Illustratie van: stannetje96

Drijfmest

Nu de kunstmest prijs explodeert, al iemand de drijfmest voor een prikkie afgevoerd?

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Nee, wel lagere bijdrage dan vorig jaar, maar verplicht afvoeren moet gewoon nog steeds.
altijdbeter
Dachten al die grondgebonden veehouders in het noorden op rozen te zitten, blijken al die mestoverschotboeren uit het zuiden met de behoorlijke hoeveelheden stoppers ineens goud in de handen (put) te hebben.

Rundveemest in Limburg is gewoon niet meer te krijgen. En daarmee bemest je toch het mooist de normen vol, ook nog gratis de Kali erbij (die ook peperduur aan het worden is).
Als je bijbetaald ben je in ieder geval een grote domoor. En de eerste akkerbouwers melden zich ook al die het uitrijden ook voor hun rekening aan het nemen zijn.
Noorderling
@altijdbeter
Bemesten moet afnemer hier ook al betalen. Transport bepaald de kosten, kan dus voor 0 euro afvoeren als je afnemer dichtbij zit.

Zit je noordelijk misschien zo gek nog niet.
Zou wel op 60ha tarwe rechtstreeks met sleepslang kunnen afvoeren. Koeien te weinig..
de Tank
@Noorderling ik voer al aantal jaar tegen bemestingskosten af bij buurman, dit jaar ook. Als deze situatie langdurig is volgend jaar aanpassen.
+2
Noorderling
@de Tank
Als er straks als 2e gift nog 100kg N op moet met kunstmest, kan berekening ook hard anders worden. Kost je vandaag 400euro. Mag drijfmest ook gauw wat kosten mits het droog blijft en geen schade oplevert.
bio boer
@Noorderling mest uitrijden is per kg n ook nog best duur zo 0.27kg n x 27 kgn kunstmest 20.25 dat is ook nog drempel om drijf mest waarde tegeven
+2
bio boer
@bio boer en kunsmest strooien is lekker maklijk vraagt weinig organisatie
Noorderling
@bio boer
Die berekening volg ik even niet.
Bemesten kom ik op circa 1-1,5euro per kilo stikstof en krijgen ze fosfaat en kali voor niks. 4-6euro per kuub met vrachtauto er tussen voor 4kg N per kuub.
Kunstmest doet bijna 4euro.

Kunstmest deed normaal ook 1euro/kilo. Deed daarom ook vaak geen mest op tarwe, relatief te duur, zeker als het in natte jaren ook nog opbrengst kost.
bio boer
@Noorderling ik bedoelde puur uitrijden is zo 75 cent per kg n kunstmest is 27 kg n
Als vergelijking 100kg kas 27 kgn kost 27kg n kwa uitrijden 20.25
bio boer
@bio boer als je 300 kg kunsmest wil vervangen kost dat 3x 20.25 kost 60.75 per ha aan loonwerker
Jawis
@bio boer ze slepen hier voor 2,5 per kuub...28 kg n slepen is dus 7 m3 ...is 17,50 euro. Ervanuitgaande dat er 4 kg n in zit
bio boer
@Jawis hier kost al 3 euro verwacht ik het was dikke 2 euro
bio boer
@Noorderling en veel boeren zijn ook gewoonte dieren hebben de kunstmest al staan
+1
de Tank
@Noorderling ik heb een redelijke buurman, als zaken te scheef gaan dan regelen wij dat.
+1
Spuit11
@de Tank Fraaie buurman ben jij. Toen de mestafzetkosten hoog waren heb je wel geprofiteerd om je shit voor nul bij hem te dumpen maar nu de rollen om zijn gedraaid mag hij jou wel betalen?
de Tank
@Spuit11 hier zijn ze nooit hoog geweest, en ik noem het geen dumpen, gratis mineralen.
de Tank
@Spuit11 en ik betaal dit voorjaar het uitrijden, vind je dat onredelijk?
Spuit11
@de Tank Nee, dat is beslist niet onredelijk. Alleen om zometeen geld te vragen aan iemand die jou eerder heeft geholpen wel.
Noorderling
@Spuit11
Ze hebben bij mij ook wel eens 25.000euro uien per hectare geoogst. Ook nooit een toeslag voor gekregen.
Het is geven en nemen, maar altijd kijken wat de markt doet om scheve gezichten te voorkomen. Anders loopt een samenwerking mis en heeft vaak alleen maar verliezers, extra werk, risico en extra transport hakt er vooral hard in als je je geluk verderop moet zoeken.

Het ging er in de discussie even om of voor een akkerbouwer het nu niet aantrekkelijker is om nu 2euro toe te betalen dan in augustus mest voor 0 euro op het land te ontvangen. Nu zal er gesleepslangt moeten worden, waar het op de stoppel wellicht met eigen tank kan. Kan die 80euro per hectare aan kosten om 400euro kunstmest te besparen wel een koopje zijn. mest heeft een hele andere waarde dan een paar maanden geleden. Misschien was kunstmest wel te goedkoop en de uitrijkosten van drijfmest de stikstofwaarde maar amper dekte.
de Tank
@Spuit11Bedankt voor de bezorgdheid, als je ons zou kennen weet je dat die bezorgdheid niet nodig is.
de Tank
@Spuit11 sommigen denken dat mest goud waard wordt, als het tientjeswerk/m3 wordt dan lijkt het mij niet onredelijk daarover te overleggen.
Hooibaaltje
@Noorderling kzal vast een slot doen op de putten🤭
Spantenknooier
@altijdbeter en toch zou ik niet willen ruilen😃
Heb liever veel grond onder me bedrijf als blij zijn dat je miss paar euro toe krijgt voor wat mest, en dan weer mais aankopen.
Jawis
@Spantenknooier mais kopen is hier voordeliger dan zelf verbouwen
Erco
Hoor bedragen 0-1 euro toe op het land. Mag nog wel wat naar beneden
Dirk van Zetten
@Erco hier geen mest meer te krijgen.
bio boer
@Dirk van Zetten komt dat niet gewoon door transport gebrek ? Veel veeboeren willen de drijfmest op de eerste snede dan augustus afvoeren
+3
Cowboy3
@bio boer Heb een 3 weken geleden 2 mesttransporteurs gebeld om een begin te maken met de afvoer, eentje wilde €13,5 de ander €12,5 toe hebben.
Heb tegen allebei gezegd laad er maar een paar, heb tot nu toe nog niemand gezien en dan roepen ze hier dat ze geld willen ontvangen en er geen mest is. 🤔
ted9
@Cowboy3 Als ik jou was zou ik ze opbellen en zeggen dat niet door gaat omdat ze te laat zijn.
+1
Cowboy3
@ted9 Dat is verrekte mooi dat jij het goedkoper kunt, stuur maar ff een PB met het telefoonnummer van de chauffeur, dan zal ik wel ff doorgeven welke put hij morgen kan laden.
ted9
@Cowboy3 Je moet geduldig zijn.
+1
midden
Wordt tijd dat degene die af moeten voeren gewoon de poot stijf houden. Het moet minimaal naar 0 euro afvoer kosten. Die mest is gewoon waardevol in een jaar als dit. Er is ook jaren flink geprofiteerd van de afvoerders!
+1
George
@midden
Ja je moet betalen aan de transporteurs en voor de plaatsingsruimte voor je teveel geproduceerde mest. Dit kon/kan je makkelijk voorkomen door niet meer dieren te houden dan dat je zelf grond hebt. 😀
+3
labella
@midden droom lekker verder, gisteren nog 10 vrachten gehad, geleverd op kopakker 7 euro toe.
+1
Hooibaaltje
@labella oude afspraken nog?
labella
@Hooibaaltje nee nieuwe afspraak, de oude was 9 euro levering kopakker en afgelopen winter 11 euro geleverd in silo
de hoef
Quote Reactie van @labella:
was 9 euro levering kopakker

voor koe mest
Erco
@labella hebben we.hier nog nooit betaald.
labella
@Erco dan ben ik blij dat ik geen mest van jou heb.😆
+1
Erco
@labella je zit 150 km van me vandaan gok ik dus doe maar niet. 😄En ik zit 1 km van de Wieringermeer af 😉
+1
Jawis
@labella 6 gooier!
huub
@labella Welke transporteur/loonwerker?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kunstmest en drijfmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN