Melkprijs vanuit de markt

In de hele wereld is er een krapte aan zuivel. Enerzijds komt dat omdat er slecht gemolken wordt, er krapte van voer is en veel veehouders in de wereld kiezen om hun gronden akkerbouwmatig te gebruiken ivm goede prijzen. De zuivelnoteringen vliegen omhoog.
Arla maakte deze week haar prijs bekend voor de maand april en kwam uit op ruim 45,5 cent bij de basis gehalten en standaard melk. Gezien de markt een magere prijs.
Maar welke prijs is er op basis van de huidige markt mogelijk?
Ik heb daarbij een berekening gemaakt.
Ik ga daarbij uit van de volgende marktnoteringen
Roomprijs 8 euro per kg
Gouda kaas 4,5 tot 4,9 per kilo
Wei poeder 1,5 per kg
Al deze prijzen zijn op basis van de DCA noteringen.
Allereerst de standaardisering van melk van 4,5 naar 3,7 % vet
Dat levert 6 euro per 100 kg melk op
Dan de kaasbereiding. Ik ga uit van een gemiddelde hoeveelheid melk per kg kaas van 8,4 kg en een Gouda notering van 4,70 euro per kg. Dat levert 55,9 euro per 100 kg melk op.
Dan de wei, 1,5 euro per kg wei poeder geeft 16 cent per kg wei.
Ik ga uit van 0,9 kg wei uit een liter melk, dus 14,4 euro per kg melk.
Totaal komt ik aan een opbrengstprijs per 100 kg melk van 76,7 euro. Daar moeten vanaf de verwerkingskosten. Ik zet die op 16 euro per 100 kg melk met de wetenschap dat ik dit zeer ruim inschat (200% en hoger)
Dat betekent dat ik aan een melkprijs per 100 kg melk kom van 60 euro. (standaard melk)
Nu maakt RFC komende maandag als eerste Nederlandse fabriek haar prijs bekend op basis van een gewogen gemiddelde vanuit het melkmandje. Andere fabrieken komen daarna, maar wijken zelden veel af van het gewogen gemiddelde van het melkmandje. De differentiatie van de melkprijs zit vaak in de diverse programma's van de zuivelfabrieken, die door de markt betaald worden (ga ik vanuit...)
Ben zeer benieuwd wat de april melkprijzen worden....volgen de fabrieken de markt.....of gaan ze voor het maximale bedrijfsresultaat....waarbij die gegenereerde geldstroom vaak maar gedeeltelijk terug vloeit naar melkveehouder.
Spannende tijd.

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
Op de site van de DDB wordt ook wekelijks een berekening gemaakt. Zij kwamen vorige week ook op een prijs uit van rond de 60 euro per 100 kg melk. De supermarkt noteert iets lager, logisch, want anders maken verwerkers van spotmelk geen marge.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven supermarkt moet spotmarkt zijn
bio boer
@John Spithoven super werkt met contract bij eieren weet ik dat ze langer dan een jaar zijn
+3
Erco
@bio boer langer dan een jaar. Ze lijken wel gek. Als de zuivelprijzen stijgen hebben ze lange contracten en als ze dalen dalen we gelijk mee, dan zijn de lange contracten verdwenen? Geloof jij t? We worden voor de gek gehouden dat is t.
+1
bio boer
@Erco hoe dat met zuivel werk weet ik niet 🤷‍♂️ maar in België is fabriek failliet en campina maak ook geen grote winsten dus is niet zo dat het bij de fabrieken met bakken binnen komt
+2
Jaap40
@Erco de handel en politiek doen alsof de voedsel markt een vrije markt is. Maar de markt wordt kennelijk geregeerd door een paar lieden die van bovenaf bepalen. De primaire producent is altijd de klos in deze markt. Je zult zien als consumenten prijzen echt te hoog gaan worden dat er vanuit overheden ingegrepen gaat worden.
Voedsel is geen artikel voor de vrije markt overigens als je het mij vraagt.
Dickvanselm
@John Spithoven goed dat je het zo benadert John. Kan je uitleggen hoe de door jou genoemde noteringsprijzen tot stand komen?
John Spithoven
@Dickvanselm Ben uit gegaan van de DCA prijzen, maar ook andere noteringen zoals die van Zuivelnl geven dezelfde waarden aan.. En ook Boerderij.nl heeft het over vergelijkbare waarden.
Dickvanselm
@John Spithoven dat snap ik, maar mijn vraag aan u is: hoe komen die noteringen tot stand? Waarop zijn dergelijke cijfers gebaseerd?
klant
@John Spithoven melkprijs moet 10 procent van de boterprijs zijn
mlkvhoudr
@John Spithoven klopt deze prijzen zijn zonder de verwerkingskosten
+1
Noorderling
Wie weet komt er binnenkort nog een fabriek te koop, dat moet toch met een paar boeren te flikken zijn?
+1
Jan-T
Ze hebben contracten. bla bla bla.
Maar ze vergeten daar een clausule in te zetten dat indien de omstandigheden proportioneel zijn, en of buiten de invloed van de melkverwerkers dan mogen ze de prijs tussentijds verhogen.
Daar ontbreekt het aan. of ze hebben het wel maar ze laten de Ezel de melkveehouder voor niks lopen.
bio boer
@Jan-T jij onderschat de macht van de super hoe verl supermarkt kun je hebben als klant in nederland kun je wel op 2 handen tellen
ted9
@bio boer De vaste contracten en de toegenomen kosten van verpakking energie en transport moeten we denk ik niet onderschatten.
+1
robotmelker
@ted9 ik heb geïnvesteerd in een Coop om melk te verwaarden... En niet om verpakkingsmateriaal of chemische goedjes in de melk te verwaarden... Bestuur en directie van RFC zijn grote slape onderhandelaars ....
+1
Jan-T
@bio boer Heeft iemand al gehoord dat dat er ergens kaas of een melk product niet in de winkel schappen ligt door prijs onderhandelingen.

Ik heb dit nog niet gehoord.
Dit betekend dat bij prijs onderhandelingen het nog te gemakkelijk gaat.
Leo,s vriend
@Jan-T en jij denkt dat de supermarkten zomaar akkoord gaan met zo een clausule? Die lachen zich rot, voor jou 10 anderen.
Zal momenteel met nieuwe prijsonderhandelingen iets anders gaan, maar de gedachte dat je supers onder druk kan zetten slaat nergens op.
Los daarvan, vrijwel alle leveringsafspraken gelden voor langere tijd, tot een half jaar, en als een zuivelproducent net in oktober de levering vastgelegd heeft, dan is het april voor er nieuwe prijsafspraken gemaakt worden.
Zie de Belgische zuivelonderneming die failliet ging afgelopen week, schijnt dat die veel op spotmarkt kocht, nou, je zal maar voor 40 cent vastgelegd hebben en nu 50 moeten betalen om aan je leveringsplicht te kunnen voldoen.
Zie de drama's in aardappelland bij slechte oogsten en vastleggingen, moeten boeren dure aardappelen bijkopen om aan leveringsafspraken te voldoen.(leveringscontract voor bv 5 cent, en voor een duppie moeten bijkopen)
+1
John Spithoven
@Leo,s vriend foodagribusiness.nl/voorbeeldbedrijf-belgische-mel…

Ik denk dat er bij Quirynen iets anders aan de hand was.........Daar gebeurde meer dan alleen melk verwerken.
Leo,s vriend
@John Spithoven Ok, die kende ik nog niet.(kochten overigens wel 50% van de melk bij.)
Kars
@John Spithoven die hebben nog wat mest problemen🙊
+3
Jan-T
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
en jij denkt dat de supermarkten zomaar akkoord gaan met zo een clausule

En jij denkt dat het in de supermarkt wereld normaal is, dat alle eisen en financiële debacles maar 1 kant op vallen.
Ergens klopt er iets niet..

Verder denk ik dat houding en gedrag van de melkveehouders ook snel anders moet worden.
Het is heel normaal dat inflatie correctie en extreme prijs stijgingen verrekend word wie dat niet normaal vind moet bij zich zelf ten rade gaan, en doet zich zelf daarmee ook te kort.
Leo,s vriend
@Jan-T Ja, dat is in die wereld normaal, en nee, dat klopt van geen kant.
+1
bio boer
@Jan-T is maar net wie de meeste macht heeft met huismerk pak kan idereen vullen de super stuurt zijn recept op en zijn verpaking en vullen maar dus kunnen ze levrancier uitspelen tot op punt de leveranciers de super niet nodig hebben dan krijgt de levrancier weer meer macht met die paar supermarkt ketens die er nu nog zijn kun je die als zuivelverwerker niet meer missen
boer.
@Jan-T in de ijzerhandel is het heel normaal dat het contract verbroken wordt bij 10% prijsverandering.
Dat kan natuurlijk wel 2 kanten opvallen
Jan-T
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
(leveringscontract voor bv 5 cent,

Dat betekend dus dat je een slecht contract heb afgesloten. Elke gek kan toch verzinnen dat je buiten jou eigen invloedssfeer je niet verantwoordelijke bent.
Leo,s vriend
@Jan-T Stel die vraag maar aan een aardappelboer die al jaren een te lage prijs voor aardappelen in de vrije markt ontvangt, en zekerheid wilde over een minimumprijs.
+1
hookwood
@Leo,s vriend ben wel benieuwd of hier nog wat mee gebeurt: boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
Leo,s vriend
@hookwood ik ook.
j h p
@hookwood Hier hebben ze wat minder goede ervaringen. agriland.ie/farming-news/…
j h p
Een oud medewerker van een kaasfabriek vertelde mij eens dat de kosten van het kaas maken betaald werd door de opbrengst van de wei, dus als de kostenstijging in de pas blijft lopen met de opbrengst van de wei zit je aardig goed denk ik @John Spithoven .
John Spithoven
@j h p Klopt, hoor ik ook.
Kars
@j h p hetzelfde is dat bijproducten stijgen in prijs. De kosten van de fabrieken tellen ze niet door naar de supermarkt. Maar die knotsgekke boeren betalen ze door het afval van de verwerkende duur te betalen.
Noorderling
Quote Reactie van @Kars:
Maar die knotsgekke boeren betalen ze door het afval van de verwerkende duur te betalen

We zijn er zelf bij en houden het systeem zelf in stand. We hoeven of moeten gelukkig niets.
Bierbostel komt per ton drogestof ook duurder uit de fabriek als dat het er per ton drogestof aan gerst in gaat.
Weet ik de massabalans niet exact, kunt niet ontkennen dat het spel slim gespeeld wordt, een paar gekken die het kopen is genoeg.
bio boer
@Noorderling zo werk dat ook met soja schroot oorspronkelijk ging het om de olie nu is het schroot wat de de prijs bepaald de olie in mindere maten
John Spithoven
@John Spithoven Ik zie hierboven vele reacties in de trend van "lange termijn contracten beperken fabrieken om te acteren op marktontwikkelingen". Is dat zo.
De markt is volatiel. Lange termijn afspraken zouden dat kunnen ondervangen. Maar dan zouden bedrijfsresultaten (voor winstverdeling) ook volatieler moeten zijn. Winsten zouden over jaren heen bij die strategie meer uitersten moeten vertonen. En voor zover ik dat zie over alle coops heen, is dat niet het geval. Er schiet gemiddeld 2 a 3 cent boven de uitbetalingsprijs over voor onverdeelde winst. En die is zelfs nauwelijks afhankelijk van de conjectuur. En dat is vreemd te noemen.
Daarnaast zien we private spelers op de markt in verwerking en handel van zuivel daar wel zijn vruchten af werpt. Ondernemers als Vreugdenhil en Hoogteweg hebben niet voor niets een 'eervolle' vermelding op de lijst des lands vermogenden.
Daarnaast gaat er de komende tijd een mededingingstechnische interessante tijd ontstaan. RFC heeft een systematiek van het melkmandje, sinds jaar en dag gebruikt, dus zullen op de korte termijn de markt niet volgen. (en ook niet hoeven volgen, dat hebben de leden zo besloten) Voor anderen is het een andere discussie. Volgen zij de markt of volgen zij de GIM prijs.
Daarom komt er een interessante en spannende tijd aan in de melkveehouderij.
Melkboer16
@John Spithoven Vreugdenhil zou met haar productenpakket nu een topprijs uit kunnen betalen maar dat doen ze niet.
jan 10
Quote Reactie van @Melkboer16:
Vreugdenhil zou met haar productenpakket nu een topprijs uit kunnen betalen maar dat doen ze niet.

Het zou ze sieren als ze nu de melkprijs flink verhogen nu het kan,in de minder goede jaren van Vreugdenhil toen hun fabriek in Gorkum flinke opstart problemen had,hebben alle vreugdenhil boeren zeker 3 centen ingeleverd tov coop om hun fabriek draaiende te houden.
+3
Melkboer16
@jan 10 tja dat heb je met een particulier, Vreugdenhil wil natuurlijk wel elk jaar een paar plekjes hoger in de Quote.
Daarom begrijp ik ook niet zo goed waarom er melkveehouders zijn die vertrokken van RFC naar Vreugdenhil of A-ware. Dat is ongeveer gelijk als broekplassen, even voelt het goed maar daarna voelt het toch minder.
david2
@Melkboer16 Jaap Vreugdenhil is afgelopen jaar paar plekjes gezakt op Quote 500 van 168 naar 185 dus elk jaar hoger lukt ook niet altijd boerenbusiness.nl/artikel/10894996/…
de Tank
@John Spithoven Ik kan je gedachtengang niet helemaal volgen, volgens mij krijg je met langlopende contracten juist afvlakking van pieken en dalen en geen volatiele winsten. Verder vraag ik mij af wat je doel van deze topic is, het lijkt dat je ontevredenheid wilt aanwakkeren? Je weet al tijden hoe de prijs wordt bepaald, dit gaat morgen geen prijs worden gebaseerd op de huidige dagwaarde van zuivel. De garantieprijs over april begint nog niet met een 5.
John Spithoven
@de Tank Over de laatste regel zijn we het eens. Verder heb ik hier een heel neutrale discussie neer gezet waarbij ik alle facetten belicht En mijn onderliggende doel van deze discussie zal ik later beschrijven. Maar dat ligt op het vlak dat met de toekomstige noodzakelijke investeringen we sneuvelen aan een melkprijs die achter de kosten aan blijft hobbelen ipv achter de markt waarbij we incidenteel een stevige injectie nodig hebben zoals nu.
John Spithoven
@de Tank En over de lange termijn afspraken het volgende. Bij deze bedrijfsstrategie zou de marge groter moeten wezen bij hoog conjectuur. Alleen de bedrijfswinst zit weinig volatiliteit in.
de Tank
@John Spithoven Dat kan ik pas beoordelen hoe die langlopende contracten er uit zien, zonder dat te weten lijkt het mij wat kort door de bocht. Ik denk eerder dat er geld blijft liggen bij hoogconjunctuur.
dewittemotor
Is toch niet zo moeilijk.
Is de melkprijs laag dan sluiten de Supers lange contracten af.
Is de melkprijs hoog, dan gaan ze het dadelijk desnoods op dagprijs afnemen.

Zo zitten ze gemiddeld altijd goed
de Tank
@dewittemotor Alleen bij een echt tekort heeft de verkoper ook wat te eisen.
Melkboer16
@dewittemotor niet zo depri, prijs stijgt morgen tegen de 50 cent aan
Leo,s vriend
[quote="@dewittemotor" p="1991549"]Is toch niet zo moeilijk.Is de melkprijs laag dan sluiten de Supers lange contracten af.Is de melkprijs hoog, dan gaan ze het dadelijk desnoods op dagprijs afnemen.Zo zitten ze gemiddeld altijd goed

Nu een tandje hoger , de prijs is laag en de verwachting is dat de prijzen sterk gaan stijgen, wat doen de supers dan?
+5
mlkvhoudr
@Leo,s vriend zo lang wij denken de wereld te moeten voeden vinden de supermarkten alles prima behalve fatsoenlijk betalen
cs-agrar
Quote Reactie van @dewittemotor:
Zo zitten ze gemiddeld altijd goed

dat ziteen ze altijd, ze kopen vanvandaag voor komende week, maar vandaag gaan al wel de prijzen omhoog bij de kassa.. En voordat zij de producent betaald hebben, is het produkt uit de winkel al weg
John Spithoven
Waarom deze topic

Tussen de garantie prijs maart 21 en maart 22 zit 11 cent. Dat is een groot positief gat. Maar ik heb gisteren zitten rekenen. De extra kosten voor elektra, gas, brok, kunstmest, diesel en loonwerk ( maar ook alle andere benodigdheden) zijn meer dan het melkprijs verschil.

De sector moet de komende jaren fors investeren. Daar hebben oa de zuivel en banken afspraken over gemaakt. Vanuit Agri.nl werpen zij zich op als de belangenbehartiging.

Maar banken willen de laatste tijd alleen maar financieren op cash flow/kasstroom en niet op zekerheid.

En met een melkprijs die achter de kostprijs aan hobbelt, weet ik wel wat de Outlook wordt voor de meeste.......
KOC1981
@John Spithoven ik snap je intentie. Maar jij weet toch ook wel hoe de GP werkt. Is de inschatting van wat de anderen betalen inclusief meest recente nabetaling. Dus je gaat je lobby op de bedrijven uit het mandje moeten richten. En als je vandaag kijkt wie achterblijft en veel impact heeft(procentueel de grootste) denk dat je bij Arla moet aankloppen.
John Spithoven
@KOC1981 Als je al mijn bijdragen leest in deze topic richt ik mij ook niet op de ontwikkeling van de garantie prijs. De leden hebben namelijk gekozen voor die systematiek. En ik benoem ook halverwege deze topic de overige bedrijven.
mlkvhoudr
@John Spithoven welke opties hebben de leveranciers van de overige bedrijven, bij Leerdammer hebben we de lvlc opgericht, bij nemelco gebeurd ook wat in die richting, en ook bij aware zijn ze er mee bezig met iets opzetten volgens mij.
Wil je echt aan de boom schudden zal er verdere organisatie graad nodig zijn in de vorm van producenten organisaties
de Tank
@John Spithoven Ik snap je bezorgdheid, anderzijds zal een financiering niet op basis van het resultaat van 1 maand gegeven worden. We weten niet naar welk niveau de melkprijs zich gaat ontwikkelen tov de kostprijs en dan gezien over een langere termijn dan 1 maand. Hoeveel hoger is de kostprijs geworden in jouw berekening?
John Spithoven
@de Tank Naar aanleiding van mijn bedrijf ga ik hier geen berekeningen delen. Niet dat ik niet voor mijn cijfers sta, maar er zijn wel grenzen. Ik communiseer al transparant en sta voor mijn verhaal. De meeste hier doen het onder psuedoniem, zelf bestuurders.
Maar als je de kwin cijfers erbij haal dan kun je het vrij eenvoudig uit tellen.
Voorbeeld
Mengvoerkosten: 26 kg brok per 100kg melk x 0,15 prijsverhoging tov jaar terug is al 4 cent/kg melk
Bemestingskosten: 1,1 cent in 2021, nu drie keer zo hoog is plus 2 cent
Dieselolie: plus 40% is 0,5 cent
Elektra en gas plus 100 % is 1,5 cent
Loonwerkkosten: plus 25 % is 2 cent
En allerhande bedrijfsbenodigheden zoals bijv landbouwplastic, dierenarts, enz plus10 a 15 % is ook 1 cent

Dus volgt de melkprijs netjes de kostprijs, maar ook niet meer dan dat.
+1
de Tank
@John Spithoven Ik verwacht ook niet dat je je eigen situatie hier deelt alleen kan ik de marge over 2022 tov 2021 pas op 31/12 bepalen. Dat het een raar jaar/jaren wordt geloof ik wel, hoe raar durf ik geen voorspelling op te doen. Bedankt voor je beeld waar je voor komend jaar vanuit gaat.
pieta
@John Spithoven Omzet een aanwas stijgt ook wel wat. Als conclusie is wel te trekken dat we zo het er nu uitziet echt niet veel meer door gaan verdienen.
de Tank
@pieta Dat denk ik ook niet, nu was 2021 een prima jaar.
Noorderling
@de Tank
Vorig jaar liepen de voerkosten harder op dan de melkprijs. Melk/voerprijs is nu denk ik beter in balans. Nu is het de kunst efficiënt te zijn, kilo melk uit hetzelfde voer of met een kilo minder krachtvoer zet nu harder aan dan bij 30cent. Guste koeien snel opruimen,, levert ook leuk geld op.

Kun je zelf krachtvoer telen en opslaan, energie opwekken, vlinderbloemigen zaaien etc.
Als dat allemaal nu nog moet gebeuren is het te laat, maar blijkt nu wel dat je bij een lagere kostprijs niet stil moet gaan zitten, maar toch zorgen dat je met minder input en dus kosten af kunt, was het vorig jaar nog hobby, bespaart het nu. Dat kan ook een trekker of machine kopen zijn, betaald is betaald en scheelt loonwerkkosten wat in de toekomst ook niet goedkoper wordt, als je geluk hebt schrijven de machines niet eens af.

Zelf gelukkig nog een paar jaar een energiecontract lopen, dacht dat het ook met een paar cent voor de stroom allemaal wel los zou lopen omdat zonnepanelen en windmolens geregeld stil staan vanwege overcapaciteit. Windmolen is ook al 10-15% duurder dan vorig jaar. Hoe langer je het investeren uitstelt, hoe kleiner je marge wordt om te kunnen investeren, dat is het vechten tegen inflatie.
John Spithoven
boerderij.nl/lto-75-boeren-kan-hogere-kosten-niet-…

Goed dat LTO deze handschoen op pakt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wetenschap , melkveehouder en zuivelnoteringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0