IPCC: ‘Koeienmethaan’ overschat, VVD stelt vragen

In een recent uitgebracht rapport concludeert het IPCC dat invloed van methaan afkomstig van koeien drie tot vier keer overschot wordt.

Deel dit topic

Reacties

+1
dewittemotor
Het draaien begint
+2
Farma_boerke
Inmiddels al weer achterhaald en blijken er nog vele andere methaanbronnen te zijn waardoor het absolute aandeel nog verder zakt, alsmede de klimaat winst door vee reductie (biogeen methaan).
Albert Altena
@Farma_boerke Vooral bossen met al het rottende blad en oud hout zijn grote uitstoters.
Vdejong
@Albert Altena mooi, bomen zagen, wordt het hout goedkoper
Frans1
@Albert Altena wijzen naar een natuurlijk proces slaat nergens op🙄
Albert Altena
@Frans1 Ik begrijp jou niet of je begrijpt mij niet!
+2
Frans1
@Albert Altena ik denk allebei. Ik ben sowieso sceptisch over het hele stikstofverhaal, ik geloof er geen ruk van. En de laatste jaren wordt bij dieselmotoren de wereld stikstof in de uitlaat gespoten om dmv ammoniak schadelijke stikstofvetbindingen te ontleden, en de ammoniak uit de veehouderij helpt alles om zeep? Vandaar dat de coalitie een onderzoek niet ziet zitten hoe het werkelijk in elkaar zit. Waarom zouden ze ook, et wordt maar 25 miljard over de balk gesmeten
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
sceptisch over het hele stikstofverhaal, ik geloof er geen ruk van.

Nee duh...! Het is ook grote onzin. Het is een bedenksel om een flink stuk landbouw op te ruimen en naar Oost-Europese landen te verplaatsen. Heeft niks met milieu te maken, maar des te meer met smerige politieke spelletjes.
hans1980
@Farma_boerke Veel komt ook door fracking naar scaliegas
+1
Farma_boerke
Nog een mooie, stadsmethaan:
sciencelink.net/nieuws-and-verdieping/…
+1
Grasbaal
@Farma_boerke Bizar inderdaad, ook om bij voorbaat de koeien de schuld te geven:

Quote:
De methaanconcentratie in de atmosfeer neemt ieder jaar toe, afgelopen jaar zelfs sneller dan ooit tevoren. Het is nog vrij onduidelijk waar die uitstoot precies vandaan komt. In verstedelijkte gebieden blijkt de methaanuitstoot door menselijke activiteit groter te zijn en vooral stadswater komt steeds meer in zicht als belangrijke bron van methaan. Hoe meer verstedelijking rondom een gracht of kanaal, hoe hoger de concentratie opgelost methaan in het oppervlaktewater, en dus hoe hoger de methaanuitstoot. Maar welk proces zit er achter?
Jean-PierreK
Dit zijn de antwoorden van Schouten op de vragen.

zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20212022-744…

Als het goed is komt er (of het is er misschien al?) dit voorjaar een rapport van het IPCC over dit onderwerp.
+1
jan 10
Als is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald ze wel.
Kars
Vaak wordt alles meerdere keren overdreven. Des te makkelijker is een zondebok aan te wijzen en met opruimbeleid veel ruimte op papier te creëeren voor de belanghebbende die hun uitstoot niet willen beperken.
+2
Farma_boerke
84% van de toename in methaan is toe te schrijven aan de natuur en het weer (oa effect El Nino)
In totaal komt nu 60% van het methaan uit de natuur/wetlands vandaan.
nature.com/articles/s41467-022-28989-z/

Ja alle andere bronnen, met name uit olie en gaswinning, stoten ook meer uit dan verwacht, zelfs na sluiting van de bron blijft er lekken.
+2
spotmelker
Het is niet de vraag of de hoeveelheid methaan wel/niet klopt maar de realiteitswaarde van zelfbedachte onzin wordt door het onbenullenlegioen overschat en de gevolgen van die stommiteitenreeksen wordt onderschat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , ipcc en methaan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN