Is mais verbouwen nog interessant?

dit jaar zo n 3,8 ha mais verbouwd,kosten ongeveer 4500 euro,opbrengst +/- 50 ton de ha (exacte tonnen en analyse krijg ik nog)
is dit nog interessant?of is gras verbouwen voordeliger,aangezien ik voor 35 euro de ton mais op het erf heb liggen.
ik kan zelf ook wel rekenen,maar als je alles meetelt zoals structuurschade,1 slechte oogst per 5 jaar enz,wat is dan wijs,graag jullie mening

Deel dit topic

Reacties

brabo
hier verhuur ik grond aan iemand die aarbeienplanten vermeerderd. Hij zaait regelmatig japanse haver als tussengewas om de aaltjesdruk te verlagen.
brabo
hier word het gewas gewoon onder geploegd. Maar als jij kunt achterhalen of dit gewas ook nog enige voederwaarde heeft moet ik miscchien toch nog eens met mijn huurder gaan praten.
brabo
luie boeren is misschien niet de beste woordkeuze, maar voor het plannen van de vakantie is het toch wel handig als er geen gras gekuild hoeft te worden.
Dus dan is mais een stuk praktischer


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/10/2010 17:20 door brabo.
brabo
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------

> Het is me eigenlijk véél te rijp, maar het bleef
> wekenlang kiezen uit twee kwaden.

als je moet kiezen tussen mais op tijd hakselen of hopen op beter weer zodat land beter berijdbaar is dan zou ik altijd voor de 1e optie gekozen hebben.
anonymous_7
Als je 3 dikke snedes doet plus wat naweiden valt dat ook wel wat mee, je hoeft ook niet te spuiten, ploegen, rotorkopeggen, zaaien nogmaals spuiten eventueel beregenen en met enorm zwaar materiaal oogsten vaak onder natte omstandigheden heb je al meer trekkeruren dan met paar keer kuilen. Bovendien wat voor bodemleven heb je nog bij continue maisteelt?
anonymous_8
Ben je soms geen LTO-lid?
anonymous_8
Hier heeft de mais niks te willen..
Farmer_
Hint??
Farmer_
Wist je dat het verboden is in Duitsland mollen te vangen, ze zijn beschermd, kon mijn oren niet geloven toen ik dat hoorde, woelmuizen mag je wel vangen, dus vangen we nu woelmuizen met mollenklemmen , ze zijn nogal zwart in de klem die muizen.
anonymous_14
ik heb een paar vragen spotmelker

Hoe vaak kun je een ha verhuren voor de bollenteelt? (1x in 7jaar?)
Wat is de opbrengst in de jaren na de teelt?
Zijn ze zo vroeg van het land dat je het daarna kan inzaaien en nog 2x kan maaien?
anonymous_14
Bedankt voor je antwoorden, je komt zelf eigenlijk al met het punt waar ik heen wilde, de bemesting.
Kun je mij binnen het huidige mestbeleid nog "minder behoeftige" gewassen noemen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/10/2010 19:29 door Richard.
cs-agrar
Tis altijd intressant, voor dezelfde berg voer van een hectare heb je met gras een bult meer werk!
cs-agrar
nee, je moet alleen paar keer kunstmest strooien, drijfmest meerdere keren, 3x maaien, een veelvoud schudden, harken en naar huis halen en vervolgens achter beesten aan rennen! Ploegen rotoreggen ed zijn allemaal eenmalige klussen, no problem
cs-agrar
we wachten op je bevindingen denk ik zo
cs-agrar
Beviel dat zo best dan Duitser, zo'n 80% rantsoen?
Wimsumar
Beste Claas: Er zijn inderdaad een aantal argumenten om mais te verbouwen komen te vervallen. Was het tot 15 à 20 jaar terug welhaast noodzakelijk naast het door overbemesting "giftig"' geworden gras/graskuil snijmais te voeren om dit ruw eiwit overschot nog enigszins te beteugelen, tegenwoordig is door het veel nauwkeurigere graslandbemesten niet meer nodig. Ookzijn er diverse energierijke krachtvoer(achtigen) op de markt gekomen/ontwikkeld met eenzelfde corrigerende effect.
Een andere reden waarom mais is geïntroduceerd is dat dit gewas bij uitstekenorme hoeveelheden mest verdraagt, ook dit is door bemestingsgebruiksruimtenormen komen te vervallen.
Daarintegenis de maisteelt altijd een relatief "dure" teelt ( t.o.v. gras) geweest op graslandbedrijven vanwege het vele loonwerk en/of eigen mechanisatie.
De (eigen) maisteelt is wel overeind te houden indien de voederwaardeopbrengst van het maisgewas aanzienlijk hoger ligt dan grasland. Met name op zandgronden blijft mais dan zeker nog interessant.
Wimsumar
Beste Beboer1: Goede opmerking! Om mais in het rantsoen te houden met aangekochte mais zal vaak een alternatieve bestemming voor het "eigen voormalige maisperceel" moeten worden gevonden aangezien er anders vaak een gras/ruwvoeroverschot zal ontstaan: ofwel, er is geen (aankoop)mais in de ruwvoerbehoefte te plaatsen.
Het punt is, die alternatieve bestemming is niet overal even gemakkelijk te vinden.
Anderszijds, de eigen maisteelt geeft ook een prachtig mooie variatie in het melkveebedrijf
Wimsumar
Beste Theo: Ja, wat heet interessant Als ik die laatste foto zie dan doen die ezelskinnebakken het er ook om
Bij de peceelsuitrit beginnen met lege wagen om vol maar weer van achter zien te komen
Wimsumar
Beste discussieleden: Om (o.a.) de maisteelt verder te ontmoedigen komt, volgens hetAgr. Dagblad (!), de overheid met devolgende maatregel:

"Wie vanaf 1 januari 2011 zijn landbouwgrond mechanisch bewerkt tot een diepte van 50 centimeter, bijvoorbeeld door te ploegen, moet vooraf een graafmelding doen".

Artikel: [www.agd.nl]

P.S.: Te koop: 4 molleklemmen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/10/2010 20:41 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Theo: Ik heb vanmiddag bij 't loonbedrijf geïnformeerd wanneer het kan: tweede helft van deze week. Een kwart toteen derde hectare laat ik staan ( anders graven ze daar m'n drainagebuizen op )
Het is me eigenlijk véél te rijp, maar het bleef wekenlang kiezen uit twee kwaden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/10/2010 21:49 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Theo: Ja, ik wil graag mais blijven verbouwen. De drogestof-produktie is aanzienlijk hoger dan m'n grasland en de variatie in m'n werkzaamheden door de maisteelt wil ik niet kwijt. Daar ga ik van lachen
Wimsumar
Beste Brabo: Hier in het noorden is de maisoogst noglang niet klaar door de late aanvang van de oogst en stagnatie door de natte perceelsomstandigheden. Het viel mij niet tegen zonder wederzijds te stressen deze week al in de loonweerkersplanning te kunnen worden opgenomen.

@ Farmer: Hier zijn wat te veel boeren die doen alsof ze beschermd zijn
gezienus
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> luie boeren is misschien niet de beste woordkeuze,
> maar voor het plannen van de vakantie is het toch
> wel handig als er geen gras gekuild hoeft te
> worden.
> Dus dan is mais een stuk praktischer


ben het niet met je eens ´.was dit jaar ook niet eenvoudig
Erco
dat doen we toch allemaal?
jop 456
Beste Duitser

Dat eiwit kun je toch met een groot gedeelte met TGC aanvullen
hoge voederwaarde en is in verhouding niet duur 35% v/d voederwaarde
dus maar weer gauw naar 80% mais in het rantsoen
jop 456
Een koe is zeker geen varken , maar als je de koeien genoeg structuur voert
kan TGC een mooie eiwit aanvulling zijn
En ik denk dat het aanbod alleen maar groeit ivm meer verplichte bijmengen .
De varkens zijn bijna allemaal al voorzienen bij de koeien gaat er niet zo veel door.
paul1
als niemand het verbouwen van mais nog intressant vind, wordt dat het juist wel..........
kaas
moet je ook niet begin mei inzaaien maar begin april dan valt het vaak wel mee ,maar in sept is het wat makkelijker ,maar nu valt het ook niet mee na de mais
duitser
Mais is op zandgronden een van de beste gewassen die er geteeld kan worden. Je hebt een gegarandeerde opbrengst van toch zo'n 40 á 50 ton massa, en zekerheid van ruim 900 VEM. Gras moet hier, in tegenstelling tot klei of veen, enorm bemest worden om toch kwaliteit te behouden. Wat binnen de wetgeving niet altijd lukt.

Wanneer je gras niet (kunt) beweiden en het moet laten inkuilen is gras zeker niet goedkoper dan mais.

Met het veranderen van het klimaat zul je toch rekening moeten houden met een snede minder.

Verder in mais beter zelf te verbouwen doordat ploegen en cultiveren in een tijdsbestek van enkele weken kan gebeuren in tegenstelling tot gras dat geoogst moet worden in een paar dagen.

Nadeel van mais is het verrekte dure eiwit wat je er tegenaan moet voeren. Wanneer hier verandering in komt ga ik direkt weer terug naar het voeren van min 80% mais, zoals in het verleden.
duitser
Spotmelker, ''t is hier geen NOP. Wat dacht je van de droogte van de laatste jaren. Dit jaar was wel extreem, maar ook afgelopen jaren groeide in de zomermaanden amper gras, en wat er groeide was kwalitatief3x niks.
duitser
Wij hebben hier gelukkig nog geen beperking op het strooien van kunstmest. Dierlijke mest moeten we wel wat zuiniger aandoen in vergelijking met jullie. Maar de kosten van kunstmest is tegenwoordig ook geen pretje meer.
duitser
TGC kan me nog steeds niet bekoren, Job. Koe is geen varken. Die voederwaarde moet hier en daar ook tegenvallen. Hoorde deze week zelfs deze week dat de aanbod krapper is. Met die dure mais en graan remmen die bio-ethanol fabrieken ook wel.
Op dit moment hebben we een vracht TGC gemengd met pulp op proef, valt me nog niet tegen.
Vraag me wel eens af waarom ze die TGC gewoon gaan drogen in die fabrieken, men heeft toch restwarmte zat.
duitser
Ik denk dat we het aanbod nog overschatten. Jaren hebben we roggbostel gevoerd, tenminste onder die naam werd het verkocht. Het is min of meer de voorganger van TGC, in een iets ingedikte vorm. Het magische jaar 2007 waar de graanprijzen hun top bereikten stonden een deel fabrieken dicht omdat ze hun voorraad financieel beter verkopen konden en aankoop van nieuwe graan te duur en onrendabel was.
Verder wordt bio-ethanol niet van 1 puur graangewas gemaakt, maar van rogge, gerst en zelfs mais. Verschillende produkten met een verschillende samenstelling van het restprodukt. Geloof alle verkoopargumenten niet van die verkopers.
De bijmenghoeveelheid heeft min of meer zijn top al bereikt, wegens de kwaliteit. En wanneer er onverhoopt voedselschaarste optreedt of kosten voor voedsel rijzen de pan uit, worden die hoeveelheden met gemak naar onderen bijgesteld.
Het TGC-mengsel wat we nu voeren is slecht bewaarbaar en wordt van boven zwart van kleur zonder dat er zetmeel inzit. Volgens mij gebeurt dit ook in zo'n silo en moet je o.a. daarom mengen. Ik heb het gevoel dat de kwaliteit tijdens bewaring hard achteruit loopt. Ik heb in het begin een monster genomen en ben dat straks op het eind ook van plan. Kijken hoe het er dan uitziet.
En toch hoop ik eerlijk gezegd dat ik het mis heb...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2010 21:57 door Duitser.
duitser
Hebben we 2 jaar achter elkaar gehad, puur omdat ik geen machine man ben. Zoals hier al omschreven lekker makkelijk. We moeten ieder 5 jaar toch grasland scheuren, omdat het anders in categorie "dauer-grunland" valt. Maar we mogen alleen op grasland derogatie toepassen, vandaar de laatste jaren weer meer gras in het rantsoen. Maar ik melk nu van detweede en derde snede die 'maar' 860 VEM bevat. Valt me toch weer tegen....
Quattro-shooter
melkvee is de hoofdzaak, en dagelijks werk!!!

Hoe kom je erbij dat mais iets is voor luie boeren... onzin!!

De defenitie van rustig op vakantie gaan, gaat nergens over
Quattro-shooter
dat praat een stuk volwassener......
Quattro-shooter
geen teentjes gedrag van mijn kant...

maar die boerse taal en insteek!! vreselijk
Quattro-shooter
vind het nogmaals een aparte redenering!!!!! het woord sociaal linken aan gras-of maisteelt!! vind ik heel ver gezocht!
anonymous_78
>>voor 35 euro de ton mais op het erf heb liggen.

wie brengt het voor die prijs thuis , ik moest 38 betalen
anonymous_78
als jij nog een keer je verstand krijgt word je gek van blijdschap
anonymous_78
wim deze doen het per uur en uren maken ze
anonymous_78
wim dat de maisreelt onder deze wet valt is wel te begrijpen als je op vastgereden.nl kijkt .

ps wanneer ben jij aan de beurt om te haksellen??
anonymous_78
dus mais verbouwen blijft intressant , al is het maar voor de lachers
sjouwer
Mais is hier in het Zuiden vanzelfsprekender dan int Noorden, ga hier ook geen enkele discussie mee aan met de ECHTE grasboeren.. Kostprijs technisch kan in mijn ogen mais makkelijk over met gras, zeker als je de kosten gaat tellen van de kg ds. Moet je wel hetzelfde tellen dan ook ALLES in loonwerk vergelijken.Let wel de komende jaren dat gras steeds minder interesant gaat worden door de lagere bemesting die wij mogen toepassen. RE gehaltes van een paar jaar geleden zijn verleden tijd. Hoor van de krachtvoermapman dat de eiwit gehaltes dit jaar al drastisch lager liggen dan andere jaren. Zal zeker niet hoger worden met een nog scherpere mestwetgeving, zal gras ook niet meer zo veel toevoegen in het rantsoen. Praat ik wel over jaar rond opstallen. Weidegang heb ik niet een echt goedbeeld van, pas dit zelf niet toe.
hans m
Ben bang dat je een andere loonwerker moet zoeken.
De meeste loonwerkers blijven onder de € 1000 per ha als ze de gehele teeld mogen verzorgen.
Structuurschade is te voorkomen, m.n. de grondbewerking is vaak ondergeschikt en vraagd om ervaren loonwerkers; en dat zijn niet die genen die met de grootste hakselaars en de grootste wagens komen; dus voor jaren even(voor een lager tarief) jouw grond verdichten!!!!!
anonymous_88
1 dag in het jaar druk bij het binnenhalen van de oogst (vaak de loonwerker) en gigantische ds opbrengst. dat vraag ik me bij die graslandboeren wel eens af .Hele jaar druk met maaien schudden harken (soms wel 5 keer), tel die kosten eens op + arbeid. en de stress van op teletekst kijken naar het weer.
dan denk ik dat mais verbouwen goedkoper is.
anonymous_100
Helemaal mee eens,dan kun je beter stoppen met melken
Echter wel de vinger aan de pols houden!
anonymous_100
Je kunt de nop niet met het oude land vergelijken
anonymous_100
Sommige gronden kun je voor in april alleen naar kijken kaas
anonymous_100
spotmelker Schreef:
-------------------------------------------------------
. Alleen als je je strikt aan de
> mestnormen houdt heb je een snede minder of hooi
> op stam.

tok
Je kunt natuurlijk ook hooibalen verkopen is altijd wel vraag naar
tok
Zulke fotos kunnen ze hier ook nog wel maken, staat nog mais genoeg wat er niet af wil
anonymous_105
Juist. Mais is een pracht gewas voor luie boeren. Je hoeft er zomers niets aan te doen in tegenstelling tot gras. Je kunt dus rustig op vakantie gaan.
anonymous_105
ZO zo! Gauw op de teentjes getrapt! Nooit van ironie gehoord?
Brabo bekijkt het tenminste van de nuchtere kant.
Ik verbouw al 19 jaar snijmais.
anonymous_105
Dat jij geen gevoel voor humor hebt is jammer. Ik bedoel alleen aan te geven dat mais teelt sociaal gezien een aantal aantrekkelijke kanten heeft.
In sommige gevallen zoals bij Gezienus zal het wel eens moeilijk zijn maar dit jaar ging het in het Westerkwartier weer prima.
Behalve financiële en rationele argumenten kunnen ook sociale argumenten een rol spelen.
Zo double- shooter ik hoop dat dit niet boers klinkt. Welterusten.
anonymous_107
Mijn vervanger redt zich ook uitstekend met het gras gelukkig.
anonymous_107
de mol
jansen2
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Beboer1: Goede opmerking! Om mais in het
> rantsoen te houden met aangekochte mais zal vaak
> een alternatieve bestemming voor het "eigen
> voormalige maisperceel" moeten worden gevonden
> aangezien er anders vaak een gras/ruwvoeroverschot
> zal ontstaan: ofwel, er is geen (aankoop)mais in
> de ruwvoerbehoefte te plaatsen.
> Het punt is, die alternatieve bestemming is niet
> overal even gemakkelijk te vinden.
> Anderszijds, de eigen maisteelt geeft ook een
> prachtig mooie variatie in het melkveebedrijf

aankopen van mais en het verkopen van wat hooi/kuil kan ook voordelig zijn vanwege derogatie en mestplaatsing
spotmelker
Kijk wat het alternatief is en wat je gebruiken kunt in je totale voerpakket. Dus heb je (gras)eiwit of juist (maïs)energie nodig. Vergelijk de aankoopprijzen van deze produkten i.c.m. de KVem bij een hoeveelheid die anders op dat eigen perceel groeit. Hier kun je een ha land verhuren aan een bollenteler waar je gemiddeld over de jaren bijna 100 ton maïs voor terug kan kopen en ook nog 2 sneden najaarsgras kunt winnen. Zelf telen is hier dus niet aan de orde.
spotmelker
Richard Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik heb een paar vragen spotmelker
>
> Hoe vaak kun je een ha verhuren voor de
> bollenteelt? (1x in 7jaar?)1 keer in de 6 jaar. Wel kun je tulpen, gladiopen of lelies in dezelfde rotatie telen, dus 33 of 50% bloembollen. De meeste bedrijven zitten hier op 33% naast 33% pootaardappelen. In de NOP heb je qua grondgebruik geen zuivere graslandbedrijven, de meesten verhuren 33 tot 50% en kopen van die opbrengst voer aan.
> Wat is de opbrengst in de jaren na de teelt? Na bloembollen worden er in de regel aardappelen verbouwd en daarna weer grasland. Het is wel zo dat je door dat intensieve grondgebruik in een optimale drainage moet voorzien(hier de helft op 4 m afstand de rest op 2 m, het land konsekwent moet kilveren (80 euro/ha/keer) en je door het laagblijvende organischestofgehalte veel moet bemesten. Dan realiseer je met gras vlot een opbrengst van 12 tot 15 ton ds/ha Hiervoor zijn de huidige normen veel te krap en moet je schuiven met overgehouden P en N van minder behoeftige gewassen en/of nateelten
> Zijn ze zo vroeg van het land dat je het daarna
> kan inzaaien en nog 2x kan maaien?1e week juli, als het dan niet al te droog is lukt dat met enkelvoudige tetra's wel. Meestal een beste eerste snede, op de 2e moet je wat langer wachten, zeker dit jaar. Volgend jaar wil ik een gedeelte met japanse haver proberen
spotmelker
Richard Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bedankt voor je antwoorden, je komt zelf eigenlijk
> al met het punt waar ik heen wilde, de bemesting.
> Kun je mij binnen het huidige mestbeleid nog
> "minder behoeftige" gewassen noemen.
Er zijn akkerbouw/bolgewassen die (vrijwel) geen bemesting nodig hebben als ze op gescheurd grasland komen te staan. Plantuien en tulpen zijn daar een voorbeeld van. Je moet dan met de huurder afspreken dat jezelf die mestruimte via de Vogelaar-variant opvult.
spotmelker
koeienfan Schreef:
> Is je land echt deels om de 2 en om de 4 meter
> gedraineerd of begrijp ik je verkeerd ?
Dat begrijp je goed, er ligt hier 2,5 tot 5 km drainbuis onder elke hectare. Omdat de kavels hier tegen de dijk aan liggen hadden we voorheen veel last van kwel. Dit is grotendeels verdwenen. Door de intensievere teelten en steeds zwaarder materiaal wat er zo'n beetje jaarrond overheen moet moet de ontwatering 100% zijn. Opvallend is dat alle gewassen door de extra drainage minder last van droogte hebben. Door de kunstmatig verlaagde grondwaterstand is de beworteling beter (dieper/intensiever), vroeger in de kwelplekken rotten de wortels gewoon weg. Wanneer je grasland in de vruchtwisseling hebt blijft de grond ook droger dan bij volledig hakvruchten. Dit omdat de structuur kan herstellen en gras jaarrond vocht onttrekt aan de bodem. Wanneer je gras omploegt in de herfst valt de grond altijd mooi droog, bij gerooide akkerbouwgewassen ligt het vaak in riemen.
spotmelker
Heb zelf nog geen ervaring. De loonwerker hier heeft wel voor enkele veehouders japanse haver geperst en gewikkeld. Ik moet nog vragen bij wie en ga daar dan wrs een kijkje nemen.
spotmelker
Bij zaai in juli groeit er een enorme massa (1 meter hoog) op. Enige voederwaarde zal het altijd hebben, het kan net als gps of herfstgras op papier wel eens tegenvallen maar dat het met het toevoegen aan het rantsoen toch best melken wil of de koeien gezond (structuur) houdt. Verder is het bij mijn weten niet wintervast.
spotmelker
Duitser Schreef:
Met het veranderen van het klimaat zul je toch
rekening moeten houden met een snede minder.
Koelt het bij jullie al zo snel af dan? Ik constateer hier bij alle gewassen door de jaren heen steeds hogere opbrengsten. O.a door veredeling. Alleen als je je strikt aan de mestnormen houdt heb je een snede minder of hooi op stam.
spotmelker
Duitser Schreef:
-------------------------------------------------------
> Spotmelker, ''t is hier geen NOP. Wat dacht je van
> de droogte van de laatste jaren. Dit jaar was wel
> extreem, maar ook afgelopen jaren groeide in de
> zomermaanden amper gras, en wat er groeide was
> kwalitatief3x niks.
Dat snap ik. Maar hoe beperkend is de mestwetgeving bij jullie om goed gras te verbouwen? Verder geef ik je groot gelijk om op die droogtegevoelige grond maïs te zaaien. Wellicht kun je (als het klimatologisch kan, soms moet je het domweg proberen)daarbij ook een eiwithoudend gewas verbouwen wat minder last heeft van droogte om je rantsoen in balans te krijgen.
Red bull
Een ander argument om mais te verbouwen is dat je zo het grasland kunt vernieuwen. In het verleden scheurden we het grasland altijd in de nazomer en dit ging altijd prima. Door het mestbeleid mag je na 10 mei niet meer scheuren. Als je begin mei grasland opnieuw inzaait heb je een grotere kans dat dit niet goed aanslaat. De afgelopen jaren waren de zomermaanden steeds erg droog. Het gevolg is ook dat je dan meer onkruid in het grasland krijgt.
anonymous_219
Als je grond gaat kopen voor 50.000 euro per ha en moet hiervoor 4 % rente betalen dat is 2000 euro per jaar dan hoef je niet verder te rekenen of je kunt misschien beter grond gaan verkopen.

Claas zet de kosten van jou maisteelt ook even op dit forum.
anonymous_274
spotmelker Schreef:
-------------------------------------------------------
> Richard Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > ik heb een paar vragen spotmelker
> >
> >Het is wel zo
> dat je door dat intensieve grondgebruik in een
> optimale drainage moet voorzien(hier de helft op 4
> m afstand de rest op 2 m,

Is je land echt deels om de 2 en om de 4 meter gedraineerd of begrijp ik je verkeerd ?
anonymous_274
Dank je wel, dankzij de kwel kan ik het wat beter plaatsen maar de drainafstand het kwam op mij vreemd over.

Japanse haver, daar hoor ik de laatste tijd meer over met name als soort van tussengewas na de bollen en een andere teelt.

Heb jij al concrete ervaring met teelt en voeren of weet je ervaringen van veehouders die dit gewas hebben geprobeerd ?
anonymous_294
verhuur je land dan 1000€ per ha (althans hier in belgie toch)
anonymous_730
Dit jaar zo'n 900.000 kg melk geproduceerd. Als ik alles reken, nu en dan n slecht jaar....is dit dan nog wel interessant.....

Je moet niet teveel willen berekenen en beredeneren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras en erf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
276
TREFWOORDEN