Inperking zelfbeschikkingsrecht

Gisteren heeft de vaste kamer commissie landbouw de hele dag gedebatteerd over stikstof. Of er op dit moment geen belangrijker dossiers zijn.
Het debat van gisteren was er 1 van zonder inzicht geen uitzicht.
Allemaal hebben ze een oplossing valt te beluisteren. Misschien zou een weekje werkbezoek naar Oekranie de dames en heren meer realiteitszin geven.
Gisteren werd ook duidelijk dat de PAS meldingen voor de trein gaan. Nu verdient dat wel enige nuancering. Mocht er gehandhaaft worden, dan kan dat alleen op basis het verschil tussen referentie periode en heden van aanwezige staarten. Politici die het woord bedrijfssluiting in hun mond nemen, lullen als een kip zonder kop. En dat is dan ook mijn conclusie van debat gisteren. Een aaneenschakeling van leugens met als doel angst aan jagen van de bevolking. Als we bijvoorbeeld D66 en Groen Links horen zeveren over de achteruitgang van de natuur (terwijl ze dat ook zelf niet weten omdat het monitoren niet juist gebeurd) terwijl er 2000 km verder op mensen sterven in een oorlog van de honger, dan ben je volksvertegenwoordiging onwaardig bezig.
Ik zou de vaste kamer commissie landbouw willen aanbevelen een gesprek aan te gaan met de heer Huizinga die tegen wil en dank ervaringsdeskundige is geworden.
Daarnaast konden we ook luisteren naar de minister van Natuur en Stikstof. Haar visie was dat PAS knelgevallen op dit moment niet gelegaliseerd kunnen worden omdat gebiedsprocessen niet lopen. Gelul!!. Er is meer dan voldoende ruimte aanwezig van stoppende bedrijven die hun stikstof willen verkopen. In het geniep wordt er door de staat ook stikstof gekocht. Deze wordt zonder aandacht voor natuur, ingezet om hun eigen chaos op te lossen. Verschillende van deze transacties zijn bij ons in bezit en zullen ook ingezet worden bij toekomstige procedures.
Maar daar praat de minister niet over. Nee, ze wil nieuwe instrumenten in zetten. Voorkeursrecht gemeenten, onteigening, bedrijven benaderen (de vorige minister zei nog dat dit niet kon ivm AVG). Kortom, allerlei inperkingen van het zelfbeschikkingsrecht van het eigendom. En dat een minister, maar ook de volksvertegenwoordiging dit nog durft op de agenda te zetten in deze tijd.....
En dan kom ik verder in een groter mondialere discussie. Deze week was bij Jinek de heer Huizinga. Hij schetste een scenario wat ons te wachten staat. Dat vraagt om actie van strategische leiders. Maar als antwoordt heeft een publiciteit geile EU commissaris alleen als antwoord daarop de F2F strategie en de Green deal. Van het gas af en meer zonne en wind energie. Meer biologische landbouw, minder dieren.
Even een paar feiten: Minder dieren, geeft minder mest, geeft meer behoefte aan kunstmest. Maar van het gas af geeft geen kunstmest. Deze week konden we op Foodlog lezen dat de helft van de wereld bevolking afhankelijk is van kunstmest, omdat dierlijke mest niet beschikbaar is......
Nog een andere loze oplossing: Meer bio gas. Minder dieren geeft minder mest en dus minder bio gas ipv meer. Daarnaast stoot bio gas productie fors ammoniak uit. En daar hadden we al genoeg van volgens de overheid. Ook verbrandt je met bio gas productie organische stof, terwijl we juist daarin CO2 in opslaan.
Conclusie: Het ontbreekt aan strategen in de EU. En er is 1 strateeg die dat al een aantal jaren door heeft en die zit in het Kremlin. Vreselijk wat hij doet, maar vanuit zijn optiek zeer doordacht.
En wat heeft dit bovenstaande nog meer met inperking van zelfbeschikkingsrecht te maken? Ik heb veel contacten met Roemenie. Onder invloed van de oorlog begint het daar ook onrustig te worden. Brandstof raakt op, supermarkten leeg en banken leggen de bevolking een pinlimiet op van dagelijks max 100 euro. Sociale onrust en vluchtelingen zijn het gevolg. En dat gaat onze outlook ook worden. Zeker als het presidium zoals gisteren het in zijn hoofd haalt om onder deze omstandigheden een hele dag over een gecreeerd probleem te leuteren....

Deel dit topic

Reacties

jg
Minister : verduurzaming doorzetten, boerderij.nl
+2
kanniewaarzijn
Tja, EU commissaris (naam effe kwijt): "Biologische landbouw is juist de oplossing, want daar is minder kunstmest nodig".
Je zou ze inderdaad een flinke schop onder hun hol geven!!
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn ééntje maar? 😁
+1
kanniewaarzijn
@spotmelker Je moet uitkijken dat je jezelf niet bezeerd 😂
John Spithoven
Ons bereiken er geluiden dat leden van gebiedscommissies een intentieverklaring moeten ondertekenen. Daarmee worden ze mede verantwoordelijk voor het ontnemen van het zelfbeschikkingsrecht van ondernemers daar waar de staat dat nodig acht.
Begrijpelijk dat de commissies daar geen zin in hebben.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Daarmee worden ze mede verantwoordelijk

De vraag is: wat krijgen ze ervoor terug?
John Spithoven
@John Spithoven Ik zag gisteren ook excuses van CDA er Boswijk.

Getuige zijn deelname aan het debat gisteren in de huidige situatie vraag ik het mij af of het hem iets kan schelen.
Een maandje wachten nu zal straks velen slachtoffers opleveren.
Albert Altena
@John Spithoven Welke excuses bedoel je?
Dat ze geslapen hadden dat het zo uit de hand is gelopen met dieraantallen of een excuses over die opmerking.
Want onze CDA wethouder had hem direct zijn verontwaardiging hierover doen toekomen.
John Spithoven
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Kijk, als de minister nu gezegd had "Door de knellende staatsteunregels is er geen veehouder die handel met mij wil doen" dan was duidelijk dat het probleem niet bij de boeren ligt maar bij de overheid. Nu biedt de overheid te weinig, en dan krijgt iedereen de schuld en komen we met maatregelen die het zelfbeschikkingsrecht aantasten.

Dus er komt geen oplossing voor de PAS melders omdat de minister niet over voldoende middelen beschikt. En daarom gaan we het zelfbeschikkingsrecht inperken. Zeg maar een beetje Rusland in de lage landen.
+1
Ut Wief
Ik vind onze belangenbehartigers ook niet met een goed verhaal komen. We zijn verdeeld op meedoen met GGA (verzet is een gepasseerd station) of wel verzetten tegen Aerius en KDW's. En dus blijven vechten. Ik vind dat we moeten blijven vechten, en hoop dat er een helder gezamenlijk standpunt komt vanuit de sector, dat een beetje beleefd geformuleerd is. Daar kom je het verste mee. Aerius en KDW's zijn geen goede basis voor vergunningverlening. Dat geluid moeten wij gaan roepen.
Het volgende kamerdebat over stikstof is 6 april. Misschien optoeteren maar weer eens?? Ik ga dit voorstellen bij Agractie. Hopenlijk doen de vier vakbonden dan mee, en FdF ook.
Ik heb het stikstofdebat gisteren gekeken, we hebben veel te verliezen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onteigening , groen links en organische stof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!