Jan Dijkstra: 'Op sommige melkveebedrijven is fosforgrens bereikt'

'Op dit moment vallen de diergezondheidsproblemen door fosforgebrek nog mee', zegt onderzoeker Jan Dijkstra van Wageningen University & Research. 'Dat is over tien jaar anders.'

Deel dit topic

Reacties

+2
de jonge
Direct al gezegd, de staat maakt door hun toedoen ons zogenaamde dierverwaarlozers....Ze hebben er geen kaas van gegeten.. vraag me wel eens af of de rekenmodellen die ze gebruiken net zoveel foutpercentages bevatten als met de stikstofberekeningen..
+1
overstekend wild
@de jongeidd! Van koeien met melkziekte die na paar dagen CaMg infusen nog steeds niet kunnen staan
+4
Noorderling
@overstekend wild
fosforopname is kilo's drogestof x % fosfaat.
Als een van beide onder druk staat, kom je er nog mee weg. Als je en lage gehaltes hebt en lage voeropname ga je nat. Bijna alle problemen komen voort uit een te lage voeropname, daar zou ik me drukker om maken dan een gram meer of minder fosfaat per dag.
j h p
@Noorderling Een symptoom van fosfor tekort is lagere voeropname.
Noorderling
@j h p
je hebt een fosfortekort door een lage voeropname, als koeien niet meer staan daalt inderdaad de voeropname nog verder.
j h p
@Noorderling wat jij wil
+1
overstekend wild
@Noorderling daarom zijn het er dus ook vaak enkele die door het ijs zakken. Maar dan zijn er dus wel meer dieren die al behoorlijk richting de gevarenzone gaan
royale
Trieste zaak! Ik voer al meer dan een jaar monocalciumfosfaat en probeer daarnaast fosfaatrijke grondstoffen te voeren. Ik merkte afgelopen jaar dat er al weer 3,5 gram fosfor in de graskuil zat, dus het stijgt weer. Die hele fosfaatreductie is een belachelijke vertoning geweest! Als ik morgen weer fosfaat met derogatie mag strooien koop ik direct triplesuper ook kost dat een vermogen!
bio boer
@royale het wordt soms ook door boeren zelf gedaan om bex voordeel tehalen fosfaat arme grondstoffen tevoeren zo dat ze meer mest op het land mogen
+1
de jonge
@bio boer dan weet jij meer dan mij, eigenlijk wil je nu dus beweren dat het de boeren hun eigen schuld is? vind ik nogal een aantijging moet ik zeggen. ik denk dat er onderschat word wat ook grondsoorten voor verschil maken en ik ga er vanuit dat we allemaal het beste met onze dieren voor hebben en niet de praktijken doen die jij beweert dat er gebeuren
bio boer
@de jonge zei soms er zit waarschenlijk wel verschil wat de grond doet als je in hoog zit mag er 70 kg op ?
+1
de Tank
@de jonge De gezondheid van het vee is altijd en 100% de verantwoordelijkheid van boeren. Als je dat niet lukt met dit beleid stoppen met veehouden.
royale
@bio boer Die zullen er vast wel zijn, maar hier mag ruim 100 kg fosfaat op elke hectare gras en mais en daar kom ik niet aan. Ik heb afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren weer aan bex meegedaan. Het fosfaatvoordeel zakt gelukkig wel door gebruik van monocalciumfosfaat. Ik ben het overigens niet eens dat fosfaatproblemen eerder komen door lage voeropname dan door lage gehaltes. Als je in het verleden graskuilen had van beneden de 3 gram fosfor met daarnaast een beetje mais en je voert alleen standaardbrokken met energie, dan valt het best tegen om voldoende fosfor te voeren. Daarom voerde ik in het verleden ook maisgluten bij.
bio boer
@royale zit op fixerende grond door hoog ijzer bodemvooraad is goed meestal wel fosfor van 5 behalve afgelopen zomer 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven en fosforgebrek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0