Boeren hamsteren veevoer vanwege oorlog in Oekraïne

Nederlandse boeren leggen extra voorraden met veevoer aan, omdat ze vrezen voor tekorten door de oorlog in Oekraïne. Veevoederbedrijf De Heus spreekt in het Financieele Dagblad van een "enorme piekbelasting" en brancheorganisatie Nevedi roept boeren op om gewoon de gebruikelijke hoeveelheden veevoer te bestellen.

Bij ongebruikelijk grote bestellingen probeert voederfabrikant ForFarmers de afnemer op andere gedachten te brengen. "Wij zijn terughoudend bij boeren die een extra voorraadje willen aanleggen", zegt een woordvoerder tegen de krant. "Voorraadjes aanleggen kan leiden tot meer verstoringen in de keten."

Sommige bestellingen worden nu al ingeperkt, zegt voorzitter Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "Ons bereiken ook berichten dat boeren minder voer geleverd krijgen dan besteld." Het FD sprak met een boer die slechts een derde van de bestelde hoeveelheid veevoer kreeg.

Deel dit topic

Reacties

stefan56breizh
Vanochtend voerman geweest die zei dat echte vaste klanten voor gaan, die telkens wisselen van leverancier die krijgen niks.
En de brokprijs zou nog wel 6 tot 10 cent omhoog gaan de komende maanden.
Noorderling
@stefan56breizh
dat is die bij mij in 2 week gegaan...
Onmogelijk bestaat niet meer, en alternatieven die er in 2008 nog wel waren, zijn ook verschrikkelijk duur.
HansBa
@Noorderling ja hier ook van 36 euro naar 43 laatste silo. Kon wel eens naar de 60 euro gaan zei Agrifirm. Hopen dat het gras snel begint te groeien, dat is het enigste alternatief.
Noorderling
@HansBa
zou ik maar niet weer bestellen, zat al ruim boven de 50 met een eiwitrijk mengsel..
HansBa
@Noorderling Hoop dat we snel kunnen weiden en dan met minder eiwit toe kunnen. Zullen deze voer prijzen een krimp in de melkproductie veroorzaken?
Noorderling
@HansBa
Nee, saldo blijft gelijk.
+1
bio boer
@HansBa ik betaal al 60
Hooibaaltje
Is die grote prijs stijging ook echt nodig vraag ik me steeds af?
+4
Deutzrijder
@Hooibaaltje
We worden met zijn allen ook wel een beetje bang gemaakt
Twentsch Land
Wat heet bang !

Wakker zijn en vooruit kijken is verstandig in roerende tijden.

@Deutzrijder
+1
aldert
@Hooibaaltje En wie steekt die centen in zijn zak ? Niet de boer.
Hooibaaltje
@aldert dat klopt
+1
Albert Altena
@Hooibaaltje Nee dat klopt niet! haha.
Noorderling
@aldert
Akkerbouwer is geen boer?
Het is maart, je kunt er nog van alles aan doen en nieuwe oogst wordt al flink voor geboden.
aldert
@Noorderling Denk dat de oude oogst meest wel vekocht is , en de nieuwe ? Eerst ff afwachten zou ik zeggen, er zal best flink geboden worden maar heb jij die centen al in je zak ?
Noorderling
@aldert
kunt je voor 7ton per hectare indekken. maar ook dat is een risico niet wetende hoe hard de inflatie doorstijgt.
Dat mag iedereen zelf bepalen wat acceptabel is.

Ken wel akkerbouwers die tot een maand geleden nog geen kilo tarwe verkocht hadden en nu nog met een deel achterover leunen. Nog een maandje onrust tijdens de start van het seizoen in Oekraine, Odessa aan puin en ergens niet optimale omstandigheden en er vliegt zo nog 100euro per ton bij.
arie.j
In de jaren 60 en70 en ik dacht ook nog begin jaren 80tig (maar dat weet niet zeker meer) kocht vrijwel elke boer in voorkoop voor een heel seizoen zijn veevoer.
Het was dan enkele weken voor de voer vertegenwoordigers een erg drukke tijd en dan was het maanden verhoudingsgewijs kruimelwerk.
Op een gegeven moment stopte die mogelijkheid van voorverkoop bij vrijwel elke veevoerleverancier en is men met dagprijzen gaan werken
hookwood
@arie.j Dat was zelfs tot halverwege de jaren 90 nog gebruikelijk. Was je idd een paar weken druk mee elk half jaar. Boeren gingen voor een kwartje naar een ander..... Ik heb hier nog wat voorkooprijzen liggen van het stalseizoen 96/97 van Brokking, KoudijsWouda, UTD en Fuite. Brokking had de goedkoopste A brok voor f 30,50 bij 8 ton in de bulk. Dat is omgerekend een kleine 14 euro. Een knappe productiebrok kostte toen omgerekend 18 euro.

Nu betalen we hetzelfde als toen alleen is het guldenteken vervangen door het euroteken..... Nu de melk nog.
HansBa
@hookwood nou dan heb jij de laatste week geen bulk gekregen. Beneden de 40 euro krijg je niks meer.
+1
hookwood
@HansBa Twee weken geleden, ff wat gehamsterd voor 38,75 😉
arie.j
Quote Reactie van @hookwood:
@arie.j Dat was zelfs tot halverwege de jaren 90 nog gebruikelijk. Was je idd een paar weken druk mee elk half jaar. Boeren gingen voor een kwartje naar een ander..... Ik heb hier nog wat voorkooprijzen liggen van het stalseizoen 96/97 van Brokking, KoudijsWouda, UTD en Fuite. Brokking had de goedkoopste A brok voor f 30,50 bij 8 ton in de bulk. Dat is omgerekend een kleine 14 euro. Een knappe productiebrok kostte toen omgerekend 18 euro.Nu betalen we hetzelfde als toen alleen is het guldenteken vervangen door het euroteken..... Nu de melk nog.

Zo zie je maar weer 't geheugen is ook niet alles meer😉
Als reden voor afschaffen gaf de veevoerindustrie toch aan, "wij kunnen onszelf niet zolang indekken, en dan wordt het te veel speculeren"?
sil
Maand terug besteld, nu weer..................11 ct per kg duurder zowel gewone als eiwitrijk. Ik zat bij mijn voer en deels vaste leverancier. Nu maar weer alles bij vaste leverancier besteld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren en krachtvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN