Nederlands-Oekraïense boer wordt steeds nerveuzer over wereldwijde hongersnood door oorlog

Indrukwekkend

Deel dit topic

Reacties

+4
Bartlehiemboer
Gesproken met Timmermans, dat bedrijven steeds minder kunstmest kunnen gebruiken... Wat zal Timmermans zijn antwoord hier op zijn? Hij is nog blij ook waarschijnlijk.

Maar toch, Het had niet zover hoeven te komen als Europa Poetin niet boos had gemaakt.
Poetin valt niet voor niks aan.

En ook voor deze oorlog zagen wij al dat dit niet goed gaat komen met de wereld, de vluchtelingen van Afrika.
Nos nieuws vandaag: In Afrika heerst grote hongersnood. Niets over Europa. De Afrikanen denken dat hier dus wel wat te krijgen is. Ze komen dus deze kant uit. Rutte en Kaag zullen ze wel met open armen ontvangen
+14
Grasbaal
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Het had niet zover hoeven te komen als Europa Poetin niet boos had gemaakt. Poetin valt niet voor niks aan.

Dat is geen enkele reden om een buurland aan te vallen, huizen plat te gooien en de bewoners te vermoorden.
+4
Bartlehiemboer
@Grasbaal We weten allemaal hoe Poetin in elkaar zit. Dus Europa hoeft niet de onschuld zelf te prediken. Europa heeft Poetin uitgedaagd. En ja, elk slachtoffer die er door valt is vreselijk. Van beide kanten. De bombardementen die daar gaande zijn en de chaos die daar heerst gaan onze verbeelding voorbij. Maar voor mij is Europa zeker niet onschuldig. Europa is ook deel van de oplossing en daar moet aan gewerkt worden. Als Poetin 1 keer boos is zal hij niet snel bijdraaien. Ik vind het al heel wat dat hij nog steeds in gesprek is.

Daarbij hopen we maar dat er snel een oplossing komt. Maar je zag al aan Huizinga dat Europa zich alleen maar druk maakt om gas. Ze hebben geen idee van de voedselketen. Op burgersites lees je van die belachelijke opmerkingen van, dan eten we toch even geen vlees meer. Ik voel met Huizinga de zenuwachtigheid.
+2
Spantenknooier
@Bartlehiemboer gas heeft ook bijna direct te maken met voedsel productie.

Dus omdat n land zelf mag weten met wie het zaken doet is het volgens jou redelijk logisch dat het kapot gemaakt word?
Omdat het met de verkeerde zaken doet.

En al dat gezemel over dat iedereen denken te weten hoe Poetin denkt is onzin, dat weet niemand
+1
Gerron
Quote Reactie van @Spantenknooier:
En al dat gezemel over dat iedereen denken te weten hoe Poetin denkt is onzin, dat weet niemand

Je kan proberen om het wel te begrijpen door niet alleen vanuit het westerse perspectief te kijken.
Ik heb een vergelijking met Forrest Gump gemaakt om duidelijk te maken hoe Zelensky aan de macht is gekomen. Die vergelijking deed ik omdat het voor ons in het westen eigenlijk niet mogelijk is dat een acteur in de serie "Dienaar van het volk" in het parlement iedereen doodschiet en vervolgens met de partijnaam "Dienaar van het volk" als president wordt gekozen. Het is net ff een andere cultuur.
Ik vind dat Poetin Oekraine niet had moeten binnenvallen. Maar ik kan het wel begrijpen. Net als dat ik enigzins begrijp waarom deze oorlog nog steeds aan de gang is.
+1
Limootje
@Gerron En wat denk je van Ronald Reagan
Twentsch Land
Amerika is het land van toneel......hoe beter je toneel bespeeld hoe hoger je functie/ambt kan worden.

@Limootje
+3
pieta
@Bartlehiemboer De oorlog die Poetin nu voert lijkt nergens op. Hij heeft geen enkel recht om op zo'n manier op te treden. Dat gezegd hebbende: de Oekraïne en de rest vd westerse wereld hadden wel meer rekening mogen houden met Poetin. Er zijn nu enkel verliezers.
+1
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Bartlehiemboer De oorlog die Poetin nu voert lijkt nergens op. Hij heeft geen enkel recht om op zo'n manier op te treden.

Dat is dus wat oorlog betekent. Aan het begin van WO1 wilde men graag oorlog. Aan het einde van die oorlog wilde men graag vrede. En nu wil men graag oorlog.
+3
Tinus
@Bartlehiemboer Als ik vroeger opkwam voor een gepest jongetje bij mij op school, dan stond dat voor mij niet gelijk aan het uitdagen van de pestkop. De pestkop daagde uit en kreeg daarop een reactie. De NAVO is een DEFENSIEVE alliantie. Zoek maar op in het woordenboek.
+8
cs-agrar
Quote Reactie van @Tinus:
De NAVO is een DEFENSIEVE alliantie

De NAVO heeft aardig boter op zn hoofd in deze. Bartlehiemboer zegt het wel goed, ze hebben de rus aardig uitgedaagd, afspraken geschonden, en dan nu allemaal vreemd vinden dat de rus eigenlijk zegt, tot hier en niet verder. Om dit te zien hoef je niet pro-poetin te zijn, zoals velen je dan maar al te graag afschilderen. Maar het helpt wel om acties te begrijpen en wellicht ook te bëindigen. Alleen moeten er dan een paar man over hun schaduw stappen en dan zijn ze opeens niet zo groot meer. Als je werkelijk denkt dat NAVO alleen maar defensief bezig is, ben je wel aardig naief
+1
Tinus
@cs-agrar Je bent schijnbaar overtuigd van het feit dat NAVO beloofd heeft niet uit te breiden:

Quote:
In 2014, the former Soviet leader Mikhail Gorbachev marked the 25th anniversary of the fall of the Berlin wall by noting in an interview that that Nato’s enlargement “was not discussed at all” at the time:

Not a single Eastern European country raised the issue, not even after the Warsaw Pact ceased to exist in 1991. Western leaders didn’t bring it up, either.

There was, he said, no promise not to enlarge the alliance, though in the same interview Gorbachev also stated that he thinks that enlargement was a “big mistake” and “a violation of the spirit of the statements and assurances made” in 1990.

theconversation.com/ukraine-the-history-behind-rus…

En als je doelt op oefeningen van NAVO aan de grens van Rusland: hoezo is dat een reden om Oekraïne binnen te vallen? Dat is gewoon landjepik "nu het nog kan" en benadrukt alleen maar het bestaansrecht van de NAVO.
+1
Bartlehiemboer
@Grasbaal Oekraïne moet erkennen dat NAVO-lidmaatschap er niet in zit, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag in een videoboodschap. Volgens waarnemers lijkt Zelensky daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in het conflict met Rusland.
Tinus
@Bartlehiemboer Je lijkt te juichen.
+1
Twentsch Land
Juichen is een foute gedachte .. wel kan het een oplossing zijn ..... heb aantal weken geleden hier geschreven dat een oplossing kan zijn .... geen wapens van Amerika en NAVO in de Oekraïne onder die voorwaarde dat EU en Oekraïne wel handel kunnen drijven als bond genoten.

@Tinus
Tinus
@Twentsch Land De oplossing zal allicht betekenen dat Oekraïne concessies moet doen, maar tegelijkertijd hebben Rusland en de NAVO geen fluit te maken met de keuzes van een soeverein land. Als Zweden en Finland lid willen worden van een clubje dan moeten ze dat gewoon kunnen. Desnoods starten ze samen een soort Nordic/Baltic alliance. Moeten ze zelf weten.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Tinus:
De oplossing zal allicht betekenen dat Oekraïne concessies moet doen,

Had dat ff een paar weken eerder gezegd.
Nevergiveup
@Gerron Ik heb dit een paar weken geleden hier al aangedragen op PB , maar dan de reacties daarop .... Terwijl realistisch bekeken het toch gewoon zo gaat lopen .....
Gerron
Quote Reactie van @Nevergiveup:


@Gerron Ik heb dit een paar weken geleden hier al aangedragen op PB , maar dan de reacties daarop .... Terwijl realistisch bekeken het toch gewoon zo gaat lopen .....

Gewoon ff proberen hoe Tinus er op reageert.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Nevergiveup:


@Nevergiveup prikkebord.nl/topic/279641/…

Het komt beter over als je wat meer tijd neemt om het op te schrijven. Maar je had daar naar mijn mening wel gelijk.
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
@Gerron Ik heb dit een paar weken geleden hier al aangedragen op PB , maar dan de reacties daarop .... Terwijl realistisch bekeken het toch gewoon zo gaat lopen

Met het mes letterlijk op keel dus, en moord en doodslag op de burgers.
Dan vind je dat zoiets wel goed?
Dat er misschien dergelijke concessies komen kan best, maar het is op geen enkele manier rechtvaardig.
Twentsch Land
De manier waarop is niet rechtvaardig.

@arie.j
Nevergiveup
@arie.j dan hen je het WEER niet goed gelezen wat ik schreef ......
Albert Altena
@Gerron Die concessies waren niet zo moeilijk, maar invallen in Luhansk , de Krim en Donetz maakten de regering van Oekraïne argwanend.
Gerron
Quote Reactie van @Albert Altena:


@Gerron Die concessies waren niet zo moeilijk, maar invallen in Luhansk , de Krim en Donetz maakten de regering van Oekraïne argwanend.

Nu zal een aantal mensen wel niet direct snappen wat ik hier schrijf maar zelfs als de lokale bevolking van De Krim niet bij Rusland wilde horen dan vind ik het nog niet zo'n slecht idee dat Rusland dat heeft ingepikt. Daarmee voorkom je dat Oekraine kernwapens heeft.
Albert Altena
@Gerron Ik snapte het niet direct maar ook nu nog niet.
Volgens mij gaan er dan juist wel Navo gelieerde bewegingen komen.
Gerron
Quote Reactie van @Albert Altena:


@Gerron Ik snapte het niet direct maar ook nu nog niet.Volgens mij gaan er dan juist wel Navo gelieerde bewegingen komen.

De NAVO reageert alleen als een NAVO land wordt aangevallen.
Oekraine is veranderd van pro Russisch in pro westers. Als Oekraine lid was geworden van de NAVO dan zou Rusland de Zwarte zeevloot in een NAVO land hebben. En aangezien Oekraine claimt dat ook Sebastepol van hun is zouden ze daarmee ook Russische kernwapens krijgen. En dat vind ik geen goed idee bij een politiek onstabiel land.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
De NAVO reageert alleen als een NAVO land wordt aangevallen.Oekraine is veranderd van pro Russisch in pro westers. Als Oekraine lid was geworden van de NAVO dan zou Rusland de Zwarte zeevloot in een NAVO land hebben. En aangezien Oekraine claimt dat ook Sebastepol van hun is zouden ze daarmee ook Russische kernwapens krijgen. En dat vind ik geen goed idee bij een politiek onstabiel land

Hier staan een stel feitelijke onjuistheden.
Oekraïne claimt niets, Sebasteopol hoorde gewoon bij het grondgebied van Oekraïne
Maar Rusland veroverde het en dat land claimt daarmee illegaal dat het bij Rusland hoort.
Dat wat je schrijft over kernwapens is eveneens 100% niet juist.
Oekraïne hád kernwapens, maar heeft die vrijwillig aan Rusland afgestaan.
Dat tegen een flinke financiële compensatie, én de belofte van de Russen, Britten en Amerikanen "dat de territoriale integriteit en onafhankelijk van Oekraïne gerespecteerd zou worden."
Dat is dus door de Russen flagrant geschonden, en die plegen verraad aan de eerdere toezeggingen en beloften.
=
Voordat nog meer meer schrijft zou ik eerst de feiten maar eens nagaan , want dit is wel een heel kras staaltje van geschiedvervalsing van je.
zie. o.m.
nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/…
+1
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Hier staan een stel feitelijke onjuistheden.Oekraïne claimt niets, Sebasteopol hoorde gewoon bij het grondgebied van OekraïneMaar Rusland veroverde het en dat land claimt daarmee illegaal dat het bij Rusland hoort.Dat wat je schrijft over kernwapens is eveneens 100% niet juist.Oekraïne hád kernwapens, maar heeft die vrijwillig aan Rusland afgestaan.Dat tegen een flinke financiële compensatie, én de belofte van de Russen, Britten en Amerikanen "dat de territoriale integriteit en onafhankelijk van Oekraïne gerespecteerd zou worden."Dat is dus door de Russen flagrant geschonden, en die plegen verraad aan de eerdere toezeggingen en beloften.=Voordat nog meer meer schrijft zou ik eerst de feiten maar eens nagaan , want dit is wel een heel kras staaltje van geschiedvervalsing van je.zie. o.m.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/…

Wat jij schrijft over kernwapens klopt. Wat jij schrijft over de rol van het westen klopt ook.
Ik schrijf hoe het zou kunnen zijn gegaan als Rusland niet De Krim was binnengevallen. Dat is dus geen geschiedvervalsing maar een scenario. En dan krijg je dus geredeneerd vanuit het Oekrainse standpunt dat Sebastopol met de daar gestationeerde Russische kernwapens (Dan heb ik het dus niet over de opgegeven kernwapens in de rest van Oekraine.) van Oekraine is. En zo komt Oekraine dan weer aan kernwapens en dat vind ik geen goed idee voor een politiek onstabiel land. Voorheen was het redelijk stabiel en werd Sebastopol door Rusland gehuurd. Na de revolutie in Oekraine is men daar anti Rusland geworden en dan is het nog maar een kleine stap om dat huurcontract op te zeggen omdat dat door de vorige regering is opgesteld.
Vragen? Stel ze maar. Probeer je ook eens te verdiepen in het Russische standpunt. Die thuishaven van de Zwarte zeevloot is gewoon te belangrijk voor hun.
En als dat dan lukt dan zal je merken dat er in die link van jou wel wat wordt genoemd dat mijn verhaal bevestigd.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Nu zal een aantal mensen wel niet direct snappen wat ik hier schrijf maar zelfs als de lokale bevolking van De Krim niet bij Rusland wilde horen dan vind ik het nog niet zo'n slecht idee dat Rusland dat heeft ingepikt. Daarmee voorkom je dat Oekraine kernwapens heeft

Pure onzin,!! hoe verzin je het
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Pure onzin,!! hoe verzin je het

Omdat je niet snapt wat ik schreef ga ik het proberen uit te leggen. Moest je nou echt zo reageren?
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Omdat je niet snapt wat ik schreef ga ik het proberen uit te leggen. Moest je nou echt zo reageren?

Uitleggen? eerst proberen de werkelijkheid neer te typen, dat zou beter zijn.
Nu schrijf je soms dingen alsof je een lakei in dienst van Poetin zou zijn.
Geef voortaan er maar een bron bij , want anders kunnen we blijkbaar de meest rare dingen van je verwachten.
Over de Krim schrijf je weer de meest dwaze dingen.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Uitleggen? eerst proberen de werkelijkheid neer te typen, dat zou beter zijn.Nu schrijf je soms dingen alsof je een lakei in dienst van Poetin zou zijn.Geef voortaan er maar een bron bij , want anders kunnen we blijkbaar de meest rare dingen van je verwachten.Over de Krim schrijf je weer de meest dwaze dingen.

Ik zei toch al dat het een scenario was.
Ik zal je maar eens uitleggen wat oorlog is want hoe jij reageert maakt de indruk dat je denkt dat het maar een spelletje is. Dus als voorbeeld een bokswedstrijd: Diegene die de ander knockout slaat wint. Toch? En dan is de winnaar de held en de verliezer heeft pech. Nu dezelfde situatie maar dan in oorlog: Degene die de ander knockout slaat blijft als hij dat wil (Je kan er als overwinnaar ook voor kiezen om de verliezer als slaaf te houden.) doorslaan terwijl de ander op de grond ligt totdat hij dood is en dan verkracht hij de vrouw en kinderen van de verliezer. Dat is oorlog. Over rechtvaardigheid wordt alleen gesproken wanneer het vrede is en dan voornamelijk door de overwinnaar. Als Rusland nu kernwapens zou gebruiken dan mag dat niet maar toen Amerika dat deed in WO2 was het wel rechtvaardig. Toch? Ik ben blij dat Amerika dat gedaan heeft.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Als Rusland nu kernwapens zou gebruiken dan mag dat niet maar toen Amerika dat deed in WO2 was het wel rechtvaardig. Toch? Ik ben blij dat Amerika dat gedaan heeft.

Mag niet?, wat er mag niet?
Je begrijpt er weer eens hélemáál niets van.
Dat de VS kernwapens konden gebruiken 1945. dat was enkel omdat Japan er geen had.
Nu heerst er de nucleaire afschrikking. nl.wikipedia.org/wiki/Second_strike/
Zowel Rusland als de VS (en NAVO) gebruiken (gelukkig) op heden geen kernwapens uit angst dat de andere partij ook raketten met kernkoppen ook gaat gebruiken/
Zo heerst er dus tot heden een (gevaarlijk) evenwicht wat dat betreft.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Mag niet?, wat er mag niet?Je begrijpt er weer eens hélemáál niets van.Dat de VS kernwapens konden gebruiken 1945. dat was enkel omdat Japan er geen had.Nu heerst er de nucleaire afschrikking. nl.wikipedia.org/wiki/Second_strike/Zowel Rusland als de VS (en NAVO) gebruiken (gelukkig) op heden geen kernwapens uit angst dat de andere partij ook raketten met kernkoppen ook gaat gebruiken/Zo heerst er dus tot heden een (gevaarlijk) evenwicht wat dat betreft.

Dat betekent dus dat Rusland volgens die regels kernwapens kan gebruiken tegen Oekraine omdat het geen NAVO land is. Van mij hoeft dat niet hoor!
Oorlog is geen spelletje.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Dat betekent dus dat Rusland volgens die regels kernwapens kan gebruiken tegen Oekraine omdat het geen NAVO land is. Van mij hoeft dat niet hoor!Oorlog is geen spelletje.

Even nog een reactie op dit.
Ook tactische kernwapens zal Poetin niet gebruiken(tenzij hij helemaal crazy is)
Kernwapens betekend massale vernietiging van de bevolking , dat strookt maar slecht met bevrijding 😒
Bovendien is dan een heel gebied radioactief besmet, gevaarlijk en onbruikbaar.
Daarnaast heeft men vanuit Navo landen gedreigd in zo'n geval het afzijdig zijn serieus te heroverwegen.
+1
weurding
@arie.j toevallig vergelijkende beelden gezien hiroshima, verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar toch viel het me mee wat er nu weer staat

(klik om te vergroten)

Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Dat de VS kernwapens konden gebruiken 1945. dat was enkel omdat Japan er geen had.Nu heerst er de nucleaire afschrikking. nl.wikipedia.org/wiki/Second_strike/Zowel Rusland als de VS (en NAVO) gebruiken (gelukkig) op heden geen kernwapens uit angst dat de andere partij ook raketten met kernkoppen ook gaat gebruiken/Zo heerst er dus tot heden een (gevaarlijk) evenwicht wat dat betreft.

Ik heb de eerste 2 regels van je reactie even weggelaten en dan heb je helemaal gelijk. Maar wat heeft dat met deze oorlog te maken?
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Mag niet?, wat er mag niet?

Ik dacht dat het wel duidelijk zou zijn maar ik ga het toch maar even verduidelijken. Volgens het huidige westerse standpunt mag Rusland geen kernwapens gebruiken tegen Oekraine. Als ik dat verkeerd begrepen heb dan zal je dat vast wel uitleggen.
Twentsch Land
Zweden en Finland moeten dat zeker zelf weten en ergens misschien !!! De Oekraïne ook ... wel is de Oekraïne een voormalig Warschau land, bij het uiteen vallen zijn en waren er wel afspraken die niet helemaal genegeerd kunnen worden.... vandaar lijkt mij het niet verkeerd het te doen zoals eerder geschreven.

@Tinus
+2
Achso
@Tinus behoorlijk naief. Kijk Cuba maar in 1968.
Rusland wilde in 2000 bij Nato. Waarom is dat eigenlijk afgewimpeld?
Navo defensief omdat op een papiertje staat?
Irak, Afghanistan, Balkans?
arie.j
Quote Reactie van @Achso:
@Tinus behoorlijk naief. Kijk Cuba maar in 1968.Rusland wilde in 2000 bij Nato. Waarom is dat eigenlijk afgewimpeld?Navo defensief omdat op een papiertje staat?Irak, Afghanistan, Balkans?

Verdiep je zowel in de historie als in het heden.
Rusland was rond 2000 een enorm groot land in totale chaos wat betreft bestuur en maatschappij.
Moest zo'n land bij de NAVO? Eerst wat orde op zaken stellen lag heel wat meer voor de hand.
De NAVO is een organisatie met gezamenlijke defensie afspraken.
En geen economische of ontwikkelings organisatie.
Verder komt heel de huidige ellende voort uit een steeds harder optreden van Poetin, en het smoren van alle oppositie. Plus het toestaan (misschien zelfs het bevorderen) van een soort super kapitalisme in Rusland met waanzinnig rijke oligarchen die de dienst uitmaken in de economie.
Waarbij er nu vooral Nationalistische grootsheid bij hem schijnt te spelen.
Nationalisme grootsheid, dat streven heeft al erg veel oorlog ellende in het verleden veroorzaakt.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Nationalisme grootsheid, dat streven heeft al erg veel oorlog ellende in het verleden veroorzaakt.

Vermeld dan ook even de haat tegen bepaalde andere landen. Dan heb je helemaal gelijk.
Gerron
Quote Reactie van @Gerron:
Vermeld dan ook even de haat tegen bepaalde andere landen. Dan heb je helemaal gelijk.

Verdorie. Ik vergat helemaal dat de haat tegen mensen met een ander geloof ook telt. Sorry daarvoor.
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
ermeld dan ook even de haat tegen bepaalde andere landen. Dan heb je helemaal gelijk

Er zijn veel dingen die ellende kunnen veroorzaken.
Alleen ging het nu over het huidige Rusland en de motieven voor deze oorlog
En daarvan wordt steeds aangegeven dat Poetin streeft naar een groot , glorierijk en sterk Rusland
Letterlijk zei hij onlangs dat Oekraine geen recht van bestaan had
En al helemaal niet zelfstandig over de eigen toekomst mocht besluiten
Oekraine hoorde een stuk van het grote Rusland te zijn.
En de Russen kwamen nu als bevrijders....dat houd hij tenminste zijn eigen bevolking voor.
Waanzin natuurlijk
nu.nl/spanningen-oekraine/6188201/…
==
fd.nl/politiek/1427711/…
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
Er zijn veel dingen die ellende kunnen veroorzaken.Alleen ging het nu over het huidige Rusland en de motieven voor deze oorlogEn daarvan wordt steeds aangegeven dat Poetin streeft naar een groot , glorierijk en sterk RuslandLetterlijk zei hij onlangs dat Oekraine geen recht van bestaan hadEn al helemaal niet zelfstandig over de eigen toekomst mocht besluitenOekraine hoorde een stuk van het grote Rusland te zijn.En de Russen kwamen nu als bevrijders....dat houd hij tenminste zijn eigen bevolking voor.Waanzin natuurlijknu.nl/spanningen-oekraine/6188201/…==fd.nl/politiek/1427711/…

Mooi dat je het historisch belang van Kiev aankaart. Begrijp je nu waarom dat enorme konvooi tijdens de onderhandelingen stil stond?
Poetin had inderdaad verwacht dat er meer lokale steun in Oekraine zou zijn. Hoe de Russen er zelf over denken heb je met een eigen link in een ander topic aangegeven.
Die link van FD kan ik niet bekijken zonder aan te melden en daar heb ik geen zin in.
Gerron
Quote Reactie van @Tinus:
De oplossing zal allicht betekenen dat Oekraïne concessies moet doen,

Jij hebt zeker nooit gehoord van de Sovjet Unie? Dat jij zo'n Poetin lover bent dat wisten we al. Wat een onzin schrijf jij. Je gaat Poetin toch geen gelijk geven! De handdoek in de ring gooien is nu geen optie.

Zo gaat dat hier als je zoiets zegt Tinus. Maar gauw verwijderen.
pieta
Quote Reactie van @Tinus:
elijkertijd hebben Rusland en de NAVO geen fluit te maken met de keuzes van een soeverein land

Bij de NAVO kunnen ze natuurlijk wel aangeven dat ze Oekraïne graag zien als neutraal land en dat de deur voor toetreding niet zomaar open zal gaan. Gewoon met als reden dat dan de geopolitieke verhoudingen teveel onder spanning komen te staan.
+2
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Bij de NAVO kunnen ze natuurlijk wel aangeven dat ze Oekraïne graag zien als neutraal land en dat de deur voor toetreding niet zomaar open zal gaan. Gewoon met als reden dat dan de geopolitieke verhoudingen teveel onder spanning komen te staan.

Het is belangrijker dat Oekraine echt zelf zijn regering en bestuur mag blijven kiezen.
Zogenaamd neutraal met een regering die aangewezen en onder curatele van Poetin c.s. staat, dat is alleen maar een variatie op bezetting.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Het is belangrijker dat Oekraine echt zelf zijn regering en bestuur mag blijven kiezen

Eens. Poetin een bestuur aan laten wijzen lijkt mij ook te veel op een bezetting.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:
Eens. Poetin een bestuur aan laten wijzen lijkt mij ook te veel op een bezetting.

Eens. Laat het Oekrainse volk zelf oordelen over Zelensky.
+1
@arie.j Dat ze kiezen daar in Ukraine neem ik maar met een korreltje zout . Zelenski heeft een mooie vriendenkring die de regering vormt .
Wie naar de kern van de regering kijkt zie je dat de entertaiment terecht bent gekomen .
De harde kern bestaat namelijk uit de tijd dat hij acteur was .
De stafchef , Andre Yemark , een comedy schrijver .
Het hoofd van het presidentiële paleis is Andre Bodin ,advocaat uit de entertainmentindustrie .
Politiek adviseur is Sergey Sheffey , een schrijver van de comedy's .
Ivan Bakanov , de vicevoorzitter van de Ukraiense Surpreme intelligence service is tevens de hoofd een film maatschappij die comedy's produceerd .
Adviseur op het gebied van defensie is Sergie Soviko is net als Zelenski komiek en vaste acteur partner .
Is dit nu een regering van Ukraine of is die entertaiment en filmwereld waar je in begeeft .
Gerron
Quote Reactie van @Hans is Hobby boer:
arie.j Dat ze kiezen daar in Ukraine neem ik maar met een korreltje zout . Zelenski heeft een mooie vriendenkring die de regering vormt .Wie naar de kern van de regering kijkt zie je dat de entertaiment terecht bent gekomen .De harde kern bestaat namelijk uit de tijd dat hij acteur was .De stafchef , Andre Yemark , een comedy schrijver .Het hoofd van het presidentiële paleis is Andre Bodin ,advocaat uit de entertainmentindustrie .Politiek adviseur is Sergey Sheffey , een schrijver van de comedy's .Ivan Bakanov , de vicevoorzitter van de Ukraiense Surpreme intelligence service is tevens de hoofd een film maatschappij die comedy's produceerd .Adviseur op het gebied van defensie is Sergie Soviko is net als Zelenski komiek en vaste acteur partner .Is dit nu een regering van Ukraine of is die entertaiment en filmwereld waar je in begeeft .

Ik ga me niet druk maken om te controleren of het waar is wat je schrijft,hoe opmerkelijk het ook is. Wat mij wel opvalt is dat Zelensky opmerkelijk geniet van al dat applaus dat hij krijgt als hij weer eens een parlement in een Europees land toespreekt. Bijv. Duitsland. En dat zegt ook wel wat over hoe erg dat Duitse parlement wil "deugen".
+2
Twentsch Land
Wat mij wel opvalt is dat Zelensky opmerkelijk geniet van al dat applaus dat hij krijgt als hij weer eens een parlement in een Europees land toespreekt.

En jij vindt dat raar ?

Ik niet, hij leeft onder een enorme druk en zorgen, dat hij bij een toespraak een applaus krijgt geeft hem het gevoel dat er landen zijn die achter hem staan.

@Gerron
Gerron
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dat hij bij een toespraak een applaus krijgt geeft hem het gevoel dat er landen zijn die achter hem staan.

Inderdaad. Die landen staan achter hem. Weliswaar op enorme afstand maar ze staan achter hem. 😄
Twentsch Land
Enorme afstand ! Ja in cm wel voor de rest valt het nog wel mee, veel landen geven wapens en ik denk dat er ook nog wel landen zijn die informatie geven die Oekraïne in de oorlog kunnen gebruiken.

@Gerron
Gerron
Quote Reactie van @Twentsch Land:
veel landen geven wapens en ik denk dat er ook nog wel landen zijn die informatie geven die Oekraïne in de oorlog kunnen gebruiken.

Dus alles is goed als het Rusland maar schade toebrengt?
+2
Twentsch Land
Je geeft een andere draai aan het onderwerp ... jij zegt dat andere landen op een verre afstand achter de Oekraïne staan en ik zeg dat het nog wel mee valt.

Maar je andere vraag wil ik ook wel beantwoorden.......een land binnenvallen en een oorlog beginnen mag nooit, als dat toch gebeurd moet je terug slaan ... hoe ! nou niet door onschuldige burgers te doden.....dus een dikke bom op het Kremlin.

@Gerron
Gerron
Quote Reactie van @Twentsch Land:


Je geeft een andere draai aan het onderwerp ... jij zegt dat andere landen op een verre afstand achter de Oekraïne staan en ik zeg dat het nog wel mee valt.Maar je andere vraag wil ik ook wel beantwoorden.......een land binnenvallen en een oorlog beginnen mag nooit, als dat toch gebeurd moet je terug slaan ... hoe ! nou niet door onschuldige burgers te doden.....dus een dikke bom op het Kremlin.

Van mij hoeft dat niet omdat ik weet wat de gevolgen zullen zijn.
+3
pieta
@Gerron Dat hoeft voor mij ook niet vanwege de gevolgen, niet omdat het niet is wat Poetin eigenlijk verdiend. Niet omdat Poetin nergens een goed punt heeft maar omdat wat hij doet (Oekraïne binnenvallen met alle gevolgen van dien) voor je gevoel met gelijke munt terug betaald zou moeten worden.
Gerron
Quote Reactie van @pieta:


@Gerron Dat hoeft voor mij ook niet vanwege de gevolgen, niet omdat het niet is wat Poetin eigenlijk verdiend. Niet omdat Poetin nergens een goed punt heeft maar omdat wat hij doet (Oekraïne binnenvallen met alle gevolgen van dien) voor je gevoel met gelijke munt terug betaald zou moeten worden.

Vanuit het westerse standpunt geredeneerd is dit een prima reactie. Duimpje!
Ik probeer een beetje objectief te kijken.
Gerron
@Twentsch Land Wat vind je van die 2 filmpjes die ik vandaag geplaatst heb?
Edit: 1 is een artikel met een filmpje.
Achso
@Twentsch Land is het je al opgevallen dat de Zelenskiy al 3 weken een 2 dagen baard heeft? En al 3 weken hetzelfde outfit? Past goed in zijn huidige acteerrol
labella
@Achso dat zegt niks, heb ik ook altijd.
Achso
@labella alleen voor die tijd had hij geen baard. Hij speelt zijn rol goed, vinden ook nogal wat Ukrainers.
En dan nu met de melding komen dat Ukraine eigenlijk neutraal moet blijven. Had hij ook 2 maanden geleden wel kunnen bedenken.
Weidezicht
@Gerron hij durfde wel gewoon na dat applaus tegen duitsland te zeggen, dat hij meer echte steun ervaart van overzeese landen (amerika, schat ik in) dan van zijn bijna buren, de duitsers.
Gerron
Quote Reactie van @Weidezicht:


@Gerron hij durfde wel gewoon na dat applaus tegen duitsland te zeggen, dat hij meer echte steun ervaart van overzeese landen (amerika, schat ik in) dan van zijn bijna buren, de duitsers.

Zelensky is dus wel heel erg overtuigd van zijn eigen gelijk.
Gerron
@Gerron

Het plan van Zelensky is misschien wel dat Poetin zich dood lacht om zijn gedrag. Dan heeft het toch nog nut dat hij een clown is.

De pre war joke is in dit geval dus de westerse reactie op de annexatie van De Krim.
+3
de Tank
Quote Reactie van @Gerron:
Zelensky is dus wel heel erg overtuigd van zijn eigen gelijk.

familie?
+1
Gerron
Quote Reactie van @de Tank:
familie?

Poetin is inderdaad verre "familie" van Zelensky. En allebei zijn ze overtuigd van hun eigen gelijk. Wat een bende maken ze er van.
Frans1
@Gerron denk niet dat de tank poutine bedoelde 😎
Gerron
Quote Reactie van @Frans1:
@Gerron denk niet dat de tank poutine bedoelde

Dat denk ik ook.
@Weidezicht Van Amerika is zeker de verwachting . Kijk je naar de top mensen in Ukraine ( mensen met dubbele paspoort ) is 80 % is geboren in een andere land waarvan vele een Amerikaanse paspoort hebben .
De nu minister van gezondheid is in Ukraine is een geboren Amerikaanse die in Amerika daar tot 2014 arts was en nu een Oekraïense paspoort heeft .
Weidezicht
@Hans is Hobby boer mwah, hier in nederland zijn het ook een stel acteurs, alleen de onze zijn zulke slechte, dat ze nog geen film gemaakt hebben.
Ik ken al die oekrainers die opnoemt niet, en als je zoals hij vanuit het niets aan het hoofd van het land komt te staan, is het niet vreemd, dat je uit je eigen bekenden/vrienden/collega, kennissen kring mensen verzamelt. Mensen die je niet kent, kun je niet vragen. Hier gebeurt toch hetzelfde, ook een grote kliek waar telkens uit geput wordt. Voor een ministerrol, voor een onderzoekscommisie, voor een burgemeesterspost enz.

Voor wat ik er van zie, vindt ik die zelensky geen paplam. Hij staat er, trekt ten strijde, roept om hulp, enz.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
hier in nederland zijn het ook een stel acteurs, alleen de onze zijn zulke slechte, dat ze nog geen film gemaakt hebben.

😆
+4
arie.j
Quote Reactie van @Hans is Hobby boer:
@arie.j Dat ze kiezen daar in Ukraine neem ik maar met een korreltje zout . Zelenski heeft een mooie vriendenkring die de regering vormt .Wie naar de kern van de regering kijkt zie je dat de entertaiment terecht bent gekomen .De harde kern bestaat namelijk uit de tijd dat hij acteur was .De stafchef , Andre Yemark , een comedy schrijver .Het hoofd van het presidentiële paleis is Andre Bodin ,advocaat uit de entertainmentindustrie .Politiek adviseur is Sergey Sheffey , een schrijver van de comedy's .Ivan Bakanov , de vicevoorzitter van de Ukraiense Surpreme intelligence service is tevens de hoofd een film maatschappij die comedy's produceerd .Adviseur op het gebied van defensie is Sergie Soviko is net als Zelenski komiek en vaste acteur partner .Is dit nu een regering van Ukraine of is die entertaiment en filmwereld waar je in begeeft

Je kan kletsen wat je wilt, maar als een volk in deze uitzonderlijk moeilijke tijd van leven en dood vierkant achter hem blijft staan, dan heeft hij nogal wat meer steun dat alleen een vriendenkring.
Achso
@pieta wat Tinus even vergeet te melden is dat Oostenrijk ook geen Nato lid is en moet neutraal blijven zoals is afgesproken naar WOII.
Vrijwillige keuzes totdat er teveel op het spel staat
Gerron
Quote Reactie van @Gerron:

@Grasbaal nos.nl/artikel/…

De kop van dat artikel van de NOS is: 'Poetin betitelen als oorlogsmisdadiger helpt niet'
En alweer geen enkele reactie hier op een artikel waarin een beetje kritiek wordt geuit.
Grasbaal
@Gerron Ik denk inderdaad ook niet dat Poetin hier wakker van ligt. Maar als je hier opdracht voor geeft wat ben je dan?:
Quote:
Volgens het stadsbestuur, geciteerd door Interfax Oekraïne, gooiden de „Russische bezetters” een „krachtige bom” op het gebouw, „waar honderden van de burgers van Marioepol zich schuilhielden.” Het centrale deel van het gebouw zou zijn ingestort.

„Opnieuw een gruwelijke oorlogsmisdaad in Marioepol”, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. „Het gebouw is volledig verwoest.” Volgens hem kon Rusland onmogelijk niet hebben geweten dat het om een civiele schuilplaats ging.telegraaf.nl/nieuws/1950619713/…


+1
weurding
@Grasbaal er zijn ook filmpjes dat Oekraïense beschoten worden door eigen volk omdat ze de steden niet verlaten mochten, we worden gebruikt als menselijk schild.. zei 1 van hun, je weet allemaal niet meer wat waar is
weurding

(klik om te vergroten)

+4
pieta
@weurding De waarheid is het eerste wat sneuvelt in een oorlog schijnbaar. Ik vind daarom harde conclusies trekken moeilijk. Het enige wat ik echt vind is dat Poetin op zijn eigen grondgebied moet blijven. En Oekraïne behoort niet tot zijn grondgebied.
weurding
@pieta juist
+1
Grasbaal
@pieta Tis altijd nadenken: "wie zegt wat".

Mijn mening: De goodwill van het Oekraïense volk en de internationale gemeenschap is het belangrijkste wapen van Zelenski, het zou wel heel dom zijn om dat wapen te vernietigen....
Albert Altena
@weurding Zoals je zegt: Je weet niet meer wat waar is.
Maar objectief gezien weet ik wel waar de meeste leugens vandaan komen.
weurding
@Albert Altena En dat is? Prikkebord?
Albert Altena
@weurding In tijd van vrede kon men allemaal zonder Fake duidelijke voorkeur kiezen.
Gerron
Quote Reactie van @Grasbaal:


@Gerron Ik denk inderdaad ook niet dat Poetin hier wakker van ligt. Maar als je hier opdracht voor geeft wat ben je dan?:

Dan ben je iemand die nergens voor terug deinst om deze oorlog te winnen. Dat was voor deze oorlog ook al duidelijk. En aangezien Oekraine dit altijd zal verliezen is het de vraag hoe erg de schade moet zijn voordat het capituleert. Poetin nog bozer maken maakt deze oorlog alleen maar erger. Kijk dat filmpje met Dick Berlijn eens. Hoe ga je met deze realiteit om als westen? Zeggen dat Oekraine door moet vechten?
+1
Albert Altena
@Gerron We hebben het wel vaker gezegd: Als Oekraïne gewillig was dan was het volgende land aan de beurt.
Gerron
Quote Reactie van @Albert Altena:


@Gerron We hebben het wel vaker gezegd: Als Oekraïne gewillig was dan was het volgende land aan de beurt.

Dat is mogelijk. Ik denk het niet.
Maar dan is inderdaad doorvechten de enige optie om te proberen te voorkomen dat Rusland land in pikt. Zullen we maar een enorm arsenaal aan huurlingen sturen?
+1
Albert Altena
@Gerron Ik begrijp ook wel dat het te triest voor woorden is dat er zoveel slachtoffers vallen. Maar een agressor zijn zin geven kost nog veel meer.
Nevergiveup
@Albert Altena Dat blijf ik volstrekt onzin vinden , zo strategisch gek is hij niet.
+1
Albert Altena
@Nevergiveup In Finland zijn ze volgens jullie ook gek zeker. Al één miljoen reservisten die een opfrissingscursus van drie dagen gevolgd hebben?
Nevergiveup
@Albert Altena alles voor de wapen industrie en propaganda , en het uitlokken can erger (kernoorlog) dat je daar toch niet door heen kijkt ......
+1
Albert Altena
@Nevergiveup Ik moet bij jou een beetje denken aan de tijd van de 48 kruisrakketten.
Wat heeft dat een energie gekost om kosjotten als Mient Jan Faber te overtuigen dat de zichtbare verdediging de beste weg naar afbreken van de koude oorlog was.
Nevergiveup
@Albert Altena En bij U moet ik een beetje denken aan de alles weter, preker.... , zoals met corona , dat U later toch wel met heel erg genuanceerde texten terug komt ....

Je bent gewoon niet realistisch , poetin heeft de handen vol aan Oekraïne, hij heeft niet nog een bateljon of tig op de hoedeplank liggen , ze dom is hij niet , en wat moet tie met die 1000 meren en vlaktes dennen bomen die hij zelf al zat in zijn eigenland heeft , Ik kan erg merken dat U niet zo bijzonder realistisch en een beetje Dom bent eigenlijk.
+1
Albert Altena
@Nevergiveup Dat maar een enkeling zo "ontwikkeld" is als jou, geeft toch te denken.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
@Albert Altena En bij U moet ik een beetje denken aan de alles weter, preker.... , zoals met corona , dat U later toch wel met heel erg genuanceerde texten terug komt ....Je bent gewoon niet realistisch , poetin heeft de handen vol aan Oekraïne, hij heeft niet nog een bateljon of tig op de hoedeplank liggen , ze dom is hij niet , en wat moet tie met die 1000 meren en vlaktes dennen bomen die hij zelf al zat in zijn eigenland heeft , Ik kan erg merken dat U niet zo bijzonder realistisch en een beetje Dom bent eigenlijk

Nou..... zo dom is hij niet?
Als wat er nu gebeurt zo ongeveer de bedoeling van Poetin was, dan vind ik hem voorzichtig gezegd niet erg slim .
Zijn eigen land krijgt economisch een flinke dreun,
Zijn positie zal die voor moeten vechten als dit nog wat weken duurt. zo schat ik in.
En wat krijgt hij uiteindelijk als hij doorgaat ? Een land dat gedeeltelijk in puin ligt, de bevolking voor een groot deel op de vlucht en de rest gefrustreerd tegen hem.
Verder het westen wat de defensie sterk opvoert, en landen zoals Zweden en Finland die overwegen zich bij de NAVO aan te sluiten uit angst voor hem.
Kan er weinig positiefs in vinden voor Rusland en Poetin..
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
En wat krijgt hij uiteindelijk als hij doorgaat ?

Wat krijgt hij als hij NIET doorgaat? Stel hij trekt nu al zijn troepen terug maar behoudt De Krim. Hoe gaat het dan verder?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Gerron:
Wat krijgt hij als hij NIET doorgaat? Stel hij trekt nu al zijn troepen terug maar behoudt De Krim. Hoe gaat het dan verder?

Oekraïne wil dat de Russen terugtrekken.
Russen(Poetin dus) wil demilitarisering, maar dan zijn ze in Oekraïne vogelvrij als de Russen over enkele jaren weer onder voorwendsel hun troepen sturen..
Maar als die Russen (Poetin c.s) toestaan dat er veiligheidsgaranties mogen komen van het westen, dan is demilitarisering van Oekraïne op zich bespreekbaar zo schat ik nu in.
En het zou wijs zijn als Poetin dat toestaat mede in ruil voor opheffing van sancties e.d.
En de Krim? Dat zou ik als Oekraïne maar min of meer opgeven. Dat was toch de bestaande situatie, al deugde de manier van inpikken door Rusland natuurlijk totaal niet.
Gerron
Quote Reactie van @arie.j:
En de Krim? Dat zou ik als Oekraïne maar min of meer opgeven.

Ik zie net dat Zelensky dat niet wil. Wordt weer niks deze onderhandelingen.
Nevergiveup
@Gerron Zowel Zelensky als Poetin heeft schijt aan menselevens , en verder ken ik er nog wel meer.

Alles voor Macht ....
weurding
@Nevergiveup Poetin schijnt wat in te binden nu Oekraïne niet bij NAVO komt, zelenski en cohorten mogen aan blijven
Nevergiveup
@arie.j Zeker dat ben ik in grote lijnen allemaal met U eens , dat in puin gooien maakt hem denk niks uit , als er een stuk neutraal land met niks erop overblijft tussen wat overblijft van Oekraïne (EU) en vind tie denk best , als hij maar wel de strategische haven heeft is tie misschien wel tevreden , dat hij , schurk Poetin daar dat hele stuk Finland erbij wil lijkt mij totale onzin , en zijn totale ondergang , als dat zelfs nu al niet het geval is....
+4
George
Huizinga wordt zenuwachtig dat als ie pech heeft gewoon alles kwijt is straks.
Tinus
@George Beproef ik hier afgunst?
George
@Tinus
Hahahahahaha tjonguhjonguh waarop?🤣🙈
Ik zal je eens een geheimpje verklappen , ik heb liever 25 ha hier dan 250 daar.
Tinus
@George Tja als je de smiley weghaalt komt het heel anders over.
+2
George
@Tinus afgunst komt bij mij nooit voor. En ik kick nooit op grote bedrijven en al helemaal niet in dat soort bizarre landen.
bio boer
@George den eerder 2500 /25000 ha
+2
de Tank
@George Boeren hier worden al zenuwachtig omdat de loonwerker een paar euro op de rekening bijplust, dan vind ik Kees nog relatief rustig.
weurding
veld-post.nl/artikel/459204-oekraine/…
zo'n man meent dan wel dat het allemaal meevalt en dat de voedselproduktie op de schop moet, benieuwd wat ie zegt als het andersom is
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
zo'n man meent

Die moet je niet te serieus nemen, noemt een paar getallen maar laat de andere kant van getallen niet zien.
verwijderd
de Tank
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
ons land binnenkort onteigend

Kun je ook aangeven wanneer dit zal zijn?
+1
Tinus
@Bartlehiemboer Zucht. Zoek hulp.
+1
Nevergiveup
@Tinus "Dat is geen enkele reden weer een mening verwijderen" , jullie zijn net zo erg als ....

(klik om te vergroten)

+13
duitser
Wat maken we ons druk. Laten ze maar eens leren dat voedsel hier net zo goed geproduceerd wordt als we de boeren maar waarderen en naar belonen.
Die Huizinga en zijn investeerders knijpen hem omdat ze waarschijnlijk 1 jaar geen inkomen hebben. Daar maken ze zich vast ook druk om. En terecht.
Maar hoop dat men eens leert dat voedsel levensbehoefte nr 1 is. En niet 3x vakantie. En dat we die groene milieuidioten eens leren terug in het hoekje gaan zitten.
cs-agrar
Quote Reactie van @duitser:
Die Huizinga en zijn investeerders knijpen hem omdat ze waarschijnlijk 1 jaar geen inkomen hebben

Zoals deze huizinga zegt, dat ze voor voedsel zorgen naar het dorp en het leger, vindt ik best groot. Het zal gerust niet geheel belangeloos zijn, maar ze doen het wel.
duitser
@cs-agrar idd respect daarvoor.
Jan-T
Quote Reactie van @cs-agrar:
Zoals deze huizinga zegt, dat ze voor voedsel zorgen naar het dorp en het leger,

Ook al doet hij dit bijna voor niks, dan krijgt hij als alles weer tot rust is gekomen, heel veel waardering voor. Dat vergeten de inwoners van Oekraïne niet weer.
Spantenknooier
Vanaf welk bedrag zou voedsel produceren zo als we nu doen niet meer interessant zijn, en eventuele andere manieren zoals verticaal telen wel??
Heeft hier iemand n idee van?
+1
Tinus
@Spantenknooier Energieverbruik was tot nog toe een euvel bij verticale teelt. Dat probleem is met de huidige energieprijs alleen maar een groter issue geworden.

wur.nl/en/Dossiers/…
Spantenknooier
@Tinus oké als dat het enige probleem is.

Zet n biogas installatie naast de stal, windmolen achter het erf en n goede mestscheider. Voor vloeibare mest voor de plantjes.
Kan wel interessant worden als de vraag toeneemt.
America doen ze het ook zo alleen gebruiken ze het dan voor irrigatie.
Tinus
Australië heeft een enorme voorraad graan opgebouwd, maar logistiek gezien gaat het alleen al bijna onmogelijk worden om bijvoorbeeld 100.000 ton naar de afnemers van Oekraïne en Rusland te verschepen:

Quote:
“The growing conditions are very good and the forecast for the next harvest is looking good, too,” Ed Colless, a wheat farmer near Walgett in the north of the state, told Al Jazeera. “But the idea that Australia can fill the gap left by the war in Ukraine sounds good on paper – we simply do not have the export facilities to get additional wheat into the market in a timely fashion. In northern New South Wales, we can’t even bring last year’s crop to port. It may as well be on the moon.”

aljazeera.com/economy/2022/…
Gerron
@Tinus Wat gaan ze dan met dat graan doen?
Tinus
@Gerron Als dingen duurder worden, komen er vanzelf oplossingen. Andere routes wellicht. Of andere landen vullen het gat op. In hetzelfde artikel:
Quote:

“There will be parts of the world that will miss out on wheat this year,” said Hewitt, the South Australian grain trader. “But as the global price continues to rise, it will stimulate growers to sow more marginal lands and hopefully deliver a bigger crop.”

“It’s basic economics,” Hewitt added. “If you take out a quarter of global supply from Russia and Ukraine, the other 75 percent of producers, be they in Australia or elsewhere, are going to fill in the gap, even with higher fertiliser and energy prices.”
Nevergiveup
@Tinus Dat gat opvullen vind ik altijd een rare gedachte.

We kunnen de Aarde niet groter maken dan hij is ....
Tinus
@Nevergiveup Dat is zo, maar er zijn nu vast boeren die geen mais maar graan gaan zaaien bijvoorbeeld.
Nevergiveup
@Tinus Maar er komt dus niet meer eten ....
Gerron
Quote Reactie van @Tinus:


@Nevergiveup Dat is zo, maar er zijn nu vast boeren die geen mais maar graan gaan zaaien bijvoorbeeld.

Beetje compensatie voor de biogasboeren zou wel helpen om dat voor elkaar te krijgen.
+2
weurding
@Gerron biogasboeren hangen al van compensatie en subsidie aan elkaar
weurding
@Tinus meesten hadden bouwplan en zaaizaad vorig herfst al klaar/besteld, korrelmais is ook graan overigens
demelkboer
@Tinus dan wordt de maïs ook duur. Iet met communicerende vaten
bio boer
@demelkboer tuurlijk als mais goedkoop is koop ik maismeel is de mais duur koop ik geplette tarwe of gerst
Gerron
@Tinus Ik lees in dat artikel dat er niet geïnvesteerd wordt in de exportcapaciteit. Deze oorlog is geen groot genoege reden. Maar ze hebben dus een recordoogst. Dus wat gaan ze met dat graan doen als het niet mogelijk is om het te exporteren? Opslaan en hopen dat de prijs nog hoger wordt?
Tinus
@Gerron Alles wat niet weg kan komt later op de markt.
Nevergiveup
@Tinus Als akkerbouwer weet ik bijna zeker dat de productie per ha. Gaat zakken hier in Nederland ....., En dat zal ongetwijfeld in meer landen gaan gebeuren. Ik overweeg zelfs een stuk braak te laten liggen om de kunstmest die ik nu nog heb met nog twijfelachtige hoeveelheid mest , en veel hogere ha. / Loonwerkkosten te proberen met het wel beteelde een 100% oogst te halen , dat is wasrschijnlijk beter dan alles betelen met 80% opbrengst , met meer kosten ....
Nevergiveup
@Nevergiveup En deze remedi kan volgend jaar nog wel eens veel erger zijn als regering de agrariërs niet tegemoet gaat komen ....

Waar de tomaten en paprika dit jaar bij velen later opgestart is , komt het vervolg bedreigend naar alle sectoren .
weurding
@Nevergiveup 20 ton kas gekocht voor ong. 200 per ton in voorkoop kan nu bij verkoop ook een mooi saldo geven😇
Nevergiveup
@weurding zeker , dan heb je geluk dit jaar , en volgend jaar ?
weurding
@Nevergiveup hopen dat ie zakt😅
Nevergiveup
@weurding Dat geef ik ook precies aan , dit jaar hobbelen we door , maar als het volgend jaar hetzelfde is gaat er een andere wind (storm) waaien !
bio boer
@Nevergiveup ga ook poging doen op mij ape land gerst te verbouwen een ervaren teler op goede grond had dat zaad waarschenlijk efficiënter benut geweest 😁
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:


@Nevergiveup ga ook poging doen op mij ape land gerst te verbouwen een ervaren teler op goede grond had dat zaad waarschenlijk efficiënter benut geweest

Korrelmais geen optie?
Vdejong
@Tinus wensdenken
+1
demelkboer
@Tinus australia heeft nu 5% x 36 miljoen ton meer. Das 1.8 miljoen ton extra. Oekranie produceert 35 miljoen ton normaal gesproken en Rusland 80 miljoen ton. Die 5% uit Australië is zo op
verwijderd
+2
weurding
@Nevergiveup ik mis al meer reacties, ook iets over het verwijderen van aanwijzingen van @Bartlehiemboer
+1
Grasbaal
@weurding wij staan hier bij voorkeur geen complottheorieën toe, zo gauw de Great Reset en weer langs komt gaat dat er weer af. Er is al genoeg beroerdigheid in de wereld....
+2
weurding
@Grasbaal toch zit ook in vrij veel dingen een kern van waarheid, moet gewoon even tijd hebben dat het boven komt
Grasbaal
@weurding de tijd zal het leren...
+1
weurding
@Grasbaal juist, en dan moeten er nog heel wat ontkenners slikken
Grasbaal
@weurding of de complotdenkers moeten hun kont krabben. Het loopt altijd anders en onverwacht, zie ook deze oorlog.
+2
weurding
@Grasbaal we zullen allemaal wel eens jeuk hebben
+6
duitser
@Grasbaal nou nou Co, we leven hier toch niet in Rusland ?

Als mensen op de man af reageren heb je een reden, maar een complottheorie mag ieder zijn mening in Nederland gewoon over hebben. Schandalig dat jullie zoiets verwijderen.
Bartelhiemboer is geen persoon die hier dingen neerschrijft wat niet door de beugel kan. Begin aub niet aan zoiets, want dan kunnen we vele reacties hier verwijderen.
Gerron
Quote Reactie van @duitser:
Als mensen op de man af reageren heb je een reden, maar een complottheorie mag ieder zijn mening in Nederland gewoon over hebben. Schandalig dat jullie zoiets verwijderen.Bartelhiemboer is geen persoon die hier dingen neerschrijft wat niet door de beugel kan. Begin aub niet aan zoiets, want dan kunnen we vele reacties hier verwijderen.

Ik vind de verwijderde reactie van @Bartlehiemboer wel een beetje raar. Dat neemt niet weg dat hij in andere reacties wel wat interessants zegt.
+1
weurding
Gerron
Quote Reactie van @weurding:

@Gerron zij

They/Them?
+1
duitser
@Gerron she 😂😂
+2
Gerron
@duitser Het is allemaal zo vaag in deze eeuw.
weurding
@Gerron hoor liever autobahn met beelden
+1
weurding
@duitser prachtig chanson van de Franse armenier aznavour😁
duitser
@Gerron geloof zij 😁
+2
JohnDeere7serie
@Nevergiveup 06 nummer ff blurren op je printscreen, voordat diegene levenslang gespamd wordt
Koeien boertje
Het is daar nog hartstikke koud nat en sneeuw, hoe kun je dan gaan zaaien vraag ik me af.
Gerron
Quote Reactie van @Koeien boertje:


Het is daar nog hartstikke koud nat en sneeuw, hoe kun je dan gaan zaaien vraag ik me af.

Deze boer zegt dat over 2 weken het zaaien hoort te beginnen. En als het te nat is dan moeten ze dat uitstellen maar dat kost opbrengst. Zijn probleem is dat er maar weinig zaaigoed en kunstmest is door deze oorlog.
Gerron

Hebben de woorden en daden van het westen voor en tijdens deze oorlog geleid tot een betere situatie?
Gerron
@Gerron @pieta Wil je hier ook iets over zeggen?
+1
pieta
@Gerron Vandaag niet. Moet ik eerst ff dat filmpje kijken.
+1
pieta
@Gerron In principe heb ik er weinig aan toe te voegen. Interessant filmpje. Eigenlijk zegt ie dat het Westen een blinde vlek heeft tov een agressieve dictator(ze hadden veel eerder een streep moeten trekken) en een te grote afhankelijkheid van delen vd wereld heeft laten ontstaan die onze normen en waarden niet helemaal delen. En dat klopt.
+6
arie.j
Vandaag ruim 3 weken nadat Russische troepen Oekraïne massaal binnen vielen.
Wie had op die dag gedacht dat Oekraine het zo lang vol zou houden?
En kennelijk ook nu nog niet echt van plan is op de knieën te gaan?
Kan er alleen maar respect voor hebben.
Farmer_
Ff op Azov Bataljon Googlen :

google.nl/search/…
Gerron
Quote Reactie van @Farmer_:
Azov Bataljon

Vanavond in Nieuwsuur een reportage.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
172
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0