De prijsknaller: Melk

Eva en Ersin onderzoeken de zuivelindustrie en ontdekken hoe het Nederlandse landschap ingrijpend is veranderd door de druk om steeds goedkoper te produceren.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+2
david2
Goed verteld Jack👍👍💪
cornelissen
Ik zag het programma ook even en dacht meteen aan Roel van Duijn, ex provo en van de kabouterpartij in Amsterdam,had ook ideeën over landbouw en heeft toen in oost-groningen een landbouwbedrijf( je) gehad ,maar na een paar jaar maar weer gauw de politiek in gegaan. Het geld ging er met duizenden guldens uit en kwam met honderden guldens binnen. Dat is vaak wel het beste met je ideeën, doe het zelf en kijk of je er een succes van kan maken, maar dat leek de vragensteller niet goed toe.
+2
matt
@cornelissen hij heeft zijn stal vol staan heb je dat ook gezien cornelis ?
Wel wat meer vreemd vermogen,en geen tijd meer om te prikken 🙂)
cornelissen
Quote Reactie van @matt:
Wel wat meer vreemd vermogen,

Ken zijn situatie niet geheel, maar het lijkt mij een enorm kapitaalintensief om grondgebonden te zijn bij de genoemde grondprijzen , maar misschien heeft Jack een andere constructie, maar zoals je vermeld prikt hij hier niet meer en in de nieuwe oogst geeft hij meer zijn algemene visie.
+6
de Tank
@cornelissen Jack ziet zichzelf vooral niet als slachtoffer, die negatieve energie bespaart hij daar mee.
+2
matt
Beginnen ze weer over ons prachtig grasland te zeiken.
Als je een wei vol met “kruiden” wil dan is er te weinig landbouwgrond om de wereld te voeden.
Zo simpel is het gewoon.
+1
Spuit11
@matt nieuwsuitkollum.nl/kruidenboer-agema-beste-melker-…
Waar een wil is...
De arme man is inmiddels overleden en zijn levenswerk is helemaal naar de tering geholpen door een stelletje geldwolven.
January
@Spuit11 ja erg jammer
+4
de hoef
@matt dat gezeik op een ander past me ook niet ,
maar doe het nu toch een keer . heb je die schrale koeien van hem gezien, vroeger hadden ze het over kapstokken nu snap ik hem
+1
jan 10
Idd een melkprijs van 35 centen is te weinig,voorzie ook voor de toekomst daar geen verandering in komen.(behalve nu incidenteel iets meer).
Dus voorlopig blijven investeren om productie op peil te houden.
Wel mooie stal van Jack,maar zit nu blijkbaar ook klem....
Was misschien geen slecht idee geweest om de plas over te steken...
+1
Bekkink
Wensdenken door de stadse mens. Tja. Dan rest alleen nog honger om ze tot het besef te brengen dat het nu eenmaal zo is. Wie betaald. Die bepaald!
jerseys
Koeien staan er erg mooi voor, wat voert die man
+2
demelkboer
Goed verhaal jack: "als jij hier meer bloemen in de wei wil, doe maar een bod op mijn boerderij."

Jack legde haar fijn uit waar de pijn zit, in de portemonnee van de consument
+2
matt
@demelkboer als ze allemaal de knip trekken,zitten we zo met te korten
Dat zie je nu wel met die green deal.
Allemaal wensdenken,van fantasten zonder kennis van zaken.
demelkboer
@matt das dan ook een keuze, het is keuzes maken in hetl lven
Spuit11
@demelkboer Dat is toch ook wat de bioloog zei?
+1
Jawis
@demelkboer en toch vind ik appie en jumbo hoofdschuldige..........zij knijpen en spelen ons uit...hun goed recht? niet met zoveel marktmacht.......als we hier een canadees systeem hadden betaalde de consument een eerlijke prijs en konden wij zonder probleem meer doen voor onze omgeving...
+3
T60401
Als jonge boer hebben ze een droom om een mooi groot melkveebedrijf op te bouwen. Wanneer het er helemaal staat vraag ik mij af of ze er wel gelukkig van worden. Met drie man in de melkstal om 200 koeien te melken 730 keer per jaar.
cs-agrar
Quote Reactie van @T60401:
Met drie man in de melkstal om 200 koeien te melken 730 keer per jaar.

Nu weet ik niet of je, met alle respect, opa nog als volledige werkkracht kan meerekenen..
+3
T60401
@cs-agrar Daar kom je wel achter als ze er een paar weken niet zijn.
Klavertje
Mooi kruidenrijk grasland
Jack zit klem, wordt niet gelukkig van gele bloemen
Hij doet zijn koeien wel met pensioen
Dat is wel netjes
Gepensioneerde koeien zijn wel slecht voor de kostprijs
Rfc heeft ON THE WAY TO planetproof
Met een snufje medicalDSMstuff PP?
We moeten versnellen
+5
George
Wat een gezever , het komt er gewoon op neer dat het met beide niks is , die biodynamische met zijn koeienflatsen wei krijgt te weinig voor zijn melk maar ook Jack met zijn super blaadjes wonder gras . Tis allemaal gezever en gekut met een marge van nul komma nul en met al hun keurmerken planet flop en weet ik wat. In en intriest is het ,ongelooflijk wat een trieste zooi.
sjuu
@George Eens, als melk,kaas, boter in de winkel duurder word? Gaat de veehouder dan ook meer vangen. Meestal niet.
jg
@GeorgeZelfs Rabobank begint nu over te hoge vergoedingen voor stoppers en tekort aan rendement voor blijvers.
+2
Weidezicht
@jg dan moet het rendement voor de blijvers omhoog. De stoppers mogen er best goed uitkomen. Is veelal het pensioen en zij maken het mogelijk voor de blijvers om te blijven en uitbreiden. De quote 500 staat vol met mensen die gecasht hebben na verkoop bedrijf. En die bedrijven zijn vaak soort gebakken lucht, gebaseerd op slim idee of uitvinding.
+1
weurding
@jg Zou dat niet komen omdat ze met het geld van de stoppers niet uit de voeten kunnen?
+1
January
@George dat heb je goed verwoord, vond ik ook al
demelkboer
Op een belangrijk punt werd in de repo niet ingegaan. Als iedereen kruiden rijk biodynamisch gaat boeren heeft RFC een probleem. Er is geen markt voor die melk. TATA kan ook wel staal maken met een hele lage CO2 afdruk, maar dat dien ze niet, want niemand koopt dar
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @demelkboer:
Op een belangrijk punt werd in de repo niet ingegaan. Als iedereen kruiden rijk biodynamisch gaat boeren heeft RFC een probleem. Er is geen markt voor die melk.

daar ga je de fout in, er is dan namelijk wel markt voor die melk, als iedereen die kant op gaat is er nml geen andere melk. Punt is alleen, wordt het betaald
Johannushoeve cv
@cs-agrar droom verder we zitten niet opeen eiland
cs-agrar
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
droom verder we zitten niet opeen eiland

let even op het woordje "iedereen"
Weidezicht
@Johannushoeve cv zie zijn laatste regel. Daarmee maakt hij het punt.
Jan-T
Mooi en eerlijk verhaal.
Maar je hoort Jack het eerlijke verhaal vertellen. waarom deze efficiënte keuzes gemaakt worden.

En als je dan Jeroen Elfers hoort, dan hoor je een manager die zijn verkoop verhaal verteld maar er verder niks van meent. Hij zwets een verhaal om geloofwaardig over te komen maar ik zou hem niet als uitvoerder op een werk willen hebben, Hij komt niet geloofwaardig over.

Als je de biodynamisch boer hoort, dan verteld die het verhaal hoe het zou moeten. maar als je de magere koeien ziet dan klopt het bio- dynamische verhaal ook niet.

Het zou wenselijke zijn dat RFC zijn manager op straat zet want iemand die niet instaat is om dat te doen wat het moet doen, die wil je thuis toch ook niet op de dam, om jou mooie projecten te laten verpesten.
De boer zou weer de basis moeten zijn en de uitvoerder van zijn eind product welke ook de verkoopprijs van zijn product weer gaat bepalen.

We laten het nu bepalen door niets zeggende managers die zwets verkoop praatjes houdt.
Klavertje
@Jan-T Jack heeft pensioenkoeien
Dat is een eerlijk verhaal
+3
Noorderling
Je ziet wat je wilt zien.
Jack zn grasmat staat vol met klavers, maar dat zie je blijkbaar niet vanaf de weg.

Ecoloog duikt het "kruidenrijk" grasland in, het eerste wat hem opvalt zijn de klavers. Het is niet goed of het deugt blijkbaar niet.

Jong grasland wat elke 5 weken gemaaid wordt, met rode klaver stikt hier van insecten, vlinders, reeën, hazen, vogels. Ouder grasland laten ze allemaal links liggen, schuilen met jongen in de mais en tarwe.
Probeer na de tarwe zo vroeg mogelijk facelia en klavers als groenbemester zaaien en je hebt de insecten tot ver in de herfst in je land zitten, vriest vanzelf kapot en kunt van het voorjaar weer wat anders zaaien. Het past prima in een gangbaar systeem, maar blijkbaar moet het exact in een hokje geplaatst worden met subsidie wil je deugen.

Jeroen Elfers schiet zover in de verdediging dat wat hij zegt, direct al geen hout meer snijd.
Hij ontkent marktwerking, meer geld betekent geen andere bedrijfsvoering. Kap dan maar direct met die hele onzin, dan is het niet anders dan herverdeling melkgeld omdat iemand toevallig ergens aan voldoet. Leg die verantwoordelijkheid maar bij de consument neer, dat doet Jack wel duidelijk. Wij willen wel, als u het koopt. Ben je als RFC direct van een hoop gezeik af en kun je NGO's een spiegel voor houden, niet piepen maar kopen.
bio boer
@Noorderling ik snap niet dat fc zo hekel heeft aan bio daar steken ze hememaal geen moeite in of komt dat om dat bio idereen kan leveren da pp melk niet ?
Met regulier en bio is het simpel voor de consument kun je zeggen als fc als men duurzamer willen koop het bio product het komt van zelf hoe dan ook het moet bij de klant vandaan komen het geld
bio boer
@bio boer pp melk staat nu bijna op alle zuivel producten dus 700 leden die dat leveren kunnen die kunnen al groot deel nl markt al bedienen er zijn 11.000 pp is alleen nederland bio wereldwijd het blijft altijd klein deel van de levranciers die pp kunnen leveren
+1
Jean-PierreK
Ik begrijp die kritiek op Elfers niet zo goed.

Je ziet zowel bij Elfers als Rijlaarsdam dat ze alert luisteren wat de journalist hun vraagt. Ze lijken beducht op het ontlokken van quotes die vervolgens buiten context uitgezonden worden. Dit is logisch als je terugkijkt in het verleden van zulke programma's.

Vervolgens is Elfers attent als geframed wordt dat bij gemiddelde of efficiënte melkveehouders niets van biodiversiteit is. Echter in dit geval was de bedoeling van de programma maker (achteraf gezien) waarschijnlijk juist om een alternatieve melkstroom te promoten.

Elfers zet zich hier volgens mij in om alle leden van RFC in hun kracht te laten staan.
Noorderling
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Je ziet zowel bij Elfers als Rijlaarsdam dat ze alert luisteren wat de journalist hun vraagt

Hij kreeg een gigantische voorzet, dat 700 boeren die met PP meedoen eigenlijk niets voorstelt, kop hem in en zeg dat klant koning is, en met een goed verdienmodel er genoeg andere boeren wellicht mee willen doen, en als ze echt wat willen gaan we voor 5cent!

Nee, dan zeg je dat er wellicht niet meer boeren zijn. Terwijl 2/3 van de Nederlandse leden nog buiten het ophaalgebied liggen. Dat is toch ambitieloos? De coöperatie is geen schuilplaats was het toch?
De keuze en verantwoordelijkheid moet bij de consument gelegd worden, en diezelfde mensen moeten niet als burger opeens van alles gaan dwingen. Ik vond dat redelijk naar voren komen in het programma, ook uit de hoek waar ik het niet direct had verwacht. Men luistert dus, maar als melkverwerker en vermaarder moet je je kans dan wel grijpen maar bij Jeroen kwam het er maar twijfelend en onzeker uit en kreeg daardoor nog meer vragen.

Wat er met de biomarkt gebeurt, ilustreert exact wat de denkwijze in de onderneming in en over PP is. We doen ons best voor de buhne en NGO's, noodzakelijk kwaad en we vinden het wel prima als het maar geen geld kost.
Deel van de bio melkplas drukken we in gangbaar, China dichtte dat gat wel. Maar dat EcoHolland er met de RFC melk vandoor gaat en Arla ondertussen de markt in handen heeft vinden we OK. Dan doen we onszelf toch vreselijk tekort?
Jean-PierreK
@Noorderling, het systeem van PP laat per definitie niet toe dat de meerderheid van de leden eraan mee kan doen. Je moet namelijk op een aantal indicatoren beter scoren dan gemiddeld.

Bovendien is de markt voor duurdere producten beperkt. Als er sneller meer aanbod komt dan vraag dan weet je dat de prijs niet overeind blijft. Dit programma (De Prijsknaller) kan helpen de markt te vergroten. Maar als Elfers gaat roepen dat een veelvoud aan melkveehouders dit kan en wil leveren dan verwacht ik lastige onderhandelingen met de supermarkten (veel aanbod, beperkte vraag).

Het spel van vraag en aanbod is altijd een lastige voor een coöperatie. Zelf leveren we voor een andere specifieke melkstroom. Wat mij betreft mogen de eisen hoger als dit tot extra meerprijs en continuïteit van de melkstroom leidt. Anderen vinden de eisen nu al te streng en vinden dat ze daardoor geen eerlijke kans hebben om mee te doen...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , landschap en zuivelindustrie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!