VIDEO: Vlog van Mark:

Decadent Den Haag wil de voedselproductie uit Nederland bonjouren.
Ze willen alle vee en natuur op de kop zetten maar...
Het gaat net ff anders zijn.
Laat het allemaal maar eens helemaal gebeuren.
Laten er maar eens gewoon lege schappen komen...
En daar hoeven wij helemaal niks voor te doen!

Deel dit topic

Reacties

weurding
Je zult je producten toch moeten afleveren, melk als het 3 dagen max oud is en rest vd gewassen in oogsttijd
+1
Jan mf6465
@weurding
De opbrengst zal veel lager liggen door de huidige kunstmest prijzen en dan ook nog geen invoer vanuit buitenland, dan zou het wel eens krap kunnen worden met het aanbod.
+3
casev2
@Jan mf6465 pas maar op, als landbouwer heb je wel volledig de lasten van de vrije markt, maar zult nooit alle lusten krijgen. Bij een tekort gast gewoon de grens (gedeeltelijk) dicht voor export. En dan zit je daar met je mooie dromen...
Raben
@casev2 Die kans is heel groot , aantal jaren geleden toen de tarwe prijs omhoog liep , hebben oa LTO en Agrifirm geprobeerd om de grenzen te sluiten zodat de graanprijs zou gaan zakken , is toen niet gelukt trouwens , maar de wereld draait nu anders , dus nu zou het heel best zo kunnen gaan.
Jotke
Quote Reactie van @casev2:
Bij een tekort gast gewoon de grens (gedeeltelijk) dicht voor export. En dan zit je daar met je mooie dromen...

En?

Wat is dan het probleem?

Je weet dat Nederland nog niet 2/3e zelfvoorzienend is vanuit de eigen agrarische sector? (Als alles hier blijft en er niks geïmporteerd wordt.)

Dus als de import wegvalt en ze kunnen alleen op eigen voedsel aan raken de schappen nog altijd leeg. Wat Mark wil zeggen is: laat het maar een keer gebeuren. Wie niet horen wil moet maar voelen. En... we hoeven daar niks voor te doen, gaat vanzelf gebeuren. Nu al zijn de schappen van bijv zonnebloemolie, slaolie, bloem, frietvet zo goed als leeg en wat er nog wel staat gaat in prijs over de kop. Daar blijft het echt niet bij.
+1
BuvaM
Quote Reactie van @Jan mf6465:
De opbrengst zal veel lager liggen door de huidige kunstmest prij

Het weer heeft een veel grotere invloed op de opbrengst dan een keer een kleinere kunstmestgift.
We zullen zien wat de komende maanden brengen, maar afhankelijker van het weer lijken wij vooral te zijn, hier, verderop in Europa en vooral in de verdere landen.
+3
Jan mf6465
@BuvaM
Daarmee dat de bioboer wat enkele percelen verder tarwe kweekt maar iets meer dan de helft opbrengst heeft de akkerbouwer wat alles doet zoals het moet. Die heeft nochtans juist hetzelfde weer. Zonder mest en/of kunstmest groeit niet veel.
BuvaM
@Jan mf6465 kom, kom. Het ging slechts om incidenteel, één keer, minder kunstmest strooien.
Jan mf6465
@BuvaM
De handelaar waar ik kunstmest haal zei vorige week dat hij de helft van de tonnage had verkocht dan andere jaren. Dat was blijkbaar vrij constant voor de eerste fractie in het verleden
arjanvw
@Jan mf6465 is jouw handelaar zeker te duur vergeleken met de concurrentie!😉
Nevergiveup
@BuvaM één keer valt mee id . Maar dan ....

Er is niets zo eerlijk als grond , wat je niet brengt zul je ook niet halen
BuvaM
@Nevergiveup Zeker, en er is ook niets zo afhankelijk van het weer als grond.
Met teveel loopt alles eruit
Met te weinig kan het niets geven.
WATER
TEMPERATUUR
te koud, te warm
+3
George
Dat wel maar we moeten niets extra's gaan doen nu. Laat het maar gebeuren.
+2
de Tank
Slap verhaal, iedereen gaat binnen de mogelijkheden het optimale doen voor zijn eigen bedrijf en niet bewust achterover hangen.
+2
Taurus
@de Tank Niet te letterlijk nemen. Het gaat om de strekking van zijn verhaal. Daar kan ik mij in ieder geval wel in vinden. De boer is troef.
de Tank
@Taurus Hij geeft de situatie van nu aan, worden we al mee doodgegooid.
+1
Taurus
@de Tank Niets mis mee, herhaling is de kracht van de boodschap. Werkte bij het zogenaamde stikstof probleem ook maar dan negatief agrarisch gezien.
+10
de Tank
@Taurus Hij verkneukelt zich over het feit dat er een voedseltekort dreigt met als gevolg dat de armsten het niet meer kunnen betalen, kan ik maar weinig sympathie voor opbrengen.
+15
Fendt926Driver
@de Tank tuurlijk joh.
Ga op alle slakken even zout leggen.
Vertel jij eens een correct verhaal van 4 minuten uit je hoofd.
Mark doet het netjes.
En de kern van zijn verhaal klopt
de Tank
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Vertel jij eens een correct verhaal van 4 minuten uit je hoofd.

Geen behoefte aan, zou ook een ander verhaal zijn.
+10
Taurus
@de Tank Ik geloof niet dat hij in zijn vuistje lacht omdat de armsten geen voedsel meer kunnen kopen. Het is triest genoeg dat dit nodig is om bij het brede publiek en hopelijk ook bij beleidsmakers (vele malen belangrijker) in beeld te krijgen dat voedsel niet vanzelfsprekend is en altijd goedkoop te koop.
Paus Timmermans en aanhang zijn van mening dat Nederland met de helft van de veestapel toe kan , geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn en veel grond opofferen voor bouw en natuur.
Wat we te kort komen halen we wel voor weinig via de achterdeur van europa. Nou niet dus...
de Tank
Quote Reactie van @Taurus:
Paus Timmermans en aanhang zijn van mening dat Nederland met de helft van de veestapel toe kan , geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn en veel grond opofferen voor bouw en natuur.Wat we te kort komen halen we wel voor weinig via de achterdeur van europa. Nou niet dus...

Dat verhaal was voor mij wel duidelijk dat dat de eindstreep niet zou halen(ook zonder oorlog)
+1
de Tank
@Taurus De oorlog zal nu als reden voedseltekort worden gezien en niet het landbouwbeleid. Ik zou nog maar niet te vroeg juichen dat aan die visie verandering komt.
+2
Taurus
@de Tank boerenbusiness.nl/artikel/10894117/…
In Sri Lanka weten ze er inmiddels van. Staat helemaal los van de oorlog in Oekraïne, dit is een voorbode.
de Tank
@Taurus die pakken het goed aan, alles 100 % biologisch😥
+2
Weidezicht
@de Tank dit ben ik dan wel met je eens. Die sofa zitters krijgen een excuus aangereikt (de oorlog) om hun falend beleid uit beeld te houden.
+1
jack89138393
@de Tank Zou mooi zijn deze kans aan te grijpen om de minder bedeelde Nederlanders van voedsel te voorzien voor een acceptabele prijs. Niet meer exporteren dan nodig is, ook niet als die beter betalen al ben ik bang dat veel boeren toch kiezen voor de best betalende partij.
de Tank
Quote Reactie van @jack89138393:
Zou mooi zijn deze kans aan te grijpen om de minder bedeelde Nederlanders van voedsel te voorzien voor een acceptabele prijs

Ik ben voor, die initiatieven zijn er trouwens al en zal alleen maar uitbreiden. Op zich ook niets mis mee het naar elkaar omkijken niet alleen aan de overheid over te laten. Effectiever en geeft meer voldoening.
deJong
@jack89138393 er zal toch verdiend moeten worden. Je wordt ook boer om te ondernemen en daar is gewoon geld voor nodig.
+8
George
Quote Reactie van @de Tank:
erkneukelt zich over het feit dat er een voedseltekort dreigt met als gevolg dat de armsten het niet meer kunnen betalen

Dan ga jij lekker je gang om net tegen of voor kostprijs voedsel te produceren! Armoede en honger moet niet op het bordje van de boeren worden geschoven. Maar dat gebeurd wel want voedsel moet goedkoop blijven en we moeten precies opgeven wat we telen , wat en hoeveel dieren we houden. Puur omdat ze het willen weten dat er genoeg komt en ze zo de prijzen laag willen houden.
Armoede en honger mag niet op de boer worden geschoven zodat die zelf in armoede komt en het opgeeft omdat er geen perspectief is! Ik begrijp Mark prima!
de Tank
@George Dan ga jij lekker je gang om net tegen of voor kostprijs voedsel te produceren!

Heb ik nooit gedaan en ben ik ook niet van plan.
+5
de jonge
@de Tank ik zie hem niet verkneukelen hoor, ik zie hem constateren.
+4
Bennie Stevelink
Wat zegt Mark van den Oever nu eigenlijk? Ik heb het volledig afgeluisterd en volgens mij zegt hij niets.

Feit is dat een groot deel van de Nederlandse veehouderij niet bijdraagt aan voedselzekerheid. Veehouderij is namelijk niet de eerste schakel maar de tweede schakel in voedselproductie. De eerste schakel is de plantaardige productie die zowel voedsel voor de mens als voer voor het vee levert. Als een groot deel van de plantaardige productie die voer levert voor het vee buiten Nederland ligt, is de veehouderij net zo kwetsbaar als de mens. Als de veehouderij net zo afhankelijk is van import als de mens, draagt de veehouderij niet bij aan voedselzekerheid. Voedselzekerheid is datgene wat je in eigen land kunt produceren zonder import van voer of kunstmest.
+6
Bekkink
@Bennie Stevelink dus de mens moet leren gras eten? 🤣
Jotke
@Bennie Stevelink

Och... onze anti FDF LTO'er is veganist geworden?

Niet verwonderlijk eigenlijk... Dat is toch ook het doel van die Haagse organisatie? Iedereen( lekker ongezond) veganist?
+3
Van-Epscheuten
@Bennie Stevelink correcte opmerking lijkt me.
de Tank
@Bennie Stevelink Wat betreft de import van kunstmest weet ik niet of je dat zo kan stellen.
BuvaM
@de Tank Dat zou heel goed kunnen als jij kan aangeven waar onze kunstmest vandaan komt. Ik ben benieuwd.
Ik weet het niet.
We kunnen niet de vogelpoep van de rotsen halen, zoals soms gebeurt en het (boekweit) branden eveneens niet.
ares697
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
it is dat een groot deel van de Nederlandse veehouderij niet bijdraagt aan voedselzekerheid. Veehouderij is namelijk niet de eerste schakel maar de tweede schakel in voedselproductie. De eerste schakel is de plantaardige productie die zowel voedsel voor de mens als voer voor het vee levert. Als een groot deel van de plantaardige productie die voer levert voor het vee buiten Nederland ligt, is de veehouderij net zo kwetsbaar als d

Ik denk dat de Nederlandse land-en tuinbouw wel bijdraagt aan voedselzekerheid op lokaal (600km) niveau. Alleen zowel de akkerbouw, als veehouderij produceert heel eenzijdig, dat komt niet overeen en kan ook niet overeen komen met onze voeding.
+3
de jonge
@Bennie Stevelink blijkbaar zegt hij wel zo veel dat jij meent dat je erop moet reageren...
+1
BuvaM
@de jonge Dat is een waarheid als een koe.
Als jij dat aanvult of verbetert kunnen wij als lezers daarmee ons voordeel doen.
+2
Nevergiveup
@de jonge Bennie moest weer ff een stok zoeken voor Mark , had je dat anders verwacht dan ... 🙈
+1
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
kunstmest.

De kunstmest die ik nodig hebben kunnen ze in NL prima maken. Ik zal heus wel wat voer van verre oorden hebben maar niet zo heel veel lijkt me. Is trouwens wel interessant om dat eens exact per diersoort in beeld te hebben. Ik heb pas gehoord om de Nl-ers van voedsel te voorzien je al 3.3 miljoen ha landbouwgrond nodig had. We hebben iets meer dan de helft.
de Tank
@pieta Als ze naar behoefte consumeren en niets verkwisten is 2 miljoen ook wel genoeg😋
+2
pieta
@de Tank Dat weet ik niet. Ik zou zoiets wel inzichtelijk willen hebben.
de Tank
@pieta Ik gok dat ook maar en tussen hetgeen we nu nodig hebben en verhongeren zit een fiks gat(niet onderbouwd overigens)
+2
weurding
@pieta ik ook wel, is ook nog heel veel grond waar gewassen op verbouwd worden die niks met menselijke of dierlijke consumptie van doen hebben
+1
Nevergiveup
@pieta Als Bennie hier "chief de comande" was in Vernederland hadden we al 10 jaar droog brood en honger gehad ...
Achso
@Bennie Stevelink kun je EU ook wel opdoeken. Die is gebaseerd op vrij verkeer van goederen.
Dat verkeer hoeft dan niet meer zoals jij stelt.
Achso
@Bennie Stevelink In terms of volume of trade, in 2018 the EU imported 151 million tonnes of agricultural products, while it exported 99 million tonnes. Between 2002 and 2018 the total trade volume had an average annual growth rate of 2.1 %.
Zo ga je dus nat..
Bennie Stevelink
@Achso dat doet niets af aan mijn stelling dat veehouderij, gebaseerd op geïmporteerd voer, niets bijdraagt aan voedselzekerheid.
+1
Bekkink
@Bennie Stevelink eigenlijk moet je nog verder gaan. Hoeveel voedsel word er geimporteerd voor de mens. Als we dan toch zelfvoorzienend moeten worden....
+5
@Bennie Stevelink en de mest die de dieren produceren? Draagt die niet bij aan voedselzekerheid?
+2
BuvaM
@MaartenMandemaker Moeilijke vraag en antwoord lijkt mij richting ontkennend te moeten gaan.
Melkvee dat vooral van gras melk geeft draagt bij aan voedselzekerheid. Een koe levert efficiënt zuivel van grond die voor andere doeleinden ongeschikt is en kan bovendien bijdragen aan het leefklimaat in een land.
Zodra hiervoor hoogwaardige grond gebruikt wordt, of onttrokken wordt aan de humane voedselketen, ontstaat er een andere situatie.
Een kip geeft efficiënt ei(wit). Een varken efficiënt vlees en kan dat van veel reststromen doen. Ook daarvoor geldt dat zodra dit hoogwaardiger voedingsstoffen worden dit gevolgen kan hebben voor de humane voedingsketen.
Voor Nederland is de voedselzekerheid vooral een theoretische discussie.
In bijv landen als Soedan, Ehtiopië en Kenia niet. Daar is het eigendom van een koe of varken vaak bezit. Het onderhoud van dat bezit kan zomaar het eten uit de monden van de zwakkeren in die samenleving houden.
Dat gebeurt momenteel, dat lijkt haast wel zeker en deels ook het gevolg van oorlog.
Ik blijf onder de indruk van zoiets en ben daarom voorzichtig als het om ferme standpunten gaat.
Achso
@Bennie Stevelink krijg je nog knap honger dan straks in Nederland.
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
@Achso dat doet niets af aan mijn stelling dat veehouderij, gebaseerd op geïmporteerd voer, niets bijdraagt aan voedselzekerheid.

Hebben we dan gebrek aan voedselzekerheid in Nederland?
En ik weet tevens nog heel wat ha in Nederland waar als het moet aardappels (graanvervanger) in kunnen.
+2
de Thijs
Als je echt voedselzekerheid wilt hebben moet je naar de allereerste schakel kijken 17 miljoen mensen in dit piep kleine landje is heel veel (in 1900 zaten we nog op 5 miljoen inwoners)
+2
BuvaM
@de Thijs En hoe was de voedselzekerheid toen?
arie.j
Quote Reactie van @de Thijs:
Als je echt voedselzekerheid wilt hebben moet je naar de allereerste schakel kijken 17 miljoen mensen in dit piep kleine landje is heel veel (in 1900 zaten we nog op 5 miljoen inwoners

Onzin, je kan net zo goed naar een grote stad met een miljoen inwoners kijken en zeggen dat er geen voedselzekerheid op eigen grondgebied is
De bevolking in Europa is de laatste 20 jaar maar met 4% toegenomen.
En ondanks dat de mensen ouder worden verwacht men dat de bevolking in Europa nauwelijks meer zal toenemen.
businessinsider.nl/vanaf-het-eind-van-de-eeuw-groe…
Verder is Nederland een grote voedselexporteur en exporteren we veel niet voedingsproducten uit de landen tuinbouw zoals bloemen etc.
Wanneer Nederland echt zelfvoorzienend moest zijn, dan zou land en tuinbouw heel anders opgezet moeten worden.
Maar waarom hebben we een EU? Toch niet om alles op eigen houtje te doen ? Maar om daar te produceren waar het voor dat gewas of vee het beste is?
+2
weurding
@arie.j in Europa, maar wat als de boten vanuit Afrika gaan varen? Daar is de bevolkingsgroei laatste 20 jaar groter dan 4 % , tevens ook vrijwel het enigste wat wel groeit daar
weurding
@weurding "De bevolking in Afrika verdubbelt, hoe gaan we de monden voeden? | RTL Nieuws" rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/…

Dit is 30 jaar, maar prognose jaar 2100 is verdriedubbeling
weurding

(klik om te vergroten)

BuvaM
@weurding Prognoses over bevolkingsgroei of -krimp moeten vaak bijgesteld worden.
Situatie rond voedselbeschikbaarheid in veel Afrikaanse landen is deze eeuw verbeterd, ook in die landen met een sterke bevolkingsgroei.
De problemen zijn vooral, of misschien wel nagenoeg geheel, ontstaan in landen die lijden onder oorlog of grote natuurrampen.
Corruptie speelt ook een rol al lijkt dat ondergeschikt.
En de huidige voedselcrises -die lijkt te ontstaan, die is er nog niet- ontstaat ook grotendeels door oorlog. In landen die ook fors last hebben van corruptie.
weurding
@BuvaM zoek eens wat er in afgelopen jarenbevolkingsgroei was in Afrika, vast meer dan 4% in 20 jaar in europa
weurding
@weurding dit is in 60 jaar

(klik om te vergroten)

BuvaM
@weurding Ik schreef "sterke bevolkingsgroei"
Van de situatie in Afrika ben ik diep doordrongen.
Oorlog en natuurramp zijn de grote bedreigingen.
Bevolkingsgroei is meestal het grootst waar de bestaanszekerheid het kleinst is. Als je inzoomt op de door jouw aangehaalde cijfers wordt dat zichtbaar.
BuvaM
@weurding De door jouw geplaatste tekst begint met 'Wellicht'.
Als mensen van zo'n instituut dat doen is het voor ons ook raadzaam om in voorzichtige termen onze zorg of mening te schrijven.
weurding
@BuvaM je kan niet om de feiten heen
Vdejong
@arie.j
Quote:
Maar om daar te produceren waar het voor dat gewas of vee het beste is?

Ja en wat wil de regering met het productie middel doen?
+2
hummy
Inflatie word het grote probleem. En omdat in te dammen moet rente omhoog en dat gaat heel vervelend worden. Van een kale kip kun je niks plukken. En de mensen die niets hebben, hebben niets te verliezen. Geen winnaars hier.
Twentsch Land
Rente omhoog !

Ja dat verwacht ik ook wel door de inflatie .....van de andere kant om de economie wat draaiende te houden ( want er is nogal wat nasleep door de Corona en door de oorlog in de Oekraïne ) kan de rente niet of niet veel omhoog.

@hummy
+1
Klavertje
Varkensboer Mark gaat duidelijk niet voor de sympathie van de Nederlandse bevolking
+2
Nevergiveup
@Klavertje tja weet ook niet , groot gedeelte van de burgers en zeker den Haag gaat ook niet voor de sympahtie van de boeren ...
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Nevergiveup:
groot gedeelte van de burgers

Ho! Het is maar een heel klein gedeelte van de burgers. Maar dat kleine deel schreeuwt wel het hardst.
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn en die hebben het (veel te) goed.
BuvaM
@spotmelker En de spotmelker met de huidige spotmelkprijs?
Nevergiveup
@BuvaM Zal je niet mee vallen na 10 jaar decimeer beleid en daarnaast de kostprijs stijgingen. Dat maakt nu die paar maanden hogere melk prijs nog niet goed.

En hard werken mag beloont worden toch ? Of ben jij een slaven drijver ?
BuvaM
@Nevergiveup Waarom zo onvriendelijk? Om op een Trekker forum anderen zo uit te schelden gaat mij te ver.
Ik misgun niemand iets volgens mij kan je dat in mijn woorden ook niet vinden.
Ik vraag alleen naar de huidige situatie en dat vraag ik aan iemand die van anderen beweert dat zij het (te)goed hebben.
Dat kan zo zijn. En toon dat aan.
Laat hij ook een kerel zijn en zijn eigen positie niet achterhouden maar de vraag gewoon beantwoorden.
Nevergiveup
@BuvaMIk verwijt ook niemand iets , want ik stel twee vragen , dus dat zegt niet dat ik iemand iets verwijt. Het zou ook netjes zijn als jij bv. alleen mijn eerste vraag eerst ook netjes beantwoord natuurlijk. Dat kan heel simpel met ja en nee.

Dan zijn we er uit denk.

Prettige dag verder.
BuvaM
@Nevergiveup Dit is link gedrag van jou. Zulke dingen -over onmenselijk gedrag- vraag je niet in een normale omgang tussen mensen.
Als je een kerel bent nodig je mij uit voor een bak koffie en neem ik het gebak mee.
Nevergiveup
@BuvaM Haha , je voelt je nogal aangesproken zeg over een vraag (zonder antwoord)

En weet je, eigenlijk zegt dit alles over U ...

En hier hou ik het bij

En gaat over tot de orde van de dag

.
BuvaM
@Nevergiveup Zeker, ik voel mij aangesproken door een rechtstreekse vraag.
Kritiek op alles wat je niet bevalt, of het terecht is of niet de gegevens kloppen of niet daar heb jij geen moeite mee. Jouw mening zal zegevieren. Zulk gedrag brengt alleen maar schade toe en dat is waarom ik nog reageer.
Zodra blijkt dat wat jij beweert niet steekhoudend is wordt je onfatsoenlijk en insinueert allemaal dingen om je gesprekspartner maar slecht te maken, alsof hij er onmenselijke gedachten op na houdt.
Nevergiveup
@BuvaM

Sorry sorry sorry

Pfff....
Nevergiveup
Het antwoord van spotmelker staat in principe al in mijn eetste reactie als je goed kunt lezen@BuvaM
kanniewaarzijn
@spotmelker Als het een beetje meezit komt daar binnenkort verandering in.
marcsterreborn
@kanniewaarzijn dat gaan wij regelen
weurding

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voedselproductie en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0