Melkveehouder Buijs stopt derogatie om stalaanpassingen te voorkomen

Melkveehouder Joris Buijs in Etten Leur (NB) heeft besloten om het aankomende jaar de teelt van krachtvoer in eigen hand te nemen. De door hem beteelde oppervlakte neemt daardoor toe van 76 naar 92 hectare. Hierdoor daalt zijn veebezetting tot onder de 2 grootvee eenheden per hectare en voldoet hij aan de voorwaarden van natuurinclusieve melkveehouderij, waardoor hij is vrijgesteld van het realiseren van een emissiearme stal.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Papieren problemen op papier oplossen 👍
Geen hectare meer in Nederland, mest kwam er toch al op, alleen nu op een brs nummertje. Nu grondgebonden en de fosfaatbank nog even leeg trekken.
Klavertje
@Noorderling fosfaatbank
Rekenen met Bep plaatsingsruimte?
weurding
16 ha bijpachten/kopen goedkoper dan aan emissie eisen voldoen?
T60401
@weurding Ieder jaar weer de druk om voldoende areaal te hebben om aan de regels te voldoen. Kan zomaar gebeuren dat je ineens een 10 ha kwijt bent. en dan ? 20 koeien weg doen?
Noorderling
@T60401
100.000euro levert sowieso niets op, grond krijg je wat voor weer.
T60401
@Noorderling In 2026 of 2028 moet je alsnog een emissie arme vloer om aan de landelijke regels te voldoen.
robbies
@Noorderling denk je dat hij 16 ha heeft bijgekocht? Denk eerder de samenwerkingen met akkerbouwers uitgebreid
Noorderling
@robbies kan, worden hier wel gekkere sprongen gedaan, pacht kan ook. Maar op papier oplossen is natuurlijk het mooiste.

Oogst nu aan krachtvoer 3-4000euro per hectare, 1500 pacht en 1500 teeltkosten. Kom je op saldo van 500euro per hectare, als hij 6 gooit nog 2,5cent PP. Vloer leggen kan altijd nog.
robbies
@Noorderling ja prachtig. En hoe lost dat het veronderstelde stikstofprobleem op? Zodra je een bestuurlijk gewenste bedrijfsvoering hebt, heb je plots geen emissies meer en ben je vrijgesteld van maatregelen.
Noorderling
@robbies
Ja niet. Maar doet dat er überhaupt nog toe?
Jullie provincie maakt er ook een potje van, mag je dat als boer toch ook wel?

Niemand overziet in de politiek het totaal plaatje, maak dan maar gebruik van die onkunde. Wie het wel enigsinds snappen, worden murw gebeukt en laten zich ook niet meer verzuren door de staten en discutabele gedeputeerde.
bio boer
@robbies als idereen zo exstensief boerde waren er wel stuk minder koeien 😉
Noorderling
@bio boer
Half Nederland wordt nog niet opgegeven met de gdi door melkveehouders. 100hectare kan ik met wat rompslomp ook wel koeien op krijgen.
bio boer
@Noorderling dan kom je niet uit met je voedergewassen eisen maximaal 30% bouweland 😁
Noorderling
@bio boer
Aardappelen en bieten vreten koeien ook wel.
Het slaat compleet door, denk dat ondertussen iedereen beter af is zonder die dwaze regels dan opgejaagd worden door zulke onzin. Maar goed, we spelen het voorlopig nog maar mee.
pieta
@bio boer Er zijn 1,5 miljoen koeien en volgens mij is er 1.8 miljoen ha landbouwgrond.
bio boer
@pieta niet allemaal voor de melkvee
+4
Noorderling
@pieta In het nieuwe GLB staat iets dat je 70% voedergewassen moet hebben.
Allemaal leuk, behalve voor gemengde bedrijven, met 100ha en 50 koeien ga je dus flink nat.
Of opsplitsen op papier, of stoppen met koeien of 200 koeien melken. Tussenvorm, het gemengde bedrijf, of hoe ze het nu uitgevonden hebben, kringlooplandbouw wordt je onmogelijk gemaakt.

Maar voor koeien moet je wel zelf ruwvoer winnen, geiten buffels en schapen niet, kalveren ook niet, beleidsmakers zullen ook wel op vrijdagmiddag vastgelopen zijn en het bij deze puinhoop laten.
+1
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
ten. Kom je op saldo van 500euro per hectare, als hij 6 gooit nog 2,5cent PP. Vloer leggen kan altijd nog.

Bij 2 gve produceer je nog om en nabij 250 kg n per ha. Geen derogatie betekend 80 kg n per ha af voeren. Bij 92 ha zomaar een 2000 kuub. Vervolgens kun je voor je ha grasland kunstmest terug kopen. Stikstof is dan misschien nog op te vangen door klaver maar P en K zal toch ook ergens vandaan moeten komen.
+1
Noorderling
@T60401
K heb je al gauw teveel op klei.
Bonen hebben weinig nodig, beetje polysulfaat en redden zich, stikstofnalevering voor de maïs, redden zich dan ook met weinig, kan vaste mest mooi op en kunstmest NP startgift. Omdat op de bonen geen mest komt heb je alsnog wel 50kuub voor grasklaver.

Als je voldoende energie teelt om je eiwit te benutten, pak je ook zomaar 10%bex voordeel/scherp ureum ten opzichte van grasrijk rantsoen op redelijk extensief bedrijf. Pak je ook al zomaar 25kg N per hectare.

Het totaalplaatje moet kloppen, met lage intensiteit levert derogatie niet direct wat op. Dan moet je in de midden of hoge categorie zitten, dan kun je weer kopen wat optimaal past om je gras te benutten. Alles daartussen kost geld of efficiëntie.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
K heb je al gauw teveel op klei.Bonen hebben weinig nodig, beetje polysulfaat en redden zich, stikstofnalevering voor de maïs, redden zich dan ook met weinig, kan vaste mest mooi op en kunstmest NP startgift. Omdat op de bonen geen mest komt heb je alsnog wel 50kuub voor grasklaver.

Mooi verhaal maar als de bonen wat ruw eiwit moeten maken hebben ze toch echt P nodig. Ruw eiwit zonder P moet nog uitgevonden worden.
Kijk ik naar mijn eigen bedrijf dan heb ik met krachtvoer nog redelijk wat P aanvoer. Daarnaast derogatie en nog hollen mij fosfaattoestanden op de grondonderzoeken achteruit. Fosfaat beschikbaarheid van 0.3 en 0,4 is eerder regel dan uitzondering. Kali gaat de zelfde kant op meeste percelen hebben toestand vrij laag.
Nu wil buijs volop inzetten op krachtvoer teelt en geen derogatie. Dat betekend geen aanvoer van P via krachtvoer en 2000 kuub mest afvoer. Dat is uitmergelbeleid in hoogste versnelling. Daar past de term natuurinclusie wel mooi bij. Wat natuur = uitmergelen. En als ik mij niet vergis heb jij ook al problemen om P op pijl te houden. Kan me tenminste iets herinneren over verhalen van tonnen schuimaarde aanvoeren.
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
En als ik mij niet vergis heb jij ook al problemen om P op pijl te houden. Kan me tenminste iets herinneren over verhalen van tonnen schuimaarde aanvoeren.

Dat klopt, is de goedkoopste calciumbron en fosfaat de winst. Mest wordt afgevoerd naar collega akkerbouwer waar ik ook geregeld mijn voedergewassen en krachtvoer teel. Op het totaalplaatje moeten er toch mineralen aangevoerd worden omdat politiek het nodig vind dat je niet je eigen grond mag bemesten zonder tonnen te investeren in lucht.
Zitten op nog geen 1gve per hectare. Maar ik vind het wel prima zo, heb jaren lang last gehad van hoge kali en magnesiumgehalten in de grond, mede door de BEP, dan krijg je wel werk bij je droge koeien.
Stikstof binden vlinderbloemigen wel, schuimaarde komt van de bieten weer terug met P en Ca en kali onttrekken de aardappelen.
overstekend wild
@Noorderling hoog magnesium hoeft toch geen probleem te zijn
+1
Noorderling
@overstekend wild
wel in de CEC, verdringt weer allerlei andere mineralen en sporenelementen, wat ook niet in het gras komt en je weer met mineralen aan het voerhek wat lapwerk moet verrichten. Doe het liever aan de voorkant, beter voor bodem en koe.
bio boer
@T60401 bij 1.8 gve hoef je niks aftevoeren en zonder derogatie mag je p en k kunstmest strooien 😉
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
zonder derogatie mag je p en k kunstmest strooie

Dat kunstmest maakt het dan ook echt natuurinclusief. 😁
Klavertje
Onder 2 GVE is er geen emissie uit de stal
Wist ik niet
Klavertje
@Klavertje Mag pootgoed en suikerbieten ook?
Klavertje
Natuurinclusieve 2 GVE?
Onzin
2GVE is 20000+ kg melk
Natuurinclusive is
+2
kearl
@Klavertje .... Een hol modewoord?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie , grasland , melkvee , derogatie , melkveehouder , stalaanpassingen , melkveebedrijf en buijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0