en staren naar de bodem van hun kas. Ze vragen zich af wat verstandig is om te doen: eruit stappen en het verlies nemen, of blijven en hopen op betere tijden.
Directeur Dirk Coucke bevestigt dat de situatie voor veel bedrijven spannend is, maar stelt dat de leden in de tweede week van maart de keuze is voorgelegd of ze wilden blijven of niet. "70% heeft toen aangegeven dat ze door wilden gaan."
Coucke zegt dat hij ook in regelmatig contact staat met de banken over de ontstane situatie, zowel met die in België als die in Nederland. "Ze hebben gezegd dat, als er leden zijn die de onmiddellijke liquiditeit niet hebben om de vereiste waarborgen bij te storten, ze bereid zijn om daarover in gesprek te gaan. De meeste leden die daarom vragen, krijgen op korte termijn kredietvoorstellen. Dat is voor een gebruikelijke termijn van twaalf tot achttien maanden."
Coucke ontkent verhalen als zou het complete vermogen van MTC zijn verdampt. "Dat is onwaar." Dat het niet gemakkelijk is op dit moment, ontkent hij niet. "Maar we zitten nu opeens in een situatie die we nog nooit eerder hebben gezien. In de voorgaande jaren hebben we het steeds goed gedaan en iedereen was tevreden. Toch is er ook altijd gewaarschuwd dat het anders kon worden."
Uw medeoprichter Filip Tilleman zegt dat hij steeds heeft gehamerd op het belang van allerlei extra veiligheidsmechanismen, maar dat zijn waarschuwingen zijn genegeerd. Volgens hem is er ook te veel en te vroeg ingedekt.
"Gaat meneer Tilleman nu opeens afstand nemen van besluiten waar hij als bestuurder medeverantwoordelijk voor is? Het klopt bovendien niet wat hij zegt."
Hij stelt dat hij sinds februari 2021 uit het dagelijkse bestuur is gezet en geen inzage meer krijgt in de dagelijkse gang van zaken.
"Hij neemt gewoon niet meer deel aan de veertiendaagse melkchat, waarin we afspreken hoe we verder handelen. Dat is alles."
De kritiek betreft volgens mij het risicoprofiel. Dat is iets wat diverse ontevreden leden ook noemen. Termijnmarktposities die geliquideerd konden worden vanuit het oogpunt van verliesbeperking, werden niet geliquideerd en er werd opnieuw vastgelegd op te lage nieuwe posities. "Dat is achteraf geredeneerd. Handelen op de termijnmarkt is de balans vinden. Elke keer heb je 50% kans op daling en 50% op stijging. Je weet niet van tevoren wat de markt gaat doen. We hebben voorts wel degelijk geprobeerd om riskante posities te stoppen."
Ik wil nog even de heer Tilleman aanhalen. Hij zegt dat je een onderneming met een jaaromzet van €30 miljoen niet kunt blijven aansturen zonder een externe bedrijfsrevisor, iemand met professionele kennis en ook met genoeg afstand.
"Wij als coöperatie volgen de markt nauwgezet, we komen elke veertien dagen bijeen en nemen afgewogen beslissingen. Waarom hebben we een externe revisor nodig? Er is momenteel geen commissarisplicht voor de MTC. Wij zijn een coöperatie die ook de vinger op de knip wil houden voor wat betreft de kosten. Maar als de leden het willen, dan is dat wat mij betreft akkoord."
Een aantal leden zegt het moeilijk te vinden om tegen u in te gaan en dat u zich te veel heeft omringd met gelijkgestemden. Wat ze ook kwetsbaar vinden is dat u zowel toegang hebt tot de gegevens van MTC als van DLV Advies. U kunt de hele bedrijfssituatie overzien en kent hun kwetsbaarheden, om zo te zeggen. Is die dubbelpositie wel handig?
"Amai! Je mag het ene niet met het andere mengen. DLV staat hier buiten. De DLV levert enkel advies aan land- en tuinbouwers en gaat heel discreet om met de bedrijfsgegevens van haar klanten."
U opereert wel onder de vleugels van DLV. U zit zelf bij DLV en werkt met andere adviseurs van DLV. In Nederland is MTC ook geen eigen juridische entiteit.
"DLV is een van de initiatiefnemers van MTC. MTC is een Belgische coöperatie die ook over de grens opereert, zoals bijvoorbeeld ook FrieslandCampina dat andersom doet. Daar is geen extra entiteit voor nodig. Dat past binnen de Europese regels."
Hoe zit het dan met het toezicht? Coöperaties kunnen wel degelijk toezichtsplichtige activiteiten ontplooien.
"We hebben de vrijstelling van MTC destijds besproken met de Belgische financieel toezichthouder en stellen hen elk jaar in kennis dat wij ons op die vrijstelling beriepen, zoals de wet dat vereist."
Op 22 maart hebben jullie een ledenvergadering in Sint-Niklaas. Dan hoopt uw collega-bestuurder Tilleman een aantal aanpassingen doorgevoerd te krijgen om de coöperatie naar eigen zeggen in rustiger vaarwater te krijgen, met aangepaste regels. Mede in dat verband is er een aantal weken terug al een bijeenkomst met ruim zestig leden in Aalter geweest.
"Wij houden als coöperatie heel goed een vinger aan de pols en we doen onze best om onnodige risico's te beperken. De laatste week heb minstens honderd leden aan de telefoon gehad. Ik begrijp ook heel sterk de onrust die er is onder de leden, maar als coöperatie houden we heel goed een vinger aan de pols. We zullen niet nalaten gewenste aanpassingen te bespreken met onze leden."
mlkvhoudr
@evelienbrabant als je zelf mee doet weet je dit allemaal wel wat hier staat dus het doel ontgaat me van je topic.
Of er recent nog weer calls zijn geweest weet ik niet ik ben uitgestapt
+1
de Tank
@mlkvhoudr doel ontgaat me van je topic.

Bezint eer ge begint?
+1
mlkvhoudr
@de Tank ik heb ook wel een beetje de indruk dat sommigen je er bang voor willen maken terwijl de omstandigheden ook wel heel extreem zijn geweest de laatste tijd.

Ik heb gewoon mijn verlies gepakt, maar de meesten gaan gewoon door dus er zal wel vertrouwen zijn onder de leden.

Dus waarom buitenstaanders een ander beeld hebben weet ik niet
de Tank
@mlkvhoudr Ik heb er geen beeld bij eerlijk gezegd, ik heb mij er ook niet in verdiept. Onbekend maakt onbemind voor een aantal wellicht. Gezien het gemopper op de uitbetaling van fabrieken zou ik wel meer animo verwacht. Ik ga er vanuit dat in dit systeem je zelf wat meer kiest ipv maandelijks afwachten wat de fabriek je brengt.
+1
mlkvhoudr
@de Tank er gaat een moment komen dat er weer goud geld verdiend gaat worden bij de mtc als de posities op een hoog NIVO zijn afgedekt en de markt haar balans weer vind, dan word er weer goud geld verdiend. Ook de huidige posities waren op een mooi NIVO afgedekt, alleen niet op dit huidige mooie NIVO maar er onder
+1
de Tank
@mlkvhoudr Dat begrijp ik uit het verhaal, vanwege sterke stijging kosten is de pijn ook direct voelbaar🙄
+2
achterhoeker2
@mlkvhoudr Wat jij schrijft is het relaas van een gokverslaafde, die altijd maar blijft hopen dat het een kwestie van tijd is dat het geluk aan zijn kant staat.
+1
mlkvhoudr
@achterhoeker2 nee hoor gewoon een rationele analyse.
En nog een goede ook🙂

Termijnmarkt kan niet bestaan als de kopende of de verkopende partijen steeds verliezen.
Het is in de basis een stukje risico management, beide partijen dekken de pieken en dalen af. Nu is er in de fysieke markt een enorme piek en kost de termijnmarkt geld. Crasht de fysieke markt is het andersom.

Wij deden voor de lol, voor de ervaring en om er een klein beetje mee te verdienen mee.
+1
Frans1
@mlkvhoudr Termijnmarkt kan niet bestaan als de kopende of de verkopende partijen steeds verliezen.

Je zegt dus eigenlijk dat het gemiddeld 0 is, maar het moment van instappen bepaald of je wint of verliest. Gewoon speculatie dus. En dat is nu wel duidelijk nu de tegenpartij goed zit. Wel zuur, dat nu de markt mooi aantrekt, je de winst aan de tegenpartij over mag maken, maar deelnemers weten toch waar ze aan begonnen zijn
Noorderling
@Frans1 als die boeren die nu piepen ook krachtvoer voor 30cent hadden vastgelegd was er niets aan de hand, was de marge bekend waar je voor melkt. 1 van beide is wel speculatie.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling dan hadden we ook de energienota moeten vastzetten 🙂
Investering gedaan en op moeten afschrijven, niks spannends aan.
KOC1981
@Noorderling via MTC wordt ook voer afgedekt.
Noorderling
@KOC1981
Dat is een mogelijkheid neem ik aan?
+1
KOC1981
@Noorderling Nee, wordt geprobeerd in een vaste verhouding tov boter en magermelkpoeder contracten ook soja en mais/tarwe contracten vast te leggen. (als je instapt ga je akkoord met een minimum melkprijs en voermarge die ze proberen afdekken. Nadeel als de prijs niet boven dit mimimum komt voor de melk, of onder voor het voer, dan wordt er niet afgedekt. owv corona is er op dat moment afgedekt aan een te lage prijs voor de melk, met nu de explosieve stijging erachteraan, geeft de miskleun van nu.)
labella
@mlkvhoudr als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook zo!
+6
mlkvhoudr
@labella mijn vrouw bewijst het tegendeel 😎
+4
cjw73
@mlkvhoudr die kost ook meestal geld, net als de termijnmarkt nu. 🤣🤣
+7
spotmelker
@cjw73 moet je ook afdekken 😄
+1
Frans1
@mlkvhoudr mevrouw leest mee?😬
Jawis
@mlkvhoudr kunnen wij dat niet beter beoordelen?
mlkvhoudr
@Jawis ik ben een vrij betrouwbare bron 😎
Cowboy3
@mlkvhoudr Was er geen bepaalde looptijd met een max aan liters, wat was de variabele prijs
bij MTC, garantieprijs RFC ?
Dat was bij DTO altijd zo.
mlkvhoudr
@Cowboy3 wij zouden 3 jaar mee doen inderdaad, max helft van de aantal liters. Prijs dit jaar vastgezet was meen ik 39 cent. Prima prijs onder normale omstandigheden.
Cowboy3
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Prijs dit jaar vastgezet was meen ik 39 cent. Prima prijs onder normale omstandigheden.

Die 39 ct is de vaste prijs(melkveehouder) maar wat was of is variabele prijs van de tegenpartij(verwerker) die nu binnen loopt op het verlies die ze in begin bij MTC maakte.😉
mlkvhoudr
@Cowboy3 dat is verschil met eerdere systemen, de handel op de beurs is anoniem dusje weet niet wie de tegenpartij is
+1
Huppel
Realiteit is dat de deelnemers fors moeten bijstorten (margin calls). Gister stond al een bericht op prikkebord dat de termijnmarktprijs door stijgt naar 70 cent agrarheute.com/markt/milch/…

Wanneer er voor 40 is vastgelegd moet je minimaal je verlies op de marge rekening hebben staan wat als zekerheid dient voor de tegenpartij. Dus dat zorgt voor extreme liquiditeitsdruk voor de deelnemers.

Tweede risico is dat de prijs op de termijnmarkt niet overeenkomt met de prijs die een coöperatie uit betaalt. Het zogenaamde basisrisico. RFC zit nog niet op 50 cent (een gat van 20 cent). Wanneer je levert op de spotmarkt vermoed ik dat het basisrisico kleiner is.

Dus in het extreme geval zou je 30 cent verlies hebben op de termijnmarkt, je krijgt maar 50 van de fabriek uitbetaald en dan hou je per saldo nog maar 20 cent over. En het verlies moet van te voren worden voorgeschoten. Inmiddels stijgen de kosten de pan uit. Dan blijf je geen boer.

Maar ik mag toch aannemen dat DLV een goed advies heeft gegeven en ook gewezen heeft op de risico's
+1
Neule
@Huppel ik betwijfel of DLV zich hier überhaupt ooit in heeft moeten mengen in z’n spel… tuurlijk als het goed gaat hoor je ze pochten echter op dit moment lijkt het me voor DLV niet echt positieve reclame….
Cowboy3
@Neule De risico's stonden heel goed in de kleine lettertjes 😁
Neule
@Cowboy3 zeker ik ken de kleine lettertjes , maar er was ook afgesproken dat voer zou worden afgedekt in mijn optiek is dit te weinig gedaan maar goed ik kan het ook mis hebben… realiteit is wel dat het verhaal van verlies van de mtc niet terug kan worden gehaald uit de contante melkprijs bij onze melkfabriek 😅 aangezien de kosten hier ook met de maand oplopen.
JohnDeere7serie
@Huppel pfff kunnen ze die MTC niet failliet laten gaan en zo alle futures oninbaar maken voor de tegenpartij. En over pak m beet een half jaar opnieuw opstarten. Dit gaan ze niet voorlopen.
evelienbrabant
Idd, bij aanmelding hadden ze dit niet gezegd, dat je binnen vijf dagen moet storten. Achteraf blijkt dat staat in de kleine letterjes. Inmiddels zitten ze al bij call 12, dit betekent dat er 8 cent plus 12 cent per liter is opgevraagd, dus als je 1 miljoen hebt afgedekt betaal je eur 200.000,- en dan zegt DLV dat dit geld terugkomt? of via de termijnmarkt of via de fysieke markt. DLV weet opeens niets van stijgende kosten. Daarnaast hebben zij aangegeven een voerwinst af te dekken, de woorden van Niek Groot Wassink en was ook aangegeven bij aanmelding. Alleen dat was om vage redenen niet gelukt! Ook hebben zij te veel melk indekt, ook allerlei excessen zogezegd dat ze goed bezig zijn. Volgens mij niet te vertrouwen die Belgen
mlkvhoudr
@evelienbrabant voor 1 miljoen afgedekt moet je wel minimaal 2 miljoen melken voor de duidelijkheid. Ik ben gestopt dus ik heb geen zicht er op of het klopt wat je zegt.
mlkvhoudr
@mlkvhoudr nog 1 opmerking over de calls als dat klopt calls gaan over afdekken toekomst, dus dat is geen gegarandeerd verlies. Dat is een garantstelling
evelienbrabant
@mlkvhoudr garantstelling? bij deze prijzen een verlies. Het is idd verkocht als garantstelling, echter blijken nu allemaal verliezen te zijn
mlkvhoudr
@evelienbrabant ja dat moet de tijd uitwijzen inderdaad, je dekt het mogelijke verlies af. Of het verlies word moet de tijd uitwijzen. Wij deden mee voor de lol, de ervaring en om er een klein beetje mee te verdienen, dat laatste is niet gelukt.
+1
evelienbrabant
@mlkvhoudr je hebt meegedaan voor de lol en 50% afgedekt, vervolgens uitgestapt met verlies? Niet echt een lolletje dan! Je bent er dan nog wel erg positief over, je bent je zo gezegde garantstelling wel kwijt, dit is nog erger dan een bank!
+4
mlkvhoudr
@evelienbrabant nee lang niet voor 50 procent dat is de max die je mag inleggen, ik sta voor mijn eigen beslissingen, die maak ik zelf. Als niet succesvolle beslissingen aan een ander liggen aan wie liggen dan de wel succesvolle beslissingen? Ik leid er nu verlies op. Dat klopt, net als op elke auto die ik gekocht heb. Niet elke beslissing pakt goed uit.

Met hoeveel doe jij mee?
+1
Frans1
@mlkvhoudr zo is dat, en doorrrr
+1
Realisme
@mlkvhoudr sympathieke redenatie. Ik vind het een mooi systeem als je je maar bewust ben van de risico’s en een onderdeel daarvan is de mogelijkheid van winst en verlies.
+2
Bekkink
@mlkvhoudr bij stabiele markten zou dit wel werken. corona, oorlog, Dan kun je het (achteraf) vergeten. Wie had vorig jaar nou gedacht dat de melkprijs richting 50 c. Ging....
mlkvhoudr
@Bekkink ik niet in ieder geval dan was ik niet ingestapt, wij dachten dat je op sommige maanden winst ging maken en op andere verlies en dat je dan een kleine plus zou overhouden per jaar een bedrag van tussen de 800 en 1200 euro per jaar en dat wij een risico liepen van 2000 euro.
Dat was hoe wij het begrepen hadden, maar voor ons pakte het door de extreem goede omstandigheden anders uit.
Daarna dacht ik dat ik hooguit mijn inleg kon kwijt raken, en daarna dachten wij dit word een bodemloze put wegwezen hier.
Keert de markt als nog word dit ook een foute beslissing om uit te stappen maar dat weten we pas over een poos.

Nu hoef ik de boekhouder dit jaar niet te betalen om allerlei extra aftrekposten te creëren.

Ik ben wel blij dat we nu van dat ellendige gezeik af zijn van dat meerjarige gemiddelde dat de melkprijs om mysterieuze wijze nooit de inflatie mocht volgen.
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Daarna dacht ik dat ik hooguit mijn inleg kon kwijt raken, en daarna dachten wij dit word een bodemloze put wegwezen hier

Een simpele vraag was geweest: Kan ik meer dan mijn inleg kwijtraken?

Wat hier gebeurt komt neer op handelen in opties. Dat is risicovol. Zou je aandelen kopen dan bezit je een deel(tje) van iets. Een optie is een recht of een plicht tot het afnemen of verkopen van iets voor een bepaalde prijs.
+1
mlkvhoudr
@pieta ja dat ben ik met je eens dat die vraag gesteld had moeten worden. Het was ons in ieder geval niet duidelijk, voor aanvang dat dat risico aanwezig was.
Ik had daar meer op moeten doorvragen.
Bekkink
@mlkvhoudr ohw, dus je moest nog meer betalen dan jouw inleg? Heeft de heer groot wassink er dat niet bij verteld?
Met de studiegroep ook een middagje uitleg gehad van hem. Dit kwam ook niet ter sprake...
Neule
@Bekkink dhr groot Wassink weet alleen antwoorden te geven als het goed gaat… zodra er een mindere periode is weet die ineens heel veel dingen niet meer zeker 🤯
GJ Bosch
@Bekkink dlvadvies.nl/nieuws/…

Aan het eind van het stuk (november 2021): Wij proberen dus de volatiliteit te dempen. We missen daardoor wel eens een piek maar gaan niet mee met de diepe dalen. Dit zorgt ervoor dat je altijd op een winstpercentage uit komt”, aldus Niek.
+2
GJ Bosch
@GJ Bosch Het lijkt er dus op dat de deelnemers compleet verkeerd zijn voorgelicht
Cowboy3
@GJ Bosch Ze hadden eerst eens moeten uitleggen wat termijnmarkt inhoud voor dat ze dat spannend verhaal verkondigde.
achterhoeker2
@GJ Bosch Die vet gedrukte zin over die winst, gaat dlv geld kosten.
mlkvhoudr
@Bekkink ja ik ben meer kwijt dan de begin inleg.
Maar geen spannend hoge bedragen, ik zie geregeld bij het mechanisatie bedrijf trekkers gegund worden aan hun klanten die zodra ze de dam af zijn al meer in waarde gedaald zijn dan wat ik verloren ben met de mtc
+2
Bekkink
@mlkvhoudr klopt maar de trekker is dan nog wel van jouw....t geld is weg bij mtc...
+2
mlkvhoudr
@Bekkink klem geluld 😅😆
pieta
@evelienbrabant Ik vraag me af of de deelnemers zich er allemaal wel voldoende in verdiept hebben. Hoe heb je jezelf er in verdiept? Het is gewoon beleggen en daar zitten risico's aan. Geen garantie op rendement. Het heeft ook nog wel iets weg van de SWAP-contracten bij financieren.
GJ Bosch
@pieta Over swap contracten zijn veel rechtszaken gevoerd, waarbij het onder andere om de vraag ging of de aanbieder van het (ingewikkelde ) produkt zijn zorgplicht tegenover de (onervaren) klant wel is nagekomen. Met andere woorden: is de klant wel goed voorgelicht over de risico's van het produkt.
@Frans1 Eigen schuld dikke bult is wel heel simpel geredeneerd.
+3
Frans1
@GJ Bosch ik proef al uit de klaagzang welke kant ze het op wil hebben hoor😉 maar als ondernemer ben je to c h niet achterlijk, en zo naïef om zomaar lukraak een handtekening te zetten onder een financiële handeling zonder jezelf te verdiepen in de consequenties voor je bedrijf?
+1
Realisme
@pieta ja maar ik vind eerlijk gezegd dat als er boeren zijn die dat zouden aanvoeren dat ze nooit hieraan mee hadden moeten doen. Het overgrote deel is toch onderhand ondernemer genoeg om de risico’s in te schatten? En als je dat niet ben dan lijkt mij het niet gek om aan zoiets helemaal niet of zeer beperkt mee te doen
+1
pieta
@Realisme Ik wil er niet te snel een oordeel over vellen. De ondernemers met swap contracten hebben ook een schadevergoeding gekregen. Uiteraard moet je als ondernemer ook zelf ergens van op de hoogte zijn maar de tegenpartij pleit ik ook niet zomaar vrij.
achterhoeker2
@pieta Dat maakt niet uit in Nederland, gewoon kwestie van drammen en dan krijg je geld terug net als met de swap en de toeslagenaffaire
Frans1
@evelienbrabant vind dit wel een beetje sneu dat je nu net doet of je er ingeluisd bent. Je wist donders goed waar je aan begon, en nu de zielepoot uithangen omdat het geld kost. Je bent ondernemer, hebt een wat ongelukkige beslissing genomen, jammer dan, en door. Risico van speculeren
+1
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Wij deden mee voor de lol, de ervaring en om er een klein beetje mee te verdienen, dat laatste is niet gelukt

De lol was er denk ik ook af. 😬
+6
mlkvhoudr
@pieta het is wel heel erg interessant geweest om mee te maken, maar het is voor een uiterst voorzichtige ondernemer wel knap dat die op precies het verkeerde moment instapt.🙂
Cowboy3
@evelienbrabant De andere partij (verwerker) die de variabele prijs heeft, heeft deze keer wel dikke winst en in het begin hadden deze verlies toen jullie(melkveehouders) winst maakte en toen de vaste prijs hoger was.
MTC is maar een tussen persoon en heeft denk niet goed uitgelegd wat termijnmarkt inhoud.
JohnDeere7serie
@mlkvhoudr theoretisch, maar het gaat natuurlijk niet meer zakken dit jaar dus dat geld ben je gewoon kwijt.
+1
mlkvhoudr
@JohnDeere7serie bij mij moet het nog april worden maar jij weet al hoe de andere 9 maanden in 2022 gaan verlopen begrijp ik😉
JohnDeere7serie
@mlkvhoudr De grens tussen positiviteit en naïviteit is soms flinterdun.
+1
de Tank
@evelienbrabant 'Achteraf blijkt dat staat in de kleine letterjes.'

Stond het vooraf niet in de kleine lettertjes? Ik ben ook niet zo van het lezen van kleine lettertjes behalve bij dit soort constructies, dan zou ik de gevolgen van alle mogelijke scenario's wel willen weten.
+3
komelker 2
Ondernemers die alle risico`s willen afdekken , kunnen beter een vaste baan nemen.
Jaap40
@komelker 2 dat ja, vast geld vaste armoede
+1
Klavertje
Een contract tekenen met winst en verlieskansen
En dan gaan piepen bij verlies
Dat zie je vaak bij bepaalde melkveehouders
+3
crisis
Quote Reactie van @Klavertje:
gaan piepen bij verlies Dat zie je vaak bij bepaalde melkveehouders

Zoals boeren die gokken een grote stal te bouwen zonder financiële ruimte voor productierechten. Dan ook nog eens te laks om op tijd vol te zetten en niet ondernemend genoeg om achteraf de schade te beperken. Wel hard piepen. Bedoel je deze categorie bepaalde melkveehouders, Ronald?
Cowboy3
@mlkvhoudr Hoe werkt dat dan?
Veehouders hebben de keuze uit een aantal maandcontracten voor melk of zuivelproducten. Een melkveehouder (verkoper) kan bijvoorbeeld een contract voor levering in december afsluiten met een andere partij, zoals een zuivelbedrijf dat zijn inkooprisico wil beperken. Maar het kan ook een koper zijn die de zuivel gebruikt als grondstof voor zijn producten. Door het aangaan van een termijncontract verminderen zowel de verkoper als de koper de onzekerheid over hun toekomstige opbrengsten, respectievelijk kosten.

Hoe komt de prijs tot stand?
De hoogte van de contractprijs hangt samen met de marktverwachtingen. Stel dat in april de verwachting is dat de melkprijs in december 40 cent per liter bedraagt en hij aan die prijs een contract kan afsluiten. Als de werkelijke prijs in december 36 cent is, krijgt de melkveehouder die het contract afsloot de 4 centen verschil uitbetaald. Hij vangt dus de 36 cent voor de levering van zijn melk plus de 4 cent vanwege zijn termijncontract. Is de werkelijke prijs dan 43 cent, dan moet hij 3 cent bijbetalen. Dit lijkt op het eerste gezicht een verlies, maar daartegenover staat dat de veehouder voor zijn fysieke melk 43 cent ontvangt. Per saldo houdt hij ook 40 cent over. Hij koopt dus zekerheid en laat een hogere of lagere prijs aan zich voorbijgaan. Een intermediair zoekt partijen die een aan- en verkoopcontract willen aangaan, doet een prijsvoorstel op basis van marktinzichten en zorgt voor de administratieve en financiële afwerking van de afspraak.
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik stuur je binnenkort wel eenpb bericht er over
+1
Bekkink
@Cowboy3 vraag het dlv. Die zijn expert daar in🤭
Cowboy3
@Bekkink Heb deze (simpele)uitleg hier neergeplakt hoe termijnmarkt bij melk werkt en wat voor spannend verhaal DLV eromheen heeft verzonnen weet ik niet, maar het is niet meer of minder zoals hierboven is beschreven.
Heb de DLV nog nooit op de stoep of aan de lijn gehad en dat gaat ook nooit komen.
mlkvhoudr
@Cowboy3 oh zo moet ik het lezen, ja dat is in principe het systeem, alleen moet je wel garant staan voor het mogelijke verlies, dat zijn die calls.
Uiteindelijk komt daar dus een winst of verlies uit uit de verzameling van die posities.
+1
Cowboy3
@mlkvhoudr Heb in verleden meerdere malen bij DTO ingetekend met porties van 50 tot 100k liter
Looptijden tussen 6 en 12 mnd en daar werd het verschil tussen de variabele en vaste prijs elke maand verrekend.
+1
JohnDeere7serie
@Cowboy3 huidige pijn zit er ook in dat de melkprijs extreem achter blijft bij de prijzen op termijnmarkt. Termijnmarkt prijzen omgerekend naar melk 70 cent en melkprijs ergens tussen de 47 - 52. En dan kom je dus 20 cent extra tekort begreep ik van @Huppel
+1
Cowboy3
@JohnDeere7serie Bij MTC komen de problemen dat de vaste prijs veel lager is vastgelegd als de huidige melkprijs en niet andersom.
JohnDeere7serie
@Cowboy3 ja en daar komt bij dat de uitbetaalde melkprijs lager is dan de termijnmarkt waartegen afgerekend moet worden. Bij DTO was het simpeler doordat de variabele de uitbetaalde melkprijs was en niet de termijnmarkt. En daarmee minder risico.
Cowboy3
@JohnDeere7serie Er wordt niet afgerekend tegen de hoge termijnmarktprijs bij mtc (dit is de de notering op de beurs in Duitsland van de vaste prijs ( veehouder) zal moeilijk worden om een tegen partij (verwerker) voor te vinden hiervoor.
Mtc is alleen een intermediair, de ander partij met de variabele prijs(verwerker) maakt nu dikke winst, hij ontvangt nu het verschil tussen de vaste prijs wat de veehouder op dit moment moet betalen.
JohnDeere7serie
@Cowboy3 ok dan had ik het niet goed begrepen van @Huppel
zonnebloempje
Bepaalde gedeelte van je afzet via termijnmarkt afdekken is helemaal niet zo gek(zolang je de daadwerkelijke omzet ook maar in het echt levert, hoeveel pluimveehouders en akkerbouwers doen dat wel niet, ja nou is er opeens een piek dan moet je niet janken, want je beurt waarschijnlijk de helft of meer wel die hoge prijs andere helft leg je dan op toe ....
+1
achterhoeker2
@zonnebloempje Als boer heb je die pieken nodig ,om het dal door te komen.
Tegen contributie de pieken afvlakken lijkt me geen goed idee, mede omdat je met professionals aan het gokken bent.
mlkvhoudr
@achterhoeker2 heb je het filmpje bekekenin de link?
zonnebloempje
@achterhoeker2 als je afdekt heb je dus ook geen diepe dalen dat is het idee ervan anders zou je er natuurlijk nooit iets mee opschieten....
achterhoeker2
@zonnebloempje Als je inzicht in de kosten hebt en daarmee op de bedrijfsvoering, is MTC overbodig, daar is de rekening courant voor uitgevonden.
Zomers staat ie wat lager ,en in januari is ie weer op peil.
Als de termijnmarkt nodig is om risico's af te dekken zijn de kosten te hoog ,in alle andere gevallen is het gokken.
+1
zonnebloempje
@achterhoeker2 inzicht in de kosten.... Dan zet je ook bepaalde dingen vast en koop je bijv voer in voorkoop ,je zet rente hypotheek voor periode vast, stroom &gas.....komt natuurlijk op hetzelfde neer.... Als je wist dat kunstmest zo duur werd had je silo afgelopen herfst al volgedaan, de realiteit is helaas vaak anders...
IJsseldelta
Heb in november nog een webinar gevolgd via Aware over de MTC met die van DLV aan tafel. Toen kon je al wel aanvoelen dat het mis zou gaan.
Je kon nog 1 week inschrijven en een aantal weken later kwam er weer een mailtje dat er nog ruimte was.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , voer en pers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
97
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN