Illustratie van: stannetje96

Kunstmest breekt door plafond van 1.000 euro

Opnieuw breekt de kunstmestmarkt zijn records. Wie nu kunstmest wil kopen op de dagmarkt, moet rekening houden met een prijs van €1.000 euro per ton voor KAS. Door de hoge vraag, het beperkte aanbod van kunstmest en de fluctuerende gasprijzen is onzeker op welke hoogte het nieuwe plafond komt te liggen.

Deel dit topic

Reacties

+2
MF 2725
Compost strooien: €5,- per ton!
🤔😂
labella
@MF 2725 krijg je dat toe?
+2
MF 2725
@labella Wat denk je zelf?
labella
@MF 2725 denk het wel want na het strooien moet de plastictroep nog weer bij elkaar rapen en nog een keer onkruid spuiten
+3
MF 2725
@labella
Mijn werkgever levert heel veel compost aan akkerbouwers en biologische boeren.
Veel klanten leveren ze al tientallen jaren aan.
Uitgezeefd op 20mm zal er niet zoveel plastic in zitten, lijkt mij. Door het composteren, zijn ook de onkruidzaden uitgeschakeld.
Maar, ieder doet het maar op z'n eigen manier.
+2
husky
@MF 2725 nou, ik heb hier toch een keer het compoststrooien stilgelegd op grond van het landgoed, alleen maar plastic... pachter was er niet blij mee, maar we zijn geen vuilstort...
+1
Korrel
@MF 2725 dit jaar ook vrij van jacobskruiskruid?
labella
@Korrel dat bedoel ik, mijn buurman had 2 jaar geleden ook compost gestrooid en daarna overal jacobskruiskruid in het land
MF 2725
+1
erik9831
@MF 2725 Het bedrijf waar ik men groenafval naar breng, die man steekt er ook wel zijn tijd in om zo weinig mogelijk plastic erbij te hebben. Hij kijkt hier ook zeer streng op toe. Zelf sorteer ik het er ook uit, ik ben een tuinman, geen afvalverwerker en zoiets moet inderdaad zuiver zijn.
prairie
@MF 2725 met of zonder PFAS.
+1
MF 2725
@prairie Wat is PFAS?
roscho
Quote Reactie van @MF 2725:
PFAS

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), die vrijkomen bij de productie van ouderwetse anti-aanbaklaag in bijv. koekenpannen en regenkleding. Nog niet zo lang geleden werd ontdekt dat deze stoffen zeer schadelijk zijn. Ze worden opgenomen door bijv. vissen en komen daarmee in de dierlijke en menselijke voedselketens terecht. In de buurt van Dordrecht zit Chemours (vroeger Dupont) dat momenteel in de aandacht staat (zie dordrecht.net/nieuws/…)
Daarnaast wordt in de Westerschelde nogal was PFAS losgelaten door een Belgisch bedrijf, waardoor het waterleven daar verandert in gifbommetjes en vissen en zeegroente niet meer eetbaar zijn (zie h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/…).

Bedrijven willen hun schadelijke stoffen toch kwijt en proberen dat soms via slinkse oplossingen te doen. Wellicht is compost (en kunstmest??) er soms mee vervuild. Net als afval van drugsproductie, dat soms geloosd wordt in mestvergisters. Als de eigenaar ervan weet, kan het een welkome aanvulling op je winst zijn, waarmee je het land voor de toekomst verpest met giftige rommel.
+1
MF 2725
@roscho In dat geval GEEN pfas.
Alleen gecomposteerd groenafval.
Alles wordt door een laboratorium geanalyseerd!
+1
Pieter Buren
Zou er nu ook meer dierlijke mest toegestaan worden als vervanger voor kunstmest?
+3
Noorderling
@Pieter Buren
Dat weten we in september, nee dus..
+2
Brutus64
Kas en zwavelhoudende kunstmest deze week ontvangen, ruim een week geleden besteld, toch nog goedkoopste

(klik om te vergroten)

Hooibaaltje
@Brutus64 een koopje . Ik zou gauw meer bestellen 😉
+1
angelo-nabben
@Hooibaaltje idd een koopje met die afname👍
Twentsch Land
Tje ... een koopje bij wat het nu kost ... en toch eigelijk hartstikke duur.

@angelo-nabben
+1
Brutus64
@angelo-nabben ik heb nog 3,6 ton kas voorraad, had alleen nog geen zwavelhoudende kunstmest, heb dit trouwens 2 weken geleden gekocht, er zat flinke levertijd op, toen was de prijs nog niet zo extreem
+1
jent
@Brutus64 heb afgelopen eind september de bulk maar leeg gestrooid (kleine 2 ton KAS!!). had geen zin in gedoe met in bigbags zetten of in voorjaar kunstmest die slecht uit de silo komt.

Was met de prijzen van nu toch behoorlijk geld om te strooien voor een eind oktober snede....
remco rooks
@Brutus64 hier ook van forfarmers voor dezelfde prijs als op de factuur hierboven, heeft wel 1,5 week langer geduurd voor het er was en ook in bigbags.
demelkboer
Ik merk dat leveren al meer een probleem wordt. Andere jaren, bestellen, drie dagen later in de silo. Nu duurde het bijna 2 weken
K H B
@demelkboer Klopt, gisteren 10 ton geleverd gekregen in Bigbags. Kwam van 2 verschillende locaties af.
+2
Melkboer16
@K H B in november besteld en in februari gekregen. Vond het toen al duur maar zag wel in dat het niet goedkoper zou worden. Vorige week besteld voor 2e snede maar dat is er nog niet maar prijs staat wel vast.
62€ meende ik.
Heb ook nog wat staan van 20€ Beste belegging😂😂
+2
Pieter Buren
@Melkboer16 wij halverwege september voor het hele jaar besteld voor 37 euro in bigbags. Was achteraf een goede beslissing.
Noorderling
@Melkboer16
Nu heeft een groot deel, vergeleken met de huidige dagprijzen nog wel een gunstige slag geslagen.
Maar hoe gaan we dat voor seizoen 2023 aanvliegen?

Die meevaller is nu niet meer in te calculeren en kunnen al wel vast nadenken over het bouwplan van 2023, die zal in augustus ook bekend moeten zijn om geslaagd gras te zaaien of andere afspraken te maken. Dan wordt 800kg dus 800euro KAS per hectare strooien toch wel serieus geld op enkel raaigras. Zit je al op 8cent kunstmest per kilo drogestof.
Melkboer16
@Noorderling groei seizoen 2023 kan alles weer compleet anders zijn.
K H B
@Melkboer16 Deze partij nog extra besteld. Geen betere raad als voorraad.
Oudste partij die er staat kosten 26 euro. Andere partij koste 43 euro en deze nu 72 euro.
supergerben
Hier in de schuur nog ruim 14 ton zwavel ureum kunstmest staan , vorig jaar al ingekocht en niet meer nodig ivm immigreren , handelaar al paar keer gebeld of ie er iemand voor weet te maar geen reacties

 
T60401
@supergerben Het is dat jij zo ver weg zit anders had je allang een BPtje gehad.
+3
roscho
Quote Reactie van @T60401:
een BPtje

Een Bersoonlijk Perichtje? 🤣🤣
Hoe kunnen kleine foutjes toch enorm komisch werken. Of "womisch kerken"?
hummy
Volgens mij worden jullie er flink ondergerukt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , kunstmest en kas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!