Brazilië vreest 30 procent productiedaling soja door kunstmesttekort

Quote:
Brazilië verwacht een groot tekort aan kunstmest door de oorlog in Oekraïne, met als gevolg dat de oogst van graan en soja met 30 procent kan dalen. Die waarschuwing geeft Willem Bouman, president van de Braziliaanse coöperatie Castrolanda.

Deel dit topic

Reacties

+5
T60401
Hier en daar beginnen er wat domino steentjes om te vallen. Het is niet de vraag of alles om gaat vallen alleen wanneer.
jordi 1455
@T60401 Misschien is het goed dat het zaakje in elkaar stort, dan ziet men weer wat belangrijk is en eisen ze verandering van de regenten in Den Haag en Brussel. Alleen moeten we uitkijken voor de opportunisten van het WEF en de CCP die de crissis willen misbruiken voor het doordrukken van bepaalde agenda's.
+2
diekman
De soja kauwers maar op rantsoen.
+3
jan 10
Soja melk wordt duur:😁
+2
weurding
@jan 10 tofu ook
+3
piet6400
Soja is toch een vlinderbloemig gewas?
+1
weurding
bio boer
@piet6400 niet alle kunsmest is n mestof kali en fosfaat bijvoorbeeld kali komt veel uit Rusland bolgens mij en fosfaat moroko
Nevergiveup
@bio boer kali is iig ook goed aan de prijs 😲
+2
weurding
Heb wat gemist geloof ik vanmiddag, 2 topics weg🙈 dacht iedereen druk op het land😏
+1
Nevergiveup
@weurding Tja ook op PB zijn hogeremachten aan de touwtjes aan het trekken.

Ze hebben niet eens in de gaten dat het averrechts werkt , en het wiel steeds harder terug gaat draaien ....
weurding
@Nevergiveup ook een vorm van terreur🤭
Vdejong
@weurding al 2? Vrije woord mag niet meer gesproken worden?
weurding
@Vdejong ja, die van bartlehiemboer (lara logan)weer en afslachten oekraine
Vdejong
@weurding hacker uit voormalige Sovjet-Unie?
Gerron
Quote Reactie van @weurding:
die van bartlehiemboer (lara logan)weer

Dus dat was dat topic dat Bartlehiemboer zelf snel weer verwijderd had? Vreemd dat het opnieuw geplaatst is.
Edit : De eerste keer was het een reactie.
+1
de Tank
@Vdejong jammer dat het verwijderd is, negeren is effectiever.
Vdejong
@de Tank
Quote:
. jammer dat het verwijderd is,
vond het wel een leuke discussie
+3
mlkvhoudr
@de Tank ik skip die shit ook,toch in het geval van bartlehiemboer wel enige nuance op zijn plaats omdat ze in het verleden wel heeft aangegeven dat ze autistisch is, nu heb ik wel de nodige ervaring met autisme en die moet je gewoon de ruimte geven om zichzelf te zijn.

Nu is autisme ook maar een verzamelnaam maar in zijn algemeenheid zo als ik het in het verleden ervaren heb, moet je ze eerst de ruimte geven om hun standpunten te verwoorden, en dan langzaam daar enige nuance in proberen aan te brengen.

Maar ja prikkebord en nuance 😆

Dus ik denk dat ik wel begrijp waarom zij denkt dat we haar niet begrijpen
+1
de Tank
@mlkvhoudr nuance is inderdaad lastig, daar kan ik zeker nog wat van je leren om dat ook aan te geven☺️, zien en voelen doe ik het ook wel
jordi 1455
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik skip die shit ook,toch in het geval van bartlehiemboer wel enige nuance op zijn plaats omdat ze in het verleden wel heeft aangegeven dat ze autistisch is, nu heb ik wel de nodige ervaring met autisme en die moet je gewoon de ruimte geven om zichzelf te zijn.Nu is autisme ook maar een verzamelnaam maar in zijn algemeenheid zo als ik het in het verleden ervaren heb, moet je ze eerst de ruimte geven om hun standpunten te verwoorden, en dan langzaam daar enige nuance in proberen aan te brengen.Maar ja prikkebord en nuance Dus ik denk dat ik wel begrijp waarom zij denkt dat we haar niet begrijpen

Naar mijn mening zijn sommige autisten makkelijker in de omgang dan de mensen die geen autisme hebben. Overigens valt het mij op veel op het prikkebord erg zwart-wit zijn in hun denkwijze en vaak van mening zijn dat als je niet voor hun partij bent per direct voor de andere partij bent.
Vdejong
@jordi 1455
Quote:
. veel op het prikkebord erg zwart-wit zijn in hun denkwijze
dat zijn de niet-autisten
mlkvhoudr
@jordi 1455 ik kan prima met autisten in ieder geval, een keertje ceremoniemeester voor 1 mogen zijn, mooi werk
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @de Tank:
jammer dat het verwijderd is, negeren is effectiever.

Nee, bepaalde berichten/topics waren helemaal over de top en konden echt niet. Daar willen wij het Prikkebord niet voor laten misbruiken. We gaan ook niet in discussie waarom deze worden verwijderd, daar komen we toch niet uit. De Waldorf's en Statler's hier op het Prikkebord springen elke keer in protest terwijl ze de betreffende berichten nog niet eens gelezen of beluisterd hadden.

Je kunt van mij aannemen dat berichten of topics nooit "zomaar" verwijderd worden of dat we daarvoor betaald worden zoals sommige mensen suggereren.

+1
Vdejong
@Grasbaal dus oude mannen die het met elkaar aan de stok hadden. Gelukkig ben ik nog maar 51.
weurding
@Grasbaal haha, als iets verwijdert is kun je het ook niet lezen hè
Maar waar zien we dat toch meer.... ik verwijder wel wat me aanstaat en doe wat mij goed toe lijkt want we komen er toch niet uit....🙈
Grasbaal
Quote Reactie van @weurding:
haha, als iets verwijdert is kun je het ook niet lezen hè

Klopt, en kun je er ook geen oordeel over geven of het wel of niet terecht verwijderd is....
weurding
@Grasbaal heb me ook slechts verwonderd
+2
bonsjoer
@Grasbaal Ik zou zeggen, voorkom eindeloze discussies en onzinnige Great Reset theorieën berichten , Poetin fanclub berichten..etc, 2 x een waarschuwing (gele kaart) en daarna rood. Discussie over de moderator ook gelijk een gele kaart, zulke discussies kom je toch niet uit.., voor je't weet heb je weer een topic met 100 voorspelbare reacties.
Gerron
Quote Reactie van @bonsjoer:
Poetin fanclub berichten

Zelensky heeft alle andere politieke partijen verboden.
Is dit een bericht van de Poetin fanclub? Ik zag het op Fox news.
de Tank
@Gerron Pro Russische bedoel je? Zou ik ook doen als Rusland mijn land kapot schoot.
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:


@Gerron Pro Russische bedoel je? Zou ik ook doen als Rusland mijn land kapot schoot.

Ik weet de standpunten van die andere partijen niet. Volgens jou zijn ze dus allemaal Pro Russisch. Misschien hebben ze liever een andere aanpak van de oorlog.
Gerron
@Gerron Ze kunnen bijv. een verschil van mening hebben over de staat van het land dat ze kwijtraken bij een compromis.
nos.nl/nieuwsuur/artikel/…
Of misschien vinden sommige partijen wel dat er veel meer Russisch sprekende Oekrainse burgers in de Donbass dood moeten. Dat komt de slachtofferrol van Zelensky niet ten goede.
Hoe dan ook,dit gaat nog een staartje krijgen na deze oorlog.
de Tank
@Gerron zou allemaal kunnen
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:


@Gerron Pro Russische bedoel je? Zou ik ook doen als Rusland mijn land kapot schoot.

Voordat Zelensky verkozen werd is er voor de meerderheid pro Russisch in Oekraine gestemd. Jarenlang. En toen kwam er dus iemand met mooie beloftes en die werd enorm populair. Niet dat hij het land wilde vergroten maar wel met een nogal nationalistisch standpunt.
Rusland was als Sovjetunie na Amerika die andere grootmacht na WO2. Toen was men bang voor de Sovjetunie. Na het uiteenvallen daarvan is die angst veranderd in haat. Hier maar ook in bijv. Georgië en Oekraine. Er is dus een blinde vlek ontstaan terwijl Rusland weer opgekrabbeld is. En wat je dan dus niet had moeten doen is Rusland boos maken. Het is mogelijk dat een aantal mensen in Oekraine dat nu inziet. Dat aantal zal wel minder zijn dan er voordat Zelensky president werd pro Rusland was omdat er minder meewerking is dan Poetin had verwacht. Maar om de mensen met een ander standpunt nou de mond te snoeren?
+1
de Tank
@Gerron In tijden van oorlog treden andere wetten in werking. De oppositie van Poetin zit in Siberië, net als er in het verleden heel veel mensen uit de satelietstaten uit het Sovjettijdperk terecht gekomen zijn. Vraag de mensen in de Baltische Staten, er zijn er niet veel waarbij de voorouders niet weggevoerd zijn. Dat daar een diepgewortelde haat leeft is begrijpelijk. De in Rusland wonende mensen vanuit van oorsprong andere delen dan Rusland worden sws als 3e rangs mensen gezien. Zelf haat ik geen Russen. Ik vind het alleen super triest en beangstigend dat er in Rusland iemand met een sterke persoonlijkheidsstoornis alle macht heeft. Zelensky zie ik overigens niet als heilige, aangezien de Russische geheime dienst de dodenlijsten klaar heeft liggen begrijp ik wel dat de aan Rusland gerelateerde partijen tijdens het beleg geweerd worden.
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:
Ik vind het alleen super triest en beangstigend dat er in Rusland iemand met een sterke persoonlijkheidsstoornis alle macht heeft.

Dat is al heel lang het geval in veel landen. Hoe dat komt? Voorbeeld: Als je in Amerika vraagt wat ze van hun land vinden dan zal je verschillende antwoorden krijgen. De meeste mensen zullen gaan klagen over hun eigen situatie.
Als je een Amerikaan vertelt dat Amerika een kutland is dan krijg je ruzie omdat die Amerikaan dan van mening is dat zijn land het beste land ter wereld is.
En nou hoef je in dit voorbeeld alleen maar dezelfde situatie met een Rus in Rusland te hebben en dan heb je ook ruzie.
Dus als je als leider meer macht wil dan kies je (terecht of onterecht) een favoriete vijand. Dit kan in het geval van Kim Jong Un in Noord Korea dus de hele wereld zijn maar in het geval van Hitler waren het voornamelijk Joden. En hier op dit forum zijn er ook een aantal mensen die zich ten koste van anderen populair maken.
Het begint er gewoon telkens mee dat veel mensen liever een leider hebben om te volgen (of belachelijk te maken) i.p.v. dat ze zelf nadenken en hun mening uiten.
En daarna komt de terreur op de eigen bevolking. Daar komt geen kritiek meer op want de mensen die kritiek hadden die zijn systematisch monddood gemaakt of verwijderd.
En zo loopt de bevolking van een heel land achter iemand die door deze situatie "gek" is geworden aan.
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:
@Gerron Pro Russische bedoel je? Zou ik ook doen als Rusland mijn land kapot schoot.

Het blijkt nu dat inderdaad alleen de 11 Pro Russische politieke partijen verboden zijn. Hoeveel partijen er dan nog over blijven weet ik niet. Bronnen:Fox News en Nieuwsuur.
Dit kan het standpunt van de Russisch sprekende Oekrainers die nu tegen Rusland vechten veranderen.
de Tank
@Gerron Hij zal dingen doen die in zijn voordeel werken en dingen die in het nadeel werken. Welke invloed dit heeft is vanuit hier moeilijk inschatten.
+1
de Tank
@Grasbaal Van mij mag je ze verwijderen.
Gerron
Quote Reactie van @Grasbaal:
We gaan ook niet in discussie waarom deze worden verwijderd,

Het blijkt nu dat dat filmpje van het songfestival uit 2009 niet de inzending van Oekraine was maar van Georgië. Daar kwam ik pas achter toen ik een ander filmpje zocht omdat de eerste hier niet afgespeeld mag worden. Dus bedankt voor de reactie. @Tinus
weurding
Tweet

(klik om te vergroten)

+2
bio boer
@weurding ik heb nog wel kuilvoer staan tot volgend jaar dus melk blijft nog wel even komen zonder brokjes wel beetje minder 😁
labella
@bio boer wil je nou kuilvoer eten komende winter??
+1
bio boer
@labella nee kaas yoghurt en stukje rundvlees als het moet kun je daar best lang op overleven denkt ik
+2
casev2
Het ideaalbeeld van tjeerd de groot en frans timmermans: heel de wereld biologisch nu de kunstmest schaars word. Ze waren alleen ff vergeten dat de luxe positie die wij in nederland hebben met genoeg mest, wat je in 90% van de akkerbouwgebieden gewoon niet hebt...
aldert
@casev2 Zelfs met genoeg mest lukt het ons niet om een graanproduktie van meer dan 50% te halen.Wij zijn al een jaar of wat aan het experimenteren met bio graan maar de opbrengst valt tegen .We scheuren grasland ,.daar gaat voor het zaaien 25 ton ruige mest op en daarna in maart nog 20 ton dunne mest.Lijkt mij genoeg zo , maar toch....
Noorderling
@aldert
Waarom geen (korrel)mais?
Lijkt me makkelijker te schoffelen, minder ziektegevoelig, gaat efficiënt met stikstof om.
aldert
@Noorderling Mais is een minder zekere teelt hier , vaak net te droog in augustus.
jjthefrenchman
@aldert Buurman haalt 4ton in goede jaren. Doet alleen beetje gier erop.
casev2
@jjthefrenchman ik denk dat de kwaliteit van de grond hier wel een zeer nadrukkelijke factor is. Met kunstmest is op slechte grond ook te boeren, zonder word dat lastiger...
bio boer
@casev2 organiche stof heb je nodig merk hier grote verschillen in mijn land
rikmanspoel
@aldert Vaak te trage omzetting, waardoor je N-aanbod scheef loopt met behoefte van het graan.
jjthefrenchman
@rikmanspoel Bio buurman maakt de zode kapot met de schijveneg eind augustus in de droogte/zon. Word in september en oktober gecultiveerd, en begin november geploegd en ingezaaid. Het verbaasd me altijd hoe groen zn tarwe is .
bio boer
@jjthefrenchman na levering zode is veel ga hier voor het eerst gerst zaaien ik moest het niet exstra bemesten ze waren al bang dat de zode teveel gaat leveren het moet niet gaan liggen
weurding
@bio boer Gerst heeft aan 100 kg N genoeg
bio boer
@weurding daarom n leverend vermogen is al 250 om de bodem analyse 😁
jjthefrenchman
@weurding Wintergerst niet.
T60401
Quote Reactie van @weurding:
erst heeft aan 100 kg N genoeg

Heb jij aan een droge boterham ook genoeg? 😄
jjthefrenchman
@bio boer Dat weet ik, daarom zaai ik maïs in oud grasland. 20kuub mest + 50kg N en je hebt mooie maïs 😀
Nico96
@bio boer zit met dezelfde keuze, ga nu tarwe zaaien, die blijft hopelijk beter overeind.
bio boer
@Nico96 ga het ervaren tarwe moet je eigelijk vroeger zaaien en zaai zaad is op dus ben ik op gerst uit gekomen wel eerder overwogen dacht nu is het moment om het eens teproberen volle kuilplaaten geasbrok laten maken is duur en de brok is helemaal duur gaat al richting de 60 cent voor bokje wat hoofdzakelijk terwe en mais bevat
bio boer
@bio boer 10 ha
Nico96
@bio boer hier 11.5 ha, ben gestopt met melken dus de grond over. Heb gangbaar zaaizaad met ontheffing, dat is nog wel beschikbaar. Gerst gaat sneller legeren, zeker na grasklaver, daarom tarwe gekozen. Wordt wel laat inderdaad, eind maart wordt het zaaizaad geleverd, maar zolang het s'nachts nog vriest zal het wel meevallen denk ik. Het wordt langzaamaan wel droog hier, dat kan nog wel problemen geven.
+1
Nevergiveup
@bio boer Ja zomer tarwe moet er eerder in , in april geeft al 25% minder opbrengst
jjthefrenchman
@bio boer Gest is beter voor je koeien als tarwe. Al zal het bij kleine hieveelheden niet veel uitmaken.
Nevergiveup
@Nico96 tegenwoordig heb je yatse voor gerst , die je later na de gebruikelijke halm verkorter in kunt zetten. Vorig jaar hier in de omgeving veel tarwe plat , de gerst stond nog netjes.
weurding
@Nevergiveup hier vandaag gerst zaaien, vorig jaar 11 april
Nevergiveup
@weurding gerst kan nog goed 👍
bio boer
@weurding hier maandag zaai zaad nog niet binnen morgen en vrijdag frezen maandag ploegen dan meteen inzaaien
bio boer
@weurding hoe veem kg zaai je ? Advies voor mij was 180/190 dan heb ik wat over kan ik wat steviger wiedeggen
weurding
@bio boer verleden jaar 170, maar nu adviseerden ze 150 omdat korrels kleiner waren
bio boer
@Nevergiveup yatse wat is dat ?
bio boer
@bio boer google wist het een groeiregulator alleen mogen wij die niet gebruiken vetrouw maar op goede rassen 😁
Nevergiveup
@bio boer Sorry , had het fout geschreven

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Nico96
@Nevergiveup denk niet dat dat toegestaan is in bio tarwe.
Nevergiveup
@Nico96 Denk ook niet
bio boer
@Nico96 er bestaan wel biologische middelen tegen zomige ziektes en blad meststof

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kunstmest en geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN