Voedsel ligt toch gewoon in de winkel?

Deel dit topic

Reacties

+3
matt
Topper 👏
Nevergiveup
@matt id keurig verwoord 😋
+3
slagakker
Wat een top verhaal. Volgende keer krijgt ze mijn stem. Kunnen die plucheplakkers en meelopers van ons oude CDA nog wat van leren(als er nog een CDA overblijft).
+2
de jonge
@slagakker cda en cu zijn de partijen die mij gruwelijk tegen vallen de laatste jaren, kijk naar landbouwbeleid en de coronaperikelen wat er is geweest en wat er nog gaat komen.,,, ze horen zich de ogen uit het hoofd te schamen dat ze de letter c uberhaupt nog durven te gebruiken
Groen1


Groen1
+5
George
Geweldige vrouw , maar 1 ding wil ik kwijt. Ik wil graag voedsel produceren maar niet tegen elke prijs en met allerlei domme en dwaze eisen en regelgeving . Tegen of onder kostprijs moet afgelopen zijn . Er moeten ruime marges gehaald kunnen worden met voedselproductie want anders mogen al die linkse rapportjesschrijvers en boerenhaters van mij de hongerdood sterven. Ik ben helemaal klaar met dat volk. Ze zoeken het maar uit met hun flauwekul. Die 0.3% van de wereldbevolking die zorg draagt voor de voedselproductie zit zelf in een moeilijke situatie. Hoge schulden , onmogelijke bedrijfsovernames , etc. Hoe gek kan het zijn in deze wereld?
+6
altijdbeter
@George We moeten ons als landbouw nu niet op laten naaien, maar eigenlijk nog wat minder gaan produceren.

Binnenkort gaat de prijs van de voedingsmiddelen in de supermarkt ook door het dak. Eens kijken hie het armste deel van Nederland dan gaat reageren.
Ik voorspel je, dat dit wat wilder tekeer gaat in de steden straks, dan met die stakende boertjes.

En dat gaat ons ook veel meer brengen dan zelf staken.
+1
Frans1
@altijdbeter idd. We hebben het 2 jaar terug met wc papier gezien, dat wordt maller als het om brood gaat🤔.
Maar zo ver is het nog niet, maar komt wel steeds dichterbij met mensen aan het roer die geen flauw benul hebben waar ze over beslissen
Melkboer16
@Frans1 je ziet het nu al met zonnebloemolie en eieren 🥚
Maar eigenlijk lachwekkend als je geen brood meer hebt is hoef je ook niet meer te hamsteren in wc-papier
+1
Melkboer16
@altijdbeter ja dat wordt wat als de minima waar de linkse partijen voor zeggen op te komen hun eerste levensbehoeften niet meer kunnen betalen?! Hoeven wij niet eens met een ⚰️ voor Klaver rond te rijden.
January
@George moet je weg gaan uit Nederland
+2
jan w
@January
Bij gezond voedsel hoort gewoon een eerlijke prijs. Daarou elk beleid mee moeten beginnen. Het verdienmodel!!
January
@jan w eens maar dat is in nl bijna niet meer mogelijk
+1
George
Quote Reactie van @January:
moet je weg gaan uit Nederland

Waarom? Wat zeg ik verkeerd? Niet alleen in NL is dit gaande maar ook in ons omringende landen is het met de voedselproducenten nauwelijks beter gesteld.
+1
harke
@George goed verwoord george!
Zo denk ik er ook over
+3
George
Ja de boeren moeten gewoon hun gemak houden en niet tegen een fooi willen produceren. Vooralsnog maken vooral de boeren zelf zich zorgen wat voedselproductie betreft.
+2
bio boer
@George met deze graan prijs en pacht van 1200 euro is de marge nog klein we kunnen gewoon niet concurreren met landen als Oekraïne waar 1 perceel 50 ha is en grond bijna gratis waar een man uur de helf goedkooper met grote machines 1 man op een dag kan doen we hier week bezig zijn op die kleine perceeltjes
George
@bio boer
Ja dat klopt helemaal👍 , maar als je van die landen afhankelijk bent wordt je wel kwetsbaar. Zie nu met deze oorlog.
Noorderling
@bio boer
Daar komt de marge ook uit de massa.
Bewerkingskosten hakken er flink in bij lagere opbrengsten. 1ton minder opbrengst tarwe is normaal ook 200-300euro per hectare. Bij 5ton is dat procentueel veel geld. Dat kan net de winst of verlies zijn, met duizenden hectares wordt er ook tonnen en wel miljoenen aan zaaizaden, meststoffen en diesel voorgefinancierd.

Kan het zomaar zijn dat slechte grond gratis nog te duur is, maar de duurdere zwarte grond, waar echt wel voor betaald moet worden een beter rendement geeft.
bio boer
@Noorderling ik zit op matige grond waar alleen gras/matiggras groeit die kost nu ook gewoon 60/70k of 1200 euro pacht we gaan nu voor het eerst gerst zaaien valt mij nog niet mee grond is nog klets nat onder de zode op plaatsen als je er overheen rijd zie je het niet zo maar als je gat graaft is de grond onder de zode toch best nat maandag ploegen woensdag zaai hoop maar dat het allemaal wat lukt het nu is gefreest droogt al stukbeter meschien als het op winter voor lag dat het stuk beter bij lag 🤷‍♂️
Noorderling
@bio boer
Tarwe zaaien wil al gauw dacht ik.
Maar najaar ploegen is het mooiste, misschien op zware grond ook nog wel kopeggen.

Boeren op hele zware klei in het oldambt ploegen achter de combine aan, voor kopeggen, en dan in oktober kopeg zaaien.

Zou nu niet te lang wachten na ploegen met zaaien, grond kan ook in 2 dagen beton zijn.
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:
met grote machines 1 man op een dag kan doen we hier week bezig zijn op die kleine perceeltjes

Met die kleine perceeltjes hier zou je efficiënter kunnen werken omdat hier de afstand tot verharde wegen kleiner is. Dus het ligt aan het niet willen samenwerken van boeren hier.
Met de rest van je reactie ben ik het wel eens.
pieta
@Gerron Als je land gaat bewerken is een groot perceel vaak toch heel wat efficiënter. Minder kopakker of zelfs geen omdat ze dat stuk gewoon niet gebruiken. Minder keren draaien op de kopakker.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Als je land gaat bewerken is een groot perceel vaak toch heel wat efficiënter. Minder kopakker of zelfs geen omdat ze dat stuk gewoon niet gebruiken. Minder keren draaien op de kopakker.

Dus 10 samengevoegde percelen die je evenwijdig aan de verharde weg bewerkt zijn makkelijker te bewerken dan 10 percelen die je apart moet bewerken.
pieta
@Gerron Dat ligt er aan hoe ze liggen. Maar lange stukken werken vaak efficiënt.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Dat ligt er aan hoe ze liggen. Maar lange stukken werken vaak efficiënt.

Ja,dat bedoel ik ook plus dat je dan ook grotere machines met meer capaciteit per man hebt. Het verschil met hier en ongeveer de rest van de westerse wereld is dat de akkerbouw er op ingericht is dat 1 boer een bepaalde oppervlakte grond kan bewerken. Kijk maar gewoon naar de verkaveling in de Noordoostpolder en Flevoland. Maar als je daar grotere bedrijven van zou maken of betere samenwerking tussen die boeren dan kan je efficiënter werken dan die enorme stukken in bijv. Oekraine. Gewoon omdat de afstand tot de verharde weg en ook tot de opslag hier kleiner is.
+1
weurding
@Gerron grote percelen door percelen samenvoegen wil niet altijd, ontwatering en hoogteverschil speelt ook vaak een rol, t is niet allemaal polder
Gerron
Quote Reactie van @weurding:


@Gerron grote percelen door percelen samenvoegen wil niet altijd, ontwatering en hoogteverschil speelt ook vaak een rol, t is niet allemaal polder

Klopt. Maar dat geld voor dat vierkante perceel van 50 hectare dus ook.
pieta
@Gerron Ja, in de Flevopolder. Kijk eens wat verder dan de Flevopolder. Er zijn veel plekken waar het samenvoegen van percelen zomaar niet gaat. Je komt nog eens af en toe een sloot tegen die je niet missen kunt. Maar hier wordt dan weer elke hoek optimaal bewerkt en gebruikt. Dit zal bij dit soort grote percelen in andere landen wel eens anders gaan.
Noorderling
@pieta
topotijdreis.nl/
Kun je mooi vergelijken, dan is er toch al mooi wat gebeurt afgelopen eeuw.
Van 44 percelen naar 10, nog een sloot mag dicht en worden het 9 percelen. Percelen 5x zo groot.

Wat @gerron zegt gaat juist niet op, ook dwars tussensloten zijn dicht waardoor de kavel een perceellengte is. Past precies een rondje op een silagewagen, sleepslangen wil in een keer. Rest zit geen transport bij en is hoe meer lengte hoe meer capaciteit.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat @gerron zegt gaat juist niet op, ook dwars tussensloten zijn dicht waardoor de kavel een perceellengte is. Past precies een rondje op een silagewagen, sleepslangen wil in een keer. Rest zit geen transport bij en is hoe meer lengte hoe meer capaciteit.

Wat ik zeg is precies hetzelfde als wat jij zegt. Dat je efficiënter kan werken met grotere percelen tot een bepaalde afstand vanaf de verharde weg. Die 100 meter was ook maar een voorbeeld in vergelijking met een vierkante 50 hectare in bijv. Oekraine. Ik weet ook wel dat er daar grotere percelen zijn.
Noorderling
@Gerron
Die afstand veranderd toch niet als je een obstakel door een perceel heen maakt?
Ga je in z'n totaliteit niks winnen, verste hoek komt echt niet dichterbij.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:


@GerronDie afstand veranderd toch niet als je een obstakel door een perceel heen maakt?Ga je in z'n totaliteit niks winnen, verste hoek komt echt niet dichterbij.

Een obstakel? Hoe kom je daar nu bij?
+1
de Tank
@Gerron landbouw is al efficient genoeg, eigenlijk zou het minder, efficient moeten zodat meer mensen in de landbouw werkzaam zijn en er meer mensen het gevoel hebben iets nuttigs te doen.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Dat ligt er aan hoe ze liggen.

Hier mis je dus al dat die 10 percelen samengevoegd zijn. Ja,dan wordt het dus een zooitje op dit forum als er niet de moeite wordt genomen om te lezen. 😄
Noorderling
Quote Reactie van @Gerron:
Met die kleine perceeltjes hier zou je efficiënter kunnen werken omdat hier de afstand tot verharde wegen kleiner is. Dus het ligt aan het niet willen samenwerken van boeren hier.Met de rest van je reactie ben ik het wel eens.

Dat ligt er maar net aan of je 120ton of 7ton product per hectare oogst. Met een extensief bouwplan sleep je niet zomaar tonnen naar huis. Dat gaat er wel los lopen, juist doordat er veel gebeurt, met overlaadwagens en vrachtwagens als transport kun je veel meer doen per persoon. In plaats van een uur wachten totdat een kieper een keer vol is en je met 14 ton op pad bent in plaats van het dubbele.

Doe mij maar grote percelen, kopakkers en rondom bewerken kost bij ieder perceel zomaar een half uur met gras. Alles daar tussenin schiet mooi op, kun je het beste maar zo weinig mogelijk hoeken en kopakkers hebben.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat ligt er maar net aan of je 120ton of 7ton product per hectare oogst. Met een extensief bouwplan sleep je niet zomaar tonnen naar huis. Dat gaat er wel los lopen, juist doordat er veel gebeurt, met overlaadwagens en vrachtwagens als transport kun je veel meer doen per persoon. In plaats van een uur wachten totdat een kieper een keer vol is en je met 14 ton op pad bent in plaats van het dubbele.

Dus hoe kleiner de afstand tot de verharde weg des te makkelijker het wordt om de oogst binnen te halen. En omgekeerd geldt dat ook voor de mest. Hier in NL hebben de boeren wat dat betreft een situatie die beter benut kan worden.
Frans1
@Gerron leg deze reactie eens uit? Ik snap jouw redenatie niet
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron leg deze reactie eens uit? Ik snap jouw redenatie niet

Ik heb net een uitleg gegeven aan Pieta.
Frans1
@Gerron het ligt aan samenwerking zeg je, hoe zie je dat voor je
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron het ligt aan samenwerking zeg je, hoe zie je dat voor je

Als je het alleen voor het machinegebruik wil doen dan zou je dat via een coop kunnen doen of desnoods een gezamenlijk plan aan de loonwerker voorleggen. Dan weet die ook waar hij aan toe is. Maar om er daadwerkelijk grote percelen van te maken moet je die percelen samenvoegen zodat je evenwijdig aan de verharde weg kan bewerken.
Gerron
@Frans1 Bioboer had het over een perceel van 50 hectare. Wanneer is dat perceel makkelijker te bewerken? Als de maximale afstand van de verharde weg 100 meter is of wanneer het een vierkant stuk is?
Frans1
@Gerron iedere boer weet dat een wat groter perceel efficiënter te bewerken is. Jij zegt dat het aan samenwerking ligt dat dat niet kan. Hoe zie je dat voor je. Zo moeilijk is die vraag toch niet?
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron iedere boer weet dat een wat groter perceel efficiënter te bewerken is. Jij zegt dat het aan samenwerking ligt dat dat niet kan. Hoe zie je dat voor je. Zo moeilijk is die vraag toch niet?

Ik neem aan dat je mijn vorige reactie hebt gemist. Wil je op die vraag antwoord geven?
+3
Frans1
@Gerron het is onmogelijk discussiëren met jou. Jij deponeert een stelling, als er gevraagd wordt hoe dat vorm moet krijgen leg je allemaal zijdraadjes aan. Bah
Je weet alles te vertellen, maar hoe het uitgevoerd moet worden weet je niet.
Succes met je luchtkastelen
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron het is onmogelijk discussiëren met jou. Jij deponeert een stelling, als er gevraagd wordt hoe dat vorm moet krijgen leg je allemaal zijdraadjes aan. BahJe weet alles te vertellen, maar hoe het uitgevoerd moet worden weet je niet.Succes met je luchtkastelen

Beetje flauwe reactie Frans. Als je gewoon nadenkt over mijn vraag dan snap je het zelf ook wel wat ik bedoel.
Frans1
@Gerron nee, dat weet ik niet, daarom mijn vraag. Maar wederom zo'n nietszeggend domme reactie. Dit bedoel ik dus. Maar ik laat het er maar weer bij met jou👎
Gerron
@Frans1 Heb je misschien deze reactie van mij gemist?
"Als je het alleen voor het machinegebruik wil doen dan zou je dat via een coop kunnen doen of desnoods een gezamenlijk plan aan de loonwerker voorleggen. Dan weet die ook waar hij aan toe is. Maar om er daadwerkelijk grote percelen van te maken moet je die percelen samenvoegen zodat je evenwijdig aan de verharde weg kan bewerken."
+1
Frans1
@Gerron man, geef dan direkt antwoord ipv dat ellenlange gezever. Percelen samenvoegen... denk je nu werkelijk dat je het wiel aan het uitvinden bent? Rooi maar eens een houtwal of demp maar sloten, dan kom je er wel achter wat kan. Het is makkelijk vertellen hoe het moet als je niet gehinderd wordt door praktijkkennis. Dit zien we bij de politiek ook volop
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron man, geef dan direkt antwoord ipv dat ellenlange gezever. Percelen samenvoegen... denk je nu werkelijk dat je het wiel aan het uitvinden bent? Rooi maar eens een houtwal of demp maar sloten, dan kom je er wel achter wat kan. Het is makkelijk vertellen hoe het moet als je niet gehinderd wordt door praktijkkennis. Dit zien we bij de politiek ook volop

Ik had het in mijn voorbeeld over de Noordoostpolder en Flevoland. Weinig houtwallen daar en sloten dempen zal daar ook wel gaan. Vertel eens wat je niet begrijpt?
Frans1
@Gerron "vertel eens wat je niet begrijpt"

Weer een lekker denigrerende opmerking👍
In de polders hoeven geen kavels samengevoegd te worden voor een betere bewerkbaarheid hoor🤭
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
Weer een lekker denigrerende opmerking

Nee hoor. Je bent het volgens mij wel eens met mij maar je leest het verkeerd.
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
In de polders hoeven geen kavels samengevoegd te worden voor een betere bewerkbaarheid hoor🤭

Het zorgt wel voor minder keren op de kopakkers.
Waarom heb je je reactie over het delen van die mixer verwijderd?
Frans1
@Gerron omdat het een oeverloos gezwam is met jou. Het viel me wel op dat je hem al gekopieerd had, binnen 10 sec. Het was ff een voorbeeld dat de praktijk soms wat weerbarstig is, maar omdat het mijn 20e reactie al weer was maar verwijderd, niks om je zorgen over te maken.
Gerron
+1
de Tank
Quote Reactie van @Frans1:
man, geef dan direkt antwoord ipv dat ellenlange gezever.

Je kan ook overvragen 😁
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:
Je kan ook overvragen

Begrijp jij wel wat ik bedoel?
+1
de Tank
@Gerron Dan zou ik het eerst moeten lezen en ik vermoed dat het antwoord dan nee zal zijn, we gaan er in ieder geval niet achter komen.
+1
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:


@Gerron Dan zou ik het eerst moeten lezen en ik vermoed dat het antwoord dan nee zal zijn,

Je onderschat jezelf. 😄
+1
Frans1
@Gerron nee hoor, hij kent de reacties van de auteur al😉
de Tank
Quote Reactie van @Gerron:
Je onderschat jezelf

Hoor ik vaker, ik leg het maar positief uit.
+1
Frans1
@de Tank je bent verstandiger dan mij🤦‍♂️
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
Jij zegt dat het aan samenwerking ligt dat dat niet kan.

Ik zeg niet dat dat niet kan. Ik zeg dat het efficiënter zou zijn als er wel meer samenwerking zou zijn.
Frans1
@Gerron ja, en er is ook een reden waarom dat niet zo is
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron ja, en er is ook een reden waarom dat niet zo is

Inderdaad. Dat komt in principe door hoe die polders oorspronkelijk ingericht zijn. Dat was een andere tijd waarbij iedere boer zijn eigen stukje land met eigen materiaal en tijd kon bewerken.
pieta
@Gerron Afstand tot de verharde weg zegt niet alles. Die 100 mtr die jij noemt is wel mooi als voorbeeld. Perceel van 50 hectare en 100 mtr breed. Dan ligt er nog een perceel van 100 mtr breed en dan weer een verharde weg. Dus om de 200 mtr een verharde weg. Dat komt slechts op weinig plekken voor. Wij zitten tussen de rivieren en hier liggen de wegen parallel aan de rivieren op een slordige 800 mtr uit elkaar. Daartussen liggen percelen met een 400 mtr diepte met centraal tussen de percelen een sloot van 10 - 15 mtr breed
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Afstand tot de verharde weg zegt niet alles. Die 100 mtr die jij noemt is wel mooi als voorbeeld. Perceel van 50 hectare en 100 mtr breed. Dan ligt er nog een perceel van 100 mtr breed en dan weer een verharde weg. Dus om de 200 mtr een verharde weg. Dat komt slechts op weinig plekken voor. Wij zitten tussen de rivieren en hier liggen de wegen parallel aan de rivieren op een slordige 800 mtr uit elkaar. Daartussen liggen percelen met een 400 mtr diepte met centraal tussen de percelen een sloot van 10 - 15 mtr breed

Dus maximaal ongeveer 400 meter afstand van de verharde weg. Daar kunnen wereldwijd gezien een heleboel boeren alleen maar van dromen.
de Tank
@Gerron iedereen is vrij een kavelpad aan te leggen.
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:

@Gerron iedereen is vrij een kavelpad aan te leggen.

Maar in andere landen doen ze dat weinig omdat ze een andere manier van werken hebben. Wat je daar een kavelpad zou noemen is hier in NL de straat waar de boerderijen aan staan.
bio boer
@Gerron draagkracht is hier heel anders en herfst veel natter in amerika rijden ze met vrachtwagens door het land met de mais
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:


@Gerron draagkracht is hier heel anders en herfst veel natter in amerika rijden ze met vrachtwagens door het land met de mais

En het is hier op de klei ook wat gladder als het nat is en dan gaat het met een vrachtwagen ook wat minder. En door de vorst in Amerika wordt de schade door die vrachtwagens enigzins hersteld. Maar die vrachtwagens hoeven dus niet het land in als de verharde weg dichterbij ligt zoals hier in NL.
pieta
@Gerron Ik zie jouw standpunt nog steeds niet hoor. Als bij ons die grote sloot er tussen weg zou zijn en je kreeg 800 mtr lengte dan werd het in mijn beleving efficiënter te bewerken.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Ik zie jouw standpunt nog steeds niet hoor. Als bij ons die grote sloot er tussen weg zou zijn en je kreeg 800 mtr lengte dan werd het in mijn beleving efficiënter te bewerken.

Neem een weg in bijv. de Noordoostpolder. Aan die weg zitten aan beide kanten boerderijen met elk een stuk grond (Ook nog weer opgedeeld in meerdere delen.) Als alle grond aan die weg aan elkaar zit dan heb je 2 enorme stukken land die je prima met groot materieel kan bewerken. Dit zeg ik dus al steeds en volgens mij bedoel je dat ook met efficiënter bewerken. Dat ik als voorbeeld een perceel met als maximale afstand 100 meter van de weg gaf was in vergelijking met een VIERKANT stuk van ook 50 hectare. Kijk gewoon naar wat ik schreef want ik vermoed dat de reacties van anderen voor de verwarring zorgen.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Ik zie jouw standpunt nog steeds niet hoor. Als bij ons die grote sloot er tussen weg zou zijn en je kreeg 800 mtr lengte dan werd het in mijn beleving efficiënter te bewerken.

In je vorige reactie schreef je dat de onderlinge afstand tussen 2 wegen 800 meter was. Nu heb ik de indruk dat je bedoelde dat het 2 x 800 meter is. En dan is het inderdaad beter om een perceel van 800 meter lang te hebben.
pieta
@Gerron 800 mtr afstand tussen wegen
+1
bio boer
@Gerron weet jij wel hoe ze daar werken ? Die machines heb je hier nooit gezien knik trekker met zaaimachines van 15 meter breed en overlaat wagens waar 50 ton graan in kan waar ze de vrachtwagen vullen zitten we hier te prutsen met 4 schaar ploeg een zaairotorkopeg van 280 15 tons kiepers

Gerron
Quote Reactie van @bio boer:


@Gerron weet jij wel hoe ze daar werken ? Die machines heb je hier nooit gezien knik trekker met zaaimachines van 15 meter breed zitten we hier te prutsen met 4 schaar ploeg een zaairoterkopeg van 280 breed en overlaat wagens vaar 50 ton graan in kan waar ze de vrachtwagen vullen

Dat bedoel ik dus. Daar pakken ze het groter aan. En dat kan hier ook door de percelen met elkaar te verbinden. En dan kan je ook grotere machines gebruiken. Waarom dat hier niet gesnapt wordt is wel vaag. Maar hier HOEF je dus niet zo ver van de verharde weg te werken met overlaadwagens of een vrachtwagen met alle geweld kilometers door de modder te trekken.
+1
bio boer
@Gerron hier is de grond al veel minder draagkrachtiger alles is hier krap dorpen wegen grond teduur om om 5000 ha te bewerken daarom zijn we hier specialiseert in moeilijke arbeids intensive teelten zo als pootgoed bloembollen groenteteelt vragen veel aandacht
+1
bio boer
@bio boer en regel geving je mag niet zo maar alles vlak schuiven
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:


@Gerron hier is de grond al veel minder draagkrachtiger alles is hier krap dorpen wegen grond teduur om om 5000 ha te bewerken daarom zijn we hier specialiseert in moeilijke arbeids intensive teelten zo als pootgoed bloembollen groenteteelt vragen veel aandacht

NL is inderdaad goed in speciale teelt. Maar dat zou met grotere bedrijven of onderlinge samenwerking van boeren ook prima op grotere percelen kunnen. Kijk eens op Google maps naar die lappendeken in de Noordoostpolder en Flevoland. Kijk dan eens naar andere landen. Ook een lappendeken maar de percelen wel 10 keer of meer zo groot. En dan je hier afvragen waarom die grote machines daar gebruikt worden en hier niet?
George
Nergens blinken de marges uit met voedselproductie. Als dat wel zo zou zijn was er nog veel meer productie verwacht ik. Boeren willen te graag veel produceren.
arie.j
Oorlog zal (hopelijk) een uitzondering blijven.
In 1944 werd er ook honger geleden, daar had je een aantal jaren later weinig aan.
Dus als erg iets verander moet het wel een structurele verandering zijn om iets aan te hebben.
George
@arie.j
Die kwam destijds door Mansholt.
verwijderd
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:


@Gerron dat weet iedereen, en sommige machines kunnen prima samen, andere minder goed. Voorbeeld uit de praktijk: hier hebben we een mixer samen met 2 andere boeren, vorig jaar een halve dag onderweg geweest voor de mixer.. Dan denk je ook, de volgende koop ik wel alleen

Wat betreft zo'n mixer snap ik eigenlijk niet dat je sowieso die met andere boeren wilde delen.
January
@jan w eens maar dat is in nl bijna niet meer mogelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
86
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN