Illustratie van: stannetje96

Zeggen dat nu blijkt hoe onmisbaar landbouw is kan valkuil zijn.

LTO en vele andere landbouw organisaties gaan er nu prat op om op de belangrijkheid van landbouw te wijzen.
Maar pas op: Daarmee kan juist de veehouderij in het verdom hoekje komen te staan.
Doordat er op gewezen kan worden dat het toch zonde van het land is om daar veevoer ipv. humane voeding op te telen.
Om dit te weerleggen moet erop gewezen worden dat een dier geen stikstof kan maken en de uitstoot hetzelfde jaar door de voedingsplant is opgenomen.
De kunstmest die verbruikt moet worden komt voor rekening van de consument die de kostbare mineralen vernietigd met chemische rommel en medicijn resten in het riool.
Mest van dieren is daarentegen het belangrijkste product om alles te laten groeien en bloeien.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Euro regeert, als ik en mede veehouders met mij meer kan verdienen met verkoop van gewassen of verhuur van grond gebeurt dat wel, blijkbaar is de wil er tot dusver nog niet.
BoerBart
@Noorderling Met hoge graanprijzen versloffen Franse/Duitse melkveehouders hun melkvee-tak.
Marktwerking zal de graanprijzen dan weer doen dalen, hierdoor is de melkprijs voorlopig goed. Maar een te hoge melkprijs is ook te uitnodigend.
Conclusie: Super blijft het nooit lang.
En die politici moet je laten ratelen, krijgen toch niks klaar.
Tinus
@Noorderling De echte euro's worden vaak verdient door ondernemers die risico's nemen en anticiperen, niet door de mensen die volgen.
+1
ted9
@Tinus Onder die groep zijn ook de meeste faillissementen ...
weurding
@Tinus ook wel verloren, maar oud gezegde, doe je als een ander vergaat het je ook als een ander
Noorderling
@Tinus
Loop je als nummer 2 ook voorop of ben je dan ook al volger van nummer 1?
Stilstand is achteruitgang, maar de kopgroep vangt ook de klappen op, iedereen kan ook wel een rijtje opnoemen wie dat voorop lopen de kop heeft gekost. Ik laat liever een ander het leergeld betalen en loop ik wel net achter de kopgroep aan.
Albert Altena
@Noorderling Daar heb je gelijk in. Wat het beste verdiend past ons.
Maar in deze topic gaat mij erom de mensen de ogen te openen dat halvering of in het ergste geval verdwijning van de veehouderij niets zal veranderen aan de vernietiging van de aarde.
De mens, u en ik zullen met al zijn allen moeten inzien dat wij met al onze luxe stappen moeten maken.
Jean-PierreK
@Albert Altena, bij fosfor is het belangrijkste verlies de mens/ het riool.
+3
Farma_boerke
Het begint en eindigt met de plant. Die voegt toe ahv zonlicht (C, N, etc). Of de plant wegrot of gegeten wordt maakt niet uit voor uitstoot.
Pas als wij extra inputs leveren (diesel, N uit kunstmest) voegt landbouw iets toe. De rest is gewoon kringloop. Het is niet de koe, maar het hoe.
BoerBart
@Farma_boerke De plant neemt wel stikstof depositie op van de auto's/vliegtuigen, hierdoor kun je een beetje toevoegen van kunstmest mooi salderen. Dan blijven we dus nog Kringlooplandbouw.
+2
Farma_boerke
@BoerBart Kringlooplandbouw bestaat niet. Er zullen altijd inputs van buiten nodig zijn. Dat kleine beetje N uit externe uitstoot is de moeite niet, verder zijn er nog vele elementen meer nodig.
Het grootste kringloopgat is nog altijd de consument. Afgevoerde producten nemen nutrienten mee en verdwijnene dat moet weer aangevuld worden door elders vandaan te halen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , kunstmest en consument geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0