Continu teelt mais voorbij

Tijdje geleden was hier een korte discussie over de vraag of het volgend jaar nog mogelijk is om 2 jaar achter elkaar mais te telen. In de lezing die rvo communiceerde leek er ruimte te zijn om bij de teelt van een nagewas na mais wel te kunnen.
Intussen is er overleg geweest hoe rvo deze nieuwe regels nu gaat toepassen. Het blijkt dat een vang of nagewas niet als een nieuwe teelt geldt en dat dus de mogelijkheid om 2 jaar achter elkaar mais te telen per 2023 vervalt. Dit gaat voor akkerbouwers en loonwerkers maar ook voor melkveehouders die mais telen op percelen die op afstand liggen behoorlijke consequenties hebben. Het lijkt erop dat rvo deze nieuwe regels er stiekem tussendoor wil fietsen aangezien de belangenbehartiging hier nog niet van op de hoogte is.

Deel dit topic

Reacties

+2
JappieJo
Waar is ie ook alweer? 🖕Daar dus!
Noorderling
Was te verwachten, goede stok achter de deur om de grond bij huis te krijgen.
Zou ook geen een landbouwkundig voordeel kunnen bedenken om continuteelt van mais te gaan doen.
grös
Quote Reactie van @Noorderling:
goede stok achter de deur om de grond bij huis te krijgen

Als dat zo makkelijk was. Misschien kan RVO beter iets aan ruilverkaveling doen, zolang het allemaal vrijwillig moet dan gebeurt er op veel plekken NIKS, er zijn namelijk ook nog pachters en verpachters, en die laatste boeit het geen ene fluit waar de percelen liggen, die hoeven immers de diesel en loonwerker niet te betalen.
+3
Leo,s vriend
@Noorderling nou, ik wel, hogere(geschikte percelen) op afstand, huiskavel maximaal benutten voor beweiding of kavelvorm.

Bij jullie zal het wel vlak en recht zijn, hier is het krom, hoog, laag, in bos of relatief schrale zand of leemgrond.
Heb op afstand mooie percelen super vruchtbare enkgrond met meter zwart dek, vrijwel nergens kan je betere mais verbouwen, zeker niet op de lichte, lage zand of leemgronden bij huis.
En met goede landbouwpraktijk wordt op die gronden tientallen jaren superbeste mais verbouwd.Ook zit hier amper akkerbouw waar je mee kan ruilen.
cjw73
@Leo,s vriend bij mij net zo.
Noorderling
@Leo,s vriend
dat perceel is dan het meest geschikt, omdat de rest minder geschikt is, dat kan.
Maar als je voor dat perceel specifiek bekijkt, zou een jaar een andere teelt niet verkeerd zijn.
Om eens andere onkruiden goed aan te kunnen pakken, percelen waar bladschimmels als eerste opduiken is bijna altijd continuteelt.
Leo,s vriend
[quote="@Noorderling" p="1991434"]dat perceel is dan het meest geschikt, omdat de rest minder geschikt is, dat kan.Maar als je voor dat perceel specifiek bekijkt, zou een jaar een andere teelt niet verkeerd zijn.Om eens andere onkruiden goed aan te kunnen pakken, percelen waar bladschimmels als eerste opduiken is bijna altijd continuteelt.

Dus landbouwkundig verantwoord.
Welke andere teelt als er geen akkerbouw is die kan ruilen?
Bladschimmel in mais heb ik nooit gehad, gezond boerenverstand in teelt is essentieel.
John Spithoven
Wie heeft er een link naar deze nieuwe regeling? Geldt dit voor alle grondsoorten?

Het is voor mij nieuw (of ook ik kan het niet meer bijhouden 🤔)
BoerBart

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@BoerBart als je meer dan 75% gras hebt dan mag je wel continu teelt toepassen ?
j h p
@bio boer Blijvend grasland.
Henry1
@bio boer als ik het zo lees vanuit deze wetgeving wel. Maar op zandgrond geldt vanuit het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn dan wel 1:4 en later 1:3 een rustgevend. Dus dan kan het al niet meer
+2
Twentsch Land
Heb ik het onlangs verkeerd begrepen ? Dacht dat je na 3 jaar mais een jaar gras of graan moest verbouwen.
John Spithoven
@Twentsch Land Dat begreep ik ook.
Henry1
@John Spithoven @Twentsch Land dar is nitraatrichtlijn. Glmc zijn onderdeel van Gemeenschappelijk landbouw beleid
bio boer
@Twentsch Land minimaal 1x in de 3 of 4 jaar rustgewas dat is mais niet dus maaigewas graan vlinderbloemig of gras
bio boer
Zoek tocht naar 2e gewas sorgum Gps voederbieten grasklaver luzerne
Henry1
@bio boer een graan gewas met vlinderbloemigen zoals erwten dan?
+1
bio boer
@Henry1 dat kan ook nog al continu teelt bij meng teelt moet je 1 van de 2 opgeven vogens mij kun je wisselen 😁
Henry1
@bio boer haha. Maar afwisselen met mais is toch wel wat. De mais groeit op de stikstof die erwten in de grond achter laten en geeft veel tonnen ds en zetmeel. En bij graan met erwten lever je daar wat op in maar wel een gezonde bodem
hans1980
Geldt die regel ook voor stoppende boer die mais verkoopt?
+1
de hoef
@hans1980 hopelijk wel, dan stoppen er minder
huub
Dit stukje komt van Top Agrar, de duitse Boerderij. GLB is Europees dus ook voor alle Europese boeren hetzelfde(?).

Fruchtwechsel auf Ackerland beachten
Ab dem 1. Januar 2023 ist für das gesamte Ackerland verpflichtend, dass bezogen auf den Einzelschlag, die Hauptkultur abweichend von der Vorjahreskultur sein muss. Ausnahmen für den Fruchtwechsel bestehen, wenn auf den Ackerflächen im selben Jahr eine Zweitkultur angebaut oder Zwischenfrüchte oder Untersaaten ausgesät werden. Dann darf die gleiche Hauptkultur, wie im Vorjahr stehen. Zwischenfrüchte und Untersaaten müssen vom 15. Oktober bis zum 15. Februar auf der Fläche verbleiben. Diese Selbstfolgeregelung ist allerdings nur auf maximal 50 % der Fläche zulässig. Damit muss auf den übrigen 50% der Ackerschläge ein Fruchtwechsel der Hauptkultur stattfinden.

Volgens dit verhaal mag mais op mais wel, mét een tussengewas. Deze truc mag op 50% van het areaal toegepast worden.

topagrar.com/acker/news/…
bio boer
@huub lijkt er in idergeval wel veel op het zelfde
BoerBart
@bio boer
De Duitse strategische plannen voor de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de EU zijn nog in behandeling bij de EU. Het is daarom nog niet met absolute zekerheid te zeggen wat er vanaf 2023 gaat gelden. Toch mag je grofweg het volgende verwachten en daar al rekening mee houden bij de aanvraag voor 2022:

Let op vruchtwisseling op bouwland
Vanaf 1 januari 2023 wordt voor het gehele bouwland verplicht dat op basis van het individuele perceel de hoofdteelt anders moet zijn dan de teelt van het voorgaande jaar. Uitzonderingen voor vruchtwisseling zijn er als er in hetzelfde jaar een tweede gewas op het bouwland wordt verbouwd of als tussengewassen of ondergezaaide gewassen worden ingezaaid. Dan kan dezelfde hoofdcultuur als in het voorgaande jaar worden gebruikt. Vanggewassen en onderzaai moeten van 15 oktober tot 15 februari op het veld blijven. Deze zelfvolgende regeling is echter slechts toegestaan ​​op maximaal 50% van het gebied. Dit betekent dat op de overige 50% van de percelen een vruchtwisseling van het hoofdgewas moet plaatsvinden.

De Landbouwkamer van Noordrijn-Westfalen wijst er op haar website op dat in 2023 voor het eerst moet worden gecontroleerd op de verplichting om gewassen te roteren. Daarom is in de aanvraagprocedure 2022 al informatie nodig over de inzaai van vanggewas, onderzaai en de teelt van bijgewassen in het aanvraagjaar.

Daardoor moet je alvast gaan nadenken over de teeltplanning voor 2023.

Uitgesloten van deze regel zijn bedrijven met minder dan 10 ha bouwland en boeren met meer dan 75% blijvend grasland of gras/groenvoedergewassen, braakland, peulvruchten of een combinatie van de genoemde gewassen en een akkerbouwareaal van minder dan 50 ha.

Hier de Nederlandse vertaling van het Duitse vakblad.
ted9
Wanneer je met dit soort topics komt zet er dan ff een link...
familie pelle
@ted9 het gaat om deze discussie

prikkebord.nl/topic/280794/…

waarin ik ook in eerste instantie, net als vele anderen, het anders interpreteer dan rvo.
+2
Erco
Laat ze verrekken
+2
Cowboy3
@Erco Zo is het, en laat ze die €150 per ha glb subsidie die er straks nog niet overblijft maar mooi houden, hoeven we die toko elk jaar ook niet op te geven.
+1
Leo,s vriend
@Cowboy3 Ik help je hopen, maar geloof er niks van dat als je niks opgeeft, je mag doen wat je wilt. Daar steken ze echt een stokje voor.
+9
George
@Leo,s vriend
Voor niks gaat de zon op , als er niks of bijna niks tegenover staat dan mooi laten verrekken. Zolang ze alles in de hele EU weten wat we gaan telen en hoeveel en wat voor vee we houden krijgen we niks voor onze producten. Ze willen dat gewoon weten voor de voedselzekerheid. Dat we wat betalingsrechten daarvoor krijgen moet je zien als een soort lage verzekeringspremie van de EU burgers dat ze altijd voldoende en voor weinig geld te vreten hebben, niks geen subsidie maar een fooi voor voedselzekerheid. We moeten ze eigenlijk gewoon laten verrekken!
+1
Leo,s vriend
@George mee eens, maar dat doet niks af aan mijn voorspelling.( ik hoop dat ik fout zit, maar denk het niet)
+1
Kars
@George juist. Altijd leuk oogst prognoses van het LEI. Voordat de gewassen boven komen heeft de overheid al de prijs in de grond gepraat.
+5
Melkveehouder.
@George Dat is ook de ellende met de meitelling. Ik heb eens gebeld met de vraag waarom ik die moest invullen. Dat was voor de statistiek, was het antwoord. Maar op mijn vraag waarom dit dan niet op het eind van het seizoen, (in december bijvoorbeeld) gedaan werd omdat dit toch eigenlijk veel nauwkeurig was kon men geen antwoord geven.

Vervolgens stelde ik de vraag of men niet ook vond dat hiermee de overheid/handel/retail alle relevante productiegegevens zoals het zaaiareaal van de boeren in handen kreeg en hierop de prijs kon afstemmen. Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn.

Toen ik vervolgens aangaf de meitelling niet te willen invullen vóór December kwam er het venijnige antwoord dat ik dan een strafbaar feit pleegde.

Ik hoop dat Caroline van de BBB meeleest en hier eens kamervragen over stelt.
+3
jos 15
Degene die dit bedenken bij de rvo mogen ze al blij zijn dat ze in 2023 nog wat te vreten hebben.
+9
matt
@jos 15 las pas deze reactie

onze grond en niet van de boeren die het uitputten en veel te veel produceren voor het buitenland,De tijd dat boeren zelf kunnen beslissen hoe ze met onze grond omgaan is definitief voorbij.Bovendien zijn het geen ondernemers,worden royaal gesubsidieerd.

Die knakker meent dat onzegrond van hem is,zulk volk zit op stoeltjes
Bij LNV
+7
George
@matt
Ja deze knakkers , dit volk mag van mij een hongerwinter in en de hongerdood sterven. Ik ben zo klaar met dat volk.
+2
Spantenknooier
@George mee eens, als ze wat willen veranderen aan de “wereld” kunnen ze n bod doen op de grond en bloemetjes Planten die ze willen, maar nee over andermans bezittingen praten is veel leuker!
BoerBart
@Spantenknooier
Inderdaad, laat ze over de hele aardbol bloemetjes zaaien, en verhongeren.
Dan wordt het rustig
+4
matt
@George Ze weten niks,maar zijn vaak wel goed geleerd.
Die hebben goed betaalde baantjes.
Voor hen zal er voldoende voedsel zijn.
De minder bedeelden die vaak het echte werk doen.
Daarvoor zal kwalitatief goed voedsel,met voldoende vlees en zuivel,onbereikbaar worden.
Twentsch Land
Idd ... de bedenkers redden zich wel.

@matt
Frans1
@matt dat is de oude CPN invloed bij onze GL vrienden.
Klavertje
@Frans1 Hoeveel zetels heeft GL?
Hoeveel zetels het kabinet?
+1
Twentsch Land
Dat doet er niet altijd toe .....

Waar het omgaat is hoeveel zetels in de tweede kamer achter bepaalde ideeën/gedachten/voorstellen van groen links staan.

@Klavertje
Klavertje
@Twentsch Land zielige boertjes
Stem cda en vvd en GL zorgt voor de eerste kamer.
+1
Noorderling
@Twentsch Land
Ambtenaren blijven zitten.
Cowboy3
@Klavertje De grote meerderheid bij de overheid, gemeente, provincie, waterschap,RWS denkt en werkt toch volgens de ideeën van GL
is mijn veelvuldige ervaring ( alles is van ons en niet van de eigenaar)
+1
Frans1
@Klavertje het probleem hier, is dat er blijkbaar mensen met zulk extreem gedachtengoed op het ministerie werken.
Dat is toch wel bedenkelijk omdat dit toch aardig schuurt met de democratische rechtsstaat naar mijn idee
Klavertje
@Frans1 nee
Meerderheid beide kamers bepaalt
Vdejong
@Frans1 zie je wel @arie.j gl communistisch
Raben
Lijkt me niet verkeerd , mais op mais telen lijkt me niet gezond voor de grond , evenals 1 op 2 aardappelen zetten , gewoon een goede ruime vruchtwisseling , denk ook als er vaak dezelfde gewassen geteeld worden op een perceel , dat er eerder een ophoping komt en grotere gehaltes van enkele gewasbeschermingsmiddelen gaat voorkomen, die dan veel gevonden gaan worden in het water waardoor dat middel ook weer van de markt verdwijnt .
+3
labella
Quote Reactie van @Raben:
mais op mais telen lijkt me niet gezond voor de grond

Flauwekul, ik heb een perceel waar al 40 jaar mais staat en die staat elk jaar super!
Raben
@labella dan is het idd hoog tijd dat dat aangepakt gaat worden , zet er maar eens een ander gewas op , kijken of dat ook super komt te staan , geen last verder van knobbelaaltjes ?
+5
labella
@Raben ik heb maar last van 1 Aaltje, die zit hier nu in de kamer.
Raben
@labella hahahaha , daar zit absoluut een groot probleem , maar ook die zitten er dankzij de stemmers , de rijke elite regeert in dit land.
+1
Hooibaaltje
@labella die heb ik ook . Mais kan super continu als je maar voldoende bemest / kalkt.
Waar bemoeien die stelletje ambtenaren zich mee....
Vdejong
@Raben lelies bijv., een 1op 7 of 1 op 8 teelt
+2
Leo,s vriend
@Vdejong Lelies, nou met 50+ kg werkzame stof per ha per jaar niet echt lekker voor de grond. ik zou ze voor niks nog niet op mijn grond willen hebben.Te veel voorbeelden gezien in de verre omgeving.Met rupskraan de kippers en rooien van/door perceel trekken, omdat er voor een ton aan lelies in de grond zit kan dat voor teler wel uit, maar voor verhuurder die jaar er op de grond terug krijgt..............
+1
Vdejong
@Leo,s vriend nooit problemen gehad, jaar er op ook niet. Dan stond er altijd een mooi gewas mais. Duidelijk nog nooit land verhuurt voor lelies
+1
Leo,s vriend
@Vdejong Mooi gewas zegt niks over je bodemkwaliteit, zoveel gif op een hectare wil ik niet op mijn grond.
En nee, nooit lelies op mijn land gehad, wel jaren lelieteler geholpen, en genoeg gezien en meegemaakt, ook percelen die nog jaren bagger waren qua opbrengst.
grös
@Leo,s vriend
Wel eens 2 jaar verhuurt, gedraineerd land maar laag zat, zag wel sleeptrekkers voor de rooier, bollen waren er uit rosten ze er met een woelpoot door, in het voorjaar zaten er nog vlot aardappels in, in het najaar de put daar leeg gereden want 3 jaar geen drijfmest, rogge gezaait en in het voorjaar weer 40m3 er op, 7 juni maïs gezaait en gewoon een goed gewas kunnen oogsten..
huub
@grös is de mais over de weegbrug geweest? Op 2 juli zaaien en goede mais is niet heel aannemelijk.
+1
cjw73
@huub hier vorig jaar op 29 juni gezaaid en eurofins kwam op bijna 19 ton ds de hectare dus geen nood hoor. Voor traject is belangrijker. Vorig jaar stukken genoeg gezien die er begin mei ingezaaid waren en gewoon kut stonden het hele jaar.
grös
@huub
Ho foutje is 7 juni gezaaid, maar dat vond ik nog laat zat, land was gewoon te nat eerst.
Leo,s vriend
@grös dan geluk gehad denk ik, het perceel van de rupskranen het jaar er op in juni pas berijdbaar, en nu na 5 jaar nog baggergewassen.
Raben
@Vdejong precies , het heeft een reden dat er vruchtwisseling plaats moet vinden , als je boeren de vrije hand geeft wordt er 1 op 1 pootaardappelen gezet , je zult het van bovenaf moeten gaan regelen .
+2
Hooibaaltje
@Raben niks regelen. Regels genoeg. Dan krijg je pas problemen , we zijn niet achterlijk of zo als boer.
Als ik mais heb op afstand dan ga ik daar geen gras zaaien bijvoorbeeld. Dat gejakker 4a 5 keer per jaar maaien etc. Dit vind ik niet duurzaam hoor.
bio boer
@Hooibaaltje is pas bij meer als 25 % bouw land alleen na 3 jaar moet er rust gewas als hoofd teelt is tedoen toch die je er beetje gps bij kun je dan het land ook weer mooi keer vlak kilveren
+4
midden
@bio boer Hoho, dat is een beetje kort door de bocht "na 3 jaar moet er rust gewas als hoofd teelt is tedoen toch" dat dat bij jullie past oké. Maar bij vele andere niet.
Hier percelen die al ruim 10 jaar continuteeld mais zijn. Met ieder jaar goede opbrengsten, het belangrijkste is dat je brengt wat je haalt. Dus 16 a 18 ton DS mais, moet je ook voldoende bemesten en bekalken dan blijft die bodem echt wel gezond!!! Dat gelul over uitgeputte bodems van die "Groene Maffia" komt me wel zo'n beetje de strot uit!!
+1
familie pelle
@Raben
Quote:
. Lijkt me niet verkeerd ,

Quote:
lijkt me niet gezond voor de grond

Quote:
denk ook als er vaak

Lijkt me, denk ik .........je kunt zo ambtenaar worden bij rvo. Onderbuik ipv feiten.
Raben
@familie pelle Je kunt natuurlijk ook je kop in het zand gaan steken , er zijn niet voor niets bouwplannen , vroeger was alles 1 op 6 , nu vaak 1 op 3 , komen ze nu weer wat op terug , maar dat heeft een reden en nu veel meer problemen met aaltjes en dergelijke , met daarop een steeds beperktere bestrijding mogelijkheden , dus nu meer druk op voorkomen dan genezen lijkt me , en dan is een maatregel als deze een appeltje eitje , waar zeur je nu over ? dat er geen mais op mais meer geteeld mag worden ? U kunt zo prof voetballer worden , hoeft maar het gevoel te hebben geraakt te worden en gaat al liggen te creperen alsof de dood zijn intrede komt doen .
+4
familie pelle
@Raben
Quote:
. waar zeur je nu over

Ten eerste de manier hoe dit gecommuniceerd wordt met de sector, namelijk niet.
Ten tweede wordt je als akkerbouwer, melkveehouder en loonwerker nog meer beperkt in je teeltmogelijkheden.
Ten derde druist de maatregel in tegen de wens van de overheid en maatschappij om blijvend grasland ook daadwerkelijk blijvend te houden. Maw, er wordt door deze maatregel waarschijnlijk meer grasland gescheurd.
Ik hoor je 1 argument noemen (aaltjes problematiek) die ook nog eens heel slecht te onderbouwen is. De aaltjes die zich in de mais vermeerderen kunnen vooral bij volggewassen schade veroorzaken. Bovendien wordt dit kulargument ook niet genoemd door rvo om jaar op jaar mais te verbieden.
Twentsch Land
Ten derde druist de maatregel in tegen de wens van de overheid en maatschappij om blijvend grasland ook daadwerkelijk blijvend te houden

Tussen de regels door dat blijvend grasland een vast gelegd blijvend karakter krijgt.

@familie pelle

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
74
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN