De vertrouwenscrisis bij Leerdammer

De vertrouwenscrisis bij Leerdammer

Begin 2021 is Arie Griffioen begonnen als manager melkvoorziening bij Leerdammer. Boeren die hem de eerste maanden hebben gesproken weten te melden dat Griffioen is geschrokken van de negativiteit en het gebrek aan vertrouwen onder de boeren. Een erfenis die zijn voorganger hem heeft nagelaten. Een zware taak rustte derhalve op de schouders van Griffioen.

Zelfs bij zeer kritische boeren dwong Griffioen dan ook respect af toen hij al na een paar bekend maakte dat zijn belangrijkste taak was om het vertrouwen van de boeren in Leerdammer te herstellen. Dit plan, met de naam “Bouwen aan vertrouwen”, maakte hij in juni bekend in zijn eerste column in de Leerdammer-Info. (zie bijlage 1)

Terwijl de boeren uitkeken naar de uitwerking van het plan werd het stil aan de kant van Griffioen. Dit in tegenstelling tot een deel van de boeren, waar de ontevredenheid toenam. Zij zagen dat in de loop van 2021 de melkprijs van Leerdammer steeds verder achterbleef bij de concurrentie. En in plaats van dat het vertrouwen in Leerdammer groeide, daalde het.

Ook in het decembernummer van de Leerdammer-Info wordt er geen woord gewijd aan de manier waarop Leerdammer het vertrouwen denkt te kunnen terugwinnen. Wel zegt de Vlaming Jan Verbessem, de nieuwe algemeen directeur van Lactalis Leerdammer dat “we uitgaan van wederzijds vertrouwen”. (zie bijlage 2)

Met verbazing is deze opmerking ontvangen. Een teleurgestelde boer: “Griffioen stelt begin 2021 vast dat er een groot gebrek aan vertrouwen is onder ons, zegt dat hij het vertrouwen wil herstellen, doet vervolgens niks, en in december zegt Verbessem doodleuk dat ze uitgaan van wederzijds vertrouwen, alsof er nooit een vertrouwensprobleem is geweest.”

Hoe nu verder? Uit contacten met boeren blijkt dat het vertrouwen in Leerdammer nog lager is dan vorig jaar. Ze zien dat de melkprijs van Leerdammer in melkprijsvergelijking onderaan bungelt. En vanuit Schoonrewoerd wordt geen enkele poging ondernomen om het vertrouwen terug te winnen. Naar verluidt hebben de eerste boeren de overeenkomst met Leerdammer al opgezegd, en speelt een behoorlijk aantal met de gedachte om afscheid te nemen van Leerdammer. “Ik wacht de voorjaarsvergadering af om te kijken wat Leerdammer onder de nieuwe eigenaar te bieden heeft, en anders ben ik weg”, aldus een van hen.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Bijlage 1

(klik om te vergroten)

Bijlage 2

Reacties

labella
Het is fout gegaan toen Leerdammer een Franse eigenaar kreeg en het zal ook niet meer goed komen zolang het een Franse eigenaar heeft!
+3
Weidezicht
@labella ik ken het leerdam verhaal verder niet en ben ook geen frankrijk kenner, maar met de Fransen samen werken is volgens mij 1 richtingsverkeer. Zie KLM. Ze willen hebben en halen, verder niets. Ze vertikken het om een andere taal te spreken, zelfs als toerist die geld komt brengen, laten ze je tobben. Mijn volk is het niet.
+4
Frans1
@Weidezicht hoeveel ervaring heb je in Frankrijk? Het probleem in la France is dat er veel mensen gewoon geen Engels kunnen, en de taal is zo verschillend, dat je elkaar gewoonweg niet begrijpt. In het begin was dat verrekte lastig, het moeilijkste van de hele emigratie. Maar verder is het precies als in NL, veel aardige mensen, maar ook wel een paar die de neus voor je ophalen, nou, jammer dan.
Maar die taalbarrière is echt moeilijk
HansBa
Dat onderaan bungelen met de melkprijs staat mij ook niet aan. Dat moet snel veranderen anders ga ik ook eens informeren bij een ander. Vertrouwen zegt mij niet zo veel, dat gaat gelijk op met de melkprijs.
robotmelker
@HansBa maakt allemaal niet heel veel uit... Die zichzelf melkverwerker noemt is ook afromer van het inkomen voor de melkveehouderij. En wat gaan we daar aan doen, als melkveehouderij..... Helemaal niks, we laten bestuur en directie royaal met onze ballen spelen en op een unaniem forum durven we vanalles te zeggen.
Farma_boerke
@HansBa iemand zal altijd de laatste zijn, normaal was leerdammer een matige middenmotor, maar dit is dramatisch.
Aparte melkstroom vlog kan ook allang niet meer uit door gestegen kosten.
Spotmarkt is hoog, daar kan men marge pakken tussen de uitbetaling en verkoop, voor de rest lojkt lactali zich. Iet om te bekommeren.

In de fabriek is het al niet beter, alles gaat moeizamer, eer schijven en onzin. Plezier gaat eruit en daarmee ook eenstuk efficientie en mee-denken/werken met leiding. RMO’s klagen ook al en horen inmiddels van meerdere stoppers/vertrekkers.

Het gaat niet goed met Leerdammer, hoe lang nog tot ingrijpen?
Melkveehoudernh
@Farma_boerke dat fenomeen kennen we op meer plekken, bij Campina in de fabriek is de lol er ook al jaren af voor het personeel op de fabrieks vloer. Maar bij verpleging, politie, onderwijs enz is het niet anders hoor....
HansBa
@Farma_boerke zo ervaar ik het niet. VLOG krachtvoer(voer brok en raap EU) zit momenteel nog onder gangbaar bij Agrifirm dus kan altijd uit. De RMO is hier altijd goed te pas, hoor ze nooit klagen maar dat doe ik zelf ook niet. Wat er zich in de fabriek afspeelt weet ik niet, spreek nooit iemand van Leerdammer. Enige wat mij nu schuurt is de melkprijs, als dat niet beter wordt ga ik rond kijken. Leerdammer is wel een fabriek met geen hoge pieken maar gelukkig ook niet met diepe dalen.
mlkvhoudr
@HansBa geven ze er ook het zelfde van?
+1
HansBa
@mlkvhoudr ja hoor, zit op 33 liter gemiddeld. je kunt natuurlijk overal wat achter zoeken maar daar heb je alleen jezelf maar mee.
mlkvhoudr
@HansBa vroeg het me af omdat je ook van stoppers hoort omdat Vlog niet meer uit zou kunnen
Frans1
@mlkvhoudr hier is de non ogm brok nogal wat duurder, het kantelpunt van wel en niet uitkunnen kun je toch zo uitrekenen voor je bedrijf?
mlkvhoudr
@Frans1 bij welke snede wil je het een half jaar van te voren uitrekenen?
Frans1
@mlkvhoudr wat maak je het toch altijd moeilijk. Je weet toch wel hoeveel kv je ongeveer voert gemiddeld en hoeveel het extra oplevert? Het gaat toch niet om achter de komma, als het voor de komma maar goed is
mlkvhoudr
@Frans1 ik weet dat niet van te voren dat laat ik aan de goede boeren over 😆
+1
HansBa
@mlkvhoudr verbaasde mij ook dat vlog voer momenteel goedkoper is. En een cent meer ontvangen hoe mooi wil je t hebben....
mlkvhoudr
Ik was nog even benieuwd waar de ons beloofde informatie van vorige week was gebleven. Zie bijlage.
Dan inhoudelijk woorden zijn volslagen onbelangrijk, het gaat om de daden, er zijn zo verschrikkelijk veel wisselingen geweest van personeel en eigenaar dat ik persoonlijk al moet nadenken wie wie is. Ik vind wederzijds respect in een discussie ook heel belangrijk, dus ga met respect met elkaar om. Als het gevoel slecht is maar de uitbetaling goed is dat gevoel maar bijzaak, is het gevoel goed maar de uitbetaling slecht dat is veel vervelender, want dan hebben woorden meer invloed dan inkomsten.
Daar moeten we wel wegblijven als boeren vind ik dat het uitmaakt wie de boodschapper is, maak gewoon een inschatting of er toezeggingen komen over de uit te betalen melkprijs. Zonder toezeggingen in het vooruitzicht word elk gesprek zinloos lucht verplaatsen. En vraag uw belangenbehartigers van het lvlc of andere rekenmeesters of collega boeren die goed in de materie zitten om de berekening van boerenbusiness samen na te lopen, het kan zijn dat er puur kale melkprijs vergeleken word bijvoorbeeld en dat de coöperatieve toeslagen uit de vergelijking gehouden worden.

Het moeilijke van vergelijken op dit moment is ook dat het vergelijken eigenlijk alleen maar sinds de overname van lactalis kan, daarvoor is geschiedenis van een andere moeder. Dus vraag om een vergelijking sinds de aandelen overname.

Mocht je toch willen vertrekken is vertrekken op het hele jaar het meest logisch, dan vervalt de duurzaamheidstoeslag niet, dus daar kun je rekening mee houden met opzeggen, wil je blijven of kun je financieel niet weg vraag dan om concreter toezeggingen, maar houd het in ieder geval netjes naar elkaar toe.

Communiceer dan eventueel dat je overweegt te vertrekken en geef ze ook de kans om met een concreet voorstel te komen, in mijn ogen is een concreet voorstel van de zijde van lactalis het enigste wat ter zake kan doen om een beslissing links of rechts te kunnen beïnvloeden, de rest is maar show.

(klik om te vergroten)

HansBa
@mlkvhoudr wat verwacht je van een concreet voorstel, dat je een andere melkprijs krijgt dan de overige leveranciers? Gewoon andere fabrieken een offerte laten maken met jou leveranties/gehalten. Is er een behoorlijk verschil en staan de leverantie voorwaarden je aan is de keuze makkelijk toch.
mlkvhoudr
@HansBa ik verwacht zelf helemaal niksmeer van Leerdammer, maar als je in gesprek met Leerdammer wil geef dan duidelijk aan dat je een concreet voorstel wilt horen hoe ze wat gaan bereiken en hoe ze daarbij bovengemiddeld zullen gaan betalen. Dom tegen elkaar aan staan lullen zie ik geen nut in.
Dus daarin heb je gelijk zo lang er geen concreet voorstel ligt kun je net zo goed gelijk in gesprek gaan met andere partijen.

Ik probeerde vooral een gebalanceerde uitleg te geven van de keuzes die leveranciers hebben op het moment, zonder iemand iets aan te willen raden
+1
HansBa
@mlkvhoudr was jij het niet die aangaf dat lactalis geen bovengemiddelde melkprijs ging betalen?Gesprek heeft dan geen zin want dat is wel wat elke leverancier wil. Een offerte opvragen bij een andere fabriek met jou gegevens kan nooit kwaad. Weet je meteen over welk verschil je praat.
Melkboer16
Heb begrepen dat er nieuwe melkveehouders welkom zijn bij RFC.
Of DOC, aware

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's leerdammer , melkprijsvergelijking en concurrentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0