Weiden door de robot

Hallo, wij zijn sinds 6 maand aan het robot melken, over een paar weken gaan we ook weiden. Dit gaan wij doen door de robot heen, alleen hoe leer je de koeien dat aan? De koeien zien namelijk straks de andere koeien naar buiten gaan en we zijn bang dat ze van gekkigheid niet meer door de robot gaan. Heeft iemand hier tips en ervaring hiermee ?

Deel dit topic

Reacties

Mooiproater
Jawel, doen het nu 2 jaar. Eerste week is er het 1e uur onrust. Daarna loopt het super. Koe heeft gauw in de gaten dat ze dan door de robot naar buiten gaan.
Elvis
@Mooiproater gaan ze altijd naar buiten ook als ze te kort geleden gemolken is?bij die weide poorten van lely bleven koeien in de poort staan als ze geweigerd werden. Zelf geen ervaring met robots overigens
+1
Mooiproater
@Elvis gaan naar buiten als ze gemolken zijn en als ze niet binnen 4uur gemolken hoefen worden
zwierb
Bij ons ook via robot naar buiten, eerste dag , vaak smiddags rond 14 uur doen wij al tijd robot even uit en voor en achterhek open, zodat ze dan snel allemaal buiten lopen, dus wel via robot zodat ze weten dat ze alleen via robot naar buiten kunnen. Ook doen wij het het hek achter de stal eigenlijk altijd s,avonds dicht en s,morgens als de meeste koeien buiten lopen doen we het een keer open. Heb anders het idee dat de eerste koeien direct weer naar binnen lopen als ze zien dat er nog geen koe buiten loopt, en dan kan het soms zomaar een paar uur duren voordat ze weer door de robot gaan.
mlkvhoudr
Ik las ergens dat qlip in de voorwaarden wil opnemen dat er aan koppelbeweiding gedaan moet worden word daar dan een uitzondering voor gemaakt voor robotboeren in de toekomst?

edit zie het al dan moet je individueel meetsysteem hebben
Eén van de voorwaarden van weidegang volgens de criteria van Stichting Weidegang, is dat alle daarvoor in aanmerking komende melkgevende koeien gelijktijdig weiden. Zogenaamde koppelbeweiding, waarbij twee fysiek gescheiden groepen koeien op verschillende tijdstippen weiden, is uitsluitend toegestaan wanneer gebruik gemaakt wordt van meetsystemen voor individuele koe registratie van weidetijd.
bio boer
@mlkvhoudr was nu altijd dat 70% buiten moet zijn volgens mij dat is soms lastig genoeg soms beslissen ze om met zijn allen even om 3 uur binnen tekijken 😅
ek
Hier de eerste dag de hele koppel een paar uur naar buiten, buiten de robot om. De volgende dag inderdaad het eerste uur wat onrust, daarna wend het vanzelf. Wel zorgen dat ze de eerste uren niet weer naar binnen kunnen.
komelker 2
Wat een gedonder zo`n robot.
Deutzrijder
@komelker 2
Weidepremie er gewoon af doen.
Probleem opgelost
+2
zwierb
@komelker 2 Juist helemaal niet, je kunt elk tijdstip instellen wanneer ze naar buiten kunnen zonder dat je er naar toe moet om de deur los te zetten, super makkelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken en ervaring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN