Modern Samenwerken.....

pigbusiness.nl/artikel/…
De POV is in 2014 ontstaan na samenvoeging LTO vakgroep varkenshouderij en NVV. 1 varkensgeluid. Gekozen is voor een zelfstandige producenten organisatie onder LTO Nederland.
Daar moet nu een einde aan komen vindt LTO. Dirk Bruins dwingt nu via een ultimatum de varkens boeren om op te gaan in LTO. Maar die hebben daar op democratische wijze niet voor gekozen.
Wie wint? De democratie of de tirannie?
Misschien wordt het tijd voor een unie van vakbonden, POV in samenwerking met NVP, NMV en NAV.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

mlkvhoudr
Je kunt ook stellen dat er geen draagvlak is onder alle leden van Linda om met LTO te blijven samenwerken. Dus er is geen oplossing. Gaat het deel wat wel samen wil werken samenwerken vertrekken de leden die dat niet willen, gaan ze niet samenwerken vertrekt het deel wat wel wil samenwerken. Dus dan blijft er geen basis over voor een formele samenwerking.
Het statuut verhaal van de LTO vind ik geen sterk argument overigens
+1
robbies
Van 1 varkensgeluid naar een POV, Vakgroep Varkenshouderij en FDF team varkens. Ik ga me niet branden aan de vraag hoe op te lossen, maar ik maak me wel zorgen over welke kant het opgaat wanneer er 3 organisaties de belangen van dik 2500 varkenshouders gaan behartigen
Edvof
Terecht dat LTO een deadline stelt, je kan naar ruim 2 jaar overleggen toch niet door blijven modderen. Klinkt voor mij alsof (een deel)POV wel de lusten maar niet de lasten wil dragen.
Als de leden geen afdracht willen doen aan LTO, die moeten zelf de schouders eronder zetten om een complete belangenbehartiging op te zetten.
Niet alleen op gelegenheidsdossiers en op alle politieke niveaus. Succes ermee!
+2
John Spithoven
@Edvof En dan net zoals Rob aan geeft maar weer een nieuwe club er bij?
Wij gaan allen ten onder aan haantjes gedrag en niet kunnen samen werken. Daar zijn we allemaal schuldig aan. Het wordt tijd dat we dat in gaan zien.
John Spithoven
@John Spithoven Overigens kan het bestuur niet anders dan de wil van de meerderheid van de leden uitvoeren. Dat zou ook Dirk moeten begrijpen.

Maar ook in de melkveehouderij is het niet veel anders op dit moment.
Edvof
@John Spithoven dat het de meerderheid van de leden is, is niet op te maken uit het stuk.
Daarbij als je wel graag toegang wil tot de lokale bestuurders, snap iedereen toch ook wel dat dat gefinancierd en fysiek ondersteund vanuit de landelijke LTO. Dus kan je niet anders dan LTO landelijk ondersteunen. Wil je dat niet dan moet je een eigen clubje oprichten. Dat het geen goed doet voor de sector staat buiten kijf.
Je oren laten hangen naar leden die dreigen met opzeggen is geen sterk argument.
+2
Edvof
@John Spithoven jou bewoording over wie wint, democratie of tirannie geef al een gekleurde houding aan. Als je wilt samenwerken zul je toch wel iets anders in de wedstrijd moeten gaan zitten dan alsmaar trappen tegen LTO.
John Spithoven
@Edvof In een vorig artikel valt te lezen dat POV een vast bedrag per lid aan LTO wilde betalen voor belangenbehartiging regio. Nationale zelf wilde doen.
En schoppen tegen LTO doe ik niet, maar ze wringen zichzelf in een onmogelijke positie.
Neem dossier smaak tomaten voorzitter LTO. Ik kreeg de bewuste app 13 oktober
21 doorgestuurd en was de eerste die v d Tak hiervoor waarschuwde. Alleen is daar niets mee gedaan.
Samenwerken is iets anders dan dicteren.
En mijn rol is zeer ondergeschikt en invloed nul. Dicht mij geen rol toe die ik niet heb.
mlkvhoudr
@John Spithoven goed dat je eindelijk naar me gaat luisteren John 😆🙂😉

Maar inderdaad moet de vraag tussen belangenbehartigers onderling zijn wat kan ik voor jou betekenen.....
Noorderling
Quote Reactie van @Edvof:
Klinkt voor mij alsof (een deel)POV wel de lusten maar niet de lasten wil dragen.

Ik denk dat de POV, varkenshouders de lasten al hebben gedragen, en nu met nieuwe reductiedoelstellingen er nog een schepje bovenop krijgen omdat ze hebben laten zien dat ze zo goed kunnen reduceren (en decimeren). Waarvoor, derogatie redden? nitraatrichtlijn? pas melders?
Als sectoren hard afgekaderd zouden worden had de vlag er vast anders bij gehangen. Na zoveel gedaan te hebben, kan ik me als melkveehouder wel indenken dat je een streep trekt. Dat LTO de melkveehouderij in ieder geval niet achterop stelt moge duidelijk zijn, meer leden dus meer belang? Zeg het maar.

LTO heeft ook eens gedacht te moeten roepen dat de graanprijzen veel te hoog waren voor veehouders, daar moest wat aan gebeuren. Tegengestelde belangen losten gauw op in het Oldambt, bijna alle akkerbouwers lid af. Gefeliciteerd, dat je niet verder eendimensionaal tot je eigen voordeur kunt denken.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
LTO heeft ook eens gedacht te moeten roepen

Ze zouden ipv roepen eens wat meer moeten luisteren... Alle andere belangenclubs zijn ontstaan door een reden, zeer waarschijnlijk omdat men het niet eens was met de eerste club. Het LC was een goed initiatief, eerst de clubs met elkaar overleg, daarna als een club naar voren. En zo zou LTO ook moeten acteren, eerst met de andere clubs om tafel, en dan pas naar buiten treden. Nu worden er teveel smaken aangeboden waarin gewinkeld kan worden, en heb sterk het vermoeden dat sommige smaken het eerst geproefd worden, daar zij toch wel gaan bevallen, lees meewerken... Zoals het nu gaat komen we er niet..
grijs
@cs-agrar melkvee bedrijven kunnen beter lid worden van de POV
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Waarvoor, derogatie redden

Ik denk eerder dat varkensboeren de derogatie meerdere keren in gevaar gebracht hebben dan dat ze de derogatie voor ons redden.
robbies
@pieta want??
+2
pieta
@robbies Het hoe mag je zelf bedenken. De melkveehouders die er gebruik van maken geven in ieder geval weinig aanleiding om het niet te verlenen. Ongeveer alle derogatiebedrijven voldoen aan de normen dacht ik.
robbies
@pieta je suggereert iets, zeg gewoon wat het is.
pieta
@robbies Klopt, want zeker weten doe ik het ook niet.
richard-de-wolff
@pieta snap wel waar je aan denkt
robbies
@pieta dan moet je niks zeggen
Noorderling
@pieta
Dierrechten kunnen toch alleen maar de concentratiegebieden uit?
Wie verwerkt de mest voor de melkveehouderij? Wie hebben grootste ammoniakreductie behaald?
Varkensrechten moesten maar omgezet worden in fosfaatrechten.

Akkerbouw heeft ondertussen ook onwerkbare gebruiksnormen. Waarbij er geen onderscheid is in efficiëntie, onttrekking en bodemkwaliteit. Als je op klei in Friesland maatregelen neemt gaat dat ook geen problemen oplossen op Brabants zand, andersom ook niet.
+1
pieta
@Noorderling Het grootste probleem van derogatie zit toch in de nitraatgehalten. Die zijn op derogatiebedrijven bijna zonder uitzondering goed. Op bouwland zand is er op bepaalde plaatsen met bepaalde teelten een aandachtspunt. Daar zou je dan het probleem vast moeten stellen en wat op moeten gaan lossen. Die problemen zijn mij te complex om een sluitend oordeel over te vellen. Ik hoorde eerst wel af en toe wat over de mestverwerking en export. Ik durf niet uit te sluiten dat die mest ook wat druk gaf op de nitraatgehalten onder dat bouwland op zand.
Klavertje
@pieta Fdf of Dfd?
Dunne fractie dumpen
grijs
@Edvof en denk jij dat de varkens bedrijven daar iets om geven .met het dreigementen van dirk ? Ik den het van niet. Even terug in het verleden wie won de rechtzaak aujeszky. Juist de NVV .wie kreeg het voorelkaar met het stikstof gat .juist de NVV ..leden van de NVV hebben fikse bedragen ontvangen varkensboeren de lid waren van LTO .nul nopis
robbies
@grijs dat klopt. Op ons kleine varkensbedrijfje met dik 1.000 vleesvarkens kregen we al meer dan 5.000 euro terug vanwege het lidmaatschap van de NVV. Een grotere LTO zeugenhouder vlakbij liep een dikke 60.000 euro mis
MaFlodder
Waar er 2 vechten, gaat de 3e er mee vandoor?
+2
Melkboer16
POV heeft gewoon nog te maken met de geest van de ouwe Wien met zijn NVV. Die lieten zich de wet niet voorschrijven en zie nu ook wat het resultaat is. Een gedecimeerde sector met als je niet oppast straks weer 3 belangenbehartigers.
Zelfde in de melkveehouderij met notabene een ex-melkveehoudster die 2 clubs in de tang heeft maar zelf een grote bende bij huis.
Dan nog de NMV en vakgroep melkveehouderij die nu toch een kundig voorzitter aan heeft getrokken.
+1
robbies
@Melkboer16 Wien van den Brink is twaalf jaar dood. Die kun je echt niet de schuld geven van de discussie tussen POV en LTO.

Wel mooi dat je erkent dat Bleker een goede voorzitter is. Dat moet Wunnekink nog maar bewijzen
Johannushoeve cv
@robbies Wunnekink een goede bestuurder laat mijn niet lachen. Als het vuur aan zijn schenen wordt gelegen trek hij zijn melk op en vertrekt.
George
@Melkboer16
Gedecimeerde sector , dat is met de melkveehouderij niet anders. Daar gebeurd dat ook!
Edvof
Wij melken al jaren naar volle tevredenheid met de Boumatic robot. Een goed alternatief voor de grote merken. Als je geïnteresseerd bent, ben je van harte welkom om te komen kijken. Verder zal ik mij niet al te positief uitlaten, want dan wordt je hier uitgemaakt voor vertegenwoordiger….
Ut Wief
Interessante discussie.
Pas als je goed kunt onderscheiden, kun je verbinden. We hebben als agrarische sector verschillende belangen en verschillende visies. Hete hangijzers zijn:
-Vrije markt versus marktregulering. Melkveehouders denken altijd collectief hierin, vanuit coöperaties, ze kennen de zuivelmarkt amper zelf. Ze laten melk ophalen en zeuren wat over de prijs bij hun fenomenale coöperaties. Ze verlangen soms terug naar boterbergen in de EU.
Akkerbouwers en varkenshouders en kippenboeren kennen juist het klappen van de zweep van de markt, en leven daarnaar. De varkenscyclus is berucht.
-Mee met de overheid versus tegen de overheid in. Omdat de overheid tegenwoordig vrijwel onhaalbare doelen stelt (stikstof, Actieprogramma, klimaat, derogatievoorwaarden, GLB randvoorwaarden), gaan zelfs de meest rechtgeaarde conservatieve gezagsgetrouwe SGP'ers tegenwoordig soms tegen de overheid in. Maar op links blijven sommige linkse boeren (best veel, vooral onder melkveehouders, het CDA en LTO vind ik dan ook wat linksig) de overheid trouw. Daar zit enorme verdeeldheid. Juist door clubs goed te onderscheiden (DDB, FdF, NMV, ect, maar ook Agractie), waar ze staan in dit spectrum, kun je daarna coalities smeden. Dus op inhoud elkaar zoeken, niet vanuit machtsspel.
Volgens mij zit de grootste gemene deler nu op: op een realistische manier voor de markt, en durft tegen de overheid in te gaan op stikstof, klimaat, Actieprogramma, derogatie en GLB. Daar kun je een coalitie smeden. Veel achterban zit op deze lijn.
Maar ga niet uit van dat je met elkaar 1 geluid moet laten horen, dat eindigt altijd in tiranie inderdaad. Het werken met achterban is meer community management: je moet de gemene deler in de achterban/community vinden.
Ik zie hier kansen voor de vakbonden, samen met Agractie en FdF. Maar inderdaad moeten de verbinders opstaan, niet de haantjes. Wie niet kan buigen voor zijn achterban, moet nooit een vereniging leiden. Dat de meeste boeren nu klaar zijn met de overheid mag duidelijk zijn. Hierop moet een organisatie zo verlicht zijn dat ze de regie weet te pakken, zonder uit te gaan van het eigen gelijk, maar als community manager, met beleefde bewoordingen en op inhoud.
(Irene van der Marel, melkveehouder, 06 123 62 806)
cs-agrar
Quote Reactie van @Ut Wief:
Maar ga niet uit van dat je met elkaar 1 geluid moet laten horen

dat dus wel, anders krijg je wat nu al jaren gebeurd, het aanbieden van meerdere smaken, en dus het uitspelen.
John Spithoven
Even een update
23 maart was er een ledenraadpleging van LTO in Markelo over de ontstane situatie.
De 15 aanwezigen ( incl dubbel tellingen) gaven te kennen ( net zoals de POV dat al democratisch had laten vaststellen) dat zij geen nieuwe vakgroep varkenshouderij LTO willen en geen dubbele contributie inning. Over 4 dagen loopt het ultimatum af. Ben benieuwd.
grijs
@John Spithoven hoeveel leden zijn dat John?
Jan-T
Mooi dat de POV voor zich zelf op komt.
Waarom moet alles onder de LTO vlag.
Wat bakt de LTO er nou van.??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkenshouderij en samenwerken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0