Adviseur Groeikracht: 'Maai liever iets te vroeg dan te laat'

Of het nu een nat of droog groeiseizoen is, koud of warm. Met elke vier weken maaien krijg je betere graskuilen dan wanneer je om de zes weken oogst. En moeilijk is het niet. Toch zijn er ook kanttekeningen. Want is het ook goedkoper?

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere7serie
Ok ik kan wel om 3 uur beginnen ipv 5, weet alleen niet of de buurt het een top idee vindt 😉
sjoerd de melker
@JohnDeere7serie in de middag 3 uur zal meer gewaardeerd worden dan een triple maaier om 3 in de nacht onder je slaapkamerraam
JohnDeere7serie
@sjoerd de melker klopt, 5 uur zijn er al die niet zo enthousiast zijn 😉
huub
Quote:
Timmer: 'Dit gras heeft de eigenschap om de voederwaarde langer vast te houden. Het beste maaimoment voor de eerste snede is tussen 1 mei en 15 mei.'

Sow, hoe bedenken ze het.
+2
Jawis
Elke 4 weken maaien... ook al staat er niets....met deze dieselprijzen.... fantastisch advies ..... alleen voor die wie zelf niet kan nadenken en rekenen
+3
Het moet maar
@Jawis elke keer maaien met 4 ton ds. want nog even wachten want er staat nog niks. En vervolgens fors krachtvoer geven
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Jawis:
alleen voor die wie zelf niet kan nadenken en rekenen

Wat kost het als je het gras met 1% lager eiwit oogst?
Kilo eiwit zit op ca 1euro/kilo. Daar kan ik makkelijk een snede extra voor laten kuilen. Aan de andere kant is voer zo duur, dat een besparing ook hard aan tikt, alleen is het de vraag of je dat weet te benutten. Een silo soya besparen kan ik heel veel werk voor verzetten of laten verzetten.
Jawis
@Noorderling is eiwit leidend of kg ds? Of een optimale snede? Domweg om de 4 weken maaien getuigt niet echt van vakmanschap...
+2
de Tank
@Jawis Misschien niet te letterlijk nemen. Mijn ervaring is als er langer dan +/- een maand tussen de snedes zit de verteerbaarheid behoorlijk afneemt ondanks dat er later in het jaar nauwelijks een aar in komt. Het gaat om de mindset. Je kan altijd wel alleen kritiek hebben over hoe een advies gebracht wordt. Zeker nu ik geen jongvee meer heb kan ik mij niet teveel slecht verteerbaar met matige smaak kuil veroorloven. Ik hou nu echt de kalender wel in de gaten. Tegen de 4 weken met slecht weer op termijn in het vooruitzicht gaat het er wel af terwijl ik dat een paar jaar geleden(met jongvee) anders mee omging.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat kost het als je het gras met 1% lager eiwit oogst?

Dat ligt er nogal aan waar je op uitkomt. Van 20% naar 19% brengt denk in mijn situatie geld op denk ik, van 19 naar 18 ook maar op een gegeven moment wordt dat natuurlijk weer anders of moet je later in het jaar corrigeren.
de Tank
@Jawis Ieder mag zijn eigen afwegingen maken. Het is niet anders dan anders, met alle variabelen waar je mee te maken hebt die keuzes maken om binnen de huidige situatie het meest optimale resultaat te halen. Ik denk dat kwaliteit ruwvoer nog belangrijker wordt voor een optimaal resultaat. Afgelopen jaar hebben velen dat al goed kunnen voelen. Geslaagde kuilen van half mei tov juni kuilen gaf een groot verschil in saldo. Verkeerde zuinigheid kan weer veel gaan kosten.
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
Geslaagde kuilen van half mei tov juni kuilen gaf een groot verschil in saldo

Wij hebben op 1 juni gekuild, 900 VEM met 125 RE aangevuld met 3e en 4e snede met hoger eiwit en het gaat voor mij prima. Hier zijn ook weinig geslaagde kuilen van half mei te vinden overigens. Sommige hebben begin mei al gemaaid maar die hadden weer heel weinig opbrengst.
Noorderling
@pieta
Een hoge bult waar de broei zo in vliegt en je dus niet een andere snede tegenaan kunt voeren is nog net niks.

Is toch wat ik veel hoor, dat die latere compensatie snedes later nog gevoerd moeten worden. Theorie VS praktijk.

Ook niet iedereen was 1juni aan de beurt, 10dagen later met extreme gras groei gaf nogal wat verdunning. Denk dat in die 10juni groep de grootste pijn ligt.

Met een beetje scherp op jongvee zitten en vlot laten kalven kun je je een mindere snede eigenlijk ook al niet veroorloven. Die krijg je gewoon niet op en moet het melkvee er ook aan geloven. Meng ik liever kwaliteitsgras wat op met grof gras of stro dan bewust een snede uit te laten groeien.
pieta
@Noorderling Wij hebben een toevoegmiddel gebruikt bij de 1e snede. Weinig broei tot nu toe. Wel strak in de spanbanden zitten. En ik heb er eerst mijn herfstbalen bijgevoerd en sinds een week of 6 voer ik mijn 3e/4e snede eiwitgras er bij. Melkt redelijk tegen een redelijke kostprijs. Wij voeren weinig mais. Dat is dit jaar een voordeel vind ik. Anders werd eiwit wel een uitdaging. Voer nu naast eiwitkernbrok in de robot ongeveer 25 kg soya/raap per dag aan 100 koeien.
de Tank
@pieta Ik noemde ook de geslaagde kuilen van half mei, dat was vanwege weer vnl in het Noorden mogelijk. Hier zijn er die nog deel 1e snede moesten terwijl bij mij snede 2 werd ingekuild(15 juni)
hoest
@de Tank fijne jongen ben jij, GESLAAGDE mei kuil dat was nou het het probleem hÊ, ze waren er wel maar veel daarvan was met behulp van een flinke portie geluk
de Tank
@hoest bedankt voor het compliment, ontken ik ook niet, ik geef alleen maar aan hoe belangrijk geslaagde kuil is. Portie geluk is noodzakelijk, alles wat je er aan kan doen, zo goed mogelijk doen.
+1
pieta
@de Tank Het gaat ook nog over anticiperen op. Wij hebben later in het seizoen gewoon eiwitrijker gras gekuild wat we er bij konden voeren en de 1e snede behandeld met inkuilmiddel zodat het goed conserveert en minder zou gaan broeien. We missen iets op de liters. Dat is jammer maar voeren geen extra krachtvoer om te corrigeren.
de Tank
@pieta het is continue anticiperen en jouw kuil was nog van heel behoorlijke kwaliteit, er zijn er genoeg onder de 800 vem
Noorderling
@pieta
Quote:
Dat is jammer

Wel ietsje meer dan dat denk ik, of valt dat onder de categorie kleingeld 😁

Je hebt er niets meer of minder werk of kosten van als de Voerkwaliteit beter is en het beter melkt. 1kilo melk per koe per dag is 50cent extra. Zomaar 20k op een bedrijf, bij een vinkje vergeten bij de gdi dat bedrag laten liggen is het toch ook wel iets meer dan jammer?

Voersaldo per dag ligt bij mij toch wel 1,5euro per koe per dag hoger dan vorig jaar. Dat vermenigvuldigen wordt toch een heel totaalbedrag waar ik wel wat moeite in wil steken, al levert het netto vaak minder werk op als het goed loopt.
pieta
@Noorderling Er lopen momenteel wat meer koeien. Dat compenseert ook een beetje he! 😆 Ik heb voor m9ijn gevoel de kuil zo goed gewonnen als mogelijk. Toen het weer nog goed was stond hier gewoon echt te weinig om al in paniek te raken. Half mei was het gewoon een mooie snede. Maar ik ga niet nat kuilen. En hier zijn half mei de kuilen gewoon niet gelukt.
+1
weurding
Mis nog het advies eerst mollen vangen en zorg voor de juiste maaihoogte☝ī¸đŸ™ˆđŸ™ˆđŸ™ˆ
sjoerd de melker
@weurding jij bedoeld te zeggen dat als je geen mollen vangt je de maaihoogte op 20 cm moet stellen ivm de molshopen?
+2
weurding
@sjoerd de melker Nee, bedoel dat elk jaar dezelfde terugkomende adviezen worden gedeeld, je weet het ook wel een keer dunkt me
Hans van Bergen
Precies het is heeeel belangrijk om als je gaat maaien, als het gras droog is, je regelmatig uitstapt, een ds opbrengst meting doet en je maaihoogte aanpast wantanders maai je je groeipunten eruit!! EN proberen om zo 5 ha per dag te maaien
Noorderling
@Hans van Bergen
groeipunten zitten nooit hoog bij vlot maaien, verhouting heb je ook amper last van.
Zit je altijd goed met op 7-8cm maaien.
+2
Vdejong
@Hans van Bergen
Quote:
. regelmatig uitstapt, een ds opbrengst meting doet
als je dat doet, kom je ook niet veel verder dan 5 bunder per dag😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , oogst en graskuilen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN