Hubert Andela: 'Melkveehouders meer betrekken bij onderzoek ZuivelNL'

Ketenorganisatie ZuivelNL heeft input van melkveehouders gevraagd voor onderzoek voor de sector. 'Eerder ging dit vooral via de onderzoeksinstellingen', vertelt directeur Hubert Andela.

Deel dit topic

Reacties

+5
John Spithoven
Nog een tip:

Hoe zou Zuivelnl meer transparantie kunnen betrachten?
Ze zouden bijv op hun website bij kunnen houden met welke thema's ze bezig zijn.
Bijv zouden ze kunnen vermelden dat het bestuur van Zuivelnl deze week een overleg gehad heeft met de ministers Vd Wal en Staghouwer. Zij zouden dan de bespreekpunten kunnen vermelden. Nu moeten we vanuit het veld vernemen dat Zuivelnl te horen heeft gekregen dat de ministers de komende twee jaar zich focussen op krimp van de veestapel in de gebieden Het Groene Hart, de Gelderse Valei en de Peel. De ministers willen dat doen door opkoop van productie rechten (en zo ook stikstof) Ook heeft Zuivelnl te horen gekregen dat de ministers geen interesse hebben in de grond. Ook was er geen focus op de legalisatie PAS melders.

Kijk, als ze daar wat transparanter over zouden zijn, kunnen ze laten zien dat ze er voor ons zitten. Ook zouden ze kunnen laten zien dat ze voor ons strijden. Nu verneem ik dat er zelfs enkele bestuurders ingestemd hebben, zonder dat we het weten......

Maar misschien kunnen enkele journalisten wat vragen stellen...

En door bovenstaande krijg je vanzelf verdeeldheid...met de ministers als regiehouder.....
(en ps, don't shoot the messenger)
Jan-T
Quote Reactie van @John Spithoven:
Hoe zou Zuivelnl meer transparantie kunnen betrachten

Ze laten over het algemeen niets zien, van wat ze uitvoeren of voor welke belangen ze opkomen.
Je zou eigenlijk nu verwachten dat ze samen met de zuivelcoöperaties een hogere prijs voor het te ver-markten product gaan afdwingen bij de contracthouders.
Maar nee hoor ze vermelden doodleuk dat er contracten zijn waar ze aan worden gehouden.

Er staat in de contracten dus geen clausule dat door onvoorziene omstandigheden die buiten hun invloed sfeer zijn, dat ze dan de prijzen mogen verhogen.?

Je hoort ze hier niet over. Je zou toch mogen verwachten dat ze het vuur uit de sloffen lopen om de prijzen te mogen verhogen.?
Flipke
@John Spithoven klopt John. LNV spreekt van +-3000 melkvee bedrijven
+1
Weidezicht
De grond schenken ze aan de natuurverenigingen, of ze dwingen de overblijvende boer om natuurinclusief te gaan boeren. Sbb is erg druk om boeren te porren voor natuurinclusief, dan kunnen ze die grond verpachten. Uiteindelijk ook voor weinig en zachtjes aan wordt sbb ook een soort boer, ook met net te weinig budget het hoofd boven water houden. Alleen heeeft sbb een doorlopend overleg met de subsidieverstrekkers om de geldstroom richting sbb te verhogen. Staat letterlijk in hun jaarverslag.
MBH te N
@Weidezicht wat is natuurinclusief boeren? Is daar een definitie van?
marcsterreborn
@MBH te N boeren zonder gebruik te maken van KI
labella
@marcsterreborn Oh dan ben ik al jaren een natuurinclusieve boer, ik heb al jaren alles natuurlijk gedekt.
marcsterreborn
@labella nee ik niet alles. Hanteerde 1000 weken als ondergrens
Jan-T
Ben zelf van mening dat houding en gedrag van zowel de NZO als ZuivelNL zeer traditioneel is.
En verandering komt er alleen als hun dat uitkomt.
Ze moeten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen.
Deze organisaties zijn er ook verantwoordelijk voor dat er nog steeds jaren tachtig prijzen worden uitbetaald.

Maar zolang de ezel nog complimentjes krijgt van hoe goed de melkveehouders wel zijn van de directie. Zolang zullen de zuivel coöperaties hun leden ook voor de gek blijven houden.
+2
casev2
Waarom al dat geld wegsmijten aan onderzoek? Ga eerst eens zorgen dat de consument over 20 jaar nog steeds zuivel consumeert. Om te beginnen schoolmelk. Een pragtig middel om de jeugd voor weinig geld met melk kennis te laten maken, wat vele thuis niet krijgen. Maar we hebben dit volledig! Laten verwaarlozen.
Klavertje
Galebreaker
Het meeste elementaire onderzoek was in de negentiger jaren wel klaar denk ik zo...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN